ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mânăstirea Corbii de Piatră

TIPĂREȘTE URM de aici

Coordonate - 45.275490 / 24.812578

Adresa - DC4, Jgheaburi

Se spune că există în lume 15 locuri în care s-a depistat o încărcătură energetică deosebită. Mai puțin noi, mai mult alții, au depistat în România 7 locuri de acest fel.

Una din aceste zone este triunghiul format de Mânăstirea Corbii de Piatră, Mânăstirea Nămăiești și Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă (nu, triunghiul NU este echilateral, nu trebuie să exagerăm, așa cum se face uneori).

Cel pe care l-am găsit la Mânăstire nu era preotul, ci un om de-al locului. Ne-a povestit cum, acum mulți ani, Imperiul Austro-Ungar a strămutat oameni din zona Sibiului, forțându-i să se stabilească aici, strămoșii lui fiind unii dintre aceștia. Și-au păstrat portul și obiceiurile, și au rămas în jurul Mânăstirii.

Tot el ne-a spus că, pe la anul 1.500, cam când a fost înființată mânăstirea, (pe o și mai veche construcție rupestră), domnitorul Neagoe Basarab își ținea sfatul domnesc în "sala de mese" (trapeza) mânăstirii, aflată în aer liber.

În curtea Mânăstirii găsim și o veche bisericuță din lemn, ce se degradează lent, dar sigur, unde se țineau, în vremuri mai vechi, slujbele pentru credincioșii din localitate, ca și pentru cei strămutați de pe alte meleaguri.

Mânăstirea (și biserica) este una diferită de ceea ce cunoaștem. Fiind săpată în stâncă ea nu respectă forma de cruce pe care o întâlnim la toate bisericile ortodoxe.

Înainte de 1.900, o parte - cea stângă - s-a prăbușit datorită unor infiltrații de apă, dar oamenii au chemat meșteri în piatră, astfel că mânăstirea a fost reparată.

Mânăstirea și Biserica de la Corbi are unele rarități, trei la număr : aici găsim cea mai veche pictură din Țara Românească, întâlnim două altare în acelaș naos - caracteristică unică la noi în țară - (arhitectura unei biserici este compusă din pronaos, naos și altar, forma de cruce fiind completată de absidele laterale), și, în sfârșit, este prima mânăstire de călugărițe din țară (ulterior, a devenit mânăstire de călugări).

Peretele în care este săpată mânăstirea are cam 30 de metri înălțime, deasupra existând o veche cruce de tip latin, la care se poate ajunge urcând greu, prin noroi, treptele schițate în pământ, accesul făcându-se prin partea din stângă a monolitului. Scara este prevăzută și cu o balustradă din lemn, cam putrezită din cauza umidității din îngusta porțiune pe care se urcă. Sus se ajunge mai greu, dar priveliștea merită efortul!

Acest fel de mânăstiri (întâlnite și în alte locuri din lume - Capadochia (sau Capadocia), Turcia, Grecia (Meteora), sunt construite astfel pentru că, ne spunea cel de la mânăstire, în vremurile vechi, credința creștină nu era pemisă, acceptată peste tot, așa că, oameni cu credință - călugării - preferau să se retragă în astfel de locuri, pentru a se ruga. Să ne amintim și de grotele săpate în stâncă de la mânăstirea Turnu, de lângă Căciulata.

Odată ajunși în vârful stâncii, putem coborî (cu oarecare efort) și pe partea cealaltă, trecânt peste micul pârâiaș care, atunci când plouă, cade de pe stâncă, formând o frumoasă cascadă ce cade în curtea celei cunoscute ca Mama Uța (acum plecată dintre noi).

Este o mânăstire deosebită, interesantă, pe care vă sfătuiesc să o vizitați, chiar dacă va fi să faceți un mic ocol.

Vă urez concedii multe și frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de puiutea in 24.06.16 20:56:25
Validat / Publicat: 24.06.16 22:19:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NUCȘOARA [AG].

VIZUALIZĂRI: 3724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 În stânga, mânăstirea, apoi biserica și o parte a trapezei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.06.16 22:06:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mânăstirea Corbii de Piatră [Corbi, AG], CÂMPULUNG-MUSCEL" (deja existentă pe sait)

====

Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.

În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.

tata123 🔱
[25.06.16 14:50:09]
»

@puiutea - Mănăstirea Corbii de Piatră e un loc deosebit, mi-a plăcut amplasarea lăcașului de cult și legendele ce se învârt în jurul mănăstirii.

Cele două altare de la Corbii de Piatră sunt atribuite de unii cercetători unul cultului ortodox, celălalt cultului catolic. Altare duble (dar nu în același naos) există și la Șinca Veche. Două altare, suprapuse, găsim și la Mănăstirea Pângărați - Neamț. Iar la biserica Mănăstirii Samurcășești sunt trei altare (vezi impresii).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 15:06:23]
»

@tata123 - Din cele ce am mai citit și auzit, dar și din ce ne-a spun o persoană ce răspundea de Mânăstire și ne-a spus despre strămutarea forțată a sibienilor, ortodocșii neagă cu hotărâre faptul că unul din altare ar fi fost catolic. De fapt, ne-a spus acea persoană, erau două altare ortodoxe, despărțite de un zid, zid care a fost dărâmat mai târziu. Variante ar fi destule, așa cum sunt și despre ciobanul (sau 3 ciobani) de la Mânăstirea Nămăiești!

Toate cele bune!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.06.16 19:07:40]
»

@tata123 -

Două altare, suprapuse, găsim și la Mănăstirea Pângărați - Neamț.

Pentru a se înțelege mai bine ce-i cu aceste două altare suprapuse la Mănăstirea Pângărați - Neamț fac mențiunea că biserica zidită de Alexandru Lăpușneanu se remarcă prin aceea că suprapune două lăcașuri de închinăciune.

Biserica mică, cea de jos, este de fapt o tainiță transformată în capelă. Este scundă, dar respectă împărțirea clasică în pronaos, naos și altar. Intrarea în biserica de deasupra se face prin latura de nord, pe o alee în pantă terminată cu un podeț. Și ea are aceeași împărțire a spațiului. Cele două biserici comunică în interior printr-o scara în spirală - îngustă și anevoios de urcat - aflată în colțul de nord-vest al pronaosului.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.06.16 19:27:29]
»

@puiutea - Nu prea știu cum este cu încărcătura asta energetică despre care se vorbește inclusiv cu referire la cele trei biserici de piatră de la Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Nămăiești și Mănăstirea Corbii de Piatră. Le-am vizitat și eu exact în această formulă în cadrul unui pelerinaj organizat de Patriarhia Română. Nu știu cât de echilateral o fi triunghiul amplasării lor, dar îmi amintesc faptul că ni s-a vorbit despre asta, inclusiv despre încărcătura energetică. Nu m-au interest aceste aspecte. Mi-a plăcut plimbarea și mi-au plăcut peșterile transformate în lăcașuri de rugăciune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[25.06.16 19:56:05]
»

@iulianic - Ceva cercetări făcute încă de prin anii '60, mai mult de anumiți străini, decât de noi, au descoperit în lume 15 locuri unde energia Pământului eate mai puternică, mai benefică. 7 asemenea locuri există și la noi în țară, nu intru în amănunte, dar... savanții sunt, totuși, savanți!

Cât despre cele trei mânăstiri, unii susțin - în mod eronat - că ar forma un triunghi echilateral.

Această energie ar fi legată tocmai de vechimea - și locurile speciale - în care se află aceste lăcașe de cult! Nu plac, le admirăm, le vizităm, cu energie sau fără! Asta depinde de fiecare din noi!

Multă sănătate și toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Corbii de Piatră [Corbi]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070878028869629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1