ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Hai-hui prin Vrancea. Istorie de-atins cu mâna: casa lui Moș Ion Roată din Câmpuri

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre Moș Ion Roată am învățat de mic, cam de pe la poveștile cu” Moș Ion Roată și Unirea” de prin clasa a III-a sau a IV-a. Asta ca să vă arăt că, deși am fost polițist, am învățat și eu 4 clase! Bine, le-am terminat la seral, dar, orișicât! :p

Ba, țin minte că, la o serbare, eu am fost cel care l-a interpretat pe cel mai celebru țăran din cei de-au avut de-a face cu Unirea de la 1859. Și, chiar am avut succes cu interpretarea mea, că, mama m-a lăudat! Doar ea, nah, eram plodul ei, probabil că a fost subiectivă. Da, bine... foarte subiectivă!

Ion Roată a fost unul dintre deputații din Divanul Ad-hoc, constituit la 1857, ca reprezentant al clăcașilor moldoveni. Nu era deloc” moș” , la acea dată avea 51 de ani, era în deplină putere și fizică și intelectuală, chiar dacă nu făcuse școală, nu știa să scrie, să citească, probabil că nici matematică nu prea știa. Bine, nici eu nu știu matematică, doar că eu mai buchisesc, pe litere.

În Divan a fost ales, în unanimitate, reprezentant al clăcașilor județului Putna și primul document pe care l-a dus acolo a fost” Propunerea deputaților săteni” , ce arăta suferințele țărănimii și, prin care, se cerea, hotărât, împroprietărirea clăcașilor. Vă dați seama că boierimea, în marea ei majoritate, nu l-a agreat în mod deosebit pentru acest lucru. Ba, chiar după alea 3 luni în care a funcționat Divanul, a fost arestat ca fiind” stricător al ordinii publice” . A fost eliberat din arest pe chezășia comunității din Câmpuri, dar s-a dat dispoziția să fie „îndeaproape supravegheat poliţieneşte ca… la cea mai mică agitaţie în contra bunei ordine, să fie arestat” . În plus i s-a cerut să nu mai participe la ședințele Divanului.

Retras în satul său natal, Gura Văii, Ion Roată a mai ieșit în evidență cu ocazia numirii în comisia împroprietării clăcașilor, când, în lipsa unui inginer, el a fost cel care a măsurat cu exactitate și cu corectitudine, loturile distribuite țăranilor clăcași.

În 1878, după obținerea Independenței României, a fost decorat cu Ordinul” Steaua României” , la cerința, expresă, a lui Mihail Kogălniceanu. Se știe despre el că a murit la vârsta de 76 de ani, în 1882, sărac, atât de sărac încât prefectul județului de la acea dată i-a scris lui Kogălniceanu despre acest fapt. Mormântul lui se află în cimitirul din satul Gura Văii.

Cam asta a fost povestea despre Moș Ion Roată. O poveste simplă, despre un om care, deși umil, și-a lăsat numele profund legat de câteva din istoricele evenimente ale României. Despre el se spune că a ieșit din viața pe care a avut-o, pentru a intra în legendă, ceea ce este frumos, orice ați spune!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=a9OVRlw81sk&t=20s

Haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Casa lui Ion Roată se află în comuna Câmpuri, jud. Vrancea. Este chiar lângă șoseaua ce face legătura dintre Panciu și Soveja, accesul este foarte facil. Este la 25 de km de Panciu și la vreo 16 km de Soveja, deci, ori de câte ori treceți pe-acolo vă puteți opri pentru câteva minute, pentru că nu vă va lua prea mult timp ca s-o vizitați.

Casa a fost mutată acolo cu prilejul sărbătoririi Centenarului Unirii Principatelor din 1959, locul inițial fusese satul Gura Văii, la o distanță de 4 km de comuna Câmpuri.

Curtea este mică, practic înconjură locuința și lasă, în fața ei, o suprafață de câțiva metri pătrați. Este o casă simplă, cum de fapt sunt casele tradiționale din Vrancea: pridvor și apoi două camere, cu tavane din lemn, mobilate modest. În interior veți găsi câteva obiecte necesare în gospodărie și mai multe documente și fotografii legate de activitatea lui Ion Roată în Divanul Ad-hoc.

În sat a mai trăit un strănepot de-a lui Ion Roată și o fiică a acestuia, ce a avut, câtva timp, grijă de acest obiectiv, aflat acum în custordia Muzeului Județean Vrancea.

Acum, ultima oară când am fost, muzeul era închis, pe unul din geamuri fiind lăsat numărul de telefon la care suni dacă vrei s-o vizitezi. Tariful este total accesibil: 4 lei persoană adultă, 1 leu, elevi, gratis pentru copiii de vârstă preșcolară.

Știu că nu e un obiectiv turistic wow, dar, dacă tot ajungeți acolo, merită cele 30 de minute de pauză pentru a-l vizita. Cei care aveți răbdare, puteți continua drumul spre Soveja și, după vreo doi km, intrați, pe partea dreaptă, pe un drum asfaltat care vă va duce în cătunul Gura Văii. Aici, în cimitirul din sat veți găsi și mormântul lui Ion Roată.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Este vorba despre istorie și legendă. Mai mult de legendă


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 28.01.22 11:36:39
Validat / Publicat: 28.01.22 13:25:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 336 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Casa lui Moș Ion Roată, așa cum se vede din șosea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.01.22 11:58:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[28.01.22 13:43:22]
»

@webmasterX: Mersi!

webmaster
[28.01.22 17:14:09]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[28.01.22 19:01:44]
»

@webmaster: Ooo, ce veste minunată! ????

MarinaCoPHONE
[10.02.22 20:35:44]
»

@Yersinia pestis: Domnule nu știu cum faceți dar e a2a oară când atingeți o coardă sensibilă. E trist că un om deosebit, a murit uitat și sărăc, dealtfel cum au mai pățit și alte nume mari românești.

Votat cu mare drag.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.02.22 16:54:41]
»

@Yersinia pestis: Iaca că s-au trezit autoritățile locale și au constatat că e de cuviință să îi acorde țăranului I0n Roată titlul postmortem de „cetățean de onoare al comunei Cîmpuri” .

Și mai vrea Primăria să facă un brand turistic local din povestea moșului ajuns deputat în Divanul Ad-hoc de la Iași. Totul cu ajutorul Muzeului Vrancei care a preluat frâiele administrării casei memoriale (agerpres.ro/cultura/2022/ ... n-roata--866471).

Să fie bine...

Mulțumim pentru aducere aminte!

mishu
[19.02.22 15:05:59]
»

Despre Mos Ion Roata nu cred ca este vreun roman care sa nu stie, in fine, copiii pana la o anumita varsta nu se pun . Am vazut casa lui in urma cu vreo 40 de ani, cand am mers prima data la Soveja si m-am simtit tare mandra ca am ajuns la casa lui Mos Ion Roata, de abia asteptam sa le spun prietenilor pe unde am ajuns eu.

Nu este cazul sa ii uitam pe acesti oameni care sunt parte din istorie, oameni cu care trebuie sa sa ne mandrim.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, mishu, tata123 🔱, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin ținuturile vrâncene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059521198272705 sec
    ecranul dvs: 1 x 1