ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În mijlocul naturii – zona Lepșa

TIPĂREȘTE

Am planificat la sfârșitul lui august o mică ieșire cu cortul; doream o zonă plină de vegetație, oarecum montană, în care să nu fi fost încă. Am studiat Internetul în căutarea unor astfel de locuri și până la urmă am găsit ceva relativ aproape de București, adică localitatea vrânceană Lepșa.

Aproximativ 250 de km despart capitala țării de Lepșa, traseu parcurs ușor pe E85 până la Focșani, apoi pe drumul național 2D, prin Vidra și Tulnici. Mergând spre munte de la Focșani peisajul se schimbă încet și sigur. După ce treci de o serie de podgorii încep dealurile împădurite și simți aerul din ce în ce mai curat. Pădurea de pini din zona taberei Gălăciuc, cu tulpini înalte de culoare roșiatică, te însoțește o perioadă de-a lungul drumului.

După instalare am început să vizităm locurile. Unul din cele mai accesibile obiective este Cascada Putnei. Arie protejată de interes național, această cascadă este situată înainte de intrarea în Lepșa. Un indicator cam ruginit te îndrumă la un moment dat să cobori cu autoturismul o pantă ușoară pe partea stângă a drumului mergând spre Lepșa. După circa 100 m trebuie să găsești un loc pe marginea drumului unde să lași mașina. Un panou mare cu date despre cascadă este situat în capul scărilor ce coboară spre râu. Un angajat al Parcului Natural Putna-Vrancea, din care face parte și Rezervația Cascada Putnei, te taxează cu o sumă de 2 lei. Traseul de vizitare este amenajat cu scări și balustrade; sunt cel puțin 50 de trepte de coborât/urcat. Am avut ”norocul” să vedem o cascadă spectaculoasă, debitul apei fiind foarte mare deoarece plouase în zilele anterioare (și încă era noros afară). Cei aprox. 80 m lungime ai căderii de apă impresionează privitorul. Apa spumega între pietrele imense, zgomotul era asurzitor. Peisajul și apa învolburată te îndeamnă să petreci 30 minute pe malul înalt, protejat de umbra copacilor.

Alt obiectiv al zonei este Păstrăvăria Lepșa. Înființată în anul 1955, păstrăvăria are în funcțiune 20 de bazine. Producția anuală se situează între 8 și 10 tone. Datorită barajului de la Greșu se pare că au probleme cu alimentarea cu apă a bazinelor. Se poate vizita; plimbarea se face pe malul primelor 5-6 bazine de unde putem urmări mișcările vioaie ale păstrăvilor. Noi le-am văzut mai puțin apa fiind extrem de tulbure în urma ploilor. Un minus ar fi că nu există un restaurant unde să poți mânca o porție de pește proaspăt. În schimb puteți cumpăra pentru acasă ori gătit la grătar la prețul de 21 ron/kg. În fiecare zi de luni păstrăvăria este închisă.

Următorul obiectiv pe listă a fost Mănăstirea Lepșa. Ansamblul mănăstiresc a fost ridicat în secolul XVIII, la 1774, de un călugăr rus, locul fiind ales datorită izolării sale (azi nu mai e cazul). Sătenii din zonă au contribuit la rândul lor la ridicarea și dezvoltarea așezământului. Accesul este ușor, se poate merge cu autoturismul până la poarta mănăstirii. După ce se treceți de păstrăvărie, traversați la un moment dat un pod și după pod se deschide imediat un drum la dreapta, spre Soveja. La circa 1-2 km, pe un asfalt găurit, după ce treceți de un loc de campare destul de neîngrijit și murdar, pe tăpșanul din dreapta șoselei observăm mănăstirea. Se poate intra atât pe poarta de jos, unde urcăm pe o alee betonată și intrăm în curte pe sub o clopotniță frumoasă (face parte din ansamblul original), ori prin poarta de sus, pe lângă biserica nouă, construită în ultimii ani, fără a mai urca vreo pantă. Totuși, aleea ce urcă e mai drăguță fiind străjuită de conifere înalte și cu deschideri largi către pădure și imaș.

Chiliile din ansamblul mănăstiresc mai păstrează o arhitectură tradițională; unele corpuri de chilii sunt îmbunătățite ori refăcute. Măicuțele îngrijesc cu dragoste lăcașul de cult și florile multicolore ce te înconjoară peste tot. Biserica de lemn, construită între 1930-1936 (cea inițială a ars într-un incendiu din 1929), și-a serbat hramul zilele trecute, de Nașterea Maicii Domnului. Catapeteasma albastră și icoana Maicii Domnului sunt deosebite. Se pare că pe aici a trecut chiar Regele Carol II în anii 30. Un aghiazmatar mare de lemn și un paraclis întregesc așezarea monahală. În partea de sus a mănăstirii s-a ridicat începând cu anul 2008 o biserică nouă, de zid, sfințită în 2012. La mănăstire predomină liniștea, verdele vegetației și culorile florilor. Aici poți avea parte de clipe de reculegere și contemplare.

La întoarcere de la mănăstire ne-am oprit aproape de pod și am cumpărat o bucată de cașcavea afumată foarte gustoasă. De altfel, în satele din zonă plutea în aer un miros de cașcavea afumată... hi, hi, hi.

Nu ratați nici rezervația Cheile Tișiței, despre care s-a tot vorbit la rubrica aceasta. Accesul e destul de ușor, însă nu neglijați echipamentul adecvat. Angajatul care încasează taxa de vizitare te avertizează de prezența animalelor sălbatice. Încercați să mergeți măcar 2 km pe malul apei.

Vă invit la drum...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.09.14 15:28:01
Validat / Publicat: 10.09.14 18:39:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.

VIZUALIZĂRI: 2387 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Păstrăvăria Lepșa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[11.09.14 23:25:08]
»

Felicitari pt review si super bonus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Lepșa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041422128677368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1