ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2010
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Descopera Tara Vrancei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe-un picior de plai,

Pe-o gură de rai,

Iată vin în cale,

Se cobor la vale

Trei turme de miei,

Cu trei ciobănei.

Unu-i moldovan,

Unu-i ungurean

Şi unu-i vrâncean.

As fi extraordinar de fericita si am observat ca nu sunt singura care are aceasta mare dorinta. Va rog sa grupati toate impresiile despre Lepsa, Muntii Vrancei, Soveja intr-un loc care sa se numeasca Tara Vrancei sau descopera Tara Vrancei.

Si ca sa intaresc ceea ce spun subliniez si ceea ce a scris @motaneata: "Nu are ce sa caute un review despre Lepsa langa un altul despre Radauti, sunt zone total diferite, din toate punctele de vedere. Bucovina nu are nici o legatura cu Tara Vrancei. Si review-ul din "Descopera Muntii Vrancei" se refera tot la Lepsa si trebuie adus aici.

Carturarul Dimitrie Cantemir in opera sa "Descriptio Moldaviae" sustine ca, inainte de descalecatul lui Dragos Voda, in Moldova existau, dincoace de munti, trei republici, iar una dintre ele era Tara Vrancei, de sine statatoare, in care locuitorii plateau dajdie, fara insa sa primeasca porunci sau judecatori de la domnie, ei isi aveau dregatorii lor.

Intr-un document din 1407 dat de Alexandru cel Bun, in vederea reglementarii comertului, tinutul Putnei de alta data (jud. Vrancea de azi), a apartinut Munteniei. Se poate vedea asta pe o harta expusa la muzeul Manastirii Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batran.

Legenda spune ca Stefan cel Mare cand a fost invins dintr-o batalie cu turcii, s-a retras peste munti si a ajuns sa ceara ajutor de la baba Tudora Vrancioaia.

“Pana sa rasara soarele, pe dealul Dumbravii, unde salasluieste si azi casuta Vrancioaiei, cei sapte feciori adunasera oaste de voinici unul si unul. Si i-a spus batrana domnitorului: "Acestia sunt feciorii mei: Bodea, Spirea, Negrila, Barsan, Spulber, Pavel si Nistor. Ei ti-au adunat o noua oaste, ca sa mergi Maria Ta sa-i rapui pe turci. "

Cu vitejii stransi din codrii Vrancei, Stefan i-a batut repede pe turci. Drept rasplata, domnitorul i-a facut pe cei sapte feciori ai Tudorei Vrancioaia stapani peste cei sapte munti ai Vrancei. Si stapanirea acestea le-a intarit-o cu act scris cu aur, pe piele de vitel.

Asezarile intemeiate la poalele celor sapte munti poarta si azi nume care amintesc de vitejii feciori ai Vrancioaiei; Bodesti, Spiresti, Negrilesti, Barsesti, Spulber, Paulesti, Nistoresti. Asta e legenda Vrancei. (click aici)

Dupa 1482, in urma luptelor dintre Stefan cel Mare si domnii Munteniei, Tinutul Putna se extinde pana la apa Milcovului, unde se stabileste hotarul dintre cele doua tari surori.

As vrea ca cineva sa-mi explice de ce in balada populara "Miorita” unu-i moldovean, unu-i ungurean si altu-i vrancean???


[fb]
---
Trimis de kmy in 06.04.10 16:24:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

kmyAUTOR REVIEW
[06.04.10 16:25:33]
»

P. S. Nu vreau ca acest review sa aiba PMA standard

webmasterXY*
[06.04.10 16:43:21]
»

Facă-se voia ta! Şi l-am rugat pe maestrul Tudor Gheorghe sa cante el balada...

Admin
[06.04.10 16:51:02]
»

mutat la rubrica (creata anterior, la propunerea lui motaneata) 'Lepsa si Muntii Vrancei'

kmyAUTOR REVIEW
[06.04.10 16:54:15]
»

webmasteri, multumesc foarte mult!

Florina38*
[06.04.10 18:02:10]
»

Pentru kmy:

Cred ca explicatia este simpla, regiunile istorice ale Romaniei au fost si ele divizate in subzone care au fost deseori obiect al razboaielor si negocierilor ulterioare de-a lungul vremurilor. Bucovina a fost parte a Imperiului Habsburgic, ulterior Austro-Ungar vreme de 140 de ani pana la Marea Unire, cu capitala la Suceava incluzand si manastirea Putna cu tinutul inconjurator.

Faptul ca cei trei celebri ciobani se identificau cu zonele geografice corespondente numelui lor nu stiu daca este adevarat, dar cu siguranta autorul nu intamplator l-a desemnat pe cel "moldovan" ca bun de sacrificat, tinand cont de mesajul Baladei. Sigur ca Stefan cel Mare a fost cel mai viteaz moldovan...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Florina38*
[06.04.10 18:16:47]
»

pentru Kmy:

Draga kmy, in continutul rewiew-ul tau apare notiunea de republica raportata la vremea lui Dimitrie Cantemir. Nu cred ca este potrivita si corecta acelor timpuri

cosminp
[06.04.10 20:57:09]
»

da-ne, rogu-te, cateva detalii despre tara Vrancei, ce-ai descoperit tu si prin povestea ta sa ne faci sa descoperim si noi.

cu riscul de a fi pus la zid, parca impresiile scrise nu prea descopera tara Vrancei, ci par o insiruire de informatii adunate din diferite surse, preluate in stil propriu intr-un review.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.04.10 23:49:04]
»

Cam ciudat reviewul tau. Nu te supara, kmy, dar continutul nu prea are legatura cu pozele postate. Peisajele din fotografii sunt superbe, dar ar fi fost bine daca ne dadeai mai multe informatii despre vila unde ati fost cazati, conditii, masa, imprejurimi.

Ar fi fost excelent daca puteai sa ne dai aceste detalii, pentru a ne putea starni cu adevarat curiozitatea si dorinta de a vizita frumusetile din tara Vrancei, precum si Lepsa.

Tin minte cu ani buni in urma (vreo 8-9 ani sa fie) am ajuns si noi pe acele meleaguri magice ale Vrancei, iar in Lepsa am vizitat si o pastravarie superba. A fost un impact extraordinar pentru copiii nostri (aveau vreo 3-4 ani pe-atunci), cand au vazut pentru prima data multitudinea aceea de pesti de diferite marimi ce ,,topaiau'' de bucurie si se imbulzeau unul peste altul cand le aruncam frimituri de paine in apa Copiii erau pur si simplu fascinati si-si doreau sa-si bage manutele in apa si sa-i atinga ...

Doamne ce vremuri, ce amintiri frumoase ... Oare mai exista acea pastravarie?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
kmyAUTOR REVIEW
[07.04.10 15:13:18]
»

@dananecula,

daca vrei sa citesti despre Lepsa, cauta in impresiile mele despre MUNTII VRANCEI. Aceaste randuri le-am scris pentru ca impresiile despre Lepsa si alte frumuseti din Muntii Vrancei sa nu mai fie grupate la Bucovina, pentru ca nu au nici o treaba cu acele tinuturi.

Da, pastravaria mai este la Lepsa, cascada este la fel de mare adanca si zbuciumata si toate frumusetile pe care le stii de acum 8-9 ani sunt acolo...

Daca nu te grabesti sa revezi acele locuri si mai intarzii vre-o cativa ani s-ar putea sa crezi ca esti intr-un cartier de vile, de unde cum scria un coleg, poti auzi pe langa buciumurile vrancenilor din varf de munte acordurile manelelor celor veniti de la oras...

@cosminp

e valabil si pentru tine ce am scris mai sus... nu am vrut sa fie neaparat un review, de aceea nu am dorit puncte, am scris doar despre Tara Vrancei, pentru ca despre locuri am prezentat Lepsa in impresiile mele...

Nu am vrut sa supar pe nimeni scriind aceste lucruri, iar daca vi se pare neinteresant se poate sterge, nu-i nici o suparare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Admin
[07.04.10 15:22:35]
»

kmy: vrei te rog sa NU te mai faci ca NU intelegi ca impresiile NU sunt grupate la "Bucovina', ci la 'Moldova/Bucovina'?

in traducere in REGIUNEA Moldova / [ care include SI 'regiunea'] Bucovina?

cosminp
[07.04.10 20:33:31]
»

mda, cateodata, bucovina este in moldova, ce sa-i faci.

@kmy, nu este vorba de suparare, fiecare scrie ce vrea, cum vrea (in termenii impusi de politete) si despre ce vrea, dar zau daca am inteles ceva din ceea ce ai scris.

poate altadata.

p.s.: nu fii suparata

cc_iordachescu
[07.04.10 20:58:36]
»

kmy - explicaţiile de ordin retoric istorico-geografic pot continua o vreme, două, chiar şi pe multe alte forumuri de specialitate viv-a-vis de personajele din balada Mioriţa sau includerea ţinutului subcarpatic al Vrancei la vreo regiune.

În momentul de faţă eu cred că sunt prea puţine materiale scrise despre această regiune ca să devină o "regiune" pe harta acestui site.

Probabil, în funcţie de interesul manifestat, lucrurile se vor schimba şi în direcţia sugerată de tine, dar realitatea este asta momentan:

Atât este valorificat din potenţialul turistic enorm al acestei zone!

Asta este oferta şi reflexia ei pe piaţa turistică momentan!

p.s. când spun "eu cred" mă refer la faptul că am experienţă turistică de cel puţin 20 de ani + 10 ani predat turism la nivel universitar + bătut Ţara Vrancei de la 16 ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, dananecula, domidoc, Florina38*
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Lepșa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063997983932495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1