ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
ARTICOL ARHIVAT
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas prin Bucuresti - Parcul Carol

TIPĂREȘTE

Rewiew nepunctabil, rog a nu se aloca puncte.

Dupa cum ne-am facut un obicei de a ne arata parcurile din cartier, hop si eu.

Nascut, crescut si traind inca tot (spre disperarea unora) in secotrul 4, am crescut si in acest parc. Dupa mine cel mai aristocrat parc, chiar si acum. Construit la 1909 de Carol I pentru o expozitie, a ramas la fel de retras si putin cautat. La poalele dealului Filaret, in mahalaua tiganilor si a maidanelor din margine de Bucuresti, la inceputul de secol, a luat fiinta si a ramas pana azi la fel de retras. A fost construit pe mlastina Filaretului, dar in timp a devent un lac amenajat si curat, pana la un moment dat. Si astazi, tot in mahala de tiganie este in partea dealului Filaret, Piata George Cosbuc, strada 11 Iunie si intrarea de la Fantana Zodiac. Pe cealalta parte a parcului se intra din strada Candiano Popescu pana inspre Cutitul de Argint, aici fiind intrarea principala catre Mausoleu. Mai sunt intrari si dinspre Sos. Viilor, spre Arenele Romane, Observatorul Astronomic si statia meteorologica de la Filaret.

Am fugit demult din Parcul Tineretului si de gratarele facute pentru noi de Piedone, in spatele Palatului Copiilor. Am plecat si din cauza manelelor de la terase, telefon sau cantate in re minor de vreun pui de cantaret balaoaches, expozitiilor de lanturi aurii, selekaurilor parcate cu geamul deschis si din fiecare masina cate o manea te intampina la intrarea dinspre Oraselul Copiilor. Am fugit de vata pe batz facuta de niste maini colorate si tatuate cu un model (cinci puncte), negreala sub unghii, fuste colorate si juraminte pe morti si familie daca nu cumperi ceva de la ei. Asta a ajuns in ochii mei Parcul din Oraselul Copiilor.

Parcul Libertatii este cel in care am fost facut pioner si in care ne duceam cand chiuleam de la ore. Parcul Libertatii, unde am pus prima data tigara in gura. Un parc unde mergeam la Cenaclul Flacara tinut de Paunescu la Arenele Romane. Parcul varstei neintelese de noi si de parintii nostrii, parcul adolescentei si a gagicilor agatate la o plimbare cu barca.

Lacul este micut si cam neingrijit, dar odinioara plin de barci. Alei intortocheate, la umbra si ferite de privirile celorlalti trecatori. Un parc in care nu auzi muzica si celebrele indemnuri la cumparaturi; ciunga baieti, seminte de floare baieti si am telefoane ma, care vrei. Prima zi cu adevarat calda si placuta dupa o iarna grea, parcul a fost plin de lume. Copiii care inca de abia invata sa mearga, cresc si ei la randul lor in acest parc, alergand in hazul parintilor dupa vreun caine, sa se joace cu el.

La steaguri si pe pod sunt cei cu role iar marmura si mozaicul ii fac sa stea numai pe acolo. Parcul in care exista si un castel, pe timpul lui Nea Nicu nu prea se mergea pe partea aceea.

Castelul Tepes,

Initial a fost castel de apa. Carol I, un mare admirator a lui Vlad Tepes l-a reconstruit vrand a fi o copie a castelului de la Cetatea Poienari. Este ascuns de copaci si intrarea este la marginea dinspre Candiano Popescu. Nu se viziteaza decat o data sau de doua ori pe an. Castelul este in renovare dupa multi ani. Se pot vedea schelele si procesul de renovare. Din parc nu prea il observi, decat doar crenelurile turnului peste copaci. Folosit de comunsti ca unitate militara pentru soldatii care faceau de straja la Mausoleu. Cele mai retrase si linsitite alei sunt pe partea Castelului. Un castel in mijloc de Bucuresti, dar nestiut de foarte multi dintre noi. Se stiu prea putine date despre el, eu am citat datele istorice de pe net. Este ascuns intre copaci, nu il observi daca nu esti atent. Si chiar daca il vezi printre crengi nu te duci sa vezi ce este aceea cladire. Cum intri in Parcul Carol, faci stanga pe aleea Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida. Aleea este umbrita de coroanele pomilor si urca inspre Mausoleu trecand pe un pod vechi. Sub pod este o terasa retrasa la malul lacului. Treci de pod si pe partea stanga vei observa o silueta ratrasa. Sunt niste scari care duc la o iesire din parc pe langa castel. Mie si familiei mele aceea alee ne place cel mai mult din tot parcul.

Mausoleul sau Monumentul Ostasului Necunoscut

Un masoleu sau un monument folosit de cei care ne-au condus tara in diferite perioade. Acum este Monumentul Ostasului Necunoscut, pe timpul lui Nea Nicu ne-au dus in fata mausoleului si ne-au facut pionieri. In acei ani era Mausoleul martirlor comunisti. Aveau mormintele amplasate in semicercul din jurul mausoleului. Au stat o perioada dupa care au fost scosi si mutati, dar criptele de marmura neagra au ramas. Parcul este mai liber poate si din cauza soldatilor care pazesc monumentul. Se vede si de pe blocul meu. Am sa incerc intr-o zi senina, cu soare sa prind o poza in zoom cu mausoleul vazut de pe bloc.

Arenele Romane, capacitate 5000 de locuri in aer liber.

In prezent sau in duminca de 18.04.2010 targ de haine, in rest acelasi profil pentru care au fost si ridicate. Si aici la Arenele Romane, la fel ca in tot parcul, pe aleile din anii adolescentei mergeam la Cenaclul Flacara. Printre singurele manifestari iubite de noi si la care ne bateam pe bilete sau, daca nu le gaseam, stateam pe bancile din parc pana la 3 dimineata ascultand si fredonand alaturi de Hrusca, Seicaru sau ascultand Moartea Caprioarei, recitata magnific. Concertele celor de la Iris si Holograf, melodiile adolescentei noastre si ale acelor ani; fata mea cand le aude se uita lung la noi si rade…. Arenele Romane, unde vara vedeam filmele cu Winetou sau Giani Morandi. Daca sambata nu erau programate filme sau spectacole, era discoteca, doar pana la ora 22. 00. Se dansa in Parcul Libertatii in anii ‘85 –‘86 –‘87 –‘88 –‘89 pe ritmurile melodiilor lui Shakin’s Stevens sau Modern Talkin, C. C. Catch sau Sandra, acceptam acele timpuri, pana la un moment dat.

Muzeul Tehnic – Dimitrie Leonida,

Tot in anii de scoala cred ca stiam fiecare exponat pe de rost, de cate ori mergeam.

Inca este deschis, nu stiu pretul intrarii.

Observatorul Astronomic si statia meteorologica Filaret,

Langa Arenele Romane si el deschis uneori publicului. Si el ascuns intre copaci parcului dinspre Sos. Viilor.

Fantana lui Cantucuzino este si ea marturie a trecerii timpului peste ea, dar si a desenelor grafitti.

Terase cu vesnicele “rezervat” pe mese. Sunt locuri linistite pe malul lacului si bancute. Sunt si locuri de joaca special amenajate pentru cei mici. Se pare ca incet, incet sau de la weekend la weekend se umple tot mai mult. Poate si din aceea cauza de care am fugit si noi de prin alte parcuri.

Preturile la sucuri si apa sunt duble fata de cele ale magazinelor din afara parcului. Sunt doua la iesirea sau intrarea in parc, de pe strada 11 Iunie.

Plimbare placuta si daca veti vedea un chelios facand poze la frunze sau la te miri ce peisaj, lasati-l in nebunia lui.


[fb]
---
Trimis de laurentiucapac in 19.04.10 19:43:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4591 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurentiucapac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Carol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8000 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[19.04.10 19:52:51]
»

Mi-ai trezit amintiri foarte placute. Am lucrat timp de doi ani de zile la o companie care avea sediul in aproprierea acestui parc si de primavara pana toamna tarziu, sedintele saptamanale le tineam in parc. Era super ...sa te plimbi saptamanal in parc. Isteata sefa mea de atunci...ne relaxa cum singuri nu am fi facut-o.

webmasterXY*
[19.04.10 20:01:50]
»

Dupa cum ti-e dorinta @laurentiucapac. Sper sa compenseze cititorii dorinta ta cu voturi pentru un review frumos

ileanaxperta*
[19.04.10 20:02:38]
»

Laurentiu, un mare vot de la mine pentru descrierea atat de frumoasa si amanuntita despre un mare parc din Bucurestiul nostru iubit, parc vechi cu multe rezonante istorice si nu numai. Aici veneam sa ma plimb cu parintii si matusa mea impreuna cu verisoara mea, care stateau pe Serban -voda... ce amintiri frumoase din copilaria noastra fericita si lipsita de grijile de acum...

Dar parcurile copilariei mele sunt Parcul Circului si Obor... ce ziceti, sa scriu si eu despre ele? !

laurentiucapacAUTOR REVIEW
[19.04.10 21:01:05]
»

@Ileanaexperta,

De ce sa nu scrii? Iti este frica de cineva?

Scrie Ileana fata, cat vrei si de unde vrei.

molko*
[19.04.10 22:58:17]
»

Arenele Romane s-au "scos" in ultimii ani cu ceva concerte de inalta tinuta.. e una din locatiile de luat in seama de organizatorii de concerte.are o acustica excelenta.. Billy Idol si Placebo au sunat excelent aici!

kmy
[20.04.10 15:27:30]
»

Dar liliacul a inflorit? Si de restaurantu Dines nu spui nimic? Sau s-a desfiintat. E adevarat ca unde este acum restaurantul era o biblioteca?

laurentiucapacAUTOR REVIEW
[20.04.10 15:46:59]
»

@kmy,

Dines este si acum. La fel cum il stii, cu mesele pe iarba, locuri libere la mese nu erau nici acum, erau puse mese si pe treptele scarii din spate, cea care da afara din parc inspre autogara Filaret.

Despre Dines ce sa spun, am mancat o singura data, anul trecut si am sa mai intru in acel restaurant cand vor fi toate toalete ecologice ocupate, din tot parcul si strazile adiacente.

Am mancat si noi frumos ca tot romanul si ajuns acasa imi iesi un herpes pe buza de am stat asa cu el o saptamana. Ulterior am aflat ca patron este si un cetatean de alta nationalitate, care imi sunt cei mai dragi. Am primit anul trecut o invitatie la o cununie/nunta la care ginerica era cumnatul unuia dintre patroni, cel care a avut Restaurantul Blida din Regie.

Era ceva in genul acesta, dar noi chiuleam de scoala si intram in biblioteca?

Nu pot sa spun nimic despre ce era inainte pe acel loc, imi pare rau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
chelie_d
[26.04.10 19:23:01]
»

eu personal il consider cel mai frumos parc din bucuresti, mergeam mereu in week-end sa ne plimbam cu rolele si bicicleta... , dar din pacate mi-au furat bicicleta; (... ...si un vot

biancuta
[26.04.10 19:26:27]
»

Multe parcuri aveti voi! Si multe altele...Cand voi merge in Bucuresti cred ca nu-mi va ajunge timpul sa vizitez tot ce s-a scris despre el! Un vot si de la mine!

magdalena
[24.06.10 11:28:25]
»

Mausoleul nu este Monumentul Ostasului Necunoscut... Acesta din urma se afla in fata Mausoleului, care este ridicat in memoria militantilor comunisti.

Pozele sunt foarte frumoase, poza de pe bloc ar fi fost interesanta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, chelie_d, Diaura*, domidoc, ileanaxperta*, laurentiucapac, magdalena, molko*
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065330982208252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1