ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe urmele Bolintineanului

TIPĂREȘTE

De vreo 6 ani, în fiecare dimineață merg la muncă în Bolintin- Vale. Birourile noastre sunt strategic amplasate. Între biserică și cimitir. Eu am biroul spre biserică.

Zilnic, vorbind despre biserică, trecem cu autocarul pe lângă ea. Ea, biserica, are hramul Adormirea Maicii Domnului și a fost construita in jurul anului 1832 și clopotnița terminată în 1944. Și se află în centrul orașului.

E frumoasa, bine îngrijită, dar cam timidă. Nu se lasa fotografiată.

Zilele trecute, am reușit să ”evadez” și i-am făcut câteva poze. Nu multe, că deh, timpul scurt, eu în timpul programului… În plus, a trebuit să-l păcălesc puțin pe părinte, să pot poza. De aceea am doar trei poze din interior.

Însă am aflat lucruri frumoase pe-acolo. Cum ca această biserică a fost întemeiată de familia Bolintineanu. În curtea bisericii se află mormântul poetului, iar în interiorul bisericii se mai găsește un mormânt al familiei.

Despre poetul pașoptist Dimitrie Bolintineanu, zice Wikipedia:

1819, februarie – Se naște, în satul Bolintinul din Vale (județul Ilfov-azi, Giurgiu), Dimitrie Bolintineanu, fiul macedoneanului Ienache Cosmad. „Părinții lui nu sunt nici vechi moldoveni, nici vechi munteni, nici vechi ardeleni, ci dintr-o familie venită din Balcani, se pare, așezată de curând în țară, un fel de moșieri de clasa a treia, sau mai curând din clasa arendașilor“ (Nicolae Iorga).

Dimitrie Bolintineanu era macedonean aromân de origine, părintele lui, Ienache Cosmad, a venit în țară din Ohrida. În puțini ani ai tatălui său, Ienache, acesta își făcu în Valahia o situație acceptabilă. Arendaș, mic proprietar, apoi subprefect, cu reședința la Bolintin, sat aproape de București; el nu apucă să-i lase celui de al doilea născut, Dimitrie, o avere care să-l scutească de griji.

În prima jumătate a anului 1870, Dimitrie Bolintineanu călătorește la Paris. I se reeditează câteva dintre biografiile istorice. Tipărește culegerea de satire Menadele și volumul de poezii Plângerile României. Colaborează, până în aprile, la Românul, lui C. A. Rosetti. Grav bolnav, e silit să-și întrerupă munca. În 1871, boala lui Bolintineanu se agravează. Poetul este sărac. Pensia pe care o primea intra în buzunarele creditorilor. Oficialitatea refuză să-i acorde ajutor. În aprilie este organizată, din inițiativa lui George Sion, o loterie cu obiecte personale ale lui Bolintineanu. La 28 aprilie are loc un spectacol la Teatrul Național din București, în beneficiul fostului membru al Comisiei teatrale. La 25 iunie, un grup de deputați (printre care și Cezar Bolliac) propune Camerei votarea unei recompense naționale „pentru bunul nostru poet Dimitrie Bolintineanu, carele se află lipsit de existența de toate zilele”. Trimisă spre studiu la secțiuni, propunerea a rămas îngropată în dosare. Bolintineanu a dobândit o afecțiune psihică de pe urma mizeriei și sărăciei. [3] Poetul este internat la Spitalul Pantelimon. În condica de înregistrare a bolnavilor a fost notat: «Dimitrie Bolintineanu, fost ministru de Culte, intrat fără haine». 1872 În martie are loc tragerea loteriei inițiate în 1871 de George Sion. Cărțile lui Bolintineanu au fost câștigate de V. Alecsandri, dulapul bibliotecii – de C. Negri, iar celelalte mobile – de către Catinca Balș. Alecsandri și Negri au cerut ca obiectele ce le reveneau lor să rămână în continuare ale lui Bolintineanu. În dimineața zilei de 20 august, acesta încetează din viață în spital. Este înmormântat la Bolintinul din Vale.

ro.wikipedia.org/wiki/Dim ... ie_Bolintineanu

Am fost, le-am văzut, trec zilnic pe lângă ele, iar pe poet îl salut de două ori pe zi: și la venire, dimineața, și la plecare, după-amiaza. Bolintinul nu-i mare. Nici foarte interesant! Doar această biserică, școala, de fapt ruina școlii de-o vârstă cu biserica: ” Primele documente despre Şcoala Parohială de la Bolintin sunt din anul şcolar 1832-1833 (şcoala era frecventată de doisprezece elevi). În anul 1889, pe locul unde s-a aflat casa părinţilor poetului Dimitrie Bolintineanu, a fost finalizată o clădire nouă cu o arhitectură deosebită, stil haretian cu etaj, cu patru săli de clasă şi locuinţa pentru director. La etaj se afla o sală de clasă şi un turn cu ceas care anunţa ora pentru toată comunitatea. În anul 1890 exista o şcoală de fete şi una de băieţi. ” Actuala clădire datează din 2006-2009.

În spatele bisericii este un monument al eroilor martiri. Sper s-ajung să-l fotografiez într-o zi. E interesant! Și-ar mai fi și-o vilă în stil brâncovenesc (neoromânesc) lăsată în paragină. Poza e de pe net.

Cam ăsta ar fi orașul unde-mi desfășor (încă) activitatea aducătoare de banii necesari plății facturilor. Nu e nici prea mare, nici foarte interesant, dar acolo stau eu cam 10 ore pe zi și m-am gândit să vă zic și vouă.


[fb]
---
Trimis de Zoazore in 11.10.16 20:44:27
Validat / Publicat: 12.10.16 06:56:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1919 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cu acest domn mă salut zilnic. Dimitrie Bolintineanu. Poet.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[11.10.16 21:53:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

ZoazoreAUTOR REVIEW
[11.10.16 22:12:58]
»

@webmaster45: Ok! Mulțumesc. Deși e mai mult despre oraș. Mai bine-ar fi la ALTE ZONE DIN MUNTENIA Bolintin Vale e la 30 km de București, în județul Giurgiu.

elviramvio
[12.10.16 07:06:38]
»

@Zoazore:

Surprize, surprize dar bune. Cum deschid posta, cum numele tau. Si cum cine se scoala de dimineata (nu atat de devreme ca tine), iaca da primul vot.

Nu stiam istoria bisericii si am fost cu treburi prin Bolintin, era usor sa intru sa o vad dar e bine ca aflu acum de la tine. Oricum, felicitari ca l-ai pacalit pe preot, am un mare necaz cand unii "nu pot sa-ti dea binecuvantarea sa fotografiezi" cum mi-a zis mie la Cernica, stii ca am scris.

Sa aud macar de bine daca nu de foarte bine de la tine!

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.10.16 09:25:27]
»

Bună ziua, scriitorule!

Mulțumim de "zicere" și sã ne mai zici și de altele. Adevărat ai grăit că se întâmplă ca zilnic să trecem pe lângă frumuseți și să le acordăm prea puțină importanță. Dar ele sint acolo și așteaptă doar să ne îndreptăm atenția și spre ele.

O zi deosebită!

nicole33
[12.10.16 09:25:30]
»

@Zoazore:

Eu am nimerit doar Superbonusul, dar nu-mi pare rău nici așa.

Mi-A plăcut ideea de a scrie despre zona unde muncești de atâția ani și o vei face încă mulți de acum înainte. Lasă prostiile cu "încă ". O sa fie bine, deci nu te mai stresa.

Poate reușim să ne vedem și noi zilele astea.

mishu
[12.10.16 09:30:00]
»

@Zoazore: Ei, o raza pe strada noastra, nu-mi venea sa cred ca ai mai avut timp sa scrii ceva insa tare mult ma bucur. Imi pare rau ca votul meu nu este semnificativ insa ti-l acord cu cel mai mare drag.

Auzi, dar vreo vila stil neomenelist nu ai sa ne prezinti? ca probabil au rasarit si astfel de vile.

In curand ma asteapta o scurta deplasare si am incercat sa gasesc informatii despre ce as putea vedea acolo si incet incet am reusit sa gasesc cate ceva, cred ca fiecare locsor din preajma noastra are o istorie a lui si ceva de spus, asa ca felicitari, votat cu mare drag.

Carmen Ion
[12.10.16 09:38:55]
»

@Zoazore: Primul lucru care ar fi de zis - şi cel mai frapant, dacă mă întrebi pe mine - e că Bolintin e ORAŞ. La fel ca Voluntari, Otopeni sau Pantelimon, ca să enumăr alte câteva din preajma Bucureştiului. E plină România de oraşe! În unele părţi locuitorii şi-au dat seama, într-un târziu, că statutul de oraş nu le aduce alte beneficii decât impozite locale mai mari şi acum luptă să-şi recapete dreptul de a se numi sat...

Reviewul tău e încă o dovadă a faptului că până şi cele mai banale, inodore şi inspide aşezări umane au istoria lor, care ascunde de multe ori fapte interesante, clădiri deosebite şi oameni speciali.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[12.10.16 10:49:43]
»

@Carmen Ion: Are liceu, are tribunal, are cladirea noastra... Deci... e ORAS!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[12.10.16 13:39:35]
»

@elviramvio: Ei, "pitici"! Doar s-a filmat si fotografiat la nunti in biserica aia!

Multam de prim vot. Cu noroc pentru mine sa fie!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[12.10.16 14:03:10]
»

@mishu: Asta ca sa n-o iau razna pe pereti!

Special pentru acele "vile neomaneliste", am pozat "malul opus! Ca si cimitirul e cu "zona rezidentiala" si "restul" Acolo-s vilele alea! Ca vile sunt! Stiu, sunt sadica, dar in "Bronx" nu ajung! "Bronx" e un cartier mai... colorat al Bolintinului Vale. Acolo-s turnulete multe-multe-multe!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[12.10.16 14:23:25]
»

@nicole33: Superb SB!! Multumesc, tiza! Si eu as vrea! Poate vineri, ca-i sarbatoare...

ZoazoreAUTOR REVIEW
[12.10.16 14:48:36]
»

@Utube: Oi mai zice cand oi mai avea ce! Prefer calitate.

Si da, asa-i! Sunt multe "nimicuri" care ni se par normale, fiindca "sunt acolo"! Dar, daca ne hotaram sa le privim, gasim si lucruri interesante!

Yersinia Pestis
[31.10.16 19:41:59]
»

Culmea este că și eu, pensionar fiind, am același hobby ca tine: mă duc dimineața la serviciu, mai ales că nu sunt trecut in Forbes.

Da, sunt pensionar da-mi luai serviciu!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[31.10.16 20:07:00]
»

@Yersinia pestis: Frumos hobby! Păi frumos e? Via, grădina, cine le lucrează? Adriana? Oricum, bravo ție! Da-ți rămâne vinul nebăut și-i păcat! Doar @crismis să mai bea, că io-s cu berea, știi asta!

calatorul
[30.11.16 19:25:32]
»

@Zoazore: Frumoasa preumblare, iar in ce priveste asezarea strategica, eu unul am fost incantat sa gasesc gradina unui prieten asezata langa gardul bisericii din comuna, adica langa cimitirul care o inconjoara. Ea era cam preocupata de vecinatati dar le/am explicat ca rar mai gasesti in ziua de azi asa vecini linistiti si certitudinea ca nu o sa apara langa tine niciun fel de bloc sau panarama de carciuma sau magazin.

ACum dupa cativa ani de obisnuinta si constatari personale, mi/au dat dreptate, singurul lucru care/i mai aminteste de vecinatati fiind clopotele de duminica dimineata, si alea frumoase, zic eu, decat motoare ambalate pe strazi. Binete deci tuturor celor intalniti pe drum, desi sunt cam multe saluturi de facut pe cat e Bolintinul de mare, dar astfel sade bine drumetului sa faca.

webmasterX
[12.06.24 18:06:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Bolintin [Malu Spart, Bolintin-Vale], BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Deși impresiile sunt despre biserica din Bolintin-Vale, consideră că sunt mai potrivite în rubrica dedicată Mănăstirii Bolintin (aflată nu departe)

ZoazorePHONEAUTOR REVIEW
[12.06.24 18:15:26]
»

@webmasterX: Ok, bine și așa. Mulțumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bolintin [Malu Spart, Bolintin-Vale]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068437099456787 sec
    ecranul dvs: 1 x 1