GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bucurestenii obisnuiesc sa faca primavara cite o iesire in natura, la aer curat si, ca destinatie, isi aleg cite o manastire pentru vizita si pentru ca intrarea intr-un locas sfint da impresia eliberarii de stres si de pacate.
Am ales si noi, la sfarsitul saptaminii trecute, Manastirea Caldarusani.
Am citit cite ceva inainte si nu voi da prea multe detalii istorice sau tehnice pentru ca sint foarte bine scrise aici: manastirea-caldarusani.go.ro/index.htm
Cu privire la traseu vreau sa spun ca exista si un drum mai scurt decit cele descrise pina acum, mergind prin iesirea din Bucuresti spre Voluntari pina la Moara Vlasiei. GPS-ul stie foarte bine acest drum pina la manastire. Sint citeva localitati (sate) si portiuni de drum prin Codrul Vlasiei. Sint sigur ca imaginea este mai placuta dupa ce infrunzesc pomii, dar si asa drumul este relaxant.
Pe drumul lateral care duce la manastire se pot vedea de la distanta, pe partea dreapta, turlele bisericii. Manastirea este inconjurata de apa lacului din trei parti.
De la prima poarta se intra cu masina pe un drum ingust, de doua benzi, dar benzi inguste. Esta destul de greu daca te intilnesti cu un autocar pe acel drum. Avantajul este ca nu e foarte lung. Dupa acest drum, sub un turn, se afla poarta principala de intrare in manastire. Se poate parca inainte de aceasta poarta sau se poate intra cu masina pina in apropierea bisericii, langa turnul clopotnita.
Noi am preferat sa mergem pe jos pentru ca si vremea a fost foarte frumoasa, iar distanta nu este de loc mare.
Ajungind la poarta de intrare in curtea interioara a bisericii, am vazut ca aceasta este de dimensiuni considerabile si ca totul in jur este remarcabil.
Nu am avut voie sa facem poze in interiorul bisericii, dar am putut poza exteriorul precum si cladirile anexe care au si ele picturi murale foarte reusite.
Interiorul, pe linga importanta religioasa a icoanelor si moastelor existente, are o dimensiune considerabila precum si picturi murale deosebite.
Atit interiorul bisericii, cit si tot ceea ce este expus in muzeu, nu poate fi fotografiat nici macar contra cost. In muzeu exista si picturi ale lui Nicolae Grigorescu din perioada de ucenicie. In pridvorul deschis, pe peretele in intregime pictat, se remarca pisania de dimenriuni condiderabile, atat deasupra usii cat si de ambele parti laterale. Tot aici se afla in partea stanga mormantul lui Ghenadie Petrescu fost mitropolit primat si staret al Manastirii Caldarusani, iar in partea dreapta lespedea de mormant a mitropolitului Grigorie Dascalul al Ungrovlahiei ale carui sfinte moaste se afla in biserica.
Prin partea nordica a bisericii, pe o alee care trece pe langa mica bisericuta din cimitir, pe stinga se gaseste Observatorul Geodinamic Caldarusani. Intrucit am fost acolo in weekend nu stiu daca este functional, dar pare ingrijit. In interiorul curtii erau doi ciini care pareau hraniti si fara chef de cearta.
Cred ca manastirea, atit pentru importanta ei religioasa, dar si pentru importanta arhitectonica, merita vizitata de oricine, in orice anotimp.
Trimis de andrei44* in 31.03.12 23:16:07
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andrei44*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.67582800 N, 26.26645300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Manastirea Căldăruşani redivivus — scris în 13.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Natură şi spiritualitate: Mănăstirea Căldăruşani — scris în 22.05.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Iz de primăvară la Căldărușani — scris în 23.03.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Manastirea Caldarusani intr-un peisaj mirific — scris în 04.06.13 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Caldarusanii - primavara — scris în 31.07.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Manastirea Caldarusani — scris în 01.06.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2008 Mănăstirea Căldăruşani. Thanks, Lonely Planet — scris în 04.02.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ