ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Manastirea Ghighiu cu a ei Icoana a Sfintei Fecioare cu Pruncul, adusa din Siria

    TIPĂREȘTE

    Va povesteam nu demult despre o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni (cea din Bucuresti de la Biserica Icoanei) ; dar aceea nu este singura de acest fel. Pe la noi sunt cateva icoane care o infatiseaza pe Sfanta Maria, si care in timp si-au aratat puterile miraculoase. Oamenii au aflat de ele, si de sute de ani nu contenesc sa le ceara ajutorul; fie in probleme de sanatate sau pentru impliniri sufletesti.

    O astfel de icoana facatoare de minuni se afla in biserica Manastirii Ghighiu. Manastire este la marginea orasului Ploiesti. Se poate ajunge acolo nu doar cu autoturismul, ci si cu autobuze nr. 11, 12 si 16.

    Am ajuns acolo, intr-o frumoasa si calduroasa zi de duminica, inainte ca Soarele sa arda prea tare si inainte ca aerul sa devina prea fierbinte. Am lasat masina la poarta manastirii (exista o parcare mare) si am intrat in incinta ei, printr-o poarta mare sculptata, in lemn. Imediat ce am trecut de ea, parca am intrat in alta lume. O lume mai curata, mai linistita si plina cu flori. Aceasta este atmosfera cu care orice om este primit intre zidurile manastirii. Nu trebuie sa stai zile intregi acolo (desi se poate si asta, pentru cine doreste) ca sa simti linistea si pacea interioara. Dupa primii pasi si dupa primele minute, uiti de rautatile pe care le-ai lasat in urma, care te-au apasat pana aproape simteai ca nu mai ai putere sa mergi mai departe, de paraca nu stiai ce iti va mai aduce ziua de maine si o asteptai oarecum cu teama. …si dintr-o data, totul se lumineaza, gandurile si inima se curata de povara grijilor, vezi lucrurile simplu si clar, fara griji si fara temeri. Acesta este marele beneficiu pe care il aduce o manastire imediat ce ii treci pragul.

    Curtea este mare, foarte curate si ingrijita. Manastirea are ca hram I" zvorul Tamaduirii " si dateaza de la 1817 cand a fost zidita de ieromonahul Arsenie de la Cernica. Intre anii 1854 – 1858 a fost reconstruita in intregime si pana in 1952 a fost manastire de calugari. In anul 1952, Prea Fericitul Parinte Patriarh Justinian a transformat manastirea pentru calugari in manastire pentru maici, iar intre 1954-1958 a facut renovarea intregului ansamblu.

    Biserica este in forma de trefla, construita din caramida, pe temelie din piatra. Catapeteasma este din lemn, foarte frumos sculptata. Biserica a fost sculptata de Gheorghe Tattarescu in anul 1865.

    Manastirea este cea mai cunoscuta din jud. Prahova si oameni din toata tara merg acolo sa se roage la Icona Maicii Domnuilui Facatoare de Minuni adusa tocmai din Siria, si sa ia apa de la Izvorul Tamaduitor.

    Am vizitat si micul muzeu al manastirii creat de Maica Lavrentia, in care sunt expuse obiecte religioase, de arta, carti, icoane si alte obiecte de cult. Programul de vizitare este 08: 00 - 12: 30; 13: 00 -18: 00 zilnic.

    De jur imprejurul curtii sunt chiliile maicutelor ridicate in stil brancovenesc si acoperite cu tigla. Chiliile din sud fac corp comun cu clopotnita. Am stat de vorba cu una dintre maicute si asa am aflat ca cine doreste sa ramana mai multe zile, poate fi gazduit in una din cladirile de oaspeti. Este o cladire cu patru camere unde sunt cate 8 paturi in camera, iar alta cladire are 6 camere cu cate 2, 3 paturi. Pentru mancarea primita nu se plateste nimic.

    Manastirea poseda o colectie de arta bisericeasca. In incinta manastirii gasim lucruri pretioase intre care, la loc de cinste este Icoana Maicii Domnului cu pruncul - Icoana Facatoare de Minuni - adusa din partile crestinilor sirieni, din secolul al XVI-lea. Icoana, zugravita pe lemn de santal. Legenda spune ca icoana savarsise deja prima minune, cerand in vis Preafericitului Patriarh, sa fie adusa in Romania. In anul 1958, icoana a fost adusa din Siria, de catre episcopul Vasile Samaha si daruita Patriarhului Justinian.

    In curte, in stanga bisericii se afla un aghiasmar cel la care in fiecare an, in ziua de 9 Aprilie, mii de credinciosi vin (chiar dau navala) din toate colturile tarii pentru a lua apa sfintita. Am luat si eu apa intr-o sticla, din care am dat si apropiatilor mei cate un pic cand am revenit acasa.

    Am trecut cateva minute si pe langa cimitirul manastirii, (care este in spatela bisericii) unde mai este o biserica mai mica, construita in 1832 cu hramul "Sfintii Lazar, Spiridon si Haralambie". Ctitorul acestei biserici este Panait Marunteanu cu sotia sa Ecaterina.

    Cand am ajuns noi, biserica era plina pentruca la aceea ora era slujba. Am stat o vreme, am ascultat, ne-am retras si am revenit cateva ore mai tarziu dupa ce am rezolvat cateva treburi in Ploiesti. Cand am revenit, pentru a ajunge chiar in fata Icoanei Sfentei Maria, facatoare de Minuni, ne-am asezat la rand si am asteptat in liniste si cu calm sa imi vina randul.

    Am plecat de la aceasta manastire, nu inainte de a aprinde cateva lumanari, de a ridica privirea catre Cel de Sus si a rosti o rugaciune.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 19.07.10 22:27:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 30369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea Ghighiu - Ploiesti - parcarea din fata manastirii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    creivean
    [19.07.10 22:49:27]
    »

    Cu drag, pentru un review deosebit, ai de la mine primele voturi, dintr-un lung şir. Sunt sigur.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [19.07.10 22:55:20]
    »

    Multumesc, in curand vor apare si fotografiile.

    georgiana
    [20.07.10 08:37:16]
    »

    Un vot si din partea mea,cand voi avea drum prin zona ar fi util review-ul tau.

    magdalena
    [20.07.10 09:55:40]
    »

    Intr-adevar, este o manastire frumoasa. Eu reusesc sa ma opresc de cateva ori pe an aici. Anul acesta am facut si Pastele click aici.

    Exista poze cu manastirea la categoria unde sunt incadrate manastirile din Muntenia/Oltenia, probabil ca un webm va muta aceste impresii acolo.

    Cealalta bisericuta din incinta manastirii este in renovare acum. Acolo se faceau cozi imense unde credinciosii se inchinau la icoana Maicii Domnului si pentru a-si pune o dorinta. Pana la icoana se mergea in genunchi si nu aveai voie sa iesi din biserica decat tot in genunchi, mergand inapoi, avand mereu fata indreptata spre altar.

    Important era sa si deschizi usa bisericii. Tin minte cum maicuta Lavrentia statea aici si astepta credinciosii, istorisind tot felul de povesti adevaratecand minunile Maicii Domnului s-au facut simtite. Daca nu era, o gaseai in chilia ei si venea cu cheia bisericii. Imi pare rau ca acum nu mai este, dar a plecat la cele sfinte...

    Stiu ca dorintele se indeplinesc acolo...

    cosminp
    [20.07.10 10:27:35]
    »

    @diaura, multumim pentru descriere.

    am auzit de aceasta manastire, dar nu am reusit sa intru, cu toate ca am trecut prin zona.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.07.10 10:38:44]
    »

    Va multumesc tuturor si ma bucur ca randurile mele sunt utile.

    @cosminp se ajunge foarte usor si soseau este f. buna pana in poarta manastirii (si trece de ea).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cosminp
    [20.07.10 10:52:24]
    »

    @diaura, stiu drumul, am trecut pe acolo, dar treburile nu mi-au permis sa ma opresc.

    pepsi70ro
    [20.07.10 10:57:19]
    »

    Un reper de care trebuie sa tin cont cand voi ajunge in zona, felicitari Diaura!

    biancuta
    [20.07.10 12:50:57]
    »

    Da, un lacas de cult unde va trebui sa ne oprim putin cand vom fi prin zona! Felicitari pentru prezentare!

    Foarte utile si informatiile tale, magdalena, privind faptul ca se merge in genunchi pana la icoana!

    magdalena
    [20.07.10 18:23:29]
    »

    @biancuta, la bisericuta mica se merge in genunchi! La icoana facatoare de minuni din biserica mare nu. Se intra ca in oricare alta biserica.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.07.10 19:28:29]
    »

    Mersul in genunchi, tine de credinta si de puterea fiecaruia. Din cati oameni am vazut eu in biserica in timpul slujbei cam 25% - 30% se asezau in genunchi, cand preotul citea anumite pasaje; in rest toata lumea statea in picioare, cu capul plecat.

    Iar cand s-a terminat slujba si s-a format un sir lung, pentru a ajunnge fioecare in fata icoanei, doar cateva femei, au parcurs ultimii 2-3 m. pana la icoana, mergand in genunchi.

    Asadar nu obliga nimeni sa fie urmat un anumit ritual; si nici protul nu face observatie daca nu se intampla asa.

    Maria Smeu
    [21.07.10 17:04:24]
    »

    Intradevar, deodebita manastire.

    Si eu am avut ocazia sa o vizitez de curand, sa ma reculeg in fata icoanelor. Sentimentul pe care il resimti intr-un astfel de loc este inegalabil. Pacea si linistea sufleteasca regasita aici te imbogateste spiritual si te ajuta sa mergi mai departe.

    In aceeasi zi, pe drumul de intoarcere, am poposit si la Manastirea Pissiota din com. Poienarii Burchi (din Potigrafu), apoi la Manastirea Tiganesti

    (din Ciolpani). Una mai frumoasa ca alta! Va recomand din toata inima sa nu ezitati, daca sunteti in trecere, sa va bucurati de o adevarata binecuvantare, cateva ore sau mai mult.

    Pentru tine, Diaura, un mare vot binemeritat!

    Doamne-ajuta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    catalinalupu
    [26.08.10 10:18:21]
    »

    N-am fost la Ghighiu pana acum...sper ca voi ajunge..., am auzit de Ghighiu in 2008 cand se implineau 50 de ani de cand faimoasa icoana fusese adusa in Romania din Siria...

    webmaster
    [10.12.12 18:46:05]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Ghighiu [Ploiesti]" (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, catalinalupu, cosminp, creivean, Diaura*, georgiana, magdalena, Maria Smeu
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094935178756714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1