ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe locuri străvechi – Mănăstirea Dridu

TIPĂREȘTE

Weekendul trecut drumurile românești, când mai bune, când mai deteriorate m-au purtat spre o zonă unde doream să ajung la un moment dat. La granița județelor Ilfov cu Ialomița, relativ aproape de București, se află localitatea Dridu. Așezarea ialomițeană e amplasată în zona confluenței râurilor Ialomița și Prahova, presărat cu păduri și terenuri agricole fertile, un loc propice dezvoltării umane.

Cultura Dridu

Din punct de vedere istoric cercetările arheologice au atestat urme de locuire umană din cele mai vechi timpuri. De altfel, atunci când aud de „Dridu” gândul mă duce prima dată la cultura Dridu – o populație autohtonă care a trăit într-o arie spațio-teritorială întinsă, documentată prin obiective arheologice (numeroase așezări, necropole, un anumit tip de ceramică). În principal este vorba despre grupări umane trăitoare între veacurile al VIII-lea – al XI-lea pe o suprafață care acoperă tot teritoriul României de azi.

La Dridu s-a cercetat integral prin săpături arheologice primul sat din secolele al X-lea – al XI-lea, astfel că întreaga cultură istorică a preluat numele localității: „Dridu”. În general, așezările culturii Dridu sunt ridicate pe malul unor ape, nu sunt fortificate, locuințele erau construite din lemn, semiîngropate, iar populația se ocupa cu agricultura. Majoritatea acestor așezări aveau un caracter rural, dar s-au identificat și caracteristici protourbane în unele cazuri.

Cultura materială Dridu reprezintă una din primele atestări culturale și de civilizație românească din intervalul secolelor al VIII-lea – al XI-lea din spațiul carpato-danubiano-pontic.

Mănăstirea Dridu

Venind dinspre București pe DN 1, în Balotești se virează dreapta pe DJ 101, se trece prin Moara Vlăsiei, Sitaru și Fierbinți-Târg și după un parcurs de circa 50 km ajungi la poarta mănăstirii. De asemenea, orașul Urziceni se află în apropiere (16-18 km) fiind accesibil fie prin Coșereni (pe E85) sau prin DN 1D.

Legăturile cu viața religioasă a apărut din epoca medievală când satele din zonă și morile existente pe râuri au trecut din proprietatea domnească în cea a mănăstirilor Snagov și Dealu. Lăcașul mănăstiresc de astăzi este așezat pe un bot de deal de circa 2 km lungime, numit „La Metereze”. Cercetările arheologice au scos la lumină în acest loc natural înalt care domină confluența râurilor Ialomița și Prahova un sat medieval fortificat.

Ansamblul mănăstiresc Dridu a apărut în epoca contemporană, după căderea regimului comunist din 1989. Maica Gabriela Haraga avea să fie sufletul acestui așezământ ialomițean, ea alegând cu ajutor divin locul unde avea să se înalțe mănăstirea. Am locuit mai întâi în nişte gropi rămase în urma săpăturilor arheologice de pe acest deal. Am dormit pe paie şi scânduri, iar pravila o împlineam într-un bordei. Patru-cinci ani am stat la lumânare şi am muncit cot la cot cu meşterii. Ne-am mutat apoi într-o baracă cu celofan în loc de geamuri, şi în cele din urmă în chilii, avea să își amintească măicuța pentru cititorii ziarului „Lumina” vremurile grele de început. În 1992 se pune piatra de temelie, iar în 2002 se sfințește biserica de zid.

După ce depășim lacul și barajul Dridu, în prima curbă la dreapta o troiță de lemn îți semnalizează locul unde se deschid porțile mănăstirii Dridu. Se poate urca cu autoturismul până într-o mică parcare situată vis-a-vis de corpul de chilii.

Biserica de zid are trei hramuri: „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfântul Dumitru” și „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul nu iese din tiparele arhitecturii muntenești, are un pridvor închis, o turlă principale și două turle mici, corp văruit în alb și firide exterioare pictate cu sfinți. Interiorul e cald, picturile bine realizate de artistul băcăuan Dumitru Macovei te învăluie cu chipuri sfinte în culori vii. Am remarcat catapeteasma, mobilierul de lemn, stranele, ușa – toate opere în stil brâncovenesc ale sculptorului bisericesc Dumitru Gârea. În pridvor chiar maica stareță oferă sfaturi și îndrumări.

În spatele bisericii se află două corpuri de clădire cu etaj care se împart între chilii și celelalte componente ale mănăstirii (stăreție, trapeză, arhondaric etc.). În fața lor se află un spațiu verde îngrijit și multe flori. La marginea unei livezi de meri și prune (cu gust autentic) se află prima biserică de lemn a mănăstirii care poartă hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, un locaș simplu, mic, cu turlă zveltă de tablă. Alături se înalță o clopotniță din zid de stâlpii căreia atârnă toaca și ciocănelele de lemn.

Concluzii. Am poposit circa 45 de minute la Mănăstirea Dridu și ne-am bucurat de liniște și apropiere de Divinitate, ne-am plimbat prin livadă și am gustat din fructele parfumate ale toamnei, ne-am odihnit pe o bancă sub un nuc cu frunze deja îngălbenite.

Drumul spre acest complex monahal ialomițean poate fi încadrat într-un traseu religios ceva mai amplu care să cuprindă Mănăstirea Căldărușani (vezi impresii) și Mănăstirea Sf. Nicolae Balamuci-Sitaru, cu o posibilă întoarcere pe la Mănăstirea Snagov (vezi impresii).

Noi am ales să ne întoarcem prin Fierbinți-Târg și să ne oprim într-un loc mult mai lumesc și la modă: Barul lui Bobiță din serialul Las Fierbinți. Lume multă din toate județele patriei, decoruri inedite și un suc degustat la mesele confecționate din navete – este oprirea de 15 minute pe „platoul de filmare”.

Călătorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.09.19 11:04:27
Validat / Publicat: 29.09.19 13:56:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Catapeteasma bisericii - frumoasă operă de artă sculptată în lemn.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.09.19 14:13:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[29.09.19 15:56:42]
»

Votul 10, nota 10. Picturile sunt o frumusețe. Nuanțele de albastru pal-pal și gri din P07 te duc cu gândul spre infinitul imaginat de Michelengelo în Capela Sixtină.

Toate bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.09.19 13:23:39]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru aprecieri. Mănăstirea Dridu e o mănăstire muncită, se poate observa cu ochiul liber. A luat ființă prin dorința Divinității și munca nemăsurată a unor oameni de bine. Nu e strălucitoare, dar are bun gust (pictura și mobilierul din lemn demonstrează acest lucru). E un loc de rugăciune contemporan apărut pe vestigiile milenare din zonă.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dridu [Dridu-Snagov, IL]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074743032455444 sec
    ecranul dvs: 1 x 1