GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De vreo citiva ani buni merg cel putin patru ori pe an la Lepsa.
Nu intelegeam pe atunci dece toata lumea era asa innebunita sa isi faca casa in aceasta zona dar atunci Lepsa avea (si cred ca inca il mai are) cel mai curat aer si ozonat de prin zona Vrancei pentru ca pe o raza de circa 80 km nu exista nici un fel de industrie care sa polueze.
Acum in comparatie cu alti ani soseau incepe sa mai semne a drum care poate fi practicat cu unele exceptii in zona cascadei.
Nici soseau ce duce la Tirgul Secuiesc nu mai are decit vreo 4 km si este gata si putem spune ca se scurteaza foarte mult drumul spre Transilvania.
Am avut vreme frumoasa dar si ploaie, nici zapada nu a lipsit, am intilnit aproape toate fenomenele meteo mai pasnice fara furtuni sau vijelii.
Niciodata dar niciodata nu m-am plictisit, in totdeauna am avut ce face macar simplul fapt sa ma bucur de aerul curat ce iti oxigeneaza celulele.
Lepsa este o oaza de liniste si frumusete, un loc unde cei care ii pasesc pragul sigur vor reveni pentru a se intalni cu natura, pentru a se regasi pe sine fiind si cea mai importanta sursa de incarcat bateriile.
Daca este timp frumos inseamna ca este bun pentru drumetii.
Unde putem merge:
#Rezervatia naturala “Cheile Tisitei”
Rezervatia este cocotata la 850 de metri iar ea are lunga de circa 4, 5 kilometri, fiind o zona protejata.
Paraul Tisita dea lungul timpului a sapat o vale intre versantul Tisaru Mare si Magura Rapa Caprei, formand aceste chei care ii poarta numele“Cheile Tisitei”
Aici daca avem antrenament si putin noroc sa ajungem pina la capatul rezerevatiei (eu recunosc ca am fost de trei ori dar nici o data pina la capat) putem avea supriza sa intilnim cateva capre negre, poate chiar si ursi, tot aici traieste si o specie de pasare micuta, denumita fluturasul de stanca.
# Cascada Putnei
De ceva timp primaria a montat ceva balustrade de protectie pentru a proteja copii de anumite accidente dar au facut si taxabila coborirea catre cascada.
Cascada este spectaculoasa dar cu, conditia ca sa aiba si apa suficienta.
Cascada are o lungime de aproximativ 80 metri, iar la varsare apa se strange intr-un lac cu o adancime de aproximativ 12 metri.
Aici sau intimplat multe accidente cu diverse persoane mai ales copii care au alunecat pe pietrele lustruite de apa si au cazut in acel lac, de aceea au montat si acele balustrade de protectie.
# Manastirea Lepsa
La manastire se poate merge si pe timp frumos dar si pe timp nefavorabil.
Manastirea Lepsa este o manastire de maicute, fiind una din cele mai vechi asezaminte monahala din zona vrancea.
Manastirea, poarta hramul"Nasterea Maicii Domnului", ea a fost ctitorita in 1789 de localnici.
Ea a fost demolata in 1927 si recladita din lemn in 1936.
# Pastravaria Lepsa
Ea a fost construita in anul 1955 cu scopul de a repopula apele cu pastrav dar si de a comercializa pastrav.
De fiecare data cind ajung imi fac provizii de peste proaspat, aici gasind exemplare chiar si la 800-1000 g bucata ce nu am gasit in toata zona Sucevei pe unde am colindat, pretul fiind de 20 ron kg.
La intersectia drumului principal care trece prin Lepsa cu drumul care duce la manastire gasim si ceva magazine ambulante cu diferite produse traditionale (aceleasi produse care se gasesc la magazinele de pe valea prahovei), dar si citiva producatori particulari de prin zona Tg Secuiesc cu brinzeturi si pastrame.
Aici de vreo doi ani semnalul este mai generos cu telefonul si mai ales daca esti mai aprope de soseaua principala.
Daca vrei sa te recreezi chiar este locul ideal unde si telefonul este si el in vacanta.
Oricind si in orice anomtimp revin aici cu placere pentru peisajele fermecatoare, pentru aer curat si puternic ozonat dar si pentru minunatii patravi la gratar.
Trimis de dannek in 11.06.10 23:59:08
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Este o zona superba, am fost si eu cu multi ani in urma, pe vremea impuscatului, citind impresiile tale mi-am reamintit multe lucruri.
De Manastire nu-mi aduc aminte, stiu ca era o biserica, in jur erau parca si vreo 2-3 case, dar privind spre jurnalele mele de calatorie acolo mi-am notat doar biserica Lepsa. S-a facut Manastire intre timp?
Cascada nu parea foarte mare, insa stiu ca adancimea era mare, nu era nimic amenajat atunci. Inteleg ca acum au montat balustrade, este mai bine asa, caci era destul de abrupt prin unele parti.
Mi-ar place sa ajung din nou, mai ales ca acum s-au construit o gramada de pensiuni si hoteluri, desi mie tot la cort mi-ar fi placut.
Hmmm ce bine arata pastravii la gratar.Deja mi-e pofta.Interesante randuri si foarte utile.Un vot.
Cam mari pastravi ori le-a dat concentrate
daca pune-ai si o cana de vin era un tablou perfect!
Si o invitatie la masa!!
mai exact cum se ajunge la Lepsa: din vorbe, ca sunt comoda si nu ma uit pe harta (motiv ptr care orice calatorie a mea se transforma intr-o aventura! ) dinspre Bucuresti venind.
De cate ori citesc review-uri despre nestiutele sau mai putin cunoscutele atractii turistice romanesti am un sentiment de satisfactie ptr ca exceptand unele locuri unde este frumos, dar mai ales spectaculos, niciunde nu mi s-au parut muntii mai frumosi ca la noi. E posibil ca acum cu criza asta sa-si mai revizuiasca romanii traseele in masura in care si pensiunile isi adapteaza tarifele.
De la Bucuresti:
Bucuresti -Buzau pe DN2A (E85) -Ramnicu Sarat- Focsani- Bolotesti-Vidra-Tulnici- Lepsa
Pe aici in jur de 260 km
Se poate merge si pe ruta
Bucuresti-Brasov, DN1-Targu Secuiesc-Lepsa
pe drumul cel nou facut mai erau 4 km de asfaltat prin primavara se poate sa se fi asfaltat.
Pe aici sunt circa 270 km
Soseau este buna pe ambelel rute depinde ce peisaje vrei sa admiri.
Poti folosi de la Ploiesti in loc de DN1 de DN1A este mai lejer
Eu mai folosesc si aceasta harta virtuala pentru trasee
http://www.viamichelin.com/web/Routes
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Lepșa. Ce poți face până ajungi și, mai ales, după. — scris în 10.09.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Cascada Putnei la ceas de primăvară — scris în 28.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Lepșa. Și-atât — scris în 07.11.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Toate drumurile duc la... Lepsa — scris în 25.09.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O zi frumoasă în stațiunea vrânceană Lepșa — scris în 22.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lepsa - activitati pentru copii — scris în 07.06.15 de boraborabora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Prima zi de mai la Lepsa — scris în 02.05.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ