ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Două lacuri din mijlocul munților

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum v-am spus într-un articol anterior, ca să fugim de canicula din oraș, ne-am refugiat la munte, pe valea Latoriței. În acel articol m-am oprit din poveste când am ajuns la barajul Petrimanu.

De obicei acești coloși de beton strică peisajul, dar la barajul Petrimanu parcă fac parte din peisaj. Pentru a putea beneficia de toată frumusețea locului treibuie să dați ocol întregului lac.

Barajul de la Petrimanu a fost construit în anul 1977. Scopul său este de a alimenta cu apă barajul Vidra, care după cum v-am spus în articolul trecut, alimentează hidrocentrala Ciunget. Barajul Petrimanu se află la o altitudine de 1130 metri. Barajul Vidra se află la altitudinea de 1289 metri. Pentru a învinge acestă diferență, apa din barajul Petrimanul ajunge în barajul Vidra cu ajutorul unor pompe gigantice.

Barajul Petrimanu are o suprafață de 17 hectare și o adâncime maximă de 48 metri. Aici vara, vin o mulțime de turiști care își întind corturile pe pajiștile de pe malul lacului. Uni mai curajoși, sau mai îndrăzneți, fac și baie în lac (apa este foarte rece și vara), alți cu ajutorul bărcilor ajung în mijlocul lacului, iar acolo își întind undițile și așteaptă prada, care este din abundență (păstrăv). Chiar dacă era luna iunie, erau deja câțiva ”cortorari” care se bucurau de frumusețea locului. Pentru construirea barajului au fost aduși aici coloniști (muncitori din alte locuri ale țării). Acestora li s-au construit locuințe la aproape 1 kilometru de baraj. După terminarea barajului, locuințele au fost inundate. La capătul barajului se văd în apă urme ale acestora. Trebuie să mergeți prin spatele lacului și le observați din drum. Stând pe malul lacului vă bucurați de un peisaj deosebit, cu munți pretutindeni. Eu am avut norocul o dată să văd o căpră care a coborât din pădure pentru a bea apă din lac.

Ne-am bucurat de frumusețea lacului, apoi am pornit mai departe. Ne-am oprit puțin mai sus de baraj, unde am poposit și noi mai mult și ne-am potolit foamea, la un grătar, făcut într-un loc unde se mai făcuse acest lucru. Nu sunt locuri special amenajate. După ce am potolit foamea am pornit la picior spre barajul Galbenu.

Lacul Galbenu se află în amonte de lacul Petrimanu. Distanța dintre cele două baraje este de aproximativ 7 kilometri. Drumul este destul de bun, am văzut trecând și mașini pe lângă noi, dar noi am dorit să facem puțină mișcare.

La un moment dat se face un drum la stânga care duce spre Curmătura Oltețului. Am fost de mai multe ori pe acel drum, este bunicel, noi am fost cu o Solenza, dar au fost alți și cu alte mașini și au reușit să ajungă până la Curmătură. Distanța este de vreo 6 kilometri, drumul este cu multe serpentine. Se urcă de la vreo 1200 de metri până la aproape 1700 de metri. Odată ajunși pe platou, priveliștea este încântătoare. De aici se văd mai multe vârfuri de munți, Negovanul, Nedea, Boului sau Căpățânii. Cam pe la mijlocul lunii iunie aici veți găsii celebri bujori de munte. Am avut ocazia de a vedea întregi covoare violete de flori de bujor de munte.

De data acesta nu am urcat spre Curmătură, ci ne-am continuat drumul spre barajul Galbenu. După aproape jumătate de oră am ajuns la baraj. Acesta este mai mare decât cel de la Ptrimanu, are o înălțime de 60 de metri. Privint valea din fața barajului te ia amețeala. Barajul a fost construi cam în același timp cu Petrimanul și are același scop de a alimenta cu apă lacul Vidra.

Lacul Galbenu se află la 1304 metri altitudine, cum v-am spus lacul Vidra este la 1289 metri altitudine, deci mai jos. Apa din Galbenu în Vidra ajunge prin cădere liberă, gravitațional, printr-un canal din beton. Pentru a ajunge la punctul de plecare al apei, trebuie trecut barajul, apoi mergând pe marginea lacului, prin pădure pe o cărare bătătorită, bucurându-vă de peisaj, atât de apa laculuicât și de niște stânci pe care le întâlniți pe drum, trecând prin urzici și alte plante ajungeți deasupra gurii de plecare a apei. De aici trebuie să coborâți vreo 50 de trepte și ați ajuns. Gura are un diamentu cam de 2 metri, un grilaj metalic împiedică buștenii ajunși în lac să plece pe traseu și să-l colmateze.

Și aici vin mulți turiști cu cortul pentru a se bucura de apa lacului și pentru a se relaxa la pescuit. Lacul are o suprafață de 17 hectare, adâncimea maximă a apei este de 49 metri.

Ne-am bucurat și de priveliștea din zona lacului Galbenu, apoi am făcut cale întoarsă spre mașină fiind foarte mulțumiți de ieșirea pe care am făcut-o.

Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 20.11.17 09:08:32
Validat / Publicat: 20.11.17 12:46:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 2155 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 pe Valea Latoriței spre Petrimanu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[20.11.17 18:19:22]
»

Frumoasa drumetie ati avut! Ma bucur ca am fost si eu pe potecile umbrite, pe malul lacurilor si... am stat putin mai la distanta cand gratarul era in toi. Felicitari!

liviu49
[20.11.17 18:35:02]
»

@zlatna: Cu fiecare articol despre Valea Latoritei pe care il citesc, cu fiecare poza din zona pe care o vad, cu atat mai mult regret faptul ca atunci cand am avut ocazia de a vizita aceasta zona de care auzisem ca este foarte frumoasa, am amanat vizita pentru alta data. Iar acel alta data nu a mai aparut si din ce in ce se departeaza mai mult.

Macar am bucuria de a savura frumusetea locurilor din cele scrise de cei care au fost acolo. Felicitari pentru excursie, pentru articol, pentru poze. Poate ca cei care nu au fost, isi vor propune sa mearga acolo si sa nu repete patania mea.

Numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.11.17 14:26:05]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru felicitări.

Locul e de o frumusețe aparte. În afară de cele două baraje, omul nu amai făcut nimic prin zonă, este cumva o zonă virgină.

Mi-a părut rău că nu am programt ieșirea cu două săptămâni mai devreme, pentru că prindeam bujorii de munte înfloriți.

Grătarul a fost cumva făcut pe ”repede înainte” - nu am zăbovit prea mult la el.

Toate cele bune.

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.11.17 14:31:27]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

De ce spuneți că e prea târziu să vizitați zona. La vară vă urcați în mașină și în 3-4 ore sunteți în zonă.

”Macar am bucuria de a savura frumusetea locurilor din cele scrise de cei care au fost acolo” - dacă se spune că o poză face cât 100 de cuvinte, eu spun că ce vezi cu ochii tăi face cât 100 de poze.

Drum bun și toate cele bune.

mishu
[21.11.17 18:59:27]
»

@zlatna: OOfff! caci asta mi s-a 'ntamplat citind articolul tau, am oftat gandindu-ma ca afara s-a facut frig si ne mai icazim si noi dar citind aceste articole.

Felicitari, votat cu mare drag.

liviu49
[21.11.17 20:39:33]
»

@zlatna: Care galeata?!?! Din cate stiu eu, din Bucuresti nu circula niciun microbuz, de autobuz nici atat, direct la Voineasa. In 2008, cand am fost o saptamana in concediu, circula un autobuz pe ruta Sibiu - Petrosani. Si cum de cumparat masina proprie, si carnetul necesar conducerii, nu prea am timp, ma multumesc cu ce am: laptopul de la servici, cu ajutorul caruia si al celor care scriu pe AFA ma mai plimb si eu prin tara. Am pierdut, in acel concediu, 5 posibilitati de ajunge pe valea Latoritei, dar cel putin altii sunt mai norocosi ca mine si ii felicit pentru aceasta.

Numai bine si calatorii placute!

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.11.17 21:54:43]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizita și vot.

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.11.17 21:59:42]
»

@liviu49: Totuși se poate ajunge destul de ușor la Voineasa. De la București la Rm. Vâlcea sunt autocare aproape din ora in ora, iar de la Vâlcea la Voineasa din câte știu eu sunt cel puțin două curse zilnic. Din Voineasa se ajunge mai ușor pe valea Latoriței.

Dacă doriți mă pot interesa programul lor și la anul viitor vâ puteți împlini un vis.

Toate cele bune.

mihaelavoicu
[16.12.17 08:39:01]
»

superbă excursie.

zlatnaAUTOR REVIEW
[17.12.17 10:37:31]
»

@mihaelavoicu: multumim.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, liviu49, mihaelavoicu, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Latoriței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055969953536987 sec
    ecranul dvs: 1 x 1