ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Panagia Tou Kastro, de neratat printre atâtea obiective turistice din Rhodos Old Town!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Atunci când ne-am făcut planurile pentru vacanța din Rhodos, vezi impresii, ne-am propus să vizităm pe îndelete orașul vechi, capitala, mult mai bine decât o făcusem în urmă cu 7 ani.

Nici nu am așteptat prea mult, așa că în ziua următoare sosirii în insula soarelui, am pornit cu autobuzul spre capitală. De la noi din Ixia, de la Nathalie Hotel (vezi impresii) , drumul durează cca o jumătate de oră, autobuzul circulă la fiecare 20 de minute.

Am coborât după cum era firesc, la capătul liniei, în spatele Nea Agora.

Explorarea orașului a început de aici, am ajuns pe la 10 și un pic, timp berechet pentru plimbări, poze și voie bună!

Dar astăzi nu vă voi plictisi cu asta, ci vreau să vă aduc în vedere un obiectiv frumos și interesant, pe care l-am vizitat întâmplător, nefiind deloc în plan, ba chiar nici nu știam de el. Este vorba despre o biserică frumoasă, mai aparte, Panagia Tou Kastro, situat vis-a-vis de strada Cavalerilor, în piațeta de lângă Muzeul de Arheologie, obiectiv mult mai cunoscut.

Cum am ajuns acolo?

V-am spus că a fost întâmplarea, pentru că am vizitat Muzeul de Arheologie și întrebați fiind ce fel de bilet dorim, cu 6 sau 10 euro, nu știu de ce, dar am răspuns imediat-10. Doamna de la intrare nu era prea comunicativă, nu ne-a explicat diferența de preț, deși mă gândeam eu că trebuie să fie vreun pont, ceva ????

Circa două ore, poate mai mult, am vizitat muzeul, apoi când să plecăm, o altă doamnă de la poartă ne-a zis să intrăm și peste drum la Biserică.

Atunci am studiat mai atent biletele, iar doamna de la Panagia Tou Kastro, ne-a explicat că biletele sunt pentru 4 obiective și este valabil 3 zile. În plus față de cele două, puteam intra la Muzeul de Artă Decorativă-aflat și acela la doar câțiva pași și Palatul Marelui Maestru. Super!

Și uite așa am ajuns aici, iar acum doresc să-l aduc în atenție, poate pentru viitorii turiști interesați, ce se vor duce în Rhodos.

Adresa:

Plateia Megalou Alexandrou, Old Town, Apellou, 851 00

Program pt sezonul de vară (01.04-31.10):

zilnic 08.30-15.30

marți- închis

Prețuri:

adult-3 euro

reducere-2 euro

bilet 10 euro- 4 obiective despre care tocmai v-am spus.

Sezonul de iarnă (01.10-30.03)

08.30-15.30 zilnic

marți- închis

Biletul costă 2 euro pentru toți vizitatorii.

Biletul cu 10 euro rămâne valabil.

Panagia Tou Kastro - Lady of the Castle, este cea mai veche și mai mare biserică păstrată în orașul medieval din Rhodos.

Ca și localizare vă spun că este foarte ușor de găsit, în orașul vechi, la capătul străzii Cavalerilor-Ippoton, peste drum de Muzeul de Arheologie și Centrul de Informare Turistică, în zona Kollakio.

Adevărul e că aspectul zidurilor, asemănătoare cu toate celelalte clădiri din jur, nu arată defel că acolo ar fi o biserică. Nu este un model clasic de biserică, iar din poze veți vedea și voi.

Istoria sa se pierde în vremuri de mult apuse; se spune că a fost construită încă din secolul XI ca și biserică bizantină, cu hramul Fecioarei Maria, având trei nave, fiind cruciformă și cu o cupolă.

Odată cu venirea Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan pe insula Rhodos, între anii 1319-1334, are loc reconstruirea și transformarea bazilicii bizantine într-o bazilică gotică cu trei coridoare și cu un culoar transversal. În fereastra centrală a absidei se mai păstrează stema Marelui Maestru Helion de Villeneuve și al Papei Ioan al XXII-lea.

Panagia Tou Kastro devine catedrala catolică a insulei, numită Sancta Maria Castelli Rodi, fapt ce a fost menționat într-o bulă papală în 1322.

În partea de est zidurile bazilicii se învecinează cu fortificația mării, iar acolo este un zid puternic cu metereze dreptunghiulare, ziduri pe care îmi aduc aminte, le-am văzut bine în precedenta noastră vizită în Rhodos, în 2015.

De fapt, zona exterioară este în dreptul portului turistic, la câțiva pași de Turnul De Naillac. Deasemenea ca și alte puncte de reper, între Poarta Libertății-Liberty Gate și Arnaldo Gate.

În partea opusă, pe latura de vest, cea de la intrare, de fapt chiar deasupra ușii de la intrare, există și acum un cadru mare, dreptunghiular, ce avea o pictură cu Fecioara Maria, cu sfinți și cavaleri. Astăzi nu se mai descifrează pictura.

Alt punct de reper pentru biserică pot fi frumoasele marchize albe ale magazinului de bijuterii Stavrianakis, cu exemplare frumoase expuse în vitrine, magazin lipit practic de peretele nordic al bisericii.

După epoca cavalerilor, a urmat perioada otomană, atunci când și biserica a fost transformată în moschee și s-a numit Kadouri Tzami, Moscheea Enterum sau în alte părți o veți găsi sub numele de Enderum Cami.

Atunci a fost ridicat un portic, un mihrab-loc de rugăciune și un minaret pe partea de sud a zidurilor, dar toate aceste elemente s-au înlăturat după ce italienii au ajuns să stăpânească insula.

Din picturile interioare nu a rămas mare lucru, aș putea aminti doar de Fecioara cu Pruncul pe latura de nord-vest, ori figura Sf. Lucie pe peretele de sud, ce datează undeva de la jumătatea secolului XIV.

După ocupația italiană, în 1957 cutremurul avariază mare parte din biserică, apoi grecii sunt cei care se ocupă de restaurarea cu succes aș spune, a acestei frumoase clădiri, astăzi o îmbinare a stilului gotic cu cel bizantin.

Am admirat și aici tavanul înalt cu bolți în cruce, aproape identic cu cel de la Filerimos. Ferestrele sunt înalte și înguste, iar în culoarul central sunt dispuse mai multe rânduri de scaune. La prima vedere, e maiestuoasă, deși cam austeră, foarte simplă, devine tot mai „prietenoasă” pe măsură ce o cuprinzi cu privirea.

Putem admira aici o expoziție permanentă de icoane, din perioada bizantină și post-bizantină, expoziție începută încă din 1988. De asemenea putem vedea și picturi murale din biserica Sf. Zaharia din Chalki.

Ocazional au loc diferite evenimente, frecvent concerte de muzică clasică, etc.

De asemenea nu puteam pleca fără să ieșim în frumoasa curte interioară, cu numeroase bucăți de coloane și capiteluri, dar și mozaicuri interesante din perioada creștină timpurie.

Dacă mai adaug și faptul că în curte este plin de flori, de tufe de leandrii roșii și roz, minunați și parfumați, succesul e garantat.

Pentru toate acestea eu cred că merită o vizită, dacă oricum sunteți în zonă, așa că recomand cu drag locația!

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/_uIVQx9BPfs Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 08.08.22 20:17:16
Validat / Publicat: 08.08.22 20:57:18
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1273 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Frumoasa curte interioară, Panagia Tou Kastro.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[08.08.22 21:22:07]
»

@maryka: Minunat intradevar! Frumos si relaxant totul, felicitari, votat cu mare drag.

marykaAUTOR REVIEW
[08.08.22 21:27:33]
»

@mishu:

Mulțumesc mult! E o plimbare ca într-un muzeu în aer liber, așa este Rhodosul!

Sunt atât de multe obiective, atât de aproape unele de altele, încât parcă nici nu poți cuprinde tot!

Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.08.22 22:02:19]
»

@maryka: Unul dintre locurile cele mai frumoase și mai interesante din Rhodos Town.

L-am vizitat și noi și ne-a impresionat.

Felicitări!

marykaAUTOR REVIEW
[08.08.22 22:08:03]
»

@Carmen Ion:

Mulțumesc mult! Bine că nu l-am ratat și de data aceasta. Și nouă ne-a plăcut, iar acum stau și mă gândesc câte locuri și obiective „am trecut cu vederea” , oare?

Dar, nu-i nimic, poate ne-om mai întoarce cândva, nu?

ovidiuyepi
[09.08.22 07:36:09]
»

Asa am zis si eu:„oare n-am ratat ceva?” La sfarsitul lunii merg iarasi in Rhodos Town. A patra oara! Mi-am intocmit deja o lista cu obiectivele ratate. Am trecut in precedentele vizite pe langa Panagia Tou Kastro, dar nu am intrat inauntru. Gratie celor citite in articolul dumneavoastra, m-ati convins sa adaug aceasta mica bijuterie pe lista.

Uan articol minunat. Felicitari! Votat cu mare drag!

marykaAUTOR REVIEW
[09.08.22 09:30:44]
»

@ovidiuyepi:

Într-adevăr, există atâtea obiective acolo în capitală încât chiar de le știi pe toate, e foarte greu să le „acoperi” într-un interval relativ scurt, pentru că noi, nici nu stăteam în oraș, în plus mai voiam și altceva, ba o insulă, ba Lindos, ba Filerimos, ba plajă, nu?

Așa că eu chiar cred că poate a patra oară veți reuși să recuperați din cele „pierdute” , pentru am văzut că merită toate! Noi abia acum am făcut turul cetății, ori nici asta nu a fost simplu, pentru că a durat ceva, dar mi-a plăcut foarte tare. Deja îmi fac și eu lista, poate vom reveni, Rhodos trebuie să recunosc... este irezistibilă!

Michi
[09.08.22 10:57:06]
»

@maryka: Rodosul este una din cele mai frumoase destinaţii. Îmi pare rău că nu am avut timp să revenim a doua oară. Felicitari că l-ai făcut la pas. După câţiva ani are să-ţi fie dor să-l mai revezi. Recomand şi turul old town şi exterior zidurilor de incintă dar şi Rodini Park, vechi de 2000 de ani unde romanii învăţau oratoria..

marykaAUTOR REVIEW
[09.08.22 12:10:14]
»

@Michi:

Mulțumesc frumos!

Suntem deja la a doua vizită după cea din 2015. Acum am abordat mai serios orașul vechi, am făcut și turul zidurilor, ne-a plăcut foarte tare. În Rodini Park am fost în 2015, a fost foarte frumos, acum nu am mai ajuns acolo. În schimb am revenit la Palatul Marelui Maestru, chiar dacă acum nu-l mai aveam în plan, grație biletului cu acces de la muzeul de arheologie. Și bine am făcut pentru că am găsit în plus cel puțin vreo 10 camere superbe, restaurate, mobilate, ce atunci erau inchise.

Poate că vom mai reveni, îmi doresc asta, insula Rhodos este cum spuneam mai devreme, inepuizabilă!

irinadPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.08.22 12:49:41]
»

@maryka: Și eu mă înscriu pe lista celor ce iubesc orașul medieval din Rhodos. M-aș pierde zilnic pe străduțele sale fără să mă plictisesc. Cetatea cavalerilor este uluitoare atât în privința obiectivelor pe care le deține, cât și a modului cum arată după atâtea sute de ani de când a fost construită. Cel puțin, partea aceasta, Kollakio, practic fieful cavalerilor ioaniți, este poate cea mai stilată din tot orașul vechi.

Panagia tou Kastro reprezintă, fără îndoială, unul dintre punctele de atracție din partea aceasta a orașului, alături de Palatul Marelui Maestru și muzee.

Felicitări pentru vizită și articol!

O zi frumoasă!

Rodel
[09.08.22 19:01:10]
»

Am trecut și eu pe lângă Panagia tou Kastro, dar aspectul ei exterior nu mi-a spus nimic. Acum, citindu-ți review-ul, îmi dau seama că am ratat din neștiință un obiectiv ce trebuia văzut. Foarte bine ai prezentat, iar pozele sunt grăitoare! felicitări!

marykaAUTOR REVIEW
[09.08.22 19:31:15]
»

@irinad:

Știu că vă place și vouă Rhodos Town, mai mult de atât ați și fost recent acolo și abia aștept să-ți citesc impresiile. Cum ai regăsit insula, dar mai ales orașul vechi după câțiva ani?

Sigur că orașul vechi are un farmec aparte, iar acolo în zona aceea, sunt concentrate foarte multe obiective importante și de neratat. Din păcate oricât timp ai la dispoziție într-o vacanță, e foarte greu de acoperit tot. Restul depinde de priorități, de a vedea ceea ce-ți place mai mult, ori pur și simplu întâmplarea, așa cum a fost și cazul nostru acum!

Cert este că încă îmi doresc să revin, am mai „uitat” câte ceva pentru altădată!

Seară faină, pupici!!!

marykaAUTOR REVIEW
[09.08.22 19:35:57]
»

@Rodel:

Exact așa am pățit și noi! Uitându-mă la pozele din 2015, am văzut că am și pozat de mai multe ori clădirea. Nici noi nu am știut până acum. Așa cum am spus și în articol, forma clădirii defel nu te duce cu gândul spre o biserică și totuși este!

Iată un motiv în plus să reveniți în Rhodos!

Toate cele bune, vă îmbrățișez cu drag!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.08.22 19:52:27]
»

@maryka: Ai perfectă dreptate, e bine să rămână câte ceva pentru altă dată, este un motiv clar pentru a reveni.

Voi povesti un pic şi despre "recidiva" de pe insulă, încă nu i-a venit rândul!

Cum ai regăsit insula, dar mai ales orașul vechi după câțiva ani?

Este fabulos, un adevărat decor de film. În fiecare seară am luat oraşul vechi la pas încercând să păşim şi pe cele mai lăturalnice străduţe. Nu am reuşit nici de data aceasta să-l dăm gata!

Seară liniştită şi ţie!

marykaAUTOR REVIEW
[09.08.22 20:39:10]
»

@irinad:

????????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, Michi, mishu, ovidiuyepi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.070508003234863 sec
  ecranul dvs: 1 x 1