ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Frăsinei – unicat în peisajul religios românesc

TIPĂREȘTE

În munții Călimăneștilor departe de așezări omenești, într-o poziție cu frumuseți naturale chiar sălbatice, dăinuiește mănăstirea Frăsineiu, ctitoria celui mai cuvios episcop al Râmnicului, Calinic cel Sfânt. Se poate merge la ea numai cu căruța și carul sau călare. (Marin Pretorian, Mănăstiri și schituri din Mitropolia Olteniei, 1942)

Ne aflăm din nou în zona numită Valea Oltului, un loc special din punct de vedere istoric, religios și natural. Chiar înainte de a intra pe defileul săpat de râul Olt, după ce trecem de frumosul Muzeu al Satului Vâlcean de la Bujoreni (vezi impresii) și până să ajungem la Călimănești cu al său Schit Ostrov (vezi impresii), din șoseaua E81 se desprinde spre stânga DJ 658. După intrarea în localitatea Gura Văii apare indicator spre Mănăstirea Frăsinei; atenție la virajul către stânga spre localitatea Muereasca: apare pe neașteptate iar europeanul e foarte circulat.

Drumul e asfaltat până la mănăstire dar în ultimii ani a suferit degradări din cauza numeroaselor alunecări de teren. Am străbătut vreo două sate cu gospodării specifice regiunii submontane; șoseaua urmărește formele de relief, urcă și coboară, sunt numeroase curbe. Peisajul este însă mirific, așa cum se afirmă și în citatul de la începutul articolului: dealuri împădurite, căsuțe aruncate pe culmi, căpițe de fân, garduri de lemn ce delimitează proprietăți. Nici nu vreau să mă gândesc cum arată acest decor sub mantia arămie a toamnei. Circulația auto se rărește, drumul e îngust și abia se conturează cele două benzi de circulație.

Scurt istoric. Biserica cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost ctitorită de familia unui negustor bogat din orașul Râmnic, hagi Cârstea Iovipale și de chir Damnian Râmniceanu, la 1763-1764 (pe locul altui lăcaș de cult din lemn construit de doi călugări pe la începutul secolului al XVIII-lea). Biserica de zid a negustorilor e refăcută în anul Revoluției pașoptiste și străjuie azi cimitirul ansamblului religios.

„Marele Dicționar Geografic” din 1900 scrie: Frăsineiul, schit, zidit la anul 1763 de Hagi Cârstea și Damian Râmniceanul, jud. Vîlcea. S-a rezidit la anul 1860 de Episopul Rîmnicului, Calinic, și se întreține din mila credincioșilor. Are o poziție frumoasă, la 7 kil. depărtare de comuna Muereasca de Sus, de care aparține. Lei 150, adică jumătate din venitul unei tipografii din Rîmnic, se dă anual schitului Frăsinetul, după testamentul răposatului Episcop Calinic.

După o vizită în această zonă pitorească și greu accesibilă în secolul al XIX-lea Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului, hotărăște să construiască o nouă biserică. Aceasta este ridicată și pictată între anii 1859-1863, apoi sfințită cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Se vor construi și corpuri de chilii și alte acareturi gospodărești necesare unui ansamblu monahal. Sfântul Ierarh Calinic își va împlini proiectul de la Frăsinei prin introducerea unei pravile stricte, după modelul celor de la Muntele Athos, pe care avusese ocazia să le cunoască personal prin vizitarea acelui loc sfânt. Astfel, sub o legătură de blestem, reguli stricte vor guverna mănăstirea de la Frăsinei – cea mai drastică fiind interzicerea accesului femeilor în mănăstire și zona înconjurătoare (circa 2 km). Pe locul unde s-a aflat piatra de legământ, înscrisă cu litere chirilice, s-a ridicat acum o biserică și un complex monahal unde femeile ajunse până aici se pot ruga. După regulile atonite la Frăsinei nu se mânâncă carne și se țin slujbe în fiecare noapte.

Vizita. Am ajuns la locul unde o tăbliță ne înfățișează textul „legământului”, loc unde doamna ce se afla cu noi în autoturism coboară și ne așteaptă. Ne continuăm drumul sinuos prin pădure, pe marginea unui pârâu gălăgios – liniștea e la putere în aceste locuri. După circa 2 km codrul se „deschide”, apar culmile golașe și zidurile ca de cetate ale mănăstirii Frăsinei. Fațada lungă, la mijlocul căreia tronează turnul clopotniță seamănă izbitor cu cea de la Mănăstirea Cernica, de lângă București. Împresurată de pădure, ca un zid de ocrotire a naturii pentru rugătorii întru Dumnezeu, mănăstirea e o pată albă pe harta verde a naturii înconjurătoare. Comuniunea dintre natură, cer și biserică e deplină aici. Câteva autoturisme se mai aflau parcate lângă o fântână, în curte. O liniște plăcută ne înconjoară, miros de fân strâns în căpițe plutește în aer. Înaintăm spre biserica albă din incintă – se aude un murmur de slujbă, se simte în aer un miros de tâmâie și lumânări. Facem câteva fotografii... nu multe, atmosfera duhovnicească parcă nici nu te lăsa să apeși pe declanșator. Din biserică iese un călugăr bătrân... ne atrage atenția: ați venit să fotografiați ori să vă rugați... Nu am stat mult la mănăstire, doamna ne aștepta jos, Sibiul de asemenea.

Concluzii. Mănăstirea Frăsinei este un loc unicat în rândul așezămintelor mănăstirești ortodoxe din țara noastră prin legământul instituit de Sfântul Ierarh Calinic, și anume interzicerea prezenței femeilor la mănăstire și în împrejurimile ei. Această pravilă e respectată și azi, doar bărbații urcând la mănăstire pentru a căuta sfat și a ajuta lăcașul de cult. Frăsineiul reprezintă un loc unde te poți duce în căutare de speranță, de povață de la călugării și preoții bătrâni, unde poți înălța rugile către cer. Este un loc despre care nu prea se scrie (în afara articolelor din tabloide ce caută senzaționalul), un loc unde rugăciunea se împletește cu speranța. Pentru informații și mai multe fotografii accesați: frasinei.arhiepiscopiaram ... astiri-frasinei.

Împrejurimi. Zona are un pitoresc deosebit, fiecare anotimp oferind imagini de neuitat. În apropiere găsim Cheile Muereștii, pe pârâul Muereasca, în apropierea bisericii de jos a Frăsineiului. Peisaje de vis și drumeții se pot face și pe dealurile din zona satului Șuta, poteci care merg chiar până în Băile Olănești.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.05.16 20:09:14
Validat / Publicat: 04.05.16 20:55:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Bisericuța Mănăstirii Ostrov, pe insula cu același nume.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.05.16 20:53:43]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Frăsinei [Muereasca], RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.05.16 21:05:26]
»

@webmasterX - Poziționarea este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatna
[05.05.16 08:15:53]
»

@tata123 - Foarte bun articolul. Manastirea Frasinei este printre putinele manastiri din judet la care nu am fost. Am tot amanat vizita aici (nu stiu de ce), poate anul acesta o sa ajung si eu.

Felicitari inca o data pentru acest articol.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.05.16 09:34:29]
»

@tata123 - Da, despre Mănăstirea Frăsinei - Athosul românesc se scrie foarte puțin și chiar și numai prin asta lăcașul este unic în România. Se scrie foarte puțin pentru că celor ce vieţuiesc în mănăstire, obişnuiţi cu regulile sacre ale Muntelui Athos, mediatizarea nu le este pe plac și au reguli stricte în toate privințele.

Cândva, am avut ocazia să citesc "Sfânta Mănăstire Frăsinei - Ctitoria Sf. Calinic" editată la Mănăstirea Frăsinei în 2002 şi bineînțeles, am avut dorința și curiozitatea de a ajunge acolo. Am plecat împreună cu soțul meu, dar și cu un văr cu soția acestuia. Respectând tradiţia athonită şi legământul Sfântului Calinic, noi, femeile, am rămas la biserica din vale. Aceasta era încuiată și numai în pridvor am putut intra. Călugărul de acolo ne-a întrebat: "Da' nu luați lumânări?" Recunosc, nu prea aveam de gând să luăm lumânări pentru că nu intraserăm în biserică și nici un loc unde se aprind ele nu vedeam. Tot călugărul ni l-a arătat undeva, dosit, în spatele lăcașului.

Soțul și vărul lui, ajunși sus, la mănăstire, de asemenea nu au intrat în biserică, din același motiv. Era încuiată. Li s-a spus că te poți ruga oriunde, și pe scară și la o ușă închisă… În schimb, mai mult cu forța - pentru că nu se accepta nici un refuz - au fost luați la masă. Nu le era lor foame pentru că făcuserăm un popas pentru masă chiar înainte de a ajunge la Frăsinei, dar… regulile sunt reguli și la Mănăstirea Frăsinei ele se respectă cu mare strictețe.

micutzu
[05.05.16 11:21:15]
»

Frumos reviewul dumneavoastra despre acest unic lacas de cult din Romania, in care se respecta cu strictete regulile manastirilor athonite. Nu am ajuns sa vizitez acest loc, dar acum dupa ce am citit articolul dvs o sa il trec pe lista de prioritati.

Sa vad personal locul in care a trait Avva Ghelasie, unul din mari duhovnici ai ortodoxiei noastre si totodata locul unde a imbracat haina monahala fostul actor Dragos Paslaru, actualmente parintele Valerian aflat acum la schitul Patrunsa tot in judetul Valcea.

Asa cum spuneam si eu intr-un articol despre schitul Sfanta Ana, avem nevoie de asemenea locuri pentru linistea si pacea noastra interioara, unde sa incarcam un pic bateriile atat de uzate de stresul si grijile cotidiene, si prin putina rugaciune sa incercam sa fim mai aproape de Dumnezeu.

Felicitari si sa auzim numai de bine.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.05.16 13:07:34]
»

@zlatna - Mulțumesc pentru aprecieri. Tu locuiești aproape de Mănăstirea Frăsinei, îți va fi ușor să ajungi acolo. Poate vei explora puțin și împrejurimile și ne vei delecta cu imagini frumoase.

@iulianic - Poate că într-adevăr unele locuri nu trebuie mediatizate... în unele cazuri miile de turiști nu aduc liniște și credință. Pot să confirm că bucatele gătite la mănăstire sunt așa de bune...

@micutzu - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și vă doresc să ajungeți pe acele meleaguri încărcate de spiritualitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.05.16 11:16:51]
»

@ Pentru cei interesați de viața și opera Părintelui Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei:

A V-a Ediție a Seminarului dedicat Părintelui Ghelasie de la Frăsinei se va desfășura vineri 27 Mai 2016 (ora 13.00) la Centrul Cultural Sf. Calinic de la Cernica (Sala Iosif Episcopul) din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Tema de anul acesta a seminarului se intitulează: Lumină din Lumină - ethosul iconic în isihasmul carpatin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, micutzu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Frăsinei [Muereasca]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064381122589111 sec
    ecranul dvs: 1 x 1