GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Moscheea Murat Reis și alte obiective musulmane în Rhodos
Când ni s-a făcut transferul de la aeroport la Hotel Lomeniz - cel care urma să ne găzduiască în Rhodes Town, pe Str. Georgiou Papanikolaou, înainte de a vira la dreapta pe lângă Teatrul Național, autocarul a trecut pe lângă o moschee. Minaretul frumos decorat și curtea cu mai multe morminte musulmane mi-a amintit că citisem undeva despre Moscheea Murat Reis din Rhodes în jurul căreia se află un cimitir cu nu mai puțin de 350 de morminte. Oare aceasta să fie?
După 42 de ani de încercări, armata otomană condusă personal de Suleiman Magnificul, în 1522, după un îndelung asediu, reușește să cucerească insula Rhodes. Marele Maestru al cavalerilor ioaniți, istovit după așteptarea zădarnică a unor ajutoare, a făcut o înțelegere cu sultanul privind predarea insulei în schimbul permisiunii de a părăsi insula cu toți cavalerii lui. În cei 390 de ani de dominație (1522-1912) care au urmat, turcii au deținut controlul asupra Mediteranei de Est, dar au și imprimat insulei stilul lor de viață transformând biserici ortodoxe în moschei și construcții mai răsărite în locuințe private sau în clădiri publice. Imediat după cucerirea insulei, în 1522, pe locul unei biserici ortodoxe, a fost construită Moscheea Suleiman în cinstea sultanului învingător. Au apărut băi publice, iar deasupra străzilor înguste, clădirilor li s-au adăugat balcoane închise, din lemn. Dacă te plimbi astăzi prin Rhodes, n-ar trebui să te surprindă amestecul de arhitectură veche - orientală și occidentală - care încă mai dăinuie, cu clădiri în stil nou, înălțate relativ recent.
În 1912, când întreg arhipelagul Dodekanesos a fost ocupat de italieni, în Rhodes populația turcă și cea greacă a continuat să conviețuiască, situație care a continuat și după 1947-1948 când insula a trecut în administrarea Greciei. Astăzi, în insula Rhodes trăiește o minoritate musulmană care numără mai puțin de 4000 de locuitori. Ei sunt cei care se îngrijesc de Moscheea Murat Reis cu cimitirul, precum și de celelalte lăcașuri de cult islamic.
Născut în Rhodes, într-o familie musulmană cu origini albaneze, încă de la vârsta de 12 ani Murat Reis a slujit marilor amirali otomani Turgut Reis, Piri Reis și Barbarossa Hayreddin Pașa. Murat Reis a participat alături de Turgut Reis la Campania navală de la Preveza jucând un rol important în obținerea victoriei, continuând apoi să-l însoțească pe acesta până în 1552 când a fost numit comandant al flotei turcești din Oceanul Indian.
Murat Reis a condus flota din Marea Mediterană apărând Marea Egee și pregătind ocuparea insulelor Cipru și Creta aflate sub venețieni. În 1585 a condus prima expediție a corsarilor barbari din Oceanul Atlantic ocupând câteva din Insulele Canare. De asemenea, a fost desemnat să controleze rutele comerciale dintre Egipt și Anatolia, adesea atacate de venețieni și de cavalerii ioaniți.
În 1609, în timpul unei bătălii, Murat Reis a fost rănit grav, apoi a murit. A fost îngropat în portul Rhodes, la moscheea fondată de el. Mormântul său a fost multă vreme loc de pelerinaj pentru marinarii otomani, iar în semn de venerație, mai multe nave ale armatei turcești au fost numite Murat Reis.
În sfârșit, după această întroducere cam lungă, dar necesară în opinia mea, să revenim la Moscheea Murat Reis și la cimitirul musulman din Rhodes!
Între Casino și portul Mandraki, pe Str. Georgiou Papanikolaou, dacă te oprești la Antony - Pizzeria & Grill House, de pe terasă ai o bună vedere spre vechea moschee cu cimitir a lui Murat Reis. Minaretul alb, frumos ornamentat, având semiluna în vârf, se vede în întregime alături de construcția boltită a moscheii. Ne-am hotărât să ne apropiem și chiar să încercăm să intrăm dacă vom putea. Pe lângă gard, am dat ocol împrejmuirii până am găsit o poartă modestă. Nu era încuiată. Era doar legată cu o sârmă. Mi-am amintit de îndată de bătrânica de la Florești care - văzându-ne că dăm târcoale la Domeniul Cantacuzino cu "Micul Trianon" - ne-a spus: "Dacă vreți să intrați, vedeți că poarta este legată cu o sârmuliță. O dezlegați, iar când plecați o legați la loc!" Dacă la Florești am făcut asta, de ce n-am face-o și în Rhodes? Cu atât mai mult cu cât sârma era mai subțire și mai ușor de desfăcut. Am intrat cu curaj gândind că dacă apare cineva, zâmbim, ne cerem scuze și ne vedem de treabă. Dar, n-a apărut nimeni. Nici măcar un câine sau o pisică.
Imensul cimitir se desfășura în fața noastră umbrit de copaci și cufundat într-o liniște adâncă. Majoritatea celor îngropați aici au fost funcționari publici turci. Printre ei, câțiva exilați politic. Specific musulmanilor, piatra funerară - prin forma și prin mărimea ei - spune ceva despre cel care-și doarme somnul de veci dedesubt. Turbanul de marmură montat deasupra pietrei semnifică faptul că acolo este înhumat un bărbat. Cei mai mari demnitari au deasupra mormântului o capelă boltită, construită special pentru ei. În cimitirul Moscheii Murat Reis am văzut câteva astfel de capele. Toate au acoperiș arcuit și ferestre cu geam și grilaj de fier. Construite din piatră, la exterior unele arată mai bine, altele sunt mai părăginite. Prin ușa deschisă, am intrat în una dintre aceste capele. Interiorul sumbru, fără nici un fel de decorațiune pe piatra brută, adăpostește un mormânt frumos cândva, dar care acum se menține doar datorită chingilor care îl înconjoară.
Mormintele fără acoperiș - unele dintre ele - sunt străjuite de pietre funerare încă frumoase, cu inscripții de neînțeles pentru noi. Multe sunt într-o stare deplorabilă. Par gata să se prăbușească. Vechimea lor, precum și intemperiile au făcut ca unele dintre ele să nu mai aibă turbane. Ai șansa să le vezi căzute în iarba de lângă morminte, nebăgate în seamă de nimeni.
Nu știu dacă Moscheea Murat Reis din Rhodes - una dintre cele mai vechi moschei de pe insulă, construită la mai puțin de un an de la cucerirea otomană - poate fi vizitată în interior. Dacă am fi întâlnit pe cineva în timpul explorării noastre, poate că am fi aflat.
Știu că Moscheea Murat Reis cu cimitirul musulman nu este un loc vesel, atractiv pentru cei aflați în vacanță. Situarea ei în plin centrul animat al turismului din Rhodes, istoria ei (a fost construită pe locul Bisericii Agios Antonios a Cavalerilor Ioaniți), face din lăcașul musulman un loc demn măcar de o privire aruncată în treacăt. Deși a mai beneficiat de renovări de-a lungul timpului, construcția încă ar avea nevoie de îngrijiri.
Am ieșit pe aceeași poartă pe care apoi am legat-o din nou cu sârmulița. Alături, inundată de tufe de Bougainvillea, există o casă galbenă pe zidul căreia o inscripție - în greacă și engleză - informează că acolo a locuit timp de aproape doi ani (20 mai 1945 - 10 aprilie 1947) scriitorul Lawrence Durrell. În legătură cu șederea sa în Rhodes, într-o traducere nu știu cât de exactă, am găsit una din mărturisirile lui Lawrence Durrell: "Am fost în Rhodes unde am petrecut atât de fericit anii de după război, încuiat în grădina sacră a lui Murat Reis. Trăiam într-un cimitir turcesc de o asemenea frumusețe și liniște încât adesea am dorit să mor și să fiu sigilat într-unul din acele frumoase morminte."
Și acum curtea cu cimitirul Moscheii Murat Reis este un loc liniștit, nefiresc de liniștit ținând cont că se află în plin centrul turistic. Arborii înalți, tufișurile dese, crescute haotic, țin zgomotele la distanță și feresc locul de priviri indiscrete.
Documentându-mă în legătură cu Moscheea Murat Reis și șederea lui Lawrence Durrell acolo, am descoperit o notă istorică interesantă. Ea spune că în timpul șederii lui Lawrence Durrell în Rhodes, muftiul Moscheii Murat Reis a fost Suleyman Kasiloglou. Acesta i-a povestit că în Rhodes a existat o mare comunitate evreiască venită din Spania care a adus cu ea importante valori de cult evreiesc. Printre acestea se afla Tora (sul de piele sau pergament conținând legile lui Moise) lung de 45,5 metri, unul dintre cele mai prețioase texte religioase ebraice. Când naziștii au ocupat Rhodesul și i-au trimis pe evrei în lagăre, aceștia au încredințat Tora lui Suleyman.
Ascuns în moschee, sub amvon, Tora a rămas acolo până după ocupație când a fost predat supraviețuitorilor evrei. Datorită bunelor relații dintre musulmanii și evreii din Rhodes, Tora se află acum în Biblioteca Națională a Israelului.
Pentru că acesta este articolul dedicat musulmanilor din Rhodes, aș vrea să mai adaug câteva cuvinte despre alte edificii musulmane înălțate în Rhodes în lunga perioadă de dominație turcească (1522-1912). Nu le-am văzut și nu le-am identificat pe toate. Pentru asta ar trebui să-ți dedici o întreagă vacanță și poate tot n-ar fi de-ajuns.
În 1522, după cucerirea insulei, în cinstea sultanului învingător, a fost înălțată Suleymaniye Camii - Moscheea Sultan Suleiman. Aceasta a fost prima moschee înălțată de turci în Rhodes. Construcția cu tencuială roz pe care o vedem astăzi este rezultatul refacerii din 1808. Cea mai mare parte a materialelor folosite la construcție au fost obținute prin demolarea clădirilor existente anterior pe acel loc. Se spune că stâlpii arcadelor exterioare au aparținut unei biserici ortodoxe.
Biblioteca musulmană înființată mult mai târziu (în 1793) de Hafiz Ahmet Aga este situată lângă Moscheea Suleiman. Am trecut pe lângă această construcție foarte bine conservată, care are și o mică grădină. Am aflat că găzduiește o interesantă colecție de manuscrise în turcă, arabă și persană, cea mai semnificativă lucrare fiind cea în care se relatează despre asediul și cucerirea insulei de către turci în 1522. Vizitatorii au acces doar într-o singură încăpere, cea din față.
Situată chiar în piața Sofokleous, Moscheea Ibrahim Pașa funcționează și în prezent. Inscripția de deasupra intrării principale a complexului, dar și o alta - în greacă, engleză și turcă - montată pe peretele exterior, informează că anul înălțării edificiului este 1540. Este, deci, unul dintre cele mai vechi monumente musulmane din Rhodes. Această moschee a fost fondată de Ibrahim Pașa Pargalezul - favoritul sultanului, în drumul său către Egipt, în 1525. Lucrările au fost finalizate în 1540, la patru ani după execuția favoritului, de aceea inscripția comemorativă nu menționează și numele lui Ibrahim Pașa, ci doar pe cel al sultanului Suleiman.
Moscheea are două pridvoare, urmate de o sală de închinare. Interiorul este auster, nedecorat, în vădit contrast cu tendința generală a monumentelor musulmane. Minaretul a suferit deteriorări grave de-a lungul timpului, dar după 1930 a fost supus unor lucrări de restaurare dispuse de autoritatea italiană. Cred că acest minaret alb, vizibil din multe puncte ale orașului vechi, comparativ cu celelalte edificii de acest gen, arată cel mai bine.
Moscheea Reçep Pașa situată în Piața Dorieos, fondată în 1588, a fost prima pe care am văzut-o în orașul vechi. Lângă moschee sunt alte două construcții de mai mici dimensiuni: fântâna de abluțiune din fața intrării și mausoleul lui Reçep Pașa, situat în curtea moscheii, construcție care adăpostește mormântul lui Reçep Pașa, precum și altele două aparținând unor membri ai familiei sale.
Minaretul cu resturi de decorațiune la bază, nu mai este întreg. Ceea ce a mai rămas, abia stă în picioare. Pentru a nu se prăbuși, este înconjurat cu plasa metalică și - la fel ca întreg edificiul - așteaptă să fie renovat.
Dacă ajungeți în Piața Arionos, la câțiva pași de băile publice (Yeni Hamam), veți vedea Moscheea Mustafa, un lăcaș de cult musulman care funcționează și astăzi, acesta fiind locul pentru celebrarea nunților musulmane din Rhodes. Numele fondatorului - sultanul Mustafa al III-lea, precum și anul înălțării edificiului - 1764, sunt vizibile pe inscripția de deasupra intrării principale. Moscheea are șase zone distincte de rugăciune, toate decorate foarte elaborat.
Pe strada Sokratous, cam la jumătatea ei, veți vedea o construcție foarte originală. Este Moscheea Mehmet Agha fondată de un personaj despre care istoria nu știe prea multe. Înălțată pe o altă clădire, moscheea este accesibilă printr-o scară exterioară care duce la o mică verandă și de acolo în sala principală deasupra căreia se mai află un etaj. Minaretul acestei moschei originale având ca bază veranda, nu este prea înalt. De asemenea, demn de remarcat este faptul că această originală moschee nu are cupolă, elementul caracteristic tuturor lăcașurilor de cult musulmane. Clădirea are doar un acoperiș simplu. Se știe că această moschee a fost ridicată în sec. XIX.
Când vacanța noastră s-a sfârșit și am plecat tot cu autocarul și tot pe aceeași cale către aeroport, mi-am întors privirea pentru ultima oară spre vechiul și încă mărețul edificiu musulman. Aveam acum certitudinea că ceea ce văzusem la venire era Moscheea lui Murat Reis.
Trimis de iulianic in 10.09.18 18:53:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Interesant articol, cu informații prețioase despre vechile cuceriri otomane în estul Mediteranei.
Construirea de moschei pe pământurile cucerite era o practică des întâlnită, dovadă că religia este un reper important în istoria neamurilor, că ea a fost, din păcate, de-a lungul secolelor, generatoare de conflicte armate între diferite neamuri.
Mi-ar fi plăcut să văd o poză cu Moscheea Mehmet Agha, atipică - după cum spui - construcțiilor de moschei (fără cupolă și deasupra altei clădiri).
În rest, mi-a plăcut atât conținutul, cât și pozele!
Felicitări, am votat cu drag!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@doinafil: q]Mi-ar fi plăcut să văd o poză cu Moscheea Mehmet Agha, atipică - după cum spui - construcțiilor de moschei (fără cupolă și deasupra altei clădiri).
Abia acum îmi dau seama că nu am atașat nici o poză cu Moscheea Mehmet Agha din Rhodes Town. Voi căuta prin pozele – foarte multe – pe care le-am făcut nu doar într-o plimbare prin orașul vechi, ci în câteva (de aceea pozele nu sunt organizate pe destinații). De altfel și articolul este "o colecție" de impresii din mai multe plimbări.
M-am întors aseară dintr-un periplu moldav, sunt obosită, cu multe treburi restante, de aceea, pentru a vedea Moscheea Mehmet Agha, atipică, fără cupolă și deasupra altei clădiri, deocamdată te rog să vizualizezi poza pe care o voi atașa, poză care nu îmi aparține.
Mulțumesc pentru observație, pentru ecou și pentru aprecieri!
@iulianic: Mulțumesc pentru răspuns și aștept, cu interes, poza promisă!
@doinafil: Este publicată, dar nu și validată. Mai bine ți-o trimit prin e-mail.
@All:
”… am văzut peste tot - inclusiv pe hărțile turistice de acolo - toate formele: Rhodes, Rhodos, Rodos și nu mai știu cum…
Am demarat scrierea seriei de articole despre ultima noastră vacanță folosind - dintre toate - forma "Rhodes". Spuneam colegei noastre @doinafil că "acum am scris Rhodes și probabil că așa voi continua această serie până la sfârșit."
Pentru că la o eventuală căutare pe site articolele mele care au în titlu "Rhodes" nu apar, am editat modificând în "Rhodos".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Rhodos Town - un fermecător melanj cultural și istoric — scris în 18.09.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Panagia Tou Kastro, de neratat printre atâtea obiective turistice din Rhodos Old Town! — scris în 08.08.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Orașul Ioaniților — scris în 12.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 2.400 de ani într-o oră — scris în 06.11.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Vacanță în Rhodos pe timp de pandemie — scris în 04.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea a II-a) — scris în 07.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea I) — scris în 05.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ