EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, rezervația din M-ții Rodnei
După pauza prelungită a ieșirilor pe munte, impusă de pandemie, am căutat un loc feeric în care să ieșim și să ne bucurăm nu doar de peisaj, dar și de parfumul unic al fragilelor flori de primăvară, narcisele.
Am avut timp suficient să ne alegem drumețiile pe care le vom face după relaxarea acordată de autorități... avem o listă prea lungă, vrem să mergem peste tot!
Decizia am luat-o dimineața la ora 6, după ce am citit o postare și am văzut minunatele peisaje cu Poiana cu narcise, publicată după ora 23 pe Fb. Era și această destinație în discuție, pe lângă alte trei, dar am cam lăsat-o mai pe la sfârșitul listei din cauza lipsei de antrenament, greutății traseului și pentru că ne însoțea și juniorul de care aveam îndoieli că este în forma fizică necesară parcurgerii celor aproximativ 12 km.
La culcuș ne-a întrebat juniorul unde mergem, iar noi i-am spus că nu ne-am hotărât încă, dar vom merge undeva, pe un traseu ușor, scurt, ca să nu ii fie greu din prima. Așa a adormit liniștit băiatul nostru, dar dimineața i-am spus că vom merge în Bistrița-Năsăud, vreo trei-patru ore cu mașina, vom urca pe munte vreo trei ore și jumătate, iar la finalul drumeției ne vom bucura de frumoasele narcise din rezervația de narcise din munții Rodnei. Nu credea că va fi in stare să poată parcurge un traseu greu, dar i-am promis că îl vom ajuta, pentru că la narcise trebuie să mergem acum, când e perioada lor de înflorire.
Vremea se anunța rece, dar fără ploi. Așa a și fost. Erau 10 grade Celsius pe la ora 10:30 când am început urcarea. Vântul bate foarte tare pe munte unde este poiana, trebuie să aveți o haină contra vântului, cu glugă protectoare. Chiar și așa îmbrăcați era foarte rece, nu am putut sa stăm mult timp pentru a savura frumusețea poienii cu narcise, vântul era tăios, ne-au înghețat mâinile și fața.
Drumeția
Această poiană cu narcise se află la cea mai mare altitudine din țară, 1600m. și se întinde pe o suprafață de 5 ha.
Localizare și acces
Puneți pe GPS comuna Rodna, sat Valea Vinului, jud. Bistrița- Năsăud.
Drumul prin Valea Vinului este cam prost, asfaltat, dar se poate parcurge cu grijă.
Există două variante de urcare spre Poiana cu narcise:
1- una din satul Valea Vinului, pe partea vestică spre Dealul Popii, potecă mai lungă
2 - iar cealaltă pornește de la capătul satului, unde se termină asfaltul, pe Valea Secii, este mai scurtă și mai abruptă. Aici aveți ca reper Izvorul Roșu din care curge în stradă apă roșie.
Noi am ales calea scurtă și mai grea, am urcat o diferență de nivel de 850-900m. Durata drumeției cu multe pauze, a fost de 3 ore și jumătate la urcare. Am coborât mai repede, în două ore și jumătate. Timpii aceștia au constat în multe pauze de odihnă, fotografii, pauze de ronțăieli și hidratare, etc.
Veți observa indicatoare spre Poiana cu narcise amplasate frecvent pe traseu.
Taxa
La intrarea în Parcul Național Rodnei, trebuie plătită o taxă de 1Euro/persoană/zi, trimițând un SMS la 7473 cu textul PARCRODNA1. Acest anunț este afișat și în limba engleză. Taxa poate fi plătită sus, în poiană unde există semnal, sau când ajungeți acasă.
Poteca
Urcușul se face pe un drum forestier, destul de abrupt, lung de 6-7 km, pe lângă un pârâu de munte care curge zgomotos prin Valea Secii.
Nu ai cum să te rătăcești, chiar dacă mai apar poteci care se intresectează cu drumul principal, rămâneți în permanență pe partea dreptă. Apar indicatoare des ca să vă confirme că sunteți pe drumul cel bun.
Urcușul se face prin pădure, pe sub ramurile copacilor care ne-au protejat de soare dar și de vântul puternic pe care aveam să-l simțim în poiană. Au fost porțiuni cu noroi, astfel bețele de tekking vă sunt foarte utile.
Noi am fost in 23 mai, al doilea weekend după relaxarea restricțiilor de circulație, dar nu am văzut niciodată atât de multă lume pe munte. Parcă eram in excursiile organizate cu școala în care rândurile erau interminabile. Am întâlnit de la copii de 5 ani până la oameni în etate, ba chiar un bătrân care urca cu cârjă.
Concluzia este că poate orcine să parcurgă acest traseu, chiar dacă este solicitant, încetișor ajunge toată lumea la destinație.
După ieșirea din pădure, mai există încă un segment abrupt, dar de data aceasta, ca un bonus pentru oboseala cumulată, peisajul care se dezvăluie privirii este foarte frumos și bucuria care îți invadează sufletul îți dă aripi să continui eforul ascensiunii, cu zâmbetul pe buze. E greu, dar foarte frumos!
Narcisele le veți vedea pe un versant pe parte stângă, doar după ce parcurgeți urcarea pe muntele care apare la orizont.
Curentul este tot mai mare. Ne-au înghețat mâinile pe telefoanele pe care le foloseam pentru a imortaliza grandoarea naturii.
Odată ajunși la Poiana cu narcise, vă puteți bucura de premiul pe care natura vi-l oferă pentru efortul depus câteva ore pentru a ajunge la minunatele, gingașele și parfumatele narcise.
Concluzia
Drumeția nu a fost ușoară, dar peisajele sunt minunate, munții Rodnei cu piscurile atingănd norii, pădurea care-i îmbracă cu cele mai frumoase nuanțe de verde, dantela albă de narcise, toate acestea merită fiecare pas făcut în cele 3 ore de urcuș.
Trimis de Dana2008 in 27.05.20 14:38:00
- A fost prima sa vizită/vacanță în CARPAŢII MARAMUREŞULUI
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Minunat! Se vede ca ti-au lipsit drumetiile, insa ai reluat cat se poate de frumos, ai prins o zi superba chiar daca cu vant, insa putea fi urat.
Este genul de drumetie pe care nu o poti face oricand, narcisele au si ele perioada lor.
Nune-ai spus cum a fost in final baiatul, cum v-ati resimtit dupa?
Superbe poze, minunata drumetie, felicitari, votat cu mare drag.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizita, ecou și aprecieri!
Sâmbătă a fost o zi fara ploaie, duminica a plouat.
Andrei a făcut febră musculară mai multe zile, l-a durut picioarele. I-a fost greu dar a urcat.
E prima oara când urmărim rezervatiile naturale cu flori atunci când urcam pe munte.
Ne-a plăcut și vom mai merge sa vedem și alte flori când alegem o drumeție.
Numai bine! Te pup!
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Hei... bine-ai revenit pe cărări de munte! Frumos traseu ați ales și foarte bine că ați luat și juniorul. Să il luați mereu, de cele mai multe ori copiii au rezistență mai bună decât noi. Doar așa va prinde dragostea de drumeții. Superbe fotografiile și delicatele narcise. Felicitări pentru drumeție și review!
@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizita, ecou și aprecieri!
De anul trecut ne-am propus sa nu-l mai menajam și să îi arătăm și lui pe unde am umblat... era curios, ne întreba de fiecare dată cum a fost drumeția, să-i arătăm fotografii.
Pentru prima ieșire după câteva luni bune de pauza, a fost cam dur începutul, dar vom continua tot așa sau chiar mai greu. Ne plac înălțimile.
Călătorii / drumeții plăcute!
Sănătate și numai bine! Te pup!
@Dana2008: Narcisele tale au venit la fix dupa Lacul Ploii pe unde-am fost cu @mishu! Bine mi-o fi să mă plimb dintr-o frumusețe în alta cu două frumuseți dragi mie!
Că nu știu cine e mai frumoasă: Scoicuța sau Narcisa?
Bietul copil, ce v-o fi bodogănit el în gând pentr febra aia musculară... Auzi la ei: traseu scurt și ușor! Bine că i-a plăcut! Sigur va mai veni cu voi!
Pe bune merită efortul traseului minunea de priveliște, bogăția de culori și aerul ăla pur!
Bravo vouă!
@Zoazore: Te-ai prins repede! A început săracul de când a văzut traseul, sa comenteze. A sperat ca după fiecare curba, să nu mai fie urcarea atât de abrupta, să fie măcar o porțiune plana pt relaxare.
Azi i-am comunicat următoarea drumeție care va fi tot atât de grea ca aceasta. Ne-a spus sa mergem fără el.
Dar până atunci o sa ne mai antrenam și nu o sa mai facă febră musculară.
Zâna bună, îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase!
Te pup! Numai bine! ????????
Sâmbătă 23 mai am intenționat și noi să facem o drumeție la Poaiana Narciselor, dar parcă a fost prea mult pentru o drumeție de 3-4 ore dus și 3 întors după o perioadă luuuungă de stat în bârlog. Felicitări pentru articol, ne rămâne un obiectiv de atins pe viitor, cu sănătate să ajungem!
@CATAAS: Mulțumesc frumos pentru vizita, cuvintele frumoase și aprecieri!
In seara asta am pus la cale o alta drumeție cam la fel de grea, în care abia aștept să plecăm.
Ne place sa ne fie greu, parcă bucuria reușitei și împlinirea sunt mai mari.
P. s. Nu amana ft mult pentru că narcisele se duc repede.
Drumeții frumoase! Sănătate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Vârful Cobășel (1835m) și Vârful Roșu (2113m) din Munții Rodnei, drumeție ușoară într-un decor pitoresc — scris în 15.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Circuit Vârful Ineuț (2.222m), Vârful Ineu (2.278m), Lacul Lala Mică (1.900m) și Lacul Lala Mare (1.815m), cu plecare din Popasul Șaua Gagii (1789m), Munții Rodnei — scris în 02.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Gura Lalei pe Vârful Ineu — scris în 07.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Traseu Pasul Prislop - Tăul Știol - Vârful Gărgălău — scris în 08.08.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Din Borșa spre Pietrosul Rodnei — scris în 03.08.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Excursie de o zi din Iași: vârful Gărgălău și Tăul Știol din M-ții Rodnei — scris în 25.07.20 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- May.2020 Prin Muntii Rodnei: Traseu Alpina Blazna - Vf Cobasel - Vf Rosu - Vf Ineut — scris în 03.06.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ