GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sovata! cum este perceputa mental statiunea?
„Sovata, unde-i fericita fata”, „Du-ma, mama, la Sovata, ca sa il cunosc pe tata” sau „Sovata, unde face Nicu armata” sau mai nou „Fabrica de copii de la Sovata”
Dar se pare ca de toate aceste zicale Lacul Ursu este singurul vinovat.
El fiind „tatal copiilor”, „fericirea fetelor” dar si fabrica care ajuta la cresterea natalitati.
Sovata este situata în Depresiunea Praid-Sovata, pe Raul Tarnava Mica, ea are o clima subalpina, cu veri racoroase si ierni blinde
Find toamna statiunea plingea dupa vremurile calde dupa turisti care ii umpleau aleile dupa copii care zburdau pe potecile din padure, frunzele si ele plangeau curgand alene pe poteca din jurul lacului formand un covor ruginiu, iar fosnetul lor parca il recitau pe Eminescu:
Iar vântul zvârle-n geamuri grele picuri;
Şi tu citeşti scrisori din roase plicuri
Şi într-un ceas gândesti la viaţa toată.”
A fost prima data cand am pasit in Sovata dar nu pentru a-mi stabili arborele genealogic ci pentru a vedea pe viu daca si aceasta statiune cu acest lac Ursu unic in Europa, are aceeasi soarta ca majoritatea statiunilor din tara.
Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermal din lume si unic în Europa.
Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata de pe fundul lacului.
Lacul are o adancime, circa 18 m la suprafata temperatura apei poate avea 10-20 grade, la 1metru se inregistrează o temperatura de 30-40 de grade Celsius, iar la peste 1. 5 metri temperatura poate avea 40-60 grade aceste temparaturi fiind în funcţie de anotimp.
Lacul Ursu este vinovat pentru vindecarea sau ameliorarea unor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice, dar si pentru relaxarea pe care o confera nu numai vara dar si in anotimpuri in care nu se poate face baie sau plaja, Sovata fiind o staţiune balneo-climaterică cu funcţionare permanentă.
Statiunea a luat fiinta in anul 1875 in jurul Lacului Ursu.
Statiunea per ansanblu este in plina renovare de la cladiri la carosabil, borduri, parcari, parcuri.
Dar noua infatisare a lacului Ursu m-a surprins placut, fata de acele imagini in care gardul cadea peste turisti, lemnul era putred acum el poate fi admirat de pe cocheta terasa a Restaurantului Ciuperca, care a renascut din propria cenusa impreuna cu pontonul pentru plaja care este si el renovat si pare mult mai incapator.
Lacul este inconjurat de o pădure de foioase de o frumusete exuberanta ce face ochiului o placere deosebita, cu toate ca solul din zonă este plin de săruri iar plimbarea pe malul lacului este chiar o desfatarea.
De aici se pot face excursii drumeti la Dealul Saca, Varful Cireselu sau la Muntele de Sare.
In afara de lacul Ursu in Sovata mai sunt cateva lacuri: Lacul Alunis, Lacul Negru, Lacul Rosu si Lacul Verde. Fiecare lac in parte este arie strict protejata, pe gardurile care imprejmuiesc aceste lacuri gasim indicatoare (bilingve) care prezinta particularitatile fiecarui lac in parte.
Sovata ramane o statiune cu potential turistic si balnear foarte mare care insa nu este exploatat de investitori autohtoni dar nici cei straini.
Trimis de dannek in 30.06.10 03:21:12
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.60230400 N, 25.08633120 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca se poate atasa melodia
Multumesc!
http://www.youtube.com/watch?v=_obUH72bOc8
Domnule dannek, ati scris cu italice ca ati citat sau ati uitat sa dezactivati optiunea
Bravos de descriere, lacul Ursu o sa mai dea tarii copii si de aici incolo, acum depinde de ce etnie si culoare. daca aveti drum dinspre Sibiu sau Brasov catre Moldova, musai sa treceti prin Sovata, ori va ingrasati de la Kurtos, ori puneti de-un botez ori pur si simplu invatati sa inotati la varste tarzii cand v-ati pierdut orice speranta. Sau priviti padurea si lacul si fiorul poetic va zgandara pana iese ceva. Efectul helio...e bonus, sprinteneala vine de la altele.
Da... Lacul Ursu... Sovata... AmFostAcolo si eu... m-as mai duce...
@dannek > am rezolvat eu formatarea textului. Pe viitor, incearca sa tii seama de faptul ca 'marker'-ul de sfarsit al formatarii (italice, ingrosare sau citat) este un pic diferit de cel de inceput: are dupa prima paranteza semnul /.
Atasat si videoclipul ales.
Cred ca trebuie sa dau si eu o fuga pana acolo) la Lacul Ursu
”El fiind „tatal copiilor”, „fericirea fetelor” dar si fabrica care ajuta la cresterea natalitatii
am colindat prin zona dar nu am ajuns si la sovata... doar lacul rosu; ar mai fi praid... da, ma gandesc serios la o saptamana concediu in sovata sau praid.
multumesc de informatii... chiar de sovata mare lucru nu stiam decat ca e un aer f curat si locul care ajuta la facut bebelusi.
@alinutzza140
Iti doresc concediu placut.
Iar daca este si cu folos poate ne inviti la botez si incropim de o intilnire AFA numai sa ne anunti din timp ca sa ne pregatim garderoba.
@mirelutza
Nu rata salina de la Praid si nici Sovata unde gasesti la vile si pensiuni cohete la umbra brazilor.
Cazare este foarte buna dupa cele scrise pe aici dar si dupa aspectul exterior al pensiunilor si asa imbini placutul cu utilul.
@ dannek - am fost si eu acolo, prin 2004-2005. Mi-a placut f mult Lacul Ursu si curatenia de acolo. Intre orele 13 -15 nu era permis scaldatul pentru refacerea lacului. Si toata lumea respecta acest lucru. Ceea ce nu mi-a placut atunci era faptul ca biletul de intrare platit dimineata nu mai era valabil si dupa-amiaza, deci daca mergeai la masa si te intorceai trebuia sa iei alt bilet. Si pretul era destul de mare pe atunci. Acum cat mai este intrarea?
cred ca era 20 lei anul trecut, cam scump, parca avea reducere intre anumite ore
Mutat în rubrica "Lacul Ursu [Sovata], SOVATA - PRAID" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Lacul Ursu și celelalte - Sovata — scris în 14.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Experienta Oribila! Dezamăgitor! — scris în 14.08.21 de ux121876 din BUCURESTI
- Sep.2020 Lacul Ursu — scris în 24.09.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 NU recomand Lacul Ursu — scris în 21.08.20 de Anonim m din TâRGOVIşTE
- Jul.2020 Nu recomand lacul Ursu — scris în 25.07.20 de ux116282 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2017 Trei ore de bălăceală în Lacul heliotermal Ursu din Sovata — scris în 04.08.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Lacul Ursu - sursa de îmbogățire! — scris în 30.09.16 de Mineliea din PLOIEşTI - RECOMANDĂ