ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Comanca - Baile Olanesti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

După ce am petrecut un concediu de apoape două săptămâni în Moldova noastră şi în ceea de peste Prut, am revenit acasă. Cum weekendul de început al lunii octombrie a fost călduros şi nu aveam chef să mai plecăm undeva departe de casă, ne-am hotărât să facem o ieşire la Băile Olăneşti.

Am pornit la drum şi după 20-25 de minute am ajuns în staţiune, am parcat maşina şi am pornit la pas prin Olăneşti. Mi-am adus aminte că a fost recent în staţiune şi colegul @tata123 și a scris despre Mănăstirea Comanca. Am trecut de multe ori pe lângă această mănăstire, dar nu am vizitat-o niciodată, aşa că am hotărât să-i trecem pragul. Din staţiune până la mănăstire sunt aproximativ 2 kilometri, primul kilometru printre izvoarele făcătoare de sănătate (dacă ai cartelă), până la Complexul Cotmanca, iar cel de-al doilea kilometru de la Complex, pe malul râului Olăneşti, pe un drum forestier, umbrit de copacii pădurii până lângă mănăstire. Înainte de a urca la mănăstire este un izvor cu apă rece unde ne-am potolit setea, fiind încălziţi de la drum. Apoi se urcă o pantă de vreo 200 de metri până la poarta mănăstirii. Pe poartă este o tăbliţă care ne informează că mănăstirea este Monument Istoric şi că datează din secolul XVIII.

Poarta era închisă, fiind după amiază am crezut că s-a terminat programul de vizită, am apăsat totuşi pe clanţa şi s-a deschis. Am pătruns în curtea mănăstirii sau în cimitir pentru că, curtea este plină de morminte. Chiar după poartă, în stânga şi dreapta ei se află trapezele, locul unde se poate lua masa. Pe acestea sunt puse câte o tăbliţă pe care este scris cum să ne purtăm într-un lăcaş de cult. După ce am citit tăbliţele ne-am îndreptat spre biserică. In faţa bisericii am aflat motivul pentru care poarta de la intrare se ţine închisă, călugării de la mănăstire au un câine frumos, cred ca din rasa Husky, foarte jucăuş şi bland, şi ţin poarta închisă ca să nu iasă câinele afară.

Inainte se a pătrunde în interiorul bisericii să vă povestesc puţin despre istoria sa. Acestă istorie este scrisă la intrarea în curtea mănăstirii şi zice aşa “ Aceasta sfântă şi dumnezeiască biserică a fostului schit Comanca, ascunsă odinioară în desişul codrilor de sub muchia de răsărit a satului Petriş, aproape de izvoarele minerale ale Băilor Olăneşti, a fost ctitorită în anul 1736 din îndemnul şi cu cheltuiala vornicului Preda Bujoreanu şi preotul Teodor din Olăneşti, care mai apoi s-au călugărit sub numele de Pahomie ieromonahul şi Teodosie ieromonahul. ”

Biserica a fost construită cu bolovani aduşi din râu şi cărămidă pe tencuială din var, în formă de corabie, fără turlă, având absida altarului de formă pentagonală. Bolţile bisericii sunt făcute din cărămizi subţiri. Acoperişul bisericii este din şindrilă.

O legendă vie de la Mănăstirea Comanca a fost se pare prezentată pe zidul pronaosului însă inscripţia a dispărut în timp. Bătrânii satului încă îşi mai aduc aminte că schitul a fost întemeiat după ce copii vornicului Preda Bujoreanu au murit din cauza unei boli nemiloase. Astfel că, el s-a gândit că dacă Dumnezeu i-a dat această cruce de purtat să se călugărească. Ctitorul Preda Bujoreanu era pictat pe peretele pronaosului stand cu mâinile în sus de durere, îmbrăcat în haine de mirean, şi era oprit de două femei, probabil soţia şi una dintre fiice, să meargă la mănăstire.

Am pătruns în biserică, aceasta este format din pronaos, naos şi altar. Este de dimensiuni mici, spaţiul din interiorul este mic. Pictura interioară datează din secolul XVIII, şi înfăţişează mai mulţi sfinţi, de altfel hramul bisericii este “Tuturor Sfinţilor”. Cum v-am spus afară era o zi însorită de toamnă dar în interiorul bisericii se simţea răcoarea, asta şi din cauza grosimii zidurilor şi a materialului (piatră) din care este construit. In momentul vizitei noastre a venit cineva să discute cu călugării o metodă pentru a încălzii biserica în sezonul rece. Din start a căzut idea construirii unei sobe în interior din cauza spaţiului mic, a căzut şi ideea construirii unei centrale în exterior iar în biserică să fie puse calorifere, deoarece în biserică nu au ce căuta calorifere pentru că aceasta este un monument istoric. Până la urmă s-a hotărât aducerea unor aeroterme care să funcţioneze în timpul slujbelor.

Acest loc nu a fost tot timpul doar un loc de rugăciune ci şi un loc unde se învăţa carte după cum scrie tot pe pancarta de la intrare “Cu ani în urmă se vedeau în jurul bisericii urmele fostului schit Comanca şi a casei de învăţătură-şcoală frecventată de grămătici începători de cântare, scriere şi citire de prin satele vecine până în perioada interbelică. La apus se aflau ţarina, iazul, roata, zăgazul şi vadul morii”.

După ce am ieşit din biserică am mai umblat prin curtea lăcaşului, am admirat sera de legume în care se mai găseau roşii, via a fost culeasă, lemnele de foc pregătite pentru iarnă. Am umblat şi printer morminte şi am văzut că majoritatea crucilor din lemn au deasupra un fel de acoperiş curbat iar în faţă au sculptat chipul lui Isus.

Intre 1997 şi 2007 schitul a fost renovat, prilej cu care s-a construit şi clopotniţa aflată în faţa bisericii şi în care locuiesc cei doi călugări ai mănăstirii. O dată cu renovarea, biserica a fost resfinţită iar schitul a fost ridicat la rangul de mănăstire.

După aproximativ o oră petrecută aici, timp în care ne-am jucat şi noi cu câinele mănăstirii, am pornit înapoi spre staţiune fiind încântaţi de ce am văzut.

Dacă ajungeţi prin Băile Olăneşti vizitaţi şi această mănăstire.

Web master dacă se poate următorul clip video : https://www.youtube.com/watch?v=XJUQqRiNXK4


[fb]
---
Trimis de zlatna in 05.10.16 10:06:21
Validat / Publicat: 05.10.16 17:00:27

VIZUALIZĂRI: 8911 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 biserica si clopotnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.10.16 10:20:48]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.10.16 10:43:12]
»

@webmasterX: multumesc frumos

mishu
[05.10.16 17:04:32]
»

@zlatna: Un articol placut intr-o frumoasa zi de inceput de octombrie si prins si primul vot. Felicitari, votat cu placere.

mprofeanu
[05.10.16 20:49:26]
»

@zlatna: Olănești, stațiunea mea de suflet de la vîrsta de 5 ani, văzută și revăzută de nu știu câte ori. La schit se merge cel mai bine pe jos pentru drumeție.

Mulțumesc că prin reviewul tău mi-ai readus aminte de această frumoasă zonă de la noi. În ultimii 2 ani nu am mai fost acolo. De regulă ne cazam la Tisa sau la Andra în centru și mai demult în vilele cu numere, unele devenite chiar hotel.

Aștept un review despre schitul Bradul care este abordabil și pe potecă pe lângă izvoarele 10-14 dar și cu mașina de la cabana Comanca până în satul Tisa și apoi pe jos.

zlatnaAUTOR REVIEW
[06.10.16 12:36:58]
»

@mishu: Multumesc, pentru aprecieri, vizita si vot.

zlatnaAUTOR REVIEW
[06.10.16 12:42:33]
»

@mprofeanu: Va multumesc pentru aprecieri. Si dupa parerea mea Baile Olanesti este printre cele mai frumoase statiuni din tara. Noi venim aici apoape lunar.

La schitul Bradu am fost ulima data acum3 sau 4 ani, de atunci nu am mai fost. Am vrut sa mergem si anul acesta dar era vremea destul de innorata si ne-am temut s[ nu ne prinda ploaia prin padure.

Promit ca o sa scriu un articol si despre acest schit cand o sa ajung iarasi la el.

Toate cele bune.

tata123 🔱
[06.10.16 13:12:08]
»

@zlatna: O excursie frumoasă de care m-am bucurat și eu în luna iunie. Articolul dedicat Schitului Comanca din zona Olăneștiului a fost cel de-al 200-lea articol dedicat obiectivelor din România (vezi impresii).

La tine în fotografii deja se cunoaște atingerea toamnei peste natură. Călugării de la schit (devenit mănăstire) și-au amenajat camerele de locuit în turnul clopotniță (P16).

Noi plecasem din București cu scopul de a face o drumeție către Schitul Bradul - dar până la urmă am descoperit așezământul de la Comanca, situat într-o zonă pitorească. (P.S. Nu renunț la ideea de a ajunge la Bradul)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072437047958374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1