GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi frumoasă în stațiunea vrânceană Lepșa
Cu ocazia minisejurului petrecut în stațiunea Borsec, și stimulați de unele articole ale unor colegi AFA, am hotărât să facem un popas (cu o cazare de o noapte) în stațiunea Lepșa din Munții Vrancei. Personal nu-mi sunt străine aceste locuri; acum 35 de ani am vizitat stațiunea Soveja și împrejurimile, iar prin Lepșa am mai trecut în urmă cu 3 ani venind dinspre Târgu Secuiesc.
Din Borsec am urmat un traseu foarte frumos spre Bicaz (prin Tulgheș și Bicazu Ardelean) și după ce am străbătut frumoasele județe Harghita Covasna, am intrat pe E574, Târgu Secuiesc -Focșani. La ieșirea din satul Ojdula șoseaua începe să urce prin pădure și aici am avut o surpriză neplăcută a traseului.
La fel ca în urmă cu trei ani, pe o porțiune de aproximativ 5 km, drumul este neasfaltat și un nor de praf se așterne în urma autoturismului, chiar dacă viteza nu depășește 20 de km pe oră. Pietrișul amestecat cu pământ formează un strat de praf ce albește totul în jur, nimic nu mai este verde pe marginea drumului și parcă și brazii plâng de atâta nedreptate. Chiar nu s-au găsit fonduri să se modernizeze cumva această porțiune de drum?
Odată scăpați de porțiunea buclucașă intrăm pe un drum asfaltat, peisajele se schimbă și pădurea de brazi capătă o altă înfățișare. Începem să coborâm și undeva în partea dreaptă observăm râul Putna, apar primele așezări ale satului Greșu și după aproximativ 5 km ajungem la Pensiunea Grande, locul nostru de cazare. Aceasta se află cam la 2 km de centrul stațiunii Lepșa și de aici au început plimbările noastre prin zonă.
În jumătatea de zi pe care am avut-o la dispoziție, după ce ne-am cazat, am făcut un tur prin stațiunea Lepșa care nu este prea mare, însă pitorescul peisaj din jur te lasă fără glas. Ca puncte de interes turistic ar fi Mănăstirea de maici, aflată pe drumul ce duce la Soveja, centrul comercial și Păstrăvăria Lepșa, veche de peste șase decenii. Însă cele mai interesante locuri de vizitat sunt în apropiere de Lepșa și pe acestea le-am vizitat a doua zi.
Principalul obiectiv turistic din această frumoasă zonă a Vrancei este, fără îndoială, Rezervația Naturală Tișița sau mai pe scurt Cheile Tișiței, cu un traseu de vis pe marginea râului Tișița. Drumul de acces spre chei se află la aproximativ 2 km de centrul stațiunii, pe partea stângă din direcția Focșani.
Din drumul principal E574 am trecut un mic pod peste râul Tișița, apoi, lângă o pancartă cu denumirea rezervației, am parcat mașina și am luat-o pe jos pe un drum forestier. După ce am parcurs vreo sută de metri, mi-am dat seama că am parcat cam departe, așa că m-am întors, am luat mașina și am mai parcurs aproximativ 400 de metri până la punctul de intrare în rezervație.
Aici se află o parcare mare și o poartă de intrare din lemn cu sigla rezervației deasupra. Deși pe un panou, alături de unele informații despre chei, era afișat prețul de intrare de trei lei, la casă nu era nimeni, pădurarul trebăluia ceva la o clădire în dreapta parcării și ne-a făcut semn că putem să intrăm.
La intrare Cheile Tișiței au un aspect de canion cu pereți înalți, dar pe măsură ce înaintăm pe marginea răului Tișița dăm de zone de luncă cu poienițe frumoase, locuri unde putem intra lejer în albia râului, puncte amenajate pentru odihnă și destindere. De-a lungul traseului am întâlnit panouri informative despre flora și fauna rezervației, cuiburi de lemn pentru păsări, podețe, scări, mici cascade, băncuțe, mese etc.
Cea mai mare parte a traseului principal este unul destul de lejer, nu sunt urcușuri grele de urcat și poate fi parcurs atât de copii, cât și de persoane mai în vârstă. Fiind o zi călduroasă de august (temperaturi de peste 30 de grade chiar și în Lepșa), turiștii dădeau năvală aici pentru a se răcori la umbra brazilor sau la marginea apei. Pe măsură ce timpul trece, și traseul devine un pic mai greu, turiștii se răresc și fac cale întoarsă, fără să știe că spre final sunt cele mai atractive puncte de pe chei.
Așa am procedat și noi și abia acasă am aflat pe internet ce am pierdut; spre finalul traseului sunt trei tunele, două mici și unul mare cu o istorie interesantă. La început de secol o austriacă bogată a aflat de potențialul forestier al ținutului Vrancei și a concesionat această zonă prin firmele sale pentru exploatare lemnoasă.
Ca să facă un profit rapid, austriecii au construit o cale ferată prin chei, transportul lemnului s-a făcut mult mai ușor, însă consecințele asupra mediului au fost dezastruoase. Totul a fost defrișat pe Valea Tișiței și a trebuit să treacă zeci de ani ca ea să arate ca în ziua de astăzi. Din păcate, situația s-a repetat după 1990 ( tot firme din Austria) și multe zone împădurite ale țării au devenit golașe.
Un al doilea obiectiv căutat de turiși în zona Lepșa este Cascada Putnei aflată nu departe de intrarea în chei, pe dreapta drumului spre Focșani. Cascada nu este mare și nici spectaculoasă, dar oferă un cadru de destindere într-o zonă în care natura este stăpână. Amenajată în 1973 și declarată Monument al Naturii, cascada poate fi vizitată contra unei sume modice de 2 lei.
Accesul se face coborând, din zona parcării, aproximativ 50 de trepte. Cascada este formată de o cavitate croită de a lungul timpului printre două stânci imense și după o cădere de apă de aproximativ 12 metri se liniștește în apele unui mic lac. Zona de relaxare din jurul cascadei este împrejmuită cu un gard de lemn, accesul la bază este interzis. Cascada are și o poveste destul de interesantă:
Se spune că un cioban care îşi pierduse oile în apropierea cascadei, le-a căutat ore în şir, până când l-a prins noaptea. Obosit, ciobanul a adormit şi, în somn, i-a apărut o lumină puternică. Când s-a trezit, norul de lumină s-a transformat într-o prinţesă frumoasă, care i-a spus că îşi va găsi oile la răsăritul soarelui. Înainte de a dispărea, i-a dăruit o pungă cu pietre preţioase. Se spune că după miezul nopţii, o dată pe an, aici apare această femeie îmbrăcată în veşminte albe, care dăruieşte celui aflat în preajmă un pumn de diamante. Nimeni nu ştie însă care este noaptea cu pricina şi de aceea mulţi şi-au încercat norocul stând de veghe destule nopţi în timpul verii.
Lângă cascadă se află o clădire cu un restaurant și deși în plin sezon avea lacăt la ușă. La plecare am întrebat persoana care ne-a încasat cei doi lei la intrare :”De ce este închis restaurantul de lângă cascadă? ” Mi-a răspuns scurt:”N-a mers! ”
În concluzie, zona Lepșei este frumoasă și merită să petreci un weekend aici!
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 22.12.15 19:29:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”după aproximativ 5 km ajungem la Pensiunea Grande, locul nostru de cazare.
ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@webmasterX - Sper să găsesc timpul necesar.
De cand doream sa te potcovesc macar cu un SB daca nu cu ZB. Mi-e dor de Lepsa si Cascada Putnei si ramane o zona unde trebuie sa revin ca mai am de bifat destule asa cum scrie in acest excelent ghid editat de tine.
Craciun fericit!
@Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită și apreciere. Stai pe aproape că o să-ți recomand și o unitate de cazare destul de bună în Lepșa.
Am dormit şi noi o noapte vara trecută la pensiunea Grande — vezi impresii — şi sunt curioasă dacă părerile noastre coincid pentru că eu am fost destul de derutată la alegerea cazării.
Un review scris anterior îl recomanda, altul ˝ dă şi fugi˝.
@Michi -Mulțumesc pentru vizită! Am impresiile scrise în word, mâine le voi ”urca” pe AFA.
@traian. leuca - Zona Lepșa se pretează pentru petrecerea unui weekend prelungit. Anul trecut am prins un debit foarte mare pe râu ceea ce a făcut din Cascada Putna un loc deosebit (stâncile din P17 erau aproape acoperite de șuvoaiele de apă) - puterea naturii este atât de mare. Deoarece afară ploua nu era nimeni să încaseze acea taxa de vizitare. De la veche Păstrăvărie se putea achiziționa pește proaspăt. Drumul spre mănăstirea din zonă era un pic cam prost, cu multe gropi.
@traian. leuca - Acum vreo 20 de ani, vrân să mergem oriunde altundeva decât Valea Prahovei, o colegă ne întreabă: - de ce nu mergeţi la Lepşa? Lepşa?! Nu auzisem de ea!
În scurt timp ne înfiinţam la Casa Tisaru (era cam cea mai bună din zonă la vremea aia!) unde ne-am simţit excelent, iar zona este super! Am fost în rezervaţie de 2 ori dar n-am ştiut de tuneluri - aveam copiii cei mici cu noi şi nu ne-am aventurat prea departe!
Singurele dezagremente din acel sejur au fost legate de staţiunea Soveja şi de drumul până la Tg. Secuiesc!
Mi-aş dori să revin cândva în această zonă!
Crăciun fericit tuturor!
@tata123, @marocanu21-Mulțumesc pentru vizită! Într-adevăr zona Lepșa este frumoasă și poate fi o alternativă la un weekend pe Valea Prahovei.
Drumul spre Tg. Secuiesc este acum în stare bună, cu excepția celor 5 km de la Ojdula (neasfaltați). Am înțeles de la localnici că cel spre Soveja este într-o stare deplorabilă.
Despre zona Lepsa pot fi spuse o multime de lucru bune sau rele, un singur lucru insa comun vremurilor trecute sau prezente este frumusetea locurilor. Prima data cand am stat in zona era in 1986 si din cauza aerului atat de puternic cele 2 nopti petrecute acolo am dormit cate 12 ore. In zona cascadei pe vremuri o multime de oameni veneau acolo cu corturile si am intalnit cunoscuti care spuneau ca vin aici deoarece este cea mai curata zona din punct de vedere al aerului. Acum camping gasesti mai degraba pe partea cealalta a raului in sens opus fata de rezervatie. Despre rzervatie pot spune ca in urma cu niste ani era chiar si mai frumoasa, acum zona a intrat in degradare mai ales dupa ploile care au fost in urma cu cativa ani astfel incat au fost alunecari de teren. Am vazut zona la diferenta de 2-3 ani si am fost surprinsa de schimbari. De asemenea daca te tin picioarele se poate cobori pa langa pod si esista zone placute in care sa te poti scalda. De asemenea in zona de camping exista o zona de balaceala foarte placuta. Pacat ca nu mai este practicabil drumul care facea legatura intre Soveja si Lepsa astfel se puteau vedea 2 zone minunate. Plecand mai departe spre Focsani la cativa km de Lepsa (pana sa ajungeti la Tulnici) este si o tabara pentru copii (Galaciuc), nu stiu cat de ok este insa zona este superba. Oricum ar fi este o zona in care poti petrece un concediu placut.
@mishu - Mulțumesc pentru vizită și completări!
Am băgat și eu picioarele în apa Putnei, dar era foarte rece (deși temperatura aerului la sol era în jur de 32 de grade C).
Mă bucur să găsesc articole scrise despre Vrancea, eu fiind din Focșani iar bunicii din Bârsești (cam la 20km de Lepșa). În Lepșa am fost de foarte multe ori iar de curând (toamna 2015) am constatat că drumul până la Coza e ok. Cascada, Cheile Tișiței și păstrăvăria sunt principalele obiective din zonă. La întoarcere spre Focșani vă puteți abate puțin din drum să vedeți focul viu de la Andreiașu.
Vacanțe plăcute vă doresc!
@Lale - Mulţumesc pentru vizită!
Despre focul viu de la Andreiaşu nu am ştiut, probabil am trecut prin apropiere. De reţinut.
@traian. leuca - nu multa lume stie si de asta ti-am zis. nici eu nu am mai fost pe acolo din adolescenta asa ca e timpul sa imi duc si copilul.
@Lale - si ca sa-ti mai vand un pont, mai exista in Vrancea un foc viu de care chiar mult mai putina lume stie. undeva in padure, imi scapa numele acumâ, dar o sa-mi aduc aminte si-ti spun. acolo am fost cand eram copil cu mama care lua probe din zona (inginer la APM).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Lepșa. Ce poți face până ajungi și, mai ales, după. — scris în 10.09.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Cascada Putnei la ceas de primăvară — scris în 28.04.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Lepșa. Și-atât — scris în 07.11.16 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Toate drumurile duc la... Lepsa — scris în 25.09.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lepsa - activitati pentru copii — scris în 07.06.15 de boraborabora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Prima zi de mai la Lepsa — scris în 02.05.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Weekend la Lepșa, între două anotimpuri... — scris în 22.04.15 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ