ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Latoritei, salbatic si impresionant.

Ilustrație video-muzicală
... arcus de suflet - imbratisare ...


TIPĂREȘTE

Am descoperit Voineasa la sfatul unui prieten, care vine aici foarte des sa-si incarce plamanii cu aerul deosebit de curat al acestei zone. Localnicii spun că la Voineasa este cel mai curat aer dintre toate statiunile de munte și după multe zile petrecute aici înclin să cred că aşa este.

Am facut trei minisejururi pe aceste meleaguri si nu sunt sigur ca nu o sa mai revin. De fiecare data am cuplat acest traseu cu "Transalpina", venind dinspre Ramnicu-Valcea spre Novaci, prilej cu care am vizitat pestera Polovraci din localitatea cu acelasi nume și pestera Muierii de la Baia de Fier, cu o cazare in statiunea Ranca.

Un amanunt: de la Polovragi la Novaci se poate merge prin Baia de Fier pe o sosea proaspat asfaltata, paralela cu drumul european E81. Este usor de ajuns, se face un pic de economie si se pot admira peisajele din jurul munților. De la Novaci la Obarsia Lotrului ,via Rânca, este cea mai iportanta parte a "transalpinei" . De la Obarsia soseaua continua pana la Sebes,Alba sau se poate face în dreapta la Voineasa,via lacul Vidra. Noi am ales să mergem spre Voineasa ,unde aveam rezervată o cazare.

Despre cele doua statiuni (abandonate) s-a mai scris pe acest site (vezi aici mai multe impresii). Nu pot decat sa fiu de acord cu ce s-a scris. Cand le-am vazut in ce hal au ajuns imi venea sa plang de ciuda. Cum e posibil asa ceva? Altii fac amenajari pe toate coclaurile si toate baltile pentru recreere, odihna si divertisment, iar noi sa abandonam aceste minunate locatii? Se pare ca aceste doua statiuni de odihna (si de tratament) au cazut victime neintelegerilor dintre sindicatele cesi disputau patrimoniile. Asa cum arata titlul nu despre aceste statiuni vreau sa spun cate ceva, ci despre minunatul defileu al Latoritei.

Se pare ca atunci cand vizitam unele locatii importante,neglijam uneori ceea ce se gaseste pe langa. Sunt locuri tot la fel de frumoase si interesante uneori mai mult decat atat. Am niste prieteni care au vizitat barajul de la Vidraru, dar au trecut in viteza pe langa cetatea Poenari cu cele 1480 de trepte ale sale, la mica distanta in aval de baraj. Aceeasi prieteni au stat in statiunea Slanic Moldova si nu au auzit de traseul celor 330 de trepte si inca alte doua trasee foarte frumoase. Ei bine si eu, daca nu aveam sansa sa ma imprietenesc cu un bucurestean, ratam un loc deosebit de pitoresc si salbatic - Cheile Latoritei.

Desi un pic cam departe de Voineasa - daca aveti aici cazare (cca 31 Km, din care vreo 10 Km neasfaltat) merita vazut. Se poate ajunge usor fie dinspre Brezoi, fie dinspre Voineasa. Exista un indicator in dreptul localitatii Malaia spre Ciungetu, un sat unde se gaseste a doua hidrocentrala din tara (ca putere) dupa Portile de Fier. Odata ce iesiti din sat, incep sa se configureze cheile Latoritei care se intind pe distanta a 25 km. Impresioneaza crestele muntoase, multimile de cascade, (unele naturale, unele facute de oameni pentru aductiune apa), zgomotul apelor, vegetatia luxurianta, diversitatea florei si a faunei.

Localnicii spun ca pe muntele Galbenu Ceausescu ar fi impuscat cel mai mare urs din Romania. Drumul a fost asfaltat prin anii 70, cand s-a facut hidrocentrala si nu a mai ramas mare lucru din asfalt. De altfel vreo 10 km de drum este drum forestier, cu unele gropi, dar se poate parcurge fara probleme. Dupa vreo 17 Km de defileu intalnim lacul de acumulare Petrimanu, care impreuna cu lacul Galbenu, lacul Jidoaia si altele, alimenteaza subteran lacul Vidra ce alimenteaza centrala de la Ciunget.

In stanga lacului intalnim cabana Tudor, singura de aici, unde gasim si o pastravarie cu un peste foarte gustos. Cabana este administrata de un bucurestean care s-a retras aici in salbaticie acum vreo 23 de ani.

Vis-a-vis de cabana se coboara pe o mica poteca si la 50 metri se afla o poienita ca in povesti cu vegetatie din belsug, brazi de 2 metri inaltime, apa limpede ca de cristal, turisti care fac plaja sau se odihnesc la umbra. In coada lacului (la cca 600 metri de cabana Tudor) multi turisi cazati la cort. Se spune ca locul unde acum este lacul se numea Plaiul Haiducilor, pentru ca aici erau atacati transportatorii de aur de la Baia de Arama.

De la lacul Petrimanu se poate urca mai sus la lacul Galbenu (cca 5 Km) fie pe jos fie cu masina. Desi e un drum forestier,se poate urca cu masina, însă multi prefera sa faca aceasta portiune de drum pe jos. Noi am urcat cu un Fiat Albea (4 persoane) fara probleme in 2010 si 2011.

Ajunsi la lacul Galbenu am lasat masina in stanga barajului si am inceput sa exploram locul la pas. Lacul Galbenu capteaza apa din amonte si deverseaza gravitational in lacul Petrimanu.Din lacul Petrimanu este pompată în lacul Vidra,cel care alimentează subteran centrala de la Ciunget.

Am urcat pe baraj prin dreapta, dupa ce am escaladat o bariera auto, am traversat toata lungimea, iar in stanga am dat de niste trepte care te invitau sa le cobori. Am coborat treptele si am gasit un traseu amenajat pe alocuri cu cabluri, traseu care te conducea in coada lacului (oare cine o fi avut aceasta idee?). Pe un traseu placut, plin de ferigi, pe sub niste stanci, am ajuns in coada lacului, am traversat raul Lotarita, ne-am racorit cu apa limpede si rece, am facut poze, am admirat lacul din spate si imprejurimile.

Cand ne credeam singuri, pe un drum forestier , mare ne-a fost mirarea cand am dat de un grup mic de turisti, cazati in doua corturi pitite intr-un palc de brazi. Turistii erau cu doua masini de clasa mijlocie( deci se putea urca cu masina si mai sus de lacul Galbenu). De aici insa ca sa ajungi la Polovraci, prin cheile Oltetului, se poate ajunge doar cu 4*4 sau pe jos.

Din drumul forestier am urcat si noi putin spre curmatura Oltetului, dupa care ne-am intors la masina. De aici se putea ajunge la pestera Polovragi, la lacul Galcescu (Calcescu), in soseaua Transalpina si alte trasee, insa noi nu am fost pregatiti pentru nici unul din ele. In drumul nostru catre masina am cules si am mancat fragi pe saturate.

Ne-am intors la Voineasa putin obositi, dar multumiti ca am descoperit un mic paradis mai puţin cunoscut de turisti în anul de gratie 2011.


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 19.01.13 22:24:25
Validat / Publicat: 20.01.13 00:16:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16723 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Barajul Petrimanu-Cheile Latoritei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.01.13 22:54:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Cheile Latoriţei" (deja existentă pe sait)

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.01.13 00:24:15]
»

@webmaster: Multumesc!

marocanu21
[20.01.13 02:51:01]
»

te astept cu mai multe poze!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.01.13 09:16:43]
»

@marocanu21: Din pacate acestea sunt pozele care le am, plus una in asteptare pentru validare. Am si cateva filmulete cu aceasta locatie, dar e complicat de postat pe acest site.

webmaster13
[20.01.13 09:37:46]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianic
[20.01.13 11:09:14]
»

@traian. leuca: In septembrie 2011 cand am vrut sa vedem si noi Transalpina, cel mai inalt drum din tara noastra, venind dinspre Bucuresti, Ramnicu-Valcea, am luat-o prin Baia de Fier spre Novaci pe o sosea care ne-a facut sa regretam alegerea de atunci.

Imi pare bine sa aflu ca de la Polovragi la Novaci soseaua este acum asfaltata.

Si drumul de la Obarsia Lotrului spre Voineasa mi-a lasat triste amintiri legate de acest aspect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[20.01.13 12:08:14]
»

@iulianic: Drumul de la Obarsia Lotrului la Voineasa este intr-adevar foarte prost, mai ales de la lacul Vidra. Incepuse sa asfalteze dinspre Obarsia spre Vidra.

Dan&Ema
[22.05.19 15:32:37]
»

@traian. leuca: Superb! Peste o luna sunt pe urmele tale din Cheile Latoritei!

Numai de bine si sanatate!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[22.05.19 17:42:21]
»

@Dan&Ema: Mulţumesc pentru vizită şi urare! Sejur plăcut în această frumoasă zonă de munte!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, marocanu21, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Latoriței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061583995819092 sec
    ecranul dvs: 1 x 1