GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Una dintre marile mele iubiri este si va ramane, atat cat ma vor tine picioarele… bicicleta.
Cu ea sunt libera… fac trasee cat pot eu de lungi… cat imi permit genunchii, dar si infrastructura!!!
Mi-am cumparat-o ca si cadou de ziua mea acum 4 ani… si in vara primului an am facut cate 15 km in fiecare seara dupa serviciu, plus iesiri din Bucuresti spre Mogosoaia, Cernica, Chiajna, Voluntari, insumand la momentul cand a trebuit sa o trag pe dreapta din cauza vremii, un total de peste 2000 km!!! Deci un drum Bucuresti – Luxembourg!!!
Traseu preferat: digul Lacului Morii.
Stie toata lumea despre Lacul Morii, nu? Este un lac de acumulare creat in epoca de aur (1985 – 1987), pentru apele Dambovitei, pentru care s-au demolat, intr-un timp foarte scurt, peste 400 de locuinte, 2 scoli, plus un cimitir si o biserica, peste care s-a turnat beton.
Au existat multe legende care pe masura ce treceau din gura in gura, se infloreau si deveneau mai ingrozitoare. Cand eram copii, parintii nostrii, pe care ii suspectez ca voiau sa se asigure ca stam departe de lac, ne povesteau cum Ceausescu a inundat cimitirul si biserica, fara sa mute mortii, ca ieseau mereu oase si cranii la suprafata apei, ca daca te scufunzi intr-o anumita zona dai de cupola bisericii, ca daca mergi noaptea pe lac o sa te intalnesti cu fantoma mireasei sinucise care pluteste pe deasupra lacului cu valul in vant, in cautarea mirelui ucis, cum apar diverse lumini sau sunete ciudate, care au ingrozit pescarii nocturni….
Inainte ca povestirea sa se transforme intr-un film de groaza in toata regula, trec inapoi la lucruri frumoase si sanatoase… cum ar fi plimbarea pe digul Lacului Morii. Din toate momentele plimbarilor, cele mai spectaculoase imagini le-am prins la apus mereu. Soarele in scadere poleia efectiv luciul apei si facand abstractie de restul, puteai sa te inchipui oriunde in lumea asta larga.
Dambovita este un afluent al raului Arges, si trece chiar pe la coltul strazii noastre, inainte sa se verse in lac, printr-o cascada betonata (azi stricata) unde pe vremurile copilariei, mergeam si ne spalam covoarele. Era o harmalaie uriasa, va dati seama. Eram si cate 10 copii pe un covor, plini de sapun si de spuma, ne bateam cu galetile cu apa, ne dadeam pe “gheata” pe covor… saracul covor… numai de spalat nu avea parte! Si cand ni se facea foame… ne urcam inapoi pe dig si de acolo in corcodusii copti de pe mal si ne umflam burtile, doar sa nu ne intoarcem inapoi acasa!
De la mine de acasa ajung repede pe dig, fiind doar 2 km, urmand Bld Anul 1864, care se transforma in strada Anul 1864, odata cu trecerea podului hotar intre Bucuresti si sat Rosu (comuna Chiajna), facand stanga pe Bld 1918, si apoi facand dreapta, inainte de bifurcatie, pe o straduta fara nume, pe langa un magazin de flori.
Facand tot lacul la ocol, ma coboram pe treptele de langa baraj, cu bicicleta in brate, pentru ca nimeni nu s-a gandit sa faca si o cale pentru ea. Din pacate, pentru ca s-a construit mult in zona aia (pe Aleea Lacul Morii), si unele curti sunt chiar pana la lac (ba chiar si-au construit si pontoane), plus o biserica evanghelica care si-a ingradit terenul, trebuie sa ocolesc pe la sosea pana la str Dambovitei, dupa care sa fac dreapta intrand pe una din stradutele care dau in lac. Nu va hazardati sa o luati pe langa biserica aia, ignorand maidanul cu drum de pamant foarte accidentat… cainii maidanezi in haita adapostiti in balariile de acolo … nu-i veti putea ignora!
Digul care inconjoara lacul are 7 km lungime, iar drumul betonat, care il inconjoara a cam inceput sa se strice, aparand si capcane, crapaturi mari, dar dupa 3 ture, le inveti si le ocolesti. Ce-mi place este ca gasesti aici oameni care fac tot felul de activitati sportive sau de placere: jogging, plimbari cu bicicleta, trotineta, rolele sau pe jos, badminton, tenis etc. Am vazut chiar si fete calare… pe cai adevarati :)!
Cateodata campul gol si urat dinspre Giulesti se mai populeaza cu oi sau dau drumul calutilor sa pasca (nu stiu de unde vin) si la apus este chiar idilic!
Pe lac, in partea de nord, este si o insula, numita Insula Ingerilor (youtube), care a fost “impadurita” in 2011, de catre voluntari, cu foarte multi copaci. Copaci care au crescut fara sa-i mai ingrijeasca nimeni. De fapt, toata insula se salbaticise, vegetatia crescand in voia ei, iarba ajungand si la peste 1 m inaltime, iar constructiile (pavilionul si debarcaderele) s-au degradat, iar in cativa ani cred ca vor pica cu totul. Noroc cu proba gratarelor de la chefi la cutite, de anul trecut, ca au curatat-o luna, tunzand toata iarba si toaletand copacii, ca nu te mai vedeai om cu persoana.
Aici s-au tinut si cateva concerte de-a lungul timpului si daca cineva ar avea chef de o investitie, s-ar putea face aici un teatru de vara de senzatie!
Pe lac (si pe deasupra lui) s-au tinut tot felul de concursuri acvatice sau aeriene, care au strans sute de oameni. Se poate face plaja, dar nu este umbra decat sub copacii de pe insula. Cei care stau in blocurile dinspre Crangasi au o priveliste frumoasa si plina de liniste.
Mie imi placea sa ma plimb aici cu bicicleta si cand insula era plina de vegetatie salbatica, si am facut asta ori de cate ori mi-a permis timpul si vremea.
Am prins aici niste poze senzationale, dimineata, sau seara, in toate anotimpurile. Vi le arat si voua, si poate data viitoare, ne vedem cu bicla pe dig :)!
Trimis de vulpe mihaela in 09.05.18 16:37:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Sugestii pentru timp liber în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
=
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@vulpe mihaela: Fată, crezui că ți-ai luat cazare pe Lacul Morii!
Într-adevăr, apusurile sunt de senzație, dar nici răsăriturile nu-s de lepădat! P16 e chiar din povești.
Mulțumesc c-ai împărtășit cu noi frumusețea asta.
@vulpe mihaela: Frumos articol si tentanta invitatia de-a face o plimbare prin zona. Despre poze n-are rost sa vorbesc eu. Vorbesc ele singure.
P29 mi se pare o fina alegorie. Eu vad doua apusuri in acea poza.
Desi o sa scriu cele ce urmeaza intr-un ecou adresat tie, in fapt e o constatare... retorica, daca pot spune asa, dar n-are rost sa mai scriu un ecou. Nu e treaba mea si nu ma pricep la modul in care se face mutarea articolelor la reorganizare, insa mie personal mi se pare mult mai "turistic" acest articol decat altele, asa ca ma mir putin ca a fost asociat articolelor off-topic.
In fine, noi sa fim sanatosi si sa mai citim muuulte articole de-astea de interes turistic scazut
@vulpe mihaela:
Cand eram pusti bateam mingea pe fundul de azi al Lacului Morii. Inaintea construirii barajului, realizare a epocii, era stavilarul vechi si cursul vechi al Dambovitei. Pe fundul de azi al lacului pasteau capre.
La un moment dat in pas cu dezoltarea socialista a vestului capitalei, a trebuit sa imi schimb maidanul.
Si apropo de drumul amenajat pe dig, in ‘87 cand am dat la facultate, ai mei au plecat in plimbare (aveau emotii ca loaza jucase tenis in seara dinainte de examen pana la ora 21:30 partial pe intuneric) pe dig si mi-au spus ca daca vreau sa ii gasesc dupa ce ies de la examen sa ii caut p-acolo. Eu la examen am terminat dupa o ora din cele trei avute la dispozitie si m-am dus spre dig. Iam vazut pe ai mei si am pornit in alergare spre ei gesticuland de fericire ???????????? ca facusem tot. Ai mei aveau niste fete ☹️☹️ ca iesisem asa repede din examen.
Multe amintiri am de pe teritoriul Lacului Morii si al digului.
Numai de bine! ????
@ghisor: Multumesc de apreciere!
Nici eu nu m-am asteptat sa fie incadrat off-topic, in conditiile in care chiar este o zona de recreere foarte frecventata, deci nu de interes turistic scazut, dar asta e! Nu intotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din AFA !!!
Poate daca puneam si poze cu toti oamenii care alergau, se plimbau, pescuiau, se bronzau, isi plimbau copii, cateii etc... se vedea ca nu este o destinatie de interes scazut!!!
@Dan&Ema: Ma gandeam... daca, fiind din zona, nu ai vazut vreodata o gasca de copii nebuni si galagiosi... cu covoarele la cascada... dar cred ca nu... ca tu erai deja la facultate si aveai de invatat... ????... pe cand noi ne faceam de cap cu peria, sapunul si galeata!!!
@ghisor: Poza chiar este o alegorie... ma bucur ca ai sesizat-o, chiar daca nu am folosit ghilimelele... este vorba de un baiat care s-a dus prea devreme...
Inițial locul nu ni s-a părut „de interes turistic”.
Faptul că un alt mebru al comunității a citit și urmat recomandarea de mai sus (vezi impresii) a arătat că am evaluat greșit. Se întâmplă.
Ne-am asumat și îndreptat greșeala - review-ul a fost mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Bucureşti, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
-
În plus, ca un fel de „compensație” — voturile au fost transformate din voturi simbolice în voturi FB/FU.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ