GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiecare apus de soare este altfel, spunea cineva chiar pe acest site. Se spune că marea oferă cele mai frumoase apusuri, dar cred că aceia care asociază imediat apusul cu marea sunt un pic nedrepţi, uitând ce minuni poate face soarele şi în alte locuri. Unul dintre cele mai frumoase apusuri văzute de mine a fost unul dintr-o seară de vară timpurie, pe Lacul Bicaz.
Chiar dacă un lac de acumulare nu pare a fi cel mai romantic loc posibil, o plimbare cu vaporaşul pe Lacul Bicaz mi-a umplut ochii şi sufletul de frumuseţe. În ciuda vântului puternic şi a frigului datorate curenţilor puternici, am fost martora unui fenomen superb: soarele s-a dus la culcare în pădurile din jurul lacului, nu înainte de a se juca puţin cu apele lacului, colorându-le în nuanţe nemaipomenite.
Aventura a început în micul port Bicaz, din care ne-am îmbarcat pe un vaporaş, pornind într-o scurtă croazieră pe lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”. Deşi aceasta este denumirea lui oficială, lumea îi spune simplu, pe celălalt nume, „Lacul Bicaz”. Pentru că se întinde pe o suprafaţă de peste 3000 de hectare, iar lungimea de la un capăt la altul este de vreo 35 de kilometri, o tură pe lac a durat, cred, mai bine de două ore, dar nici nu mi-am dat seama cum au trecut, deşi era destul de rece, iar vântul bătea puternic.
În cei 50 de ani de existenţă, lacul a adunat destule poveşti, mai mult sau mai puţin verosimile, dar deopotrivă de fascinante. Pe fundul lacului este un sat ai cărui săteni au fost evacuaţi cu ocazia construirii barajului şi se spune că atunci când debitul lacului şi, implicit, adâncimea sa scade, se poate vedea turla bisericii din satul înghiţit de ape. Fireşte, cu spuneam, oamenii au fost evacuaţi, iar satul-fantomă de pe fund nu este bântuit! Nu se ştie dacă am putea spune acest lucru despre zona barajului, deoarece se pare că aici ar fi un cimitir ocazional de maşini, iar in ultima jumătate de secol s-ar fi întâmplat accidente cu maşini care au căzut în lac.
Dar eu nu vreau ca povestea mea despre prietenia soarelui cu apele lacului să fie una tristă. De fapt, este extrem de frumoasă şi, dacă nu vă place, este pentru că nu o spun eu cum ar trebui şi asta pentru că mi-e tare greu. E greu să descrii un sentiment, chiar imposibil pentru că, oricâte cuvinte frumoase ai găsi, ele tot nu pot să exprime ceea ce trăieşti, ceea ce simţi la vederea minunilor naturii. E drept, Lacul Bicaz e opera omului, dar oricâte baraje şi lacuri de acumulare ar construi oamenii, frumuseţea şi-o câştigă prin armonizarea cu natura înconjurătoare. Omul construieşte doar monstrul din beton de peste 100 de metri lăţime, tot atâta de înalt şi tot cam pe atâta de lung, dar frumuseţea stă în apele pe care acesta le opreşte din revărsare şi, mai ales din jocul acestora cu razele soarelui, la ceas de seară.
Vaporaşul înainta lin pe apele misterioase ale lacului, iar misterul acestora părea să crească pe măsură ce soarele le schimba permanent culoarea, îmbogăţindu-le cu noi şi noi nuanţe de auriu şi arămiu. Soarele se ascundea printre nori, aruncând doar câte o rază ca pe o suliţă, iar „armele”, străpungând apa, o făceau să „sângereze” în noi şi noi explozii de culoare. Soarele s-a jucat ce s-a jucat cu apa dintre nori, după care şi-a continuat jocul de-ascunselea fugind în pădurile din jurul lacului. De acolo, dintre copaci, a mai aruncat câteva săgeţi aurii, care au mai dat puţină culoare apei, într-un spectaculos joc de paintball cu mingi invizibile.
Vă rog să mă iertaţi pentru cuvintele sărace. Să nu credeţi că nu a fost spectaculos, problema e la mine, efectiv nu pot descrie toată acea frumuseţe şi cred că cel mai bine ar fi să desprindeţi din tot acest review un mesaj esenţial: nu rataţi o plimbare cu vaporaşul pe Lacul Bicaz, într-o vară, la ceasurile serii. Nu va dura mult, doar câteva ore, dar acele ore fac cât o viaţă!
Închei relatarea despre acea experienţă minunată cu o rugăminte adresată webmasterului, să adauge acestui review muzica din linkul de mai jos:
Este vorba despre „Love’s Greeting”, piesa pe care Edward Elgar i-a compus-o viitoarei sale soţii, ca dar de logodnă, şi am ales-o pentru delicateţea şi duioşia cu care sunetul cristalin al pianului se îmbină parcă dansând cu muzica suavă a viorii, ca într-o poveste de dragoste eternă, ducandu-mă cu gândul la dansul razelor de soare cu apele aurite ale Lacului Bicaz în acea seară frumoasă de la începutul verii.
Trimis de corinka in 26.08.10 20:04:27
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@corinka
Felicitări pentru review. M-am plimbat şi eu, odată cu tine, pe Bicaz, cu vaporaşul, mai ales că, i-am prins gustul la Budapesta.
@creivean
Mulţumesc, sper că ţi-a plăcut plimbarea!
@webmaster20
Din eroare l-am postat de două ori, nu ştiu ce s-a întâmplat, eu doar incercasem sa editez nişte greşeli, poate atunci...
Îmi cer scuze şi insist în privinţa muzicii lui Elgar, să ne plimbăm pe acordurile muzicii lui deosebite!
Am fost si eu pe un lac de acumulare, pe Vidraru! Este o senzatie super, cum vaporasul aluneca pe luciul apei, vegheat de munti, de o parte si alta!
Frumos review, felicitari! Iar coloana sonora preferata a creat o aura romantica reusita!
Cand am vizitat lacul de la Bicaz nu se faceau excursii pe lac, dar oricum eram in trecere si nu prea aveam timp pentru ca ne propusesem sa vedem cat mai mult in Moldova.
Superbe poze! Felicitari pentru experienta traita pe
vaporas!
Un review superb cu imagini de facut din ele postere si puse pe pereti! Nu stiu daca vaporasul de care amintesti te mai traverseaza lacul sau doar face un tur cu tine, dar, inainte vreme, puteai pleca din Bicaz, acostai pe malul celalalt, la "Coada lacului" si-apoi, prin padure, in cateva ore erai sus pe Toaca in Ceahlau! Coborai pe partea cealalta direct la Durau.
Apusurile de soare cele mai grozave, galbui-oranj-rosii-sangerii, le-am vazut langa Valencia, de pe malul unui lac oarecare. O sa le trimit ceva mai incolo, toamna, cand ziua e scurta si moralul scade.
Felicitari!
Felicitari corinka pentru aceste impresii! Foarte frumos ai descris plimbarea cu vaporasul si Lacul Bicaz! Am fost si eu acolo zilele trecute si am admirat frumusetea zonei, dar am ratat plimbarea cu vaporasul! Peisajul e superb! Am admirat si viaductul construit "la coada lacului", cum se spune si "Stanca Diavolului", cu cruce in varf, de partea cealalta a podului. Apele au ajuns pana acolo astfel ca stanca 'plutea"pe apa! Oprisera si doua doamne, straine, cu masina de Austria. Nu am inteles ce vorbeau, dar faceau poze viaductului si e clar ca erau atrase de peisaj! Pozele sunt superbe, asa cum spune @dorgo, numai bune de facut postere!
@dorgo
Nu stiu daca exista posibilitatea de a cobori la coada lacului, probabil, dar la noi nu s-a pus problema, pentru ca am fost cu un grup, iar in port ne astepta autocarul care ne adusese.
Am citit cu invidie review-ul si l-am punctat cu mare placere.
O unda de poezie, intr-o mare de concret cotidian!
Scriam ca apusurile in mare pot sa fie de fiecare data mai spectaculoase.
Ma bucur sa constat ca si reviw-urile pe acasta tema pot fi la fel!
Sincere felicitari!
Proză şi fotografii frumoase. Citind şi audiind muzica, am visat o călătorie cu vaporaşul pe un lac într-un apus de soare superb. Şi privind priveliştile, am avut ambiţia să simt în nări miresmele pădurilor de brad şi să aud foşnetul pădurilor de stejar în adierea unui vând molcom. Da, sunt un visător.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2021 Excursie de o zi din Iași V: Stânca Dochiei - masivul Ceahlău, ianuarie 2021 — scris în 25.01.21 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Excursie de o zi din Iași IV: Izvorul Muntelui în ianuarie 2021 — scris în 12.01.21 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 La Barajul Bicaz, din nou — scris în 27.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lacul si barajul de la Izvorul Muntelui — scris în 02.08.15 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Viaductul Poiana Teiului la raspantii de destinatii... — scris în 16.08.13 de diana-camelia* din BACAU - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Acolo unde mana omului strica frumusetile naturii — scris în 29.07.13 de LoraG76* din PIATRA NEAMT - nu recomandă
- Apr.2013 De-a lungul Izvorului Muntelui — scris în 08.05.13 de ancutza26 din OTOPENI [IF] - RECOMANDĂ