REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jeep Safari de revelion în munţii Troodos
Am petrecut un revelion în Cipru, cu cazare la Larnaca. După ce au crescut copiii mari, obişnuiam să facem Crăciunul în familie şi de Anul Nou dacă nu organizam ceva cu prietenii, să mergem într-o excursie în ţară sau în străinătate.
Pe atunci nu ştiam de AFA şi ca atare nu am făcut poze din Larnaca, oraşul cel mai vechi din insulă cu o istorie de 6000 de ani sau din hotel, nebănuind ce importanţă ar avea pentru alţii care ar dori să facă aceeaşi excursie. Am fost mulţumită că măcar am pozat principalele obiective pe care le-am văzut în cele patru zile în care am sărbătorit începerea noului an.
Jeep Safari în munţii Troodos
Prima excursie a fost cu un jeep safari în munţii Troodos, cei mai înalţi din insulă. Mai făcusem un safari în Creta pe platoul Lasithi de unde aveam amintiri frumoase dar... iarna, nu-i ca vara.
În benzinăria din apropierea hotelului la ora nouă dimineaţa ne aşteptau patru jeepuri cu 8 locuri, cu sigla safari-jeep. Încă de la început ni s-a spus să avem cu noi haine groase şi că după ce vom depăşi oraşul Limassol să ne legăm centurile de siguranţă pentru că vom părăsi şoseaua asfaltată şi vom merge pe un drum de pământ cu multe serpentine. Deasemeni că după ce vom face pauză pe muntele Olimp, jeepurile vor coborâ să vizităm cea mai mare şi frumoasă mănăstire din Cipru, mrea Kykkos. Până la Limassol asfaltul a fost foarte bun, apoi au fost câţiva zeci de km drum de pământ din care cel puţin 20 km de serpentine strânse şi drum desfundat din cauza zăpezii de peste noapte care se topea ziua. Într-adevăr dacă n-am fi avut centuri de siguranţă ne-am fi ales cu cuie în cap la propriu. Distanţa din Larnaca la munţii Trodos pe ruta aleasă de ghid era de cca 110 km, de acolo la mănăstirea Kykkos cca 15 km şi retur în Larnaca pe coasta mării 100 km
Munţii Troodos (coordonate Nord 34.54.36; Est 32.53.02, pe muntele Olimp în punctul terminus al safariului)
În munţii Troodos se poate ajunge pe trei rute: din Nicosia, din Paphos sau Larnaca-Limassol. Insula are două lanţuri muntoase, unul în Ciprul de Nord (partea turcă a insulei) care nu depăşeşte 1000m şi munţii Troodos în centru-vest al părţii greceşti a insulei şi în care vârful Olimp numit de localnici Chionistra are 1951m.
Regiunea este foarte frumoasă vara datorită livezilor cu măslini, podgoriilor terasate, pădurilor de pini Aleppo şi trandafirilor sălbatici. A fost exploatată din vechime pentru minereurile de cupru, crom şi rezervele de asbest. Bazinul munţilor Troodos este presărat cu sate tradiţionale de piatră, neatinse încă de civilizaţia urbană. Din păcate având două obiective de vizitat în aceeaşi zi : muntele Olimp şi mănăstirea Kykkos, jeepurile nu s-a oprit în sate pe care le-am văzut în trecere dar suficient pentru a evalua pitorescul şi încremenirea lor în timp.
Odată ajunşi pe muntele Olimp, golaş la acea altitudine, ne-am adaptat la frig destul de greu pentru că pornisem din Larnaca unde erau 17-18 grade şi am oprit aproape de vârf unde nu cred că erau mai mult de două-trei grade. Timpul era superb cu un soare strălucitor care făcea ca zăpada de pe puţina vegetaţie să strălucească la fel ca boabele de mărgăritar. Aerul pur şi cerul fără niciun nor asigurau vizibilitate panoramică asupra insulei conturată de albastrul Marii Mediterane. Am oprit unde ne era permis şi dealtfel se termina şoseaua, în apropierea bazei militare britanice care, la prima vedere era o imensă sferă albă strălucitoare aşezată pe o construcţie paralepiedică. Era înconjurată de multe antene şi un gard de sârmă ghimpată. Mai departe era o potecă de picior care ducea chiar în vârful muntelui.
Bazele militare britanice din Cipru
În 1960, Ciprul s-a desprins de Commonwealth câştigându-şi independenţa iar Marea Britanie şi-a retras trupele. S-a convenit să fie păstrate trei unităţi militare: Akrotiri la sud de Limassol, Dhekelia la est de Lanaca şi o bază pe munţii Troodos. Terenul pe care sunt amplasate este proprietate britanică şi ocupă 3% din suprafaţa Ciprului. RAF Troodos (Royal AIR Force) aflată pe muntele Olimpus şi în apropierea căreia s-au oprit jeepurile la distanţa legal impusă are o suprafaţă de 50 ha. şi este deservită de un personal de 27 militari
Baza colectează semnale ale informaţiilor şi deţine şi o staţie radar. Este cea mai veche unitate militară britanică de pe teritoriul Ciprului şi funcţionează neîntrerupt din 1878, natural cu modernizări la zi. Astfel telescopul Starbrook instalat în 2006 identifică obiecte până la 1.5 m mărime iar documentele declasificate menţionează că se ascultă semnalele radio din Orientul Mijlociu apropiat.
Biserici şi mănăstiri
Bazinul munţilor Troodos este presărat cu foarte multe mănăstiri şi bisericuţe construite în mileniul trecut între sec XI şi XVII. Practic nu există localitate fără o biserică sau mănăstire ortodoxă veche. Nouă mănăstiri şi biserici din munţii Troodos au fost incluse în lista patrimoniului cultural Unesco încă din anii 1980-1990. Acestea sunt:Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati, Biserica Araka din Lagoudere, Biserica Sfanta Cruce din Pelendri, Biserica Sfantul Nicolaetis Stegis din Kakopetria, Biserica Podithou din Galata, Biserica din Asinou, Manastirea Sfantul Ioan Lampadistis, Biserica din Moutoulasi, Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas. Bisericile din munţii Troodos sunt în general construite în stil bizantin, din piatră şi în interior păstrează încă fresce de acum aproape 1ooo de ani.
Ne-am oprit la două din ele - din păcate nu mi-am notat numele lor, dar în poze se vede măiestria şi culoritul intact al frescelor. În deosebi m-a impresionat poza postată la nr. 14 la care n-am găsit cărei mănăstiri îi aparţine deşi am căutat în toate sursele la care am avut acces. Cea mai mare mănăstire din Cipru"Manastirea Kykkos" urma s-o vizităm în după amiaza acelei zile.
Podurile veneţiene
Zona a fost cunoscută încă din perioade antice pentru minele sale cu un potenţial mare de cupru, crom, asbest. În perioada de dominaţie veneţiană, minereul era transportat cu căruţele care treceau pe poduri peste pârăurile de munte pe poduri. Forma curbată a acestor poduri permiteau repartizarea greutăţii căruţelor la cele două capete.
Podurile aveau lungime de 5-10 m, suficientă pentru a trece un curs mic de apă venită din munţi. Lăţimea era calculată pentru ecartamentul căruţii şi a oamenilor care o însoţeau.
Din cele 16 poduri construite în sec XV-XVI au fost restaurate trei : Kelefos lung de 11 m, Elias de 5.5 m şi Rhudias. După coborârea de pe muntele Olimp, jeepul s-a abătut din drumul spre mănăstirea Kykkos pentru a vizita cel mai apropiat pod, Elias, cu o lungime de 5.5 km.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
O experienţă inedită cu un jeep în vârful muntelui Olimp
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
A fost o excursie plină de adrenalină pe serpentinele în ac de păr
Trimis de Michi in 08.09.20 12:04:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Munții Troodos, #CĂLĂTORII - REP. CIPRU" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2021 Mânăstirea Kikkos și câteva din satele de munte (varianta mai puțin turistică...) — scris în 04.06.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru - O zi în Munții Troodos — scris în 18.08.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Troodos, Kykkos si Omodos — scris în 29.11.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Calatorind prin Muntii Troodos: Kakopetria si Omodos — scris în 12.12.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - nu recomandă
- Apr.2011 Lefkara!!! — scris în 04.05.11 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Cateva ore in Trodos — scris în 18.03.11 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Omodos, o oaza de liniste — scris în 16.11.10 de ilincutei c* din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ