GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vrancea - locuri ce trebuiesc văzute
Da, recunosc, sunt vrâncean şi, în rândurile ce urmează voi fi mânat de un patriotism local. Spun eu, judeţul Vrancea este unul dintre cele mai frumoase din ţară şi, ca să vă conving, intenţionez ca, în câteva episoade, să vă arăt de ce cred acest lucru.
Încep cu partea montană a judeţului, fără să intru în amănunte pur tehnice, cum se cheamă munţii, ce înălţime au ci o să mă mărginesc la a vă spune pe unde am fost eu, ce mi-a plăcut şi ce nu, starea drumurilor, cât de uşor se ajunge şi alte alea, vorba cuiva.
Ca să mă înţelegeţi mai uşor, o să folosesc şi o scală de evaluare, astfel că, pentru locul de cazare o să folosesc o scală de la 1 la 5 perne, unde 5 este cel mai bun, pentru starea drumurilor de la 1 la 5 lopeţi, despre cît de bună este mâncarea de la 1 la 5 linguri şi, tot aşa.
Fiind judeţul unde locuiesc este evident că cheltuielile de transport vor fi mai reduse decât ale celor care sunt din alte judeţe dar, în Lepşa, de exemplu, sunt foarte mulţi din Brăila şi Galaţi care şi-au construit case de vacanţe în zone Lepşa, de exemplu.
În week. -endul care tocmai a trecut, am fost la Greşu, un sat din compunerea comunei Tulnici.
Traseul pe care l-am urmat e simplu: Mărăşeşti- Panciu- Ţifeşti- Boloteşti- Vidra- Tulnici- Lepşa şi Greşu.
Este un drum de cca o oră, starea drumurlui este în general bună, cu excepţia ultimei porţiuni, unde, ca să nu te ia somnul conducând, faci vreo 10 minute de slalomuri printre gropi, ba nu, nu "gropi"... "cratere"este cel mai potrivit cuvânt.
Greşu îmi place mai mult decât Lepşa, e mai aproape de natură! La Lepşa, foarte mulţi dintre cei parveniţi, şi-au trântit câte o căsoaie, pe post de "marcat teritoriul", gen "uite lume cine-s eu! ". Sunt case construite ăprin anii '90, construite de-a valma, fără vreo estetică legată de zona de munte.
Greşu rămâne mai curat, din punctul ăsta de vedere, deşi, să nu spun cu gură rea!
Pădurea este cea care covârşeşte la Greşu. Exploatări forestiere nu prea sunt, aşa că, încă te mai poţi bucura de brazi şi fagi. O să postez şi nişte poze.
Turismul montan în Vrancea este oarecum diferit. Pentru montagnarzi, traseele din munţii Vrancei sunt cam lungi, de cca 5-6 ore, sunt cumva dure, dar, cu atât mai frumoase. Atenţie, prin munţii Vrancei mai sunt urşi şi mistreţi şi lupi şi chiar dacă ne place să opereze selecţia naturală, atunci când este vorba despre noi înşine, nu prea ne mai place!
Pentru turiştii de duminică, în zona Lepşa- Greşu este de ajuns să ajungeţi la Cascada Putnei şi, pentru cei mai activi, Cheile Tişiţei, foarte frumoase. În cazul ultimei situaţii aveţi grijă, după inundaţiile din 2005, drumul s-a stricat dar, cu răbdare, se poate trece până sus, la tunel.
Cazarea este la preţuri decente, cuprinse între 50 şi 100 de lei pe noapte, sau, în condiţii de lux, la 150 de lei. O să găsiţi panouri peste tot aşa că aveţi de unde alege, după puterea financiară şi, mai ales, după cât de mult vă place. Înţeleg că nu am voie să fac reclamă direct, dar, de exemplu, la Greşu o să găsiţi Motel "Flora", cu condiţii de cazare foarte bune, la preţuri omeneşti, care mai oferă, vara- piscină, chioşc pentru grătar, teren de minifotbal sau tenis de cîmpt pe suprafaţă articială (mochetă). Se pot face excursii pe bicicletă, pe jos, peisajul este superb.
Rezumând, ca să nu devin obositor, iată scala mea de evaluare:
starea drumurilor - pe o scală de la 1 la 5 - 4
frumuseţea peisajului - 5
condiţii de cazare, raport calitate/preţ - 5
condiţii de masă - 5
curăţenie şi linişte - 5.
Trimis de Yersinia Pestis in 08.10.12 10:41:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo, capca1, dar tocmai Soveja sa o sari? Mi-am adus aminte de un drum de seara cu o dacie breack de la Focsani la Soveja, am luat gropanele la rand de la Panciu pana acolo, era nenorocire, intra masina pe o margine a gropii si o vedeai mai incolo, la 10 metri, cum iese. Am inteles ca vi l-a mai indreptat Becali, care investeste in zona aia.
@valimi: nope, despre Soveja o să scriu săptămâna viitoare, este pe partea cealaltă de munte...
@căpcă1: vezi sa nu uiti sa ne spui daca au reparat drumul intre lepsa si soveja, eu eram sa rup masina in doua anul trecut.
@ninel: Da, drumul este rău, după alunecările de teren din vara lui 2005. Dar, cu un pic de răbdare, se poate trece "Coaşa" de la Soveja spre Lepşa şi, normal, invers. Peisajul este tare frumos, eu zic că merită riscul unei călătorii.
Înţeleg că pe acest site se scriu impresii despre locurile vizitate din ţara asta şi nu numai.
Fiind vrâncean, încerc să vă arăt zonele frumoase din acest judeţ pentru a vă convinge să le vizitaţi. Am citit, înainte de a posta, părerile altora despre locurile din Vrancea care au fost vizitate. Este normal că fiecare are dreptul la o opinie, mai ales când este bazată pe trăirile personale! Ştiu că o excursie este aşteptată cu mare plăcere şi vrei bucurii de la o asemenea activitate. De aceea înţeleg dezamăgirea unora care au vizitat locuri, din ţară sau din lume şi, deşi voiau să se simtă bine, nu au avut parte de aşa ceva. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât plăteşti pentru ea. Cu toţii muncim pentru bani sau pentru carieră, dacă tot cheltuim banii cîştigaţi cu greu, vrem să mă simt bine acolo unde-i cheltuim. De aceea încerc să lămuresc câteva aspecte:
-turismul montan din Vrancea nu este ca cel de la Predeal, Sinaia, Durău, sau mai ştiu eu ce staţiune. Lepşa NU ESTE STAŢIUNE!!! CASCADA PUTNEI NU ESTE NIAGARA!!!
În munţii Vranceai, dacă vrei să faci turism, trebuie să fii pregătit, traseele sunt lungi (Lepşa - Vf. Lăcăuţi 1777 m, este de 8-9 ore. Munţii Vrancei nu sunt amenajaţi ca cei din Bucegi. Trebuie să ştii câte ceva despre natură, să ştii să aprinzi, repede, un foc, să nu strâmbi din nas dacă trebuie să dormi în vreo stână părăsită, să mănânci din ceea ce ţi-ai adus în raniță. Dacă faci aşa ceva, eşti răsplătit cu nişte peisaje pe care, în altă parte, nu prea ai cum să le vezi.
Nu o să faci trasee de munte în Vrancea cu bidonul de băutură după tine, cel puţin nu dacă vrei să ajungi sănătos.
Apoi, am citit pe acest site, părerea unuia cum că
”"nu e mare lucru Cascada Putnei, e doar o cădere de apă de vreo 3 m"
Corect, are dreptate! Dar, nimeni nu a spus că această cascadă este altceva. Este o cascadă de o anumită înălţime, nu foarte mare, dar, tot cascadă se cheamă că este! În plus, este o rezervaţie acolo. Cred că, dacă vizitez un loc, trebuie să mă bucur de ceea ce oferă acel loc. A fi cârcotaş, e relativ simplu... Vreau să vă spun că "Babele", ori "Sfinx-ul" nu-s nimic altceva decât nişte bolovani, de ce trebui e să urci până acolo?! Şi, pe Vf. Omul nu e nimic altceva decât o staţie meteorologică!!!
Iar "Podul suspinelor" din Veneţia este doar un pod peste un canal...
Dacă vă plac ieşrile de familie, în Lepşa sunt pensiuni care vă oferă, în funcţie de priceperea administratorilor lor, confortul dorit. Vreţi ATV-uri, o să găsiţi! Vreţi să beţi *** credeţi-mă, în Vrancea se bea!
De aceea spun că turismul se face în funcţie de aşteptările pe care le ai şi ce anume doreşti de la acea excursie. Nu cereţi munţilor Vrancei să fie ca Alpii, nu numai ca peisaj ci şi ca amenajări, dar, cred eu, de aceea sunt şi frumoşi!
Altcumva, nu vreau polemică cu nici o persoană, fiecare are dreptul ca, în limita bunului simţ, să-şi exprime părerile pe acest site, prin bunăvoinţa administratorului său.
Vă asigur de tot respectul dar şi de faptul că sunt încăpăţânat şi voi "face reclamă" naturii din acest judeţ!
@căpcă1: Citind setul de impresii am vazut ca sunteti din judetul Vrancea. Am si eu in plan o iesire la Lepsa in ianuarie cu niste prieteni si vroiam sa va intreb daca ati dat din intamplare si peste Pensiunea Grande. E construita anul trecut si nu am gasit pareri despre ea, doar prezentarea care si-o fac singuri pe alte site-uri. Orice informatie mi-ar fi foarte utila.
Multumesc
@căpcă1, "încăpăţinarea" de a promova - justificat - o destinaţie turistică ce merită, este un lucru pozitiv, aşa că Go on! .
Cât despre Munţii Vrancei, am avut privilegiul de a mă plimba "puţin" prin ei prin anii '90 şi, vreau să spun că nu aş da sub nici un motiv trasee din acest masiv pe altele "de tradiţie" din munţi mult mai circulaţi... Oricând şi cu mare plăcere aş reveni pe Goru sau pe Lăcăuţi ori în alte zone ale lor. Marele lor avantaj este faptul că încă se mai poate face turism "de frontieră", acel turism cu rucsacul în spinare practicat de iubitorii - discreţi şi puţin vizibili - ai muntelui.
@elena_iasi:
Nu, imi pare rau, chiar nu-mi spune nimic pensiunea despre care vorbiti... app, am o rugaminte, tutuiala, in cazul in care vorbim intre noi, nu cred ca e un semn de impolitete. Sunt, oricum, multe pensiuni foarte frumoase, pe care sunt sigur că o să le găseşti... apoi, depinde ce vrei sa faci in muntii din Vrancea.
@Qvadratvus: Multumesc pentru aprecierea acordata acestor trasee. Asta am incercat si eu sa spun, muntii Vrancei sunt un fel de off road al montagniarzilor... cu cat sunt mai grele traseele, cu atat mai frumoase!
@căpcă1: De curând am petrecut şi noi un weekend în Vrancea. Am fost cazaţi la Pensiunea Monte Carlo din Focşani, dar am vizitat atât cât am putut şi din împrejurimi: Mausoleul Mărăşeşti, Soveja, Mărăşti, Casa lui Moş Ion Roată, Casa lui Alexandru Vlahuţă, două cimitire ale ostaşilor germani... Despre toate acestea am scris aici, pe AFA.
În Munţii Vrancei nu am ajuns, dar am aflat că la Lepşa este Vila Monte Carlo. Ne-au recomandat-o cei de la pensiunea din Focşani. Ştii ceva despre Vila Monte Carlo din Lepşa?
Mutat în rubrica "De neratat în zona Vrancei, FOCȘANI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Hai hui prin Vrancea. Mănăstirea Buluc, așezământ ortodox cu nume turcesc — scris în 25.03.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Hai-hui prin Vrancea. Mărășești- Soveja, un traseu care oferă destule. — scris în 08.02.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cascada Putna și Mănăstirea Lepșa, doua dintre frumusețile Vrancei — scris în 05.09.22 de safir2006 din BăICOI [PH] - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Hai-hui prin Vrancea. Istorie de-atins cu mâna: casa lui Moș Ion Roată din Câmpuri — scris în 28.01.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Obiective vrancene — scris în 12.10.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 De ce Vrancea? Pledoarie pentru — scris în 06.01.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cascada din Horn. Vrancea — scris în 30.08.15 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ