ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Constanța
    ÎNSCRIS: 10.07.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2016
    DURATA: 3 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Relaxare intr-o zona superba

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    A venit concediul din septembrie si cum ne frigeau talpile, ne-am intrebat unul pe altul, încotro o luăm. Cum bugetul era cam secătuit de minunatul periplu scandinav din iulie, am hotărât să mergem aici, mai pe lângă casă.

    Băile Herculane ne făcea cu ochiul, aşa că primele 3 nopţi le-am rezervat la pensiunea Sandra din acestă bătrână staţiune.

    Am zis că e musai să revedem mânăstirea Tismana, prin urmare de la Tîrgu Jiu am luat-o spre Baia de Fier şi mai departe către Herculane pe un drum superb.

    Mânăstirea Tismana este aşezată pe o stâncă, a fost construită prin grija Cuviosului Nicodim dar cu sprijinul material al domnitorilor Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrîn.

    Se află într-o zonă superbă, înconjurată de culmi împădurite şi stâncoase şi a rămas celebră datorită faptului că aici a fost ascuns tezaurul Băncii Naţionale a României spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Pe lângă aurul românesc care a fost depozitat mai întâi într-una din sălile de la subsol şi apoi în peşteră a fost ascuns aici şi o parte din aurul polonez lăsat nouă în păstrare după invadarea Poloniei.

    Revenim cu plăcere aici, parcă e o zonă care te încarcă pozitiv (să fiu sincer, sperăm să mai găsim şi vreo monedă de aur căzută printre copaci).

    Intrăm apoi în Parcul naţional Domogled-Valea Cernei, pe un drum destul de bun şi foarte spectaculos. Însoţim Cerna pe drumul ei către Băile Herculane, prin sate parcă uitate de lume, prin pădurea deasă şi verde.

    Şi iată că undeva jos în vale au aparut turlele vechilor clădiri ale staţiunii unde a venit la odihna chiar şi împăratul austro-ungar Franz Josef împreună cu celebra sa soţie Sissy.

    Băile Herculane a fost menţionată în trecut cu numele de „Ad aqua Herculi sacras ad Mediam” încă din anul 102, bazele staţiunii find puse de împăratul Traian. Romanii au descoperit valoarea apelor termale de aici, hotărând ca staţiunea să fie pusă sub semnul tutelar al lui Hercule.

    În 1852 împăratul Franz Josef a caracterizat-o ca fiind ,,cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. Din păcate anii au trecut, efectul vindecător al apelor termale a rămas acelaşi dar clădirile vechi au ajuns într-o stare de degradare accentuată şi probabil că ar trebui ca ruşii bogaţi să vină şi să investească aici, la fel cum au făcut-o la Karlovy Vary unde au făcut astăzi perla Europei centrale.

    Potenţialul este imens, am observat acum că există totuşi mici speranţe. Multe clădiri vechi au intrat în reparaţii, sunt încă destule care îşi aşteaptă rândul, dar există un licăr de speranţă. Poate că în 10-15 ani, Băile Herculane îşi va recăpăta faima pe care o avea acum 2 secole.

    Am rămas uimiţi şi de aglomeraţia din staţiune, toate terasele erau pline la mijloc de septembrie, de-abia găseam un loc de parcare în centru.

    Pe lăngă vechile hoteluri s-au construit multe pensiuni noi cu tot confortul necesar aşa că staţiunea oferă cazare pentru toate buzunarele. Erau 2 terase unde se dansa de mama focului, toată lumea se prindea la dans pe muzică bănăţeană. Faptul că era o atmosferă de bună dispoziţie, aglomeraţia din staţiune făceau parcă ca să numai apară aşa dezolante clădirile obosite.

    În fiecare seară, în cele 2 zile şi jumătate cât am fost cazaţi aici, seara ne-am plimbat cu plăcere, bucurîndu-ne de aerul curat şi de munţii care înconjoară staţiunea.

    Într-una din zile obiectivul nostru principal a fost cascada Bigăr. Am vrut să vedem cum arată această cascadă celebră în lume. Cascada se află cam la 50 de km depărtare, drumul până acolo este foarte frumos, ultimii km facându-i prin pădure.

    La cascadă pot parca 4 maşini, dar la 200 m mai departe, se află o parcare încăpătoare şi un mic restaurant. Drumul de la parcare pănă la cascadă se face în condiţii de siguranţă.

    Cascada Bigăr este spectaculoasă, dar depinde de cantitatea de apă care ajunge la ea. Se lucrează acum pentru punerea în valoare, am înţeles că se doreşte creşterea artificială a debitului şi amenajarea celor mai bune locuri de vizionare şi fotografiere.

    Erau aici un grup de spanioli şi 2 cupluri de nemţi veniţi să vadă şi ei cascada atât de mult lăudată. Nouă ne-a plăcut, am urcat până la izvorul de unde apa îşi croia drum. Dar e musai să ne întoarcem atunci când ea va fi pusă cu adevarat în evidenţă.

    În ziua a-doua, am vrut să facem şi noi baie în aer liber, admirând munţii, prin urmare ne-am îndreptat către zona 7 izvoare, unde am găsit o piscină cu apă încălzită în care am înotat făcînd şi un pic de plajă pe marginea acesteia.

    După bălăceala de dimineaţă am pornit către Cazane unde doream să vedem chipul lui Decebal şi mânăstirea Mraconia. Am admirat de departe, de pe malul opus, aceste obiective în excursia noastră în Croaţia, dar doream să le vedem şi de pe malul românesc.

    Orşova nouă este un oraş frumos, îmi dau seama câtă supărare a adus locuitorilor scufundarea vechii Orşove atunci când a fost construită hidrocentrala de la Porţile de Fier. Am căutat cu privirea locul unde ar fi fost insula Ada Khale, dar nevăzând nimic la suprafaţa apei, am intrat în Cazanele mici, bucurându-ne de peisaj.

    Poziţionarea mânăstirii Mraconia, dar şi biserica micuţă fac ca aceasta să fie un obiectiv interesant. Este locuită de măicuţe, dar din în ce mai puţine şi datorită viperelor cu corn care trăiesc aici. Am văzut la televizor un reportaj unde maica stareţă sublinia acest lucru.

    Cu un ochi la chipul lui Decebal şi cu altul pe jos, în căutarea viperelor, ne-am plimbat şi noi pe malul Dunării, acolo unde se organizau excursii cu bărcile.

    Cum ajunsesem în zonă am zis că n-ar strica să vizităm un pic şi oraşul Drobeta Turnu Severin. Am parcat maşina lângă frumosul teatru din oraş şi am pornit la întâmplare, la explorarea oraşului.

    Zona centrală ne-a plăcut, ne-am plimbat printr-un cartier de case ajungînd la o piaţă mare şi spaţioasă unde am băut o bragă delicioasă. M-aş întoarce acolo numai pentru braga aia. Credeţi-mă sunt un cunoscător al acestei băuturi, la Constanţa încă de când eram mic, braga fiind băutura răcoritoare prezentă peste tot.

    Am admirat Turnul de apă al oraşului şi ne-am mai plimbat puţin pe faleza Dunării.

    Venind dinspre Orşova am văzut pe malul Dunării Taverna Sîrbului şi cum ni se făcuse foame, acolo ne-am oprit.

    Restaurantul este situat chiar pe malul Dunării, este foarte elegant la interior, unde se aude muzică sîrbească, atât de dragă nouă. Au fost şi melodii cântate de Lepa Brena, această artistă bosniacă prin naştere dar sîrboaică prin căsătorie, la care aş merge la un concert şi mâine.

    Mîncare excelentă, multe feluri de măncare sîrbească, am plecat de acolo satisfăcuţi şi sătui.

    Ne-am întors la Herculane şi la plimbarea noastră de seară.

    Cu siguranţă peste cîţiva ani vom reveni la Băile Herculane, am văzut semne de revigorare, probabil vom veni şi pentru tratament...

    O propunere muzicala: https://www.youtube.com/watch?v=_vnglcmLugI

    Lepa Brena - Luda za tobom


    [fb]
    ---
    Trimis de marius gaudi* in 29.03.17 11:11:26
    Validat / Publicat: 29.03.17 11:43:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.

    VIZUALIZĂRI: 4165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Cascada celebra in Europa.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.03.17 11:36:06]
    »

    @marius gaudi: din păcate varianta solicitată de ilustrație muzicală are facilitatea de redistribuire blocată; am ales o altă versiune disponibilă - sper să fie OK.

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Aurici
    [29.03.17 12:05:50]
    »

    @marius gaudi: Am cam umblat prin aceleași locuri anul trecut. După ce ne-am întors din Scandinavia și noi am fost tot cam prin zona aia, numai că puțin mai devreme. În a doua jumătate a lui august și am luat-o în sens invers decât tine. Din păcate, Băile Herculane, unde ne propusesem o noapte de cazare, ca să putem merge sus, la Izvoarele Cernei, ne-a cam dezamăgit. Cuvântul bătrână pe care l-ai folosit i se potrivește, dar nu asta ar fi fost neapărat problema, ci faptul că primirea ne-a făcut-o domnul de la punctul info care era ori plictisit, ori total strain de ce avea de făcut acolo, astfel că ne-am continuat drumul mai departe și noaptea de la Herculane, a devenit o noapte la Conacul Boierului din Ponoare, care ni s-a potrivit mănușă pentru finalul de vacanță.

    Anul ăsta ce planuri ai? Asta așa ca să ne amuzăm!

    mishu
    [29.03.17 12:13:38]
    »

    @marius gaudi: Parca incepe sa se simta miros de vacanta iar aceste articole incep sa te atraga spre diferite destinatii.

    Frumos si tentant totodata si am sa iau partea cea mai frumoasa a celor prezentate de tine, gandindu-ma la frumoasele peisaje pe care le avem aici, unde s-ar putea face un turism excelent daca s-ar dori cu adevarat.

    Ca si puncte comune in cele vazute de tine avem doar Taverna Sarbului unde ne-am oprit in drum spre Timisoara (si de unde am plecat cam cu o treime din mancare la pachet).

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    tata123 🔱
    [29.03.17 12:22:07]
    »

    @marius gaudi: Ați avut o escapadă reușită, zona Cazanelor e minunată. La următoarea vizită în zonă nu ratați o croazieră pe bătrânul Danubius (se pot vedea mai de aproape Tabula Traiana, peșterile Ponicova și Veterani) și mănăstirea Sf. Ana din Orșova. În drum spre cascada Bigăr, pe frumoasa vale a Minișului, vă puteați abate câțiva kilometri pentru a admira complexul mulinologic din Eftimie Murgu și Cheile Rudăriei (eu le-am vizitat în 2011 în drum spre Semmeringul Bănățean - linia ferată Oravița-Anina: vezi impresii).

    Dar într-o singură vacanță nu poți cuprinde toate obiectivele unei zone; rămâne întotdeauna „loc de întors”. Felicitări, ați văzut locuri frumoase!

    Mi-ai făcut o poftă nebună de bragă, trebuie să o caut și eu când mai ajung în zonă, probabil pe undeva prin preajma parcului Tudor Vladimirescu ori a Halei Radu Negru, nu? Bragă bună am mai băut în Mamaia și la Slatina.

    Din actualul oraș Orșova nu ați fi putut vedea insula Ada Kaleh (poate doar de pe înălțimea unde este Mănăstirea „Sf. Ana”) ea fiind situată în aval de oraș, în apropierea golfului Bahna (localizare: vezi foto).

    zlatna
    [29.03.17 14:45:13]
    »

    @marius gaudi: Felicitări pentru articol, amplu care a cuprins o mare zonă geografică. Ultima data am fost la Baile Herculane cred că în 2014 şi am fost dezamăgit de cum arată staţiunea deşi cum spui şi tu potenţial în zonă este. La Karlovy Vary am fost anul trecut şi acolo, ruşii, chiar au făcut din staţiune perla Europei. Astăzi nici nu putem face comparaţie între aceste staţiuni.

    Vacanţe plăcute în continuare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [29.03.17 14:51:20]
    »

    @Aurici:

    Anul trecut am fost pe urmele tale, a fost de bun augur, am vazut locuri superbe.

    Anul asta avem in plan Costa de Azur, in iunie, sa fiu sigur ca nu mi-o iei inainte.

    Sa nu spui ca si tu ai acelasi obiectiv pe lista...

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [29.03.17 14:54:50]
    »

    @mishu:

    Ai dreptate, a venit caldura si toata lumea incepe sa se informeze despre vacantele viitoare.

    Uneori si partea asta, unde ne informam, citim articolele colegilor, are frumusetea ei.

    Aflu atatea lucruri interesante ca la un moment ma intreb: ba da' eu de ce ma mai duc acolo?

    Nu te mananca talpile?))))

    Aurici
    [29.03.17 14:56:01]
    »

    @marius gaudi: Mâine dimineață, cu noaptea-n cap, decolez. Urmează 8 zile de binemeritată vacanță după o perioadă super nashpa. Nu e Coasta de Azur, din păcate, dar tot pe o coastă merg.

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [29.03.17 14:56:53]
    »

    @tata123:

    M-am uitat pe harta, braga dementiala am baut-o in Piata Mircea aflata in apropierea primariei si a parcului Radu Negru.

    Googlemaps sa traiasca. Multimesc pentru aprecieri.

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [29.03.17 15:01:40]
    »

    @zlatna:

    Multumesc... ai perfecta dreptate, nu putem compara cele 2 statiuni, dar totusi aerul si asezarea intre munti sunt avantaje ale statiunii noastre. In rest... nu exista comparatie.

    Merge documentarea pentru Croatia?

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [29.03.17 15:27:39]
    »

    @Aurici:

    Sigur, sa fii tu prima mereu...)))

    Asteptam sa aflam cu nerabdare pe ce coasta te relaxezi.

    Pacat ca n-ai ajuns si la Slanic Moldova.

    elviramvio
    [29.03.17 15:48:21]
    »

    @marius gaudi:

    F oarte frumos articol, o mica parte din ce ai vazut am si eu pe lista, peste 44 zile trec pe acolo, in drum spre altii dar vom avea un popas si pe pamant romanesc. Si grozav pontul cu braga - sper sa avem timp de ea - sotul meu a stat cativa ani pe litoral, acolo ne-am si casatorit - ei bine braga precum aceea n-am mai baut, n-am mai gustat desi se face in multe parti. Ii ducem dorul, braga este o bautura simpla la prima vedere dar nu pentru oricine!!

    Vacante frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mishu
    [29.03.17 15:50:17]
    »

    @Aurici: Coasta de Fildes? Nu conteaza, important este sa te relaxezi

    mishu
    [29.03.17 15:52:45]
    »

    @marius gaudi: Ce-i drept ma cam mananca talpile insa ma scarpin si-mi trece ca n-am incotro. Concediu anul acesta subtire (zic acum) cu niste mici scapari, dar pana la urma daca nu crosetez o fata de masa macar de un mileu sa iasa

    mireille
    [29.03.17 15:56:18]
    »

    @Aurici: bon voyage, misterioaso.

    Aurici
    [29.03.17 16:27:37]
    »

    @marius gaudi: Și mie îmi pare rău că n-am ajuns la Slănic, dar perioada aceea este total nepotrivită pentru mine. În afară de faptul că n-aș fi putut veni decât o noapte și nu prea mă tenta, au mai fost și ieșirile grupului de la care nu pot să lipsesc.

    De mulți ani am o vacanță în perioada asta ca să mă destresez și e p-aci pe-aproape, nimic sofisticat pentru că încă nu sunt pregătită la cap să zbor mult. Din păcate!

    Mulțumesc de urări fetelor, cochetelor...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, elviramvio, marius gaudi*, mireille, mishu, tata123 🔱, zlatna
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094513177871704 sec
    ecranul dvs: 1 x 1