ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dervent – 'trecerea de peste ape'

TIPĂREȘTE

Hotarata sa fac un pelerinaj in locurile in care Sfantul Apostol Andrei a propovaduit invatatura lui Hristos pentru intaia oara stramosilor nostri, m-am atasat unui grup si am pornit din Dealul Mitropoliei, cu autocarul, spre Pestera Sfantului Apostol Andrei si Manastirea Dervent.

Pe Autostrada Soarelui, apoi pe un drum lateral dreapta, paralel cu unduirea Dunarii, am inaintat spre comuna Ion Corvin. Dupa vizitarea ansamblului manastiresc al Sfantului Andrei si un scurt popas in linistea padurii umbroase de la pestera, ne-am imbarcat in autocar si am continuat spre comuna Lipnita, in satul Galita, la Manastirea Dervent.

Prin sate si peste campuri batute se arsita amiezei, am ajuns si am oprit intr-o parcare mare aflata chiar in fata intrarii in sfantul lacas. Turnul-clopotnita, adevarata bijuterie arhitecturala, are in partea superioara un balcon cu parapeti si stalpi sculptati, iar in partea inferioara poarta de acces in incinta. Poarta este din lemn si are patru compartimente sculptate, terminate in arc de cerc.

In stanga clopotnitei se afla lumanararul, o cladire circulara care are pictata pe o parte icoana Maicii Domnului, iar pe cealalta doi sfinti dobrogeni. Cladirea cu etaj din imediata apropiere este destinata cazarii pelerinilor. La parter aceasta cladire are un spatiu deschis, cu stalpi si arcade sculptate, iar la etaj un balcon care ofera frumoase privelisti spre lacul Bugeac si intinderile salbatice din jur.

In continuarea magazinului de obiecte bisericesti de langa clopotnita, se afla complexul muzeistic al manastirii, la parter cu muzeul de istorie adapostind obiecte descoperite la cetatea Pacuiul lui Soare si la Dervent, iar la etaj cu muzeul bisericesc adapostind vechi si pretioase obiecte de cult.

In curtea interioara a manastirii, am ramas placut impresionata de aranjamentele de plante si meticulozitatea cu care au fost concepute, realizate si ingrijite. Am toata admiratia pentru cei care - selectand plante care rezista arsitei soarelui necrutator din amiezele de vara - au creat in incinta manastirii nu numai un loc de reculegere, ci si de destindere. Incadrate in specificul locului, in gradina sunt expuse cateva obiecte cu o istorie aparte: o ancora din sec. XVIII gasita in Dunare, un sfesnic de piatra de la biserica satului Garlita, precum si doua cruci de piatra din anul 1876 care au strajuit mormantul unor soldati inecati in Dunare in timpul Razboiului de Independenta.

Biserica manastirii se afla in centrul incintei si ocroteste doua nepretuite comori duhovnicesti: icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si Sfanta Cruce tamaduitoare.

Conform inscriptiei din coltul din stanga jos, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul a fost donata Manastirii Dervent de "mostenitorii defunctului I. Chipara" in anul 1940. Amplasata in stanga pronaosului, icoana este inaltata pentru a permite credinciosilor in rugaciune sa treaca pe dedesubt. Aici, ca si la crucile tamaduitoare, vin multi bolnavi in cautarea alinarii si vindecarii. Am vazut adanca suferinta de la Crucea Manastirii Dervent. Pentru multi, aceasta este ultima speranta. Intinsi pe paturi improvizate, bolnavii zac si se roaga in paraclisul din partea stanga a bisericii, langa crucea cu puteri vindecatoare. Aceasta se afla intr-o caseta cu un orificiu care permite credinciosilor ingenunchiati in rugaciune sa o atiga.

Istoria Manastirii Dervent incepe cu miracolul dumnezeiesc al aparitiei in timpurile indepartate, pe dealul Ostrovului, a patru cruci masive de piatra. Batranii si-au amintit atunci o straveche legenda care spunea ca pe acele locuri fusesera martirizati patru ucenici ai Apostolului Andrei. Miracolul crucilor de la Dervent a fost intregit de-a lungul anilor cu numeroase si incredibile vindecari.

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat initial la Dervent - una mare si trei mai mici - "crescute din pamant" dupa cum spune traditia, in prezent se mai pastreaza doar doua: cea mare (0,71 x 0,60 m) din paraclisul din stanga bisericii si cea mica (0,67 x 0,32 m) de langa altar, din afara bisericii. Aceasta din urma are bratele rupte, dar in credinta populara pastreaza inca puteri tamaduitoare. In jurul ei veti vedea graunte – hrana pentru animale sau pasari bolnave – care vor fi sfintite si vor capata puteri vindecatoare.

Izvorul Tămăduirii, situat la aproximativ 200 m de manastire, n-a mai fost vizitat cu ocazia acestui pelerinaj. Era arsita, ghidul teolog insotitor ne-a spus ca izvorul nu are apa, asa incat a trebuit sa ne resemnam si sa acceptam intoarcerea acasa. Regret ca ghidul nostru nu ne-a vorbit despre muzeul Manastirii Dervent si nici nu a incercat sa ne aranjeze o vizita. Cu siguranta, am fi vazut si am fi aflat multe lucruri noi. Am ramas la manastire doar o ora, minimum necesar pentru o privire de ansamblu asupra incintei, pentru a ne inchina si a vedea suferinta – prea multa suferinta - de la crucea cu puteri miraculoase.

La numai doua saptamani, am revenit la Pestera Sfantului Andrei si la Manastirea Dervent impreuna cu sotul meu. Pentru el vizita a fost o premiera, iar pentru mine o completare. Am fost, am vazut si am luat apa de la Izvorul Tamaduirii.

Dincolo de corpul de chilii, pe un drumeag la inceput umbrit de nuci batrani, apoi descoperit sub soarele necrutator, am ajuns la o constructie mica de piatra infundata partial in coasta unui deal, care adaposteste Izvorul Tamaduirii. Spre drum, paraclisul are o fereastra mare cu o cruce mozaicata. Pictura de pe bolta infatiseaza principalele momente din istoria manastirii. Sf. Apostol Andrei, "cel intai chemat", este reprezentat propovaduind poporului de pe aceste meleaguri, iar apoi lovind cu batul in piatra si facand sa izvorasca apa pentru botezul credinciosilor. O alta imagine reprezinta pe cei patru ucenici ai Sfantului Apostol care au primit cununa muceniciei langa cetatea Dervent, iar pe locul martiriului lor au crescut patru cruci de piatra. De asemenea, este pictat ciobanasul surdo-mut care si-a gasit tamaduirea langa Sfintele Cruci.

Prin zid, izvorul picura anemic picaturi de vindecare. Credinciosii le culeg cu grija si rabdare si le duc acasa.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 02.10.11 08:50:35
Validat / Publicat: 02.10.11 13:01:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Dervent - Intrarea prin turnul clopotnita.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[02.10.11 10:45:37]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

carmen_22_09
[10.11.12 13:58:39]
»

Da, este un loc sfant! Pe mine m-a impresionat in grota cum mii, mii de oameni si-au lasat pe biletele dorinte numai de ei stiute. Toate erau puse prin peretii din piatra... nu am mai vazut nicaieri asa... un loc unde te simti mai aproape de Dumnezeu.

mateimarian*
[04.02.13 23:32:26]
»

@carmen_22_09:

nu te supara ca fac o mica rectificare la ecoul tau! Grota de care pomenesti se afla situata in cadrul manastirii Sf. Ap. Andrei. No offence!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
carmen_22_09, iulianic, mateimarian*
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dervent [Ostrov, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045487880706787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1