GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hai-hui prin Vrancea. Mărășești- Soveja, un traseu care oferă destule.
Chiar dacă, strict calendaristic, încă este iarnă, de ceva timp vremea s-a îmbunat. După atîta timp de parcat în casă și stat și uitat, cu nasul lipit, pe geam, parcă ai vrea o ieșire, una mică, de-o zi, să spunem, în care să ieși pe-afară, să te fâțâi, măcar în ciuda dușmanilor care au crezut/sperat c-ai murit!
Propun un voiaj scurt, de-o zi, în care să vizitezi o grămadă de locuri frumoase. Unde-s locurile astea? Normal că-n Vrancea, uitarăți că-s cu patriotismul local?! În același timp, ceea ce vă propun se lovește și pentru cei de trec prin Vrancea în drumul lor spre casă.
Vă propun un drum Mărășești-Soveja, nu e lung, e de vreo 66 de km, dar, cu o buclă de 7 km dus și tot atîția la întors, la Mărăști, e de 80 de km pe sensul de mers. Varianta mea de traseu are de toate: obiective istorice, religioase, locuri unde să mănânci sau doar să stai și să te uiți la natură.
Încep din Mărășești că, deh, aicea locuiesc în mod normal, doar când simt că s-a plictisit Entitatea Sa de mine o mai ușchesc de la domiciliu, în speranța că, nah, până m-o găsi Irina ca să mă ia cu ea mai ciupesc ceva timp pentru mine.
Mărășești. Este un oraș prăpădituț, nu e vreo mare brânză de văzut aici, în oraș. Doar că, pe marginea lui E 85 sau, dacă preferați DN 2, aici veți găsi Mausoleul Eroilor Neamului, cea mai impozantă clădire cu această dedicație din țară. Despre Mausoleul ăsta am scris, n-o să vă plictisesc cu o nouă descriere, dar recomand călduros ca, în caz că sunteți lângă, vizitați-l, chiar dacă ați mai făcut-o și în trecut, ajută la patriotism!
De la Mărășești, mergând spre Tișița, chiar în locul acestei mari intersecții, veți găsi Monumentul Victoriei, o frumoasă statuie creație a lui Oscar Han, cel ce luptase și în război, iar ideea monumentului a avut-o Pamfil Șeicaru . O mică oprire și cîteva fotografii este binevenită.
Variațiune pe temă dată, de la Tișița puteți merge, dacă viața vă forțează, spre Tecuci. Chiar înainte de podul de peste Siret, ăla de l-a făcut Anghel Saligny, veți fi găsit Complexul turistic „Zaga-Zaga” . Complexul merită o haltă, are cazare pe malul lacului, o mică grădină Zoo, crescătorie de sturioni și, dacă vă e foame, abuzați de restaurantul locației, jur că veți fi mulțumiți!
De la Tișița alegeți drumul spre Panciu. Dacă faceți așa, la vreo 9 km de intersecție veți ajunge la Cimitirul German de la Zăvoaia, loc unde sunt rămășițele soldaților germani care au căzut în luptele din această zonă din Primul Război Mondial. Chiar dacă erau trupele agresoare, în fața morții suntem cu toții egali. Mai gândiți-vă că acei soldați căzuți acolo nu au atacat de capul lor România ci forțați de oamenii politici ce le-au cerut asta, promițându-le marea cu sarea. Ca-ntotdeauna, politicienii vorbesc despre patriotism și eroism, dar, de murit nu vor muri ei sau cineva din familiile lor ci, tot noi, plebea.
La intrarea în orașul Panciu avem opțiunea de a merge pe un drum secundar care ne va duce la Mănăstirea Brazi, unde veți găsi Paraclisul Sf. Teodosie. Fost mitropolit al Moldovei căzut apoi în dizgrație, a ajuns să propăvăduiască prin ținuturile vrâncene și s-a implicat foarte mult în construirea lăcașurilor de cult ortodoxe aflate în zonă. În biserica Mănăstirii veți găsi moaștele sfântului, omorât de tătari cărora nu a vrut să le dea odoare bisericești.
Mănăstirea Brazi a fost și locul unde, în 1925, a fost îngropat Ioan Slavici. Aici a și rămas până la Marele cutremur din 1940. Atunci Mănăstirea a fost distrusă iar mormântul scriitorului a fost mutat în cimitirul orășenesc din Panciu.
„Tot aici, în anii 1940, preoţii Grigore Pişculescu (scriitorul Gala Galaction) şi Vasile Radu au făcut o nouă traducere în româneşte a Sfintei Scripturi” m-am citat pe mine însumi, ce vreți, sunt un clasic în viață, mai ales că despre această mănăstire am mai scris.
În Panciu, orășel micuț, de vreo 7000 de locuitori, nu ați avea mare lucru de văzut: Monumentul Eroilor, din centrul orașului, statuia lui Ioan Slavici din fața liceului care se cheamă, ați ghicit, „Ioan Slavici„ și ar mai fi și Hrubele lui Ștefan cel Mare. Acestea aparțin, în prezent, întreprinderii de vinificație din oraș și nu sunt deschise publicului, decât așa, pe sprânceană. Este locul unde, prin 1970 s-a prelucrat vinul după metoda „champenoise” , de vină fiind inginerul Pușcă.
Chiar dacă li se spune „Hrubele lui Ștefan cel Mare” se pare că Fănică n-are nicio vină, ele ar fi fost descoperite pe la 1700 de niște țărani care, dând foc la curpenii din vie pe care-i tăiaseră, au văzut răsuflători din pământ. Mă rog, boala moldovenilor este ca totul să fie legat de Ștefan cel Mare, patriotismul e pe primul loc!
De la Panciu urcați spre Soveja, circulând pe DN 2L și veți trece prin comuna Străoane. Veți vedea dealuri cu vie cât încape. Doar că, înainte de ajunge în Străoane, dacă sunteți dornici de fiorul religios, puteți ajunge și la Schitul Neicu, din satul cu același nume. Schitul este amplasat pe dealul de deasupra Mănăstirii Brazi, căreia i se și subordonează, scuzați-mi termenul.
La ieșirea din Străoane, la capătul satului Muncelu, veți găsi un monument în cinstea și memoria Ecaterinei Teodoroiu. Vrancea a fost locul unde în Primul Război Mondial au fost date lupte extrem de violente așa că aceste monumente sunt în mai multe localități. Și acest monument merită câteva minute din viața dumneavoastră, chiar dacă nu este nimic spectaculos, cum, de fapt, eroismul nici nu este, nu devii erou din dorința de-a face spectacol!
De la Muncelu până la Valea Câmpului nu sunt, în minute, decât vreo 9-10 , dar drumul este tare frumos, indiferent de anotimp: se merge prin pădure, șoseaua este sinuoasă în exces chiar, dar, ca orice drum prin pădure, este tare plăcut.
În Valea Câmpului, chiar lângă șosea, este un popas turistic atrăgător, cu mâncare bună și prețuri cuminți. Dacă vreți natură, în fața Popasului se deschide un drumeag care, urmându-l, te duce pe malul Șușiței. Cei care știu locul se duc, țeavă, aici, pentru un grătar și admirat natura. Cei care nu vreți așa ceva, mâncați la Popas și apoi, continuați-vă drumul spre Soveja!
Prima localitatea pe care o veți întâlni este Răcoasa. Mergeți cu grijă, în capătul dinspre Soveja se face un drum la dreapta care vă va duce la Câmpul Istoric Mărăști.
Oameni buni, cu toții știm despre luptele de la Mărășești din august 1917. Dar, să știți că , cele mai aprige lupte din vara acelui an s-au dat la Mărăști. Aici Armata Română a repurtat o imensă victorie în fața celei germane, într-o bătălie care a durat 4 ore. Armata Germană a fost dată peste cap iar bătălia de la Mărășești a fost urmarea acestei înfrângeri germane de la Mărăști.
Chiar pe locul unde s-au dat acele lupte se află un Mausoleu. Din punctul meu de vedere, este cel mai frumos Mausoleu din țară, din cele dedicate WW1. Merită o vizită, pe deplin! Veți vedea că, după acea vizită, veți pleca mai mândri de obârșia noastră de români!
De la Răcoasa la Câmpuri nu mai e așa de mult. În Câmpuri veți vedea, chiar pe lângă șosea , casa celui ce-a fost Moș Ion Roată. Din punctul meu de vedere nu este pusă în valoare pe cât ar merita, dar, este întreținută. Coborâți către casă, strigați la cei de locuiesc în casa din spate, este locuința unde stă cea care vă va deschide muzeul și vă va spune câteva cuvinte despre ceea ce vedeți.
Din Câmpuri vă veți apropia de Soveja, punctul final al călătoriei noastre.
Chiar la intrarea în Soveja veți găsi Schitul Soveja, obște de maici. Locul este foarte frumos, curat și liniștit, natura vă va învălui cu totul.
Soveja are multe de oferit, vă trebuie răbdare și disponibilitate. Este o comună formată din două sate: Rucăreni și Dragosloveni. Este și cunoscută pentru că este locul unde s-a născut Simion Mehedinți, academician român. Aici veți găsi Muzeul Etnografic „Zestrea” , Centrul Cultural „Simion Mehedinți” „ Mănăstirea Dragomirna, cea care a fost construită de Neagoe Basarab după pacea încheiată cu Vasile Lupu, cel ce a construit în Târgoviște Biserica Stela, ca răspuns pentru această mănăstire. Mănăstirea Dragomirna este cea în care a avut domiciliu forțat, încă mai sunt ruinele locului unde era cazat, Alecu Russo, cel care a cules de pe aici balada Miorița. Baladă despre care se spune că, de fapt, ar fi un boccet de înmormântare pentru cei ce mor tineri, folosit mai ales în zona Negrilești. Doar că Negrilești este pe alt drum al Vrancei, o să vă spun și despre.
Tot în Soveja veți găsi Mausoleul Eroilor precum și un Cimitir German, pentru soldații germani căzuți aici în primul război mondial. Dacă vreți să adăstați mai mult în Soveja veți găsi cazări, fie la pensiuni, fie la oamenii din sat.
Despre toate aceste obiective am scris pe AFA în decursul timpului, acum doar le-am trecut în revistă, încercând să vă conving că excursia propusă de mine se merită a fi făcută. Indiferent cum ar fi, alegerea este numai a voastră!
PS Dacă veniți la Mărășești dinspre Adjud, ați mai avea două locuri de vâzut: „La Fântâni” în com. Păunești și „Paradisul Pescarilor” , în satul Domnești, la cea din urmă mai ales pentru cei care înneacă râma crezând că peștele vă da năvală. Chiar dacă nu prindeți pește, puteți mânca aici.
Acuma, că tot v-am bătut la cap suficient, plec și vă lăs, haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 08.02.24 17:56:44
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yersinia Pestis: Un traseu cu adevărat pitoresc, încărcat de istorie veche și patriotism. Pentru obiectivele înșirate de-a lungul acestul drum îți este necesară o zi lumină de vară. În afară de fântânile cu cumpănă de la Păunești vizitate în 2021 (vezi impresii) restul locurilor le cunosc doar din lecturi și fotografii - trebuie să iau măsuri!
P. S. Personalitatea lui Simion Mehedinți e uriașă = savant și academician, întemeiator de școală, patriot și părinte al geopoliticii românești, geograf cu har, profesor dedicat etc.
P. S. S. Paragraful în care scrii despre Alecu Russo este un pic ambiguu. Probabil este vorba despre Mănăstirea Soveja numită și Dragomirna în alte vremuri (după numele unui curs de apă din apropiere).
P. S. S. S. În ce stare se mai află drumul de legătură între Soveja și Lepșa?
Mulțumim pentru interesanta sinteză și recomandări. Numai bine!
@tata123 🔱: Lîngă Mănăstirea Dragomirna se află ruinile beciului unde a fost ținut” la grea opreală și la post cu mâncare de fasole” Alecu Russo pentru faptul de-a fi satirizat conducerea Moldovei printr-o piesă de teatru. Când spun „lângă” chiar așa este, sunt trei-patru metri distanță între clădirea Mănăstirii și ruinele respective, totul este în același complex monahal.
Drumul care unește Soveja de Lepșa, cunoscut de noi ca fiind „Coașa” este jalnic. Se poate traversa, cu mare grijă, doar că, la un moment dat trebuie să știi bine locurile, pentru că s-a amestecat cu drumurile forestiere din zonă. E mare păcat, era unul dintre cele mai frumoase drumuri de peste munte!
Ai zgarmat in niste amintiri mai vechi, din 1988 si 1989, cand am petrecut doua concedii de vis in Soveja, concedii organizate de niste prieteni de-ai mei din Focsani si Tifesti.
Daca in concediul din 1988, de numai o saptamana, a fost mai multe de explorarea locurilor, anul urmator am venit mai pregatiti, dar si in grup mai mare (7 adulti in jurul varstei de 40 de ani si 9 minori intre 9 si 16 ani). Marimea si diversitatea grupului nu ne-a impiedicat sa petrecem ub concediu de vis, fara exagerare. Natura a fost foarte darnica cu noi si in Punga aveam pajiste unde ne bronzam, aveam padure de brazi unde ne racoream, aveam paraul Susita langa noi unde tineam la rece ce era de baut.
Am mai fost in drumetii spre vf Zboina, am fost la cascada Putnei, cheile Tisitei, pastravaria de la Lepsa. Iar duminica era rezervata unui picnic la Chiua, intr-un loc la marginea padurii si a raului care traversa padurea si despartea poiana de padure.
Sigur ca am vizitat si Manastirea Soveja, Cimitirul German, casa lui Mos Ion Roata.
Am fost cazati la vile, iar masa a fost la restaurantul hotelului Zboina. Pentru ca eram bolnavi de silicoza cu totii, am fost pusi la ingrasat, ca la cata mancare ni se dadea nu aveam alta sansa. Noroc cu miscarea permanenta ca am venit acasa doar cu 3-4 kg in plus dupa doua saptamani de supliciu. Dar pedeapsa cea mai mare ne-a fost data de prietenii nostri, care la doua zile ne aduceau doua bidoane cu vin, carora eram obligati sa le scoatem aerul din interior. Ne-am zbatut cat am putut, dar mai mereu eram prinsi in abatere ca nu golisem bidoanele.
Dar ma opresc aici ca mi-e teama ca voi cadea in butoiul cu amintiri.
Numai bine si calatorii placute
@liviu49: Vrancea are foarte multe locuri frumoase, asta și-ncerc să vă conving. Am fost un norocos, am văzut multe din ele, de la Cabanele Giurgiu , la Lăcăuți -Stația meteo,la Vrâncioaia -stația seismologică de la Ploștina, locul de se măsoara cutremurele, la Hrubele lui Ștefan cel Mare, de la confluența Trotușului cu Siretul de la Domnești , la Tunelul din Cheile Tișiței, am fost la Lacul Negru sau la Focul Viu ,am văzut Cascada Putnei dar, și mai frumoase Cascada Mioarelor sau Cascada Boului, am urcat Dealul Negru unde, din 2017, am lăsat ascunsă sticla cu rachiu , pâna la Șaua Golici , ...am multe locuri dragi mie și frumoase, nu le pot aminti pe toate , din păcate! Vrancea nu e doar Mausoleul Mărășești și Lepșa, nu e nici doar vin, e și Miorița , e și Muzeul Unirii, Biserica Cazaclii din Odobești sau Casa lui Alexandru Vlahuță.
Din pacate, din 2017 nu am mai mers cu rucsacu-n spate, m-am lenevit rău! Sau, mai degrabă, am îmbătrânit, iar zgârciurile din mine nu mai vor !
Despre vin, sorry, m-ai pierdut, după împărtășanie-s beat-țolic! Știu despre vin care-i alb și care-i roșu, restu-s marț, ca la table!
Mă bucur că m-ai băgat în seamă, seară frumoasă! 🤗
@Yersinia Pestis: Frumos traseu! Si este chiar cum ai spus: are de toate! Are istorie din plin, peisaje minunate, natura.
Patriotismul tau local ajuta! Ne ajuta pe noi sa descoperim colturi de natura care sa ne incante sufletul si privirea, sa ne aminteasca cine suntem si sa ne faca sa fim mandri de tara noastra!
Nu am mai fost demult pe acolo (pe mine m-a facut Partidul pioniera la Marasesti, in Mausoleu), mi-ar placea sa revin, dar... cine stie ce ne va rezerva viata?
@Zoazore: Deci, în văleat 1972, odată cu trecerea în clasa a doua, am fost făcut pionier, festivitate ținută la Mausoleul Mărășești, faza cu cravata roșie și cu salutul " Tot înainte! ".
Am fost comandant adjunct de detașament, aveam șnur albastru și insignă "Meritul Pionieresc", deci, eram barosan!
Vrancea are multe locuri foarte frumoase care așteaptă să fie descoperite, parcă mai multe ca-n alte județe, chiar nu e patriotism local!
@Yersinia Pestis:
”Deci, în văleat 1972, odată cu trecerea în clasa a doua, am fost făcut pionier, festivitate ținută la Mausoleul Mărășești, faza cu cravata roșie și cu salutul " Tot înainte! "
Deci esti mai mare cu un an decat mine. Ca eu in 1972 eram in clasa intai primara. Abia in 1973 am ajuns in Mausoleu.
”Am fost comandant adjunct de detașament, aveam șnur albastru și insignă "Meritul Pionieresc", deci, eram barosan!
Meritul Pionieresc l-am avut si eu, dar am fost mai mica in grad decat tine: doar comandant de grupa, cu snur rosu!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Hai hui prin Vrancea. Mănăstirea Buluc, așezământ ortodox cu nume turcesc — scris în 25.03.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cascada Putna și Mănăstirea Lepșa, doua dintre frumusețile Vrancei — scris în 05.09.22 de safir2006 din BăICOI [PH] - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Hai-hui prin Vrancea. Istorie de-atins cu mâna: casa lui Moș Ion Roată din Câmpuri — scris în 28.01.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Obiective vrancene — scris în 12.10.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 De ce Vrancea? Pledoarie pentru — scris în 06.01.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cascada din Horn. Vrancea — scris în 30.08.15 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Festivaluri vrâncenești. Plus biserici și mănăstiri, doar nu credeați c-ați scăpat! — scris în 09.08.15 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ