ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2021
DURATA: 2 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe vârful și pe coada Călimanilor

TIPĂREȘTE

La inceput de noiembrie am făcut o drumeție de două zile prin Munții Călimani, cel mai tânăr munte și in același timp cel mai extins masiv vulcanic din Romania.

Timpul petrecut pe acești munți a fost scurt, de doar două zile, dar am reușit totuși să urc pe cel mai inalt vârf al lor – Pietrosul Călimanilor - și să văd și formațiunile stâncoase din Rezervația 12 Apostoli.

Tabăra de bază a fost in Neagra Șarului, sat aflat aproape de punctele principale de intrare pe unele din traseele Munților Călimani.

Prima zi a fost dedicată Vârfului Pietrosu și crestei principale a Călimanilor.

Traseu: Exploatarea Călimani - Șaua Nicovală – Șaua Negoiu – Vârful Negoiu Unguresc – Vârful Pietrosul Călimani – Coada Călimanilor – Poiana Izvoarele – Gura Haitii

După ce am lăsat o mașină la capătul drumului forestier Haita (aflat intre Gura Haitii și intrarea in Parcul Național Călimani) am pronit spre fost exploatare de sulf.

Cu câteva mici excepții, drumul intre Gura Haitii și Exploatarea Călimani este destul de bun, putând fi parcurs cu orice mașină.

Am lăsat mașinile in parcarea de la exploatarea de sulf, ne-am echipat și am pornit la drum.

Inainte de a intra pe traseu, am făcut o scurtă vizită la exploatrea de sulf, inchisă in anul 1997. O imagine tristă, dezolantă, un munte intreg decopertat, distrus, o mutilare a naturii făcută cu mari resurse materiale și umane. După 30 de ani de funcționare, in mare parte in pierdere, exploatarea a fost inchisă. Au fost demarate proiecte de reconstrucție și ecologizare, fosta exploatare fiind inclusă in Parcul Național Călimani. Zona arată dezolant, o rană deschisă in munte pentru a cărei vindecare vor fi necesari aproape 200 de ani.

După scurta vizită la fost exploatare minieră am pornit la drum, pe marcajul triunghi Albastru. Traseul incepe chiar din parcare, și urcă ușor printr-o pădure de zâmbri, apoi mai susținut printr-o zonă de jnepeniș, până in Șaua Nicovală, la 1910 m altitudine.

Vremea a fost frumoasă, contrar previziunilor meteorologilor. O mare de nori ne-a intâmpinat in Șaua Nicovală, motiv pentru un popas prelungit. Nu puteam să trecem nepăsători pe lângă frumusețea care ne inconjura.

Din Șaua Nicovală am coborât spre Șaua Negoiu, pe marcaj Punct Roșu și Bandă Roșie, lăsând in urmă Vârful Pietricelu, care semăna cu o piramidă egipteană. Peisajul era de vis, mergeam deasupra norilor străpunși de Vârful Negoiu și, ceva mai in spate de Pietrosul Călimanilor.

In Șaua Negoiu, aflată la 1712 m altitudine, intre vârfurile Negoiu Românesc și Negoiu Unguresc, am făcut o scurtă pauză. Urme ale erupției vulcanice care a avut loc acum 5 milioane de ani, erau vizibile de jur imprejur – stânci din rocă vulcanică de diferite mărimi, bucăți de piatră ponce și chiar pietricele din sulf. Practic, Șaua Negoiu se află in conul fostului vulcan, creasta Călimanilor care duce spre Vârful Pietrosu reprezentând partea superioară a conului.

In Șaua Negoiu este amenajat un loc de popas, cu masă și băncuțe din lemn. Apă este puțin mai jos, la un izvor aflat pe drumul care duce la Refugiul Negoiu.

După scurta pauză am plecat mai departe spre Vârful Negoiu, pe marcajul Bandă Roșie. A urmat un urcuș susținut, solicitant, printr-o zonă de jnepeniș urmată de una mai stâncoasă. Peste o oră a durat urcușul până la 2081 m, cât măsoară Negoiu Unguresc. Un vânt rece și puternic ne-a intâmpinat pe vârf, dar priveliștile care se deschideau de jur imprejur ne-au făcut să suportăm mai ușor frigul. Intr-o parte se vedeau crestele Munților Rodnei iar in cealaltă, in depărtare se vedea Ceahlăul.

Goniți de vântul rece am pornit mai departe spre cel mai inalt vârf al Călimanilor. A urmat un urcuș ușor printre niște bucăți mari de piatră, pe alocuri instabile. Nu degeaba acest vârf se numește Pietrosul. De jur imprejur erau doar lespezi din piatră, de toate mărimile, aruncate unele peste altele de către mama natură.

In scurt timp am ajuns pe vârf, la 2100 m altitudine. Nu am zăbovit prea mult pe vârf, vântul foarte rece ne-a gonit spre locuri mai adăpostite.

Am coborât ușor pe aceeași Bandă Roșie, din nou pe lespezi de piatră până când am ajuns la cea mai frumoasă parte a traseului – Coada Călimanilor sau Coada Pietrosului. Este vorba de o porțiune de creastă străbătută de o potecă ingustă și stâncoasă. La prima vedere traseul pare infricoșător, o cărare ingustă șerpuind deasupra unei văi adânci, dar nu este așa. Poate fi parcurs cu ușurință, fără niciun risc.

Am călcat Călimanii pe coadă până la intersecția cu marcajul Cruce Roșie, de unde am inceput să coborâm spre Poiana Izvoarele. De aici se poate merge pe marcaj Punct Roșu inapoi spre Șaua Negoiu de unde se poate coboră spre Carieră. Noi nu am urmat acest traseu ci am continuat să coborâm, pe marcajul Cruce Roșie, de-a lungul pârâului Tarnița până când am ajuns la drumul forestier. Aici era mașina lăsată dimineața, dar cu ea au plecat spre carieră șoferii celorlalte mașini lăsate acolo in parcare. Am mai mers pe jos incă șase km până două mașini s-au intors și ne-au recuperat. Se intunecase deja și printre crengile pomilor care mărgineau drumul se vedeau stelele.

A fost o zi frumoasă, pe un traseu ușor spre mediu care poate fi parcurs fără probleme de la topirea zăpezii primăvara până când vine iarna și cade prima zăpadă. Poate fi parcurs și iarna, dar este mai dificil și are câteva porțiuni cu risc de avalanșă.

Sper ca fotografiile atașate să vă convingă de frumusețea acestor munți și a acestui traseu pe care il recomand din toată inima.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Călimani, munți vulcanici, parte a Carpaților Orientali, aflați la granița dintre Moldova și Transilvania. Sunt munți tineri, cu cel mai inalt vârf Pietrosul Călimanilor, de 2100 m altitudine. Pe teritoriul acestor munți a fost inființat Parcul Național Călimani, arie protejată care are ca sop protejarea și conservarea biodiversității faunei și florei, menținerea cadrului geografic natural.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 13.11.21 18:28:40
Validat / Publicat: 13.11.21 19:16:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în M-ții CĂLIMANI

VIZUALIZĂRI: 627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 In Munții Călimani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[13.11.21 19:24:10]
»

Foarte frumos! ????????????

MikaAUTOR REVIEW
[13.11.21 19:34:27]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc!

Dana2008PHONE
[14.11.21 08:05:24]
»

@Mika: Felicitări, @Mika!

Aceasta este unul dintre traseele mele preferate. Noi am prins soare și ne-am bucurat privirea și sufletul în voie admirând peisajele foarte frumoase de pe traseul de creastă. Ai tot ce vrei pe acest traseu: jnepeni, lespezi, pajiște cu flori, etc.

Într-adevăr la întoarcere am mărit și noi pasul pentru că norii și ceața au început să ne gonească.

De fapt acesta este tipul ce drumeții care mă bucură cel mai mult, traseele în care am posibilitatea să am vedere 360°.

Vom mai merge acolo și la 12 Apostoli de asemenea, cu băiatul nostru pentru că este foarte frumos.

Felicitări pentru articol!

Drumeții plăcute și cărări cu soare!

Pupici!

elenaadinaPHONE
[14.11.21 09:07:41]
»

Bravo!

Ce drumeție frumoasă!

Iupiii...

Ma bucur pentru voi! ????

tataye
[14.11.21 13:43:59]
»

un traseu foarte frumos (pe care nu mi-l pot permite la varsta mea) descris amanuntit de parca eram alaturi de voi. Fotografii exceptionale. Felicitari si multumesc pentru aceasta postare

cata2106PHONE
[14.11.21 15:30:46]
»

Felicitări pentru poze și traseu!

Am ținut minte ca în iunie, la articolul meu, ai scris ca în noiembrie o sa mergi în Călimani.

Ma bucur ca ai reușit!

Drumetii faine în continuare!

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:47:10]
»

@Dana2008: Stiam că iti place mult acest traseu, citisem review-ul tău și ecoul la review-ul lui @cata2106. Asteptam să văd dacă ți-am făcut o bucurie cu fotografiile de pe traseu. Și mie mi-a plăcut mult, sper să mai ajung. Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:52:19]
»

@elenaadina: Mulțumesc! Chiar a fost frumos și am avut noroc de vreme bună!

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:55:51]
»

@tataye: Mulțumesc! Scriu review-urile despre drumețiile montane și pentru cei care nu pot să ajungă acolo, așa că mă bucur că am reușit să te fac să mă insoțești pe acest traseu.

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:59:52]
»

@cata2106: Am reușit cu ceva emoții legate de vreme. Am făcut câteva schimbări in planurile inițiale, vroaim să dormim o noapte la stația meteo, dar cum vremea se anunț urâtă am renunțat. Până la urmă a fost mai bine așa. Mulțumesc, călătorii frumoase iți doresc!

Cristian_h*
[18.11.21 11:20:01]
»

am vizitat cariera de sulf in 93 sau 94 in drum spre cei 12 Apostoli, cand inca era in exploatare, pe atunci paleta de culori era mult mai bogata, de la verde, galben, ocru, rosu pana la brun inchis, am avut cazare in Gura Haitii, intr-o casă batraneasca restaurata minunat, proprietara, tin minte ca se numea Hortensia, ne-a atras atentia asupra unui megalit cu un diametru de 1,5m aflat in curtea acelei case pe care erau scrijelite insemne ciudate, ulterior am aflat ca au infiintat un Muzeu al Megalitilor in curtea gospodariei dansei din Gura Haitii, cu mai multe exponate de acest gen.

MikaAUTOR REVIEW
[19.11.21 09:42:27]
»

@Cristian_h: Da, este un muzeu deschis, in Gura Haitii, in curtea unui localnic, probabil soțul d-nei de care spui. Zona este frumoasă, dar exploatarea a distrus un munte si a poluat râul Neagra Șarului și alte ape din jur. Efectele sunt pe termen lung.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, Dan&Ema, elenaadina, Mika, tataye
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Parcul Național Călimani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50961303710938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1