ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Mănăstirea Corbii de Piatră și alte obiective din zona înconjurătoare, superbă

TIPĂREȘTE

O nouă zi frumoasă de toamnă, o altă escapadă aproape de București. De data asta ne-am gândit ca Mănăstirea Corbii de Piatră să fie subiectul principal și să ne umplem ziua cu alte obiective din jurul ei. Mănăstirea face parte din celebrul triunghi al mănăstirilor rupestre din Argeș: Nămăiești - Cetățuia Negru Vodă - Corbii de Piatră și cum pe primele două le-am văzut, chiar de 2 ori, trebuia să închidem cumva cercul.

Am plecat destul de devreme de acasă, în jur de 7, și am mers pe autostradă până la Pitești, apoi am mers prin Mărăcineni, direcția Domnești și apoi satul Jgheaburi din comuna Corbi, unde se află mănăstirea, până unde au fost 165 de km, drumuri bune.

Există o parcare amenajată pentru mănăstire, dar era o poartă care nu era deschisă și cum erau multe mașini parcate pe marginea străzii, acolo am parcat și noi.

În dreapta mănăstirii, cum te uiți la ea, este o căsuță albastră care îți atrage atenția și din cauza indicatoarelor care te îndeamnă la vizitare, dar și prin ea însăși. Cum era o doamnă în poartă, am intrat și noi.

Căsuța Albastră are 153 de ani și persoana care ne era ghid era nepoata celei care a fost proprietara căsuței. Vizita este fără taxă de vizitare, dar este o cutie pentru susținerea căsuței pentru cine vrea să contribuie. Căsuța are 2 camere, un hol și o prispă și este păstrată așa cum a fost lăsată de bunica. Cea mai mare mândrie este cascada din spatele curții care era secată acum, dar există o măsuță pe care sunt câteva fotografii în care se vede ce minunăție de cascadă era acolo, sau o mai fi, dacă plouă. Ghida noastră ne-a povestit despre istoria stâncii cu forme diverse, pe care ni le-a și arătat și vă invit să nu ocoliți această căsuță dacă ajungeți la mănăstire.

Accesul în Mănăstirea Corbii de Piatră se face direct din șosea sau pe un traseu turistic pe deasupra stâncii sub care se află, care nu era indicat la data aceea, dar era amenajat foarte bine, cu scări și balustrade. Traseul turistic începe după căsuța albastră, din parcarea mănăstirii, foarte frumos amenajată cu 4 chioșcuri cu băncuțe dacă vrei să poposești și toalete foarte curate și moderne. Aici am văzut și o vulpe care nu avea nici o treabă cu noi. Nu a fugit, s-a întins la soare și ne-a urmărit până am intrat pe traseu.

Traseul nu este lung și nu este greu deloc. Practic, urci niște scări până ajungi pe stâncă, la nivelul cel mai de sus, poteca continuă până deasupra mănăstirii, de unde sunt priveliști superbe spre dealuri și localitate, de altfel una foarte frumoasă, de oameni gospodari, după care cobori spre intrarea în mănăstire, printr-un fel de chei scurte.

Nici la Mănăstirea Corbii de Piatră nu există taxă de intrare, dar era de asemenea o cutie unde să lași ceva, dacă vrei.

Mănăstirea Corbii de Piatră este cea mai veche mănăstire rupestră de la noi din țară, chiar dacă începuturile vieții monahale nu sunt foarte cunoscute. Interiorul este simplu, format din 2 încăperi dar particularitatea este că sunt două sfinte altare pe un singur naos, ceea ce o face unică la noi în țară.

Este valoroasă pentru modul în care a fost săpată într-un perete masiv de stâncă dar și prin picturile de la interior, care, din păcate, nu au fost niciodată restaurate și aproape în totalitate picturile interioare sunt afectate de umiditate. Primăria Corbi este implicată momentan și să sperăm că se vor găsi soluții și bani europeni pentru reabilitarea acestora.

La ieșire ne-a abordat un domn care ne-a avertizat că nu am văzut peștele pietrificat și crucile cavalerilor medievali, dar noi văzusem indicatorul spre dreapta, când coboram scările și intenția era să ne ducem și acolo. Numai că a fost mult mai bine că domnul ne-a însoțit pentru că ne-a povestit diverse și l-am simțit foarte preocupat de promovarea zonei. Ne-a spus că ne așteaptă la finalul vizitei să ne arate și Sfinxul, dacă îl căutăm la casa imediat următoare după mănăstire.

După ce am mai zăbovit puțin prin curtea frumoasă a mănăstirii, am ieșit în stradă și la dreapta era casa omului, unde de pe o terasă, acum în construcție dar care va deveni o cafenea, după cum ne-a mărturisit, ne-a arătat Sfinxul, care într-adevăr seamănă foarte bine cu cel consacrat.

Înainte de plecare am contribuit la susținerea turismului din zonă și am cumpărat brânză, roșii de grădină, mere, pere, o prietenă chiar o bundiță tricotată. Adevărul este că toate femeile tricotau la poartă diverse lucrușoare.

Cum spuneam, vizita la Mănăstirea Corbii de Piatră nu îți ia foarte mult, așa că am completat ziua cu alte obiective din zona înconjurătoare.

La 10 km de mănăstire este localitatea Nucșoara și am văzut că acolo este Lacul Învârtita. Dar am mărit harta și la 28 de km de mănăstire, trecând pe lângă intersecția pentru Nucșoara, era Barajul Văsălatu, pe drumul care merge la Stâna Burnei pentru traseul spre Vârful Moldoveanu. Aveam destul timp și am zis să ajungem pentru că voiam să găsim și un loc de picnic. Valul 4 era în toi la data aceea și nu voiam să intrăm pentru masă nicăieri.

Drumul spre baraj este forestier, lung, dar foarte, foarte frumos, pe Valea Râului Slatina și cred că ne-am întâlnit cu 2-3 mașini doar. Pe drum sunt mai multe indicatoare de trasee iar la baraj am găsit un lac mic, am lăsat mașina, am traversat barajul și ne-am plimbat puțin prin zonă.

Ne-am întors pe valea aceea și sub un copac pe care l-am ochit de la dus, am făcut un picnic și am stat ceva acolo, pe malul apei. A fost o zi superbă de toamnă.

Ne-am întors la Nucșoara și am parcat chiar la Lacul Învârtita sau Lacul Nucșoara, după cum mai este cunoscut. Lacul este cel mai mare lac carstic format pe gips de la noi din țară, declarat monument al naturii și are o legendă care spune că prin pădurile din jurul Nucșoarei trăia un balaur care fura fecioarele din zonă și le ascundea în casa sa din stâncă. Dar i-a venit de hac Nucușor, un tânăr căruia balaurul i-a furat mireasa chiar în ziua nunții. Tânărul s-a luptat cu balaurul și l-a învins, dar nu l-a omorât, acesta s-a ascuns în pământ, iar pe locul acela a apărut lacul. Lacul are o adâncime de 5 m și are izvoare sulfuroase și nămol cu proprietăți terapeutice.

Erau și alte mașini care se opreau acolo, în parcarea de la mijlocul lacului, aruncau o privire spre lac și plecau mai departe. Dar noi am văzut că se face o potecă pe lângă lac, prin spatele gospodăriilor oamenilor și i-am dat roată.

Poteca este îmbietoare, iar curțile oamenilor și pajiștile de pe malul lacului foarte îngrijite. De-a lungul ei am avut priveliști foarte frumoase în toate direcțiile și ne-a plăcut cum biserica, copașii și casele oamenilor se oglindeau în apă. Am trecut printr-un stufăriș de mure coapte și ne-am vitaminizat și noi, iar la ieșire de pe potecă am întrebat pe cineva care stătea pe o băncuță de lemn, pe marginea lacului, dacă mai putem vedea ceva în zonă. Surpriza a fost să aflăm că era strănepotul eroinei noastre anticomuniste, Elisabeta Rizea, iar casa dânsei pe care se străduiește să o restaureze și să o bage în circuitul turistic era la câțiva pași.

Ne-a spus că ne aflăm în Rezervația Naturală Măgura-Nucșoara și ne-a îndrumat sus pe platou, la peste 900 de m, pentru priveliști foarte frumoase și apoi ne-a invitat la casa bunicii care este un proiect în desfășurare pentru consolidare și introducere în circuitul turistic.

Am suit pe platoul de deasupra localității și a lacului, de unde am avut priveliști într-adevăr foarte frumoase asupra munților, dar și asupra localităților și dealurilor din jur. Lacul și pădurea din jur sunt locuri perfecte pentru relaxare, așa că ne-am întins și aici pe pajiște și a fost cu folos, pentru că, butonând un pic harta zonei am văzut că 2 km mai departe exită Copacul crucificat și ne-am dus foarte curioși spre el.

Între stâncile Măgurei este Cerdacul Partizanilor, locul unde Elisabeta Rizea și alții din mișcarea de rezistență anti-comunistă din zonă, aprovizionau cu mâncare și bani partizanii care se întâlneau acolo. Iar în copacii din jur partizanii anticomuniști ascundeau biletele prin care luau legătura cu rudele.

La întoarcerea spre casă am oprit la Casa Memorială Elisabeta Rizea, pe care sperăm să o vedem cât mai curând în circuitul turistic. Ce-i drept nu prea știam multe despre eroina noastră, în afară de nume.

Elisabeta Rizea a fost o femeie simplă dar a devenit o eroină a luptei anticomuniste din România, care a fost arestată și torturată de 2 ori, executând 12 ani de închisoare. A fost ținută în lanțuri, atârnată cu părul de un cârlig și bătută până și-a pierdut cunoștința. Lucia Hossu-Longin i-a făcut cunoscută povestea printr-un interviu inclus în documentarul Memorialul Durerii, iar după aceea au început să i se tot ia interviuri, fiind folosită și ca imagine în bătăliile politice din primii ani după revoluție. A trăit 91 de ani și a avut o dorință arzătoare după revoluție „Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să știu că s-a limpezit lumea” . Dânsa a trăit până în 2003, dar pare că lumea nu s-a limpezit nici până azi.

Ne-a întâmpinat strănepotul eroinei noastre, ne-a prezentat, casa, curtea, proiectul, ne-a povestit despre lucrurile bunicii, ne-a arătat fotografii, unele cu Regele Mihai I, cu care se cunoștea din copilărie și care a vizitat-o în 2001. Tot Regele Mihai a ajutat-o să se opereze în București, plătindu-i operația, pentru că după ce a ieșit din pușcărie a mers mai mult târâș. Mama Rizea spunea despre regele Mihai că “Până oi muri îl iubesc ca pe ochii din cap” .

Ne-a apucat de-a dreptul noaptea stând la povești, am plecat pe întuneric de la Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara. Am avut 198 de km până acasă dar nu știm când au trecut, tot vorbind de lucrurile frumoase pe care le descoperisem și poveștile pe care le-am auzit și în ziua aceea.

Aceasta a fost escapada noastră de o zi dar zona aceea a Argeșului este foarte, foarte frumoasă. Ne-ar fi plăcut să înnoptăm în zonă, sunt destule posibilități, așa că poate voi sunteți mai inspirați.


[fb]
---
Trimis de Aurici in 27.03.22 08:59:59
Validat / Publicat: 27.03.22 10:35:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NUCȘOARA [AG].

VIZUALIZĂRI: 8087 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Corbii de Piatră, din stradă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64300 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[27.03.22 10:49:25]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONE
[27.03.22 11:30:11]
»

@Aurici: Mulțumesc pentru acest review, o invitație de a vizita județul Argeș, spre partea de nord. Dacă la mănăstire am mai fost, restul este o necunoscută pentru mine, nu am mers mai departe spre Nucșoara. Este o invitație pentru mine acest articol. Păcat că încă nu se finalizează proiectul casei memoriale Elisabeta Rizea și ai dreptate că nu a mai apucat să vadă cum se duce totul la vale...

elenaadinaPHONE
[27.03.22 11:36:26]
»

Mi-a plăcut mult articolul tău!

Ce loc deosebit!

Se pare că avem preferințe comune, dar tu ești cu un pas înaintea mea! ????

Vrem să ajungem și noi aici anul acesta!

AuriciAUTOR REVIEW
[27.03.22 19:04:06]
»

@webmaster: Mulțumesc mult, seară frumoasă!

@mprofeanu: Foarte frumoasă zona aceea, ne-a plăcut mult, mult și ne-a părut rău că nu am luat o cazare. Strănepotul Elisabetei Rizea era foarte optimist. Primise o sponsorizare de 25 sau 30 de mii de EUR cu care reușise consolidarea casei, deci nu mai este pericol de dărâmare. Primise și vizita primăriei care a promis că se va implica, mai aștepta sponsorizări... este foarte implicat și era acolo cu prietena lui, care era și mai implicată. Sperăm să vedem casa cât mai curând în circuitul turistic.

@elenaadina: Eu sunt înaintea ta cu ceva, tu înaintea mea cu altceva... și uite-așa suntem unii după alții pe drumurile lumii. Locuri deosebite, da. Toată zona aceea mi-a plăcut foarte mult. O să-ți placă, ia să vezi.

puiutea
[27.03.22 19:10:31]
»

Am fost de vreo 3 ori, și mi-a rămas sufletul acolo! Am complectat "Triunghiul energetic" al României cu Mânăstirea Nămăiești și Sihăstria Negru Vodă (e de urcat, dar MERITĂ) !! Sejururi plăcute!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.03.22 19:34:11]
»

@Aurici: Chiar că se poate vorbi de preferințe comune, după cum spunea @elenaadina mai sus. La Corbii de Piatră nu am mai ajuns de un deceniu și chiar din toamnă mi-am propus o incursiune în zonă. Pentru această excursie studiasem harta și îmi notasem o plimbare la Nucșoara cu ale sale obiective naturale și istorice.

Am văzut mai multe reportaje și documentare pe televiziunea națională despre Elisabeta Rizea și rezistența anticomunistă și cunosc intenția urmașilor de a organiza un muzeu. Există și un site: casaelisabetarizea.ro.

În februarie 2022 a fost inaugurată și prima parte a unui nou traseu turistic numit Via Valahia (pe FB). Este vorba despre segmentul Corbi-Nucșoara (10 km), marcajul urmând a fi continuat spre Brădet-Corbeni și mai departe (adevarul.ro/locale/pitest ... 68df/index.html).

Mulțumim pentru prezentarea acestor locuri frumoase! Numai bine!

AuriciAUTOR REVIEW
[27.03.22 20:07:45]
»

@puiutea: Și eu am închis cercul. Am fost la toate cele 3 mănăstiri rupestre, la două din ele chiar de câte 2 ori și sunt sigură că voi reveni. La Corbi ne-a emoționat tare mult domnul care făcea pe ghidul și care era atent la toată lumea care intra/ieșea și întreba ce știm despre loc sau dacă vrem să ne completeze informațiile. Nu era în calitate oficială, pur și simplu își promova zona și vorbea cu patos. Dacă am avea mai mulți oameni așa, peste tot, cred că am ajunge departe. Călătorii frumoase, asemenea!

@tata123 ????: Și eu vreau să mă întorc, mi-a plăcut foarte mult toată zona aceea. Am citit și eu cam tot ce am găsit pe net despre reabilitarea casei Elisabetei Rizea. Când am plecat de acolo aș fi vrut să scriu un articol separat și să îndemn oamenii să contribuie cu cât pot ca proiectul strănepotului să prindă viață. Dar nu mă pricep la așa ceva, am abandonat. Și nu-mi fac griji pentru că ei făceau foarte bine ce făceau. Mai ales prietena lui, era foarte implicată. Știu că este pe mâini bune și proiectul și casa.

Cred că se pun pe roate lucrurile în zona aceea. Traseul turistic pentru Mănăstirea Corbi era amenajat cu trepte și balustrade dar nu era marcat nicicum. Nouă ne-a zis doamna de la Căsuța albastră și oamenii duceau vorba de la unul la altul. Parcarea era amenajată, toaletele foarte curate și moderne, traseul exista, dar n-au apucat, probabil, să pună și niște indicatoare. Am fost foarte mulțumiți că se mișcă lucrurile, cu indicatoare sau fără, momentan.

Mulțumesc pentru completări, numai bine!

Dana2008PHONE
[28.03.22 09:30:50]
»

@Aurici: Foarte emoționant articolul!

La Nucșoara am fost cazați când am urcat la Vf. Moldoveanu și Lacul Învârtita m-a fascinat și pe mine, petrecând mai multe ore pe malul acestuia, pe care se plimbau mai multe rățuște. La apus este fermecător.

Abia așteptăm să ne întoarcem la Nucșoara, să mai vizităm obiective turistice din zonă și bineînțeles să urcăm la Moldoveanu iar, dar altfel, însoțiți de băiatul nostru.

E foarte frumoasă Romania!

Felicitări pentru articol!

Călătorii plăcute! Pupici!

AuriciPHONEAUTOR REVIEW
[29.03.22 00:26:32]
»

@Dana2008: Mi-am amintit de articolul tău când ai urcat pe Moldoveanu și de Nucșoara. Frumoasa zona și frumoasa România. Ne-am propus și noi Moldoveanul anul asta, sa vedem dacă ne iese.

Călătorii faine, te pup.

STEFAN-CRISTIAN
[19.11.22 20:43:53]
»

Ansamblul monahal Corbii de Piatră oferă, în afara peisajului mirific - prima filă a unei povești cu zâne - și cea mai veche pictură executată în cea mai pură tradiție bizantină, datând din secolul al XIV-lea, sau chiar mai devreme. Însă în conștiința creștinătății se mai păstrază structura cosmologică a vremurilor când oamenii tindeau să trăiască în sacru sau în preajma obiectelor consacrate cât mai mult timp. În acest Spațiu Sacru deschis către înalt, aflat în comunicare permanentă cu lumea divină, Timpul originar se împărțea între două sanctuare - unul nocturn si celălalt diurn.

https://sites. google.com/view/sanctuarelenocturnsidiurndelac/pagina-de-pornire

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[23.11.22 17:00:23]
»

@STEFAN-CRISTIAN: Multumim pentru completari, calatorii faine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elenaadina, mprofeanu, STEFAN-CRISTIAN, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Corbii de Piatră [Corbi]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097630023956299 sec
    ecranul dvs: 1 x 1