ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Olănești... Băile Olănești

TIPĂREȘTE URM de aici

OLĂNEȘTI... BĂILE OLĂNEȘTI.

Bine... baie poți face doar în râul cu acelaș nume, dar așa, pe apucate, la cotul pe care îl face până în Izvorul 24! Eiii, ar mai fi ele și ceva băițe, dar prin căzi, dușuri, alea-alea, ba chiar și o piscină cu apă termală! Dar, în principal, poți face baie, ca aproape toată lumea, pe interior. Asta pentru că Stațiunea Olănești este una cu izvoare de beut, nu de scăldat! Bune și alea, mai ales că datează de pe la... ăhăăăăă, 1760, ele aflându-se pe moșia lu' "boer" Olănescu Toma. Dar, ghinion! Pe la sfârșitul secolului XIX o rupere de nori astupă izvoarele, care sunt uitate până după primul răzbel mondial. Apoi treaba ia amploare, ocupanții sovietici amenajând aici o bază de tratament cunoscută ca Vila 1 Mai. În 1969... altă revărsare, care de data asta mai omoară și câțiva turiști! După aceasta, s-a pornit o amenajare ca lumea a izvoarelor, ea continuând și în zilele noastre.

Am două locații unde mă simt, parcă, la fel ca acasă: una este Paralia Katerini - Grecia, iar alta Băile Olănești. Și în Paralia și la Băile Olănești poți fi - după dorință - înconjurat de lume, sau un plimbăreț solitar. Iar asta o poți face cu ușurință pentru că tratamentul, cum am spus, fiind unul "de beut", poate fi făcut ca peripateticienii (ăia de vorbeau și se plimbăreau, concomitent/simultan/deodată și în acelaș timp :D).

Ca boleșnițe, pot fi tratate foarte multe și - se spume... pardon, spune - că ar avea efect! Ele - boleșnițele, nu spumele - ar fi acestea : afecțiuni digestive, afecțiuni renale și ale căilor urinare, afecțiuni cronice ale ficatului și ale căilor biliare, afecțiuni respiratorii, afecțiuni dermatologice, afecțiuni alergice, acestea fiind cele mai importante.

Ca și parcări, ar fi una pe malul râului Olănești, pe Strada Băilor - 3 lei/zi! Dar, în funcție de cazare, se poate parca pe străzile pline de hoteluri și vilișoare și pensiuni. Lângă parc mai este u parcare supraetajată, dar - îmi cer scuze - nu am date despre ea.

În centru, vis-a-vis de intrarea în parc, se află un mic magazin cu de-ale mâncării, dar și tot felul de tonete cu mai de toate. Sunt și două autoserviri (la data când am fost noi, una era închisă), dar pe aleea ce duce către izvoare sunt multe terase ce oferă o mare diversitate de mâncăruri.

Parcul a fost modernizat, și parcă era mai boem înainte, chiar dacă părea mai "sălbatic". Chiar la intrare a fost construită o fântână cu lumini și muzică, s-au amenajat și modernizat aleile, s-a plantat gazon peste tot. În capătul parcului, amatorii de tenis de masă pot găsi două mese unde se pot relaxa. Mese de tenis, nu de cârciumă! Paralel (și pe lângă parc :D) este o alee (pe care se face - din păcate - simțită prezența unui număr tot mai mare de autoturisme, și asta pentru că, la sfârșitul aleii s-a deschis un foarte mare complex hotelier). Pe această alee se află o sumedenie de "cotinețe" cu tot ce-ți poftește sufletul - dar nu și de mâncare.

Nu după mult timp, ajungem și în piața "liberă", amenajată ad-hoc (pentru că în centru, vis-a-vis de hotelul Olănești, pe strada Pieții se află... ce credeți? O piață, normal. Aprovizionată și ea cu de toate.

Revenind pe aleea de lângă parc, după mica piață, cum se trece podul, găsim esența stațiunii: IZVOARELE cu băutură nebețivă :D. A gauche-pe stânga - Izvoarele, și anume de la 8 la 14, apoi izvorul 5, iar mai departe, pe dreapta, traversând râul, izvorul 3 și 3 bis (acesta fiind și singurul cu apă dulce potabilă din stațiune! Vă sfătuiesc fie să cumpărați apă îmbuteliată, fie să vă aprovizionați de al acest izvor). Mai departe, ajungem și la cel mai mediatizat izvor - Izvorul 24.

Ei bine, de aici începe - pentru unii - partea foarte plăcută și liniștită. După izvor, drumul intră complet în pădure, pe la umbră, devenind drum pietruit. Aici, puțin mai departe am întâlnit în 2-3 rânduri persoane cu rulotă care se așezaseră aici!! Acum nu erau decât unii cu cortul. Asta se întâmplă la bifurcația ce merge - luând-o către dreapta - către micuța mânăstire Comanca - de fapt o bisericuță și un cimitir, la care vin credincioșii din satul vecin - Pietrișu.

O hartă dataliată ne prezintă zona și traseele ce pot fi făcute din acel punct. La stânga ajungem, după ceva kilometri, în satul Tisa, de unde, pe o scurtătură, ajungem chiar la grupul de izvoare 8-14!

Dacă chiar suntem puși pe drumeție, continuăm poteca, ajungând pe așa numita "Betonata", trecând pe lângă heliportul lui Ceaușescu. Iar drumul ne scoate la renumitul Lac cu Nuferi și Sanatoriul Olănești. Noi am făcut, în urmă cu câțiva ani, traseul invers, pornind de lângă lac, apoi pe Betonată iar de la Tisa am luat-o la vale - dar la vale rău - până la ieșirea de la izvoare.

Cât ne hodinim puțin, putem vizita bisericuța lui Horea, din Albac. Și, dacă tot am ajuns acolo, hai și la Piatra Scrisă. Continuăm pe Strada Horea și ajungem la cimitirul Olănești. Este și o plăcuță care ne îndrumă către Piatra Scrosă, iar odată intrați în pădure urmăm marcajul PUNCT GALBEN. Un traseu ușor, de vreo 15-20 de minute, dar merită!

Dragii mei, bolnavi sau nu, eu vă propun cu bucurie o stațiune unde îți poți găsi liniștea în umbra pădurii!

Drumuri bune și toate cele bune.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de puiutea in 02.08.21 19:05:24
Validat / Publicat: 02.08.21 20:09:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 De prin parc ...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.08.21 20:09:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Olănești și împrejurimi, BĂILE OLĂNEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

puiuteaAUTOR REVIEW
[02.08.21 21:04:22]
»

Mulțumesc!

liviu49
[03.08.21 11:29:30]
»

S-au implinit zilele astea 10 ani de la un miniconcediu de o saptamana in Olanesti. Statiunea mi s-a parut un colt de liniste si mai ales de aer curat. Am apreciat faptul ca cel mai mic spatiu viran, colt de strada a fost plantat cu iarba, flori, copaci, banci pentru odihna. Am vazut in poze ca modernizarea parcului central a insemnat si renuntarea la mai multi copaci care faceau umbra la orice ora.

Parcarea de care vorbesti si pe care o revad in cateva poze era si in 2011, dar avea un defect: nu prea era folosita. Daca cei cazati la hotelul Olanesti ar fi putut spune ca e prea departe de hotel acea parcare, cei de la hotelul Parang nu aveau nicio scuza. Am vazut masini parcate in fata hotelului in toate directiile, aproape urcate pe scarile hotelului, iar parcarea de la cateva zeci de metri de hotel era goala.

Felicitari pentru vizita in Olanesti si calatorii placute!

puiuteaAUTOR REVIEW
[03.08.21 12:32:11]
»

@liviu49: Cu bune și cu rele, Olăneștiul - băile, rămân o destinație frumoasă atât pentru cei cu afecțiuni, cât și pentru cei veniți doar la odihnă și relaxare. Mulțumesc pentru vot și pentru ecou! Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26503705978394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1