ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Baile Herculane

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sa continuam serialul “Lunga vara fierbinte”, cu un sejur de 5 zile la Baile Herculane.

Hotelul Sara's Sons

Ne-am cazat la un complex balneo-hotelier pe care-l mai vizitasem in trecut si care intotdeauna mi s-a parut a fi cel mai simpatic: “Sara’s Sons”. Un loc in care gasesti cazare si mai ieftina (la hostel) si mai scumpa (la hotel) si din perimetrul caruia, nu prea mai are rost sa pleci, pentru ca aici vei avea tot ceea ce-ti doresti pentru un concediu reusit, si anume: cazarea, restaurantul (sau terasa) si bazinele cu apa termal-sulfuroasa, pentru agrement sau tratament.

Hotelul “Sara’ Sons” e nou si modern, (vezi foto), o camera dubla ne-a costat 340 lei/noapte, intrarea se face pe-o strada in panta, singura problema a fost cea cu locurile de parcare, insuficiente in luna august. De pe balcon, de unde admiram in fiecare dimineata culmile Domogledului, doar nitel mai inalte decat giganticele hoteluri din jurul nostru, asteptam cu nerabdare, sa rasara soarele dintre brazi si stanci, pentru a sorbi de pe balconul hotelului cafeaua de dimineata, dar, nu oricum, ci in bataia primelor raze ultraviolete care-si incepeau deja sarcina de-a ne acoperi cu bronz. Operatiune ce-o continuam aproape toata ziua, coborand cateva etaje si asezandu-ne langa piscina termala. Aici, clientii hotelului, aveau acces direct din hotel, strabatand restaurantul si terasa. Acolo, in jurul bazinului, fiecare putea sa-si intinda “cearceaful” direct pe jos, pe ciment daca nu dorea cumva sa inchirieze cu 20 lei/zi, un sezlong comod si o umbrela.

Complexul balnear dispune de o baza de tratament si 3 bazine cu apa termominerala: doua dintre ele sunt semiolimpice (12/25 m), cu o adancime care variaza intre 1,10 m si 2,40 m, plus o piscina pentru copii. Accesul la piscine este gratuit pentru cei cazati in hotel sau hostel.

Plusuri si minusuri

Statiunea are si plusuri si minusuri, dar, odata ajuns la Baile Herculane, nimeni nu te obliga sa faci decat ceea ce-ti convine.

Printre minusurile (care ar trebui evitate, pe cat posibil) ar fi: imaginile deplorabile ale cladirilor istorice in paragina (care insa, in acest an, au fost acoperite cu copertine si repartizate, fiecare, cate unui minister pentru restaurare), plimbarea de dupa masa spre seara, cand clientii statiunii si-au terminat tratamentele si “ies din casa”, moment in care “suvoaie”, ba nu, “fluvii umane” inunda, intr-un un permanent “du-te vino”, ingusta cale ce leaga centrul nou de centrul vechi sau centrul nou de Hotelul Roman. Mai e de evitat si galagia care apare seara dupa ora 20, cand doua “terase de vara” din centrul nou, ce se privesc fata-n fata, incep un concurs numit “Cine da muzica mai tare”, concurs care insa, din respect pentru clientii statiunii, nu dureaza toata noaptea. Statiunea, inconjurata din mai toate partile de culmi muntoase, e asemenea unei caldari, astfel incat, sunetul nu se disipeaza ci el persita puternic pe “fundul caldarii” si se-aude peste tot. Si-ar mai fi o problema. In zona centrala n-am intalnit decat un singur “mini-market” (mai bine zis un “micro-market”), cu o singura casierie, in care, daca vrei sa intri, stai mai intai la coada, in strada.

Plusurile statiunii depasesc insa cu mult minusurile: istoria ne-o dovedeste. “Baile lui Hercules”, cea mai veche statiune balneara din tara noastra, ale carei fundatii au fost puse in anul 102 e. n. de catre Traian, dupa primul razboi daco-roman, erau vestite in intreaga Europa. Apogeul statiunii este atins in perioada Imperiului austriac. In anul 1736, guvernatorul Banatului de la curtea lui Carol al VI-lea, renoveaza “Termele lui Hercules”. In acea vreme, prin Europa se zvonea ca izvorul termal cu cel mai mare debit din lume, ar fi izvorul Hercules, care apare din adancuri, undeva pe sub actualul Hotel Roman. Stațiunea a fost vizitata de-a lungul secolelor trecute, de imparatii Iosif al II-lea, Francisc I si de catre imparatul Franz Iosef, care considera Baile Herculane, in anul 1852, ca fiind „cea mai frumoasa statiune de pe continent”.

Sa fi fost Herculanele nostru, un “number one” balneo-turistic? Trist e doar faptul ca cea mai veche si publicitata statiune termala a continentului nostru, a ajuns o semi-ruina. Dar chiar daca imparatii au disparut demult si doar apele termale au mai ramas, vechile bai ale lui Hercules, chiar si asa in agonie, parca mai pastreaza inca ceva din aerul maretiei si falei milenarelor terme. Si-apoi, indiferent de adevar, fie vorba-ntre noi, eu cred ca nu e prea bine, nici macar azi, sa contrazici un imparat.

Aerul statiunii Baile Herculane, poseda cea mai mare incarcatura de aeroioni negativi din tara, fapt benefic pentru sanatate, indeosebi in terapia anti-stres. Pana sa nu apara moda atragerii clientilor spre terasele de vara, pe timp de seara, prin forta decibelilor, Baile Herculane, era singura statiune din tara “non-montana” (altitudine 168 m), in care aveai un somn linistit si profund, fara a folosi nici o pastila.

Excursii optionale

Dupa o vreme, cand ai vazut cam tot ceea ce e interesant in “ograda ta”, ai tendinta de a revedea anumite locuri din tara care ti-au incantat ochii si inima. Vrei doar sa treci pe-acolo si sa le dai binete sau sa le intrebi de sanatate. De la Baile Herculane se organizeaza excursii la Cascada Bigar, la Orsova si Portile de Fier sau chiar intr-un orasel din Serbia.

Noi ne-am dus intr-o singura excursie “auto-optionala”, la cascada Bigar si prin valea Nerei, la lacul Ochiul Beiului si la Cascada Beusnita. Si la “Tunele”.

Daca doriti sa parcurgeti traseul “Baile Herculane-Cascada Bigar-Podul Bei-Pastravarie (loc de popas) -Lacul Ochiul Beiului-Cascada Beusnita-Tunele si retur”, va asteapta un circuit de 200 Km pe sosea si de 3-4 ore prin rezervatie, dar care se poate parcurge intr-o singura zi. Din pacate, cu cat te apropii de “Podul Bei”, (locul de pornire spre Tunele, spre Pastravarie, spre lacul Ochiul Beiului si spre Cascada Beusnita), asfaltul e din ce in ce mai peticit si mult mai deteriorat decat in anii trecuti, indiferent daca ajungi aici, la pod, dinspre nord sau dinspre sud.

Dar odata ajuns in rezervatia “Nera-Beusnita”, valea Nerei si cascadele sale, iti vor rasplati efortul, lacul Ochiul Beiului te va fascina prin albastrul sau unic iar Cascada Beusnita, la fel, atunci cand e acoperita de ape, te va lasa mut de uimirea iar cand nu e acoperita, te va introduce intr-o alta lume, ascunsa, cea a grotelor sale umede, verzi si misterioase. Tunelele insa, anul acesta, m-au dezamagit. La intrarea spre tunele, un anunt “Atentie vipere!”, te determina parca sa te-ntorci. Dar nu viperele erau problema ci cararile de legatura, acele lungi balcoane suspendate sapate in calcar si care uneau tunelele intre ele. Nu mai sunt! Au disparut, s-au prabusit inspre vale, spre apa Nerei. Vegetatia a invadat totul, nici apa Nerei nu se mai vede de langa tunele. E si periculos sa mai incerci s-ajungi la ele. Asadar, din pacate, obiectivul turistic “La Tunele”, va trebui sa-l stergeti de pe lista. Cascada Bigar insa, e parca din ce in ce mai frumoasa, poate pentru c-a fost atat de mult laudata prin Europa. Un punct de observatie a aparut langa ea.

Home again

La intoarcere spre casa, am intrat pentru o clipa in Cheile Oltetului si-n pestera Polovragi, salasul zeului suprem al tuturor dacilor, Zamolxes. Numele pesterii se pare ca provine de la o planta medicinala (polovraga), mult folosita pe-aici de catre localnici. Pestera e mare, intunecoasa si umeda, din tavanul ei, apa picura mereu. Pestera “plange” fara incetare. Umiditatea in interior e ca cea dintr-o sauna, (90%) dar semnificatia intunecimii si a lacrimilor e alta. E-o pestera in care, zic oamenii locului, inca mai curg lacrimile dacilor cuceriti de catre romani.

@Web, te rog videoclipul, mersi!

https://www.youtube.com/watch?v=wt7d3CpKaOY


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.12.19 11:00:02
Validat / Publicat: 14.12.19 12:00:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 3794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cascada Beusnita, intr-un an ploios
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.12.19 12:00:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adrianaglogo
[15.12.19 09:21:06]
»

@dorgo: Nu pot sa cred! A disparut traseul " La tunele" ?

L-am facut si noi, acum 5 ani, mi-a placut foarte mult.

Mare pacat...

dorgoAUTOR REVIEW
[15.12.19 15:44:58]
»

@adrianaglogo: Tunelele mai exista, dar e-o aventura (periculoasa) ca sa treci de la unul la altul. De pe versanti, de sus, a alunecat grohotis adus de ploi si cararile sunt pline de pietre, alte carari s-au sfaramat si-au luat-o la vale. N-ai stabilitate cand treci peste ele, poti s-o iei si tu la vale. Noi, plecat-am 4 pe drumul de tunele dar ceilalti 3 au renuntat, mai ales femeile, cand au ajuns in galeriile intunecate, unde inaintezi orbeste. Vegetatia a invadat totul, chiar si intrarile in tunele, asadar, lumina nu mai prea patrunde in ele. Traseul are nevoie de o reparatie capitala - refacerea cararilor suspendate si indepartarea vegetatiei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074726819992065 sec
    ecranul dvs: 1 x 1