ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sinagoga Mare din București, azi muzeu

TIPĂREȘTE

"Fiecărei ființe umane îi este dată o scânteie de spiritualitate. Este însă de datoria sa să o descopere și să o însuflețească." / Al. Șafran

Un loc pe care l-am vizitat în iarna aceasta dar despre care am tot amânat să povestesc, chiar săptămâna trecută am pus bine cardul pe care aveam pozele, crezând că nu voi scrie despre acest templu decât cândva la iarnă. Dar mereu se ivește ceva ce ne dă planurile peste cap, de data aceasta, cineva de pe AFA, dorea informații despre cele trei temple evreiești din București deschise pentru vizitare și celor de altă credință. Nu puteam rămâne indiferentă la această provocare, ba chiar cred că îmi prinde bine deoarece locurile pe care le voi vizita în curând poartă o puternică amprentă a trecerii acestui popor prin lumea europeană. Și, de ce nu, mulți se vor fi întrebat de-a lungul anilor despre originea unor personalități ale vieții noastre culturale - mă rezum doar la acest aspect pentru a nu da naștere la un șir interminabil de ecouri - Ștefan Cazimir, Iosif Sava, savantul Alexandru Graur, tatăl comentatorului sportiv Dumitru Graur, Nina Cassian, Tristan Tzara, Iosif Iser, C. D. Rosenthal, Aurel Giroveanu, Alexandru Mandy, Laurențiu Profeta și câți alții din care totuși nu pot să nu amintesc de Sașa Pană, medic militar și scriitor care m-a fascinat și distrat cu năzdrăvăniile vieții de medicinist, o parte din "Născut în '02".

După ce am vizitat Templul Coral, încântată fiind că am aflat lucruri noi și nimeni nu m-a luat de ciuf să mă dea afară, am hotărât să vizitez și celelalte 2 sinagogi din zona Unirii, fără să știu că Templul Unirea Sfântă este în renovare. M-am ales deci doar cu Sinagoga Mare, actual Muzeu al Holocaustului din România. I se spune "mare" pentru că a fost cea mai mare un timp lung - are 715 mp în interior - și Poloneză pentru că a fost ridicată de polonezii evrei askenazi.

Sinagoga Mare sau "Poloneză" are o adresă: str. Vasile Adamache nr. 11, numele vechi al străzii fiind "a Sinagogii ". Dar nu încercați să o găsiți după adresă, aproape nimeni dintre riveranii tineri, majoritari, nu cunosc numele de V. Adamache iar dacă întrebi de sinagogă, te vor trimite la celelalte două. Misterul aveam să-l dezleg după ce am găsit templul: este singura clădire de pe așa zisa stradă, este foarte aproape de blocurile ce o înconjoară pe trei laturi încât ți-e imposibil să crezi că acolo încă vine lume. Plus că poarta principală este ferecată, logic, de ce să ocolești atât, deci intrarea se face prin spatele clădirii, pe o portiță mică; am ghicit-o să zic așa pentru că era aceeași firmă de pază și la portița din spate, am intrat în curte și imediat a apărut agentul de pază, binevoitor dar cu întrebările pe care deja le cunoșteam de la Templul Coral. După ce mă anunță ghidului sunt invitată în lăcaș, două persoane fiind la dispoziția vizitatorilor în acel moment.

Interiorul, o combinație de rococo cu baroc zic specialiștii, este pictat în culori calde, în stilul sinagogilor secolului XIX, este același plan ca și la Templul Coral, este tot de tipul serviciului religios "neolog", adică altarul este în față, spre est, spre Ierusalim, alături de Chivotul cu sulurile Torei. Vedeți și aici același aranjament al celor 12 triburi pe peretele altarului iar candelabrul imens desigur că atrage privirea. Impresia la prima vedere este de ceva impozant, încet însă îți dai seama că este puțin neîngrijită, că timpul îi macină și ei zidurile; faptul că astăzi este doar muzeu și aici nu se mai oficiază slujbe, se vede bine în interiorul ei. Bolta este cilindrică, largă, pe lemn cu trestie, după canoanele impuse de vremea respectivă, înălțimea fiind calculată funcție de numărul celor ce participau la ritualurile lungi, deci trebuia să corespundă nevoii de aer bun, respirabil. Vă dă totuși de gândit o statuie, un evreu sub o pânză, de fapt doar niște mâini și picioare, "Whi? " / De ce? Nu mă voi întinde în explicații multe despre spațiul interior, puține și care se potrivesc și aici, găsiți și în articolul meu despre Templul Coral. Ceea ce vreau să spun totuși colegului care s-a interesat de sinagogi, este că aici au dispărut băncile frumoase, elegante și foarte practice, care aveau trecut câte un nume, cel al credinciosului care-și plătea dreptul de a sta pe scaun la slujbă (adică egalitate în fața divinității dar cu măsură). Nu se oficiază slujbe de când este redeschis Templul Coral, așa cum spuneam, Sinagoga Mare este doar muzeu.

După ce au trecut numele meu în registru și un schimb de amabilități (vai, sunteți româncă, nu prea avem vizitatori români), doamna Hilda Grunberg a început să-mi povestească despre istoria antică a acestui popor, despre patimile lui, despre ce înseamnă Sion, despre idiș, despre ce au făcut evreii pentru români dar și invers - Regina Elena, Gala Galaction și mulți alții (mulțumesc doamnă Hilda, a fost interesant). Despre ce a însemnat cea mai grea perioadă a evreilor în țara noastră, citiți acolo sau vă povestește ghidul. Este o istorie neagră, o perioadă a istoriei despre care sunt convinsă că nimeni, niciodată nu va spune adevărul! Este doar vizita unui monument istoric, declarat așa de Academia Română, fapt ce a dus la salvarea lui de la demolare în 1980, de aceea consider că nu are rost să scriu nici despre istoria clădirii și nici despre pogromurile care i-au dăunat. Dacă mergeți acolo și studiați exponatele, dacă aveți ceva cunoștințe despre istoria noastră, sunt sigură că aveți de învățat. A vizita lăcașurile de cult și muzeele etniilor conlocuitoare dar și ale noastre, nu face decât să vă îmbogățească cunoștințele despre neamul nostru, așa cum este el dar și să înțelegeți mai ușor vremurile moderne care vă pun la index traseele turistice.

De obicei se vizitează de marți până vineri, este bine să vă informați în prealabil căci atunci când au ceva evenimente sau sosiri ale unor personalități importante, accesul vizitatorilor este interzis.

Probabil că cei care citesc articolele mele vor fi nemulțumiți de sărăcia informațiilor. Dar în cazul muzeului de la Sinagoga Mare, informațiile sunt personalizate, adică ele sunt aceleași pentru toată lumea, exponatele sunt aceleași, depinde însă de fiecare vizitator cum le înțelege sau cum dorește să le asimileze.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 08.05.16 21:10:19
Validat / Publicat: 08.05.16 22:10:27

VIZUALIZĂRI: 1563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Interiorul, fara banci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[09.05.16 13:32:16]
»

Buna!

Vizita ta la sinagoga mi s-a parut foarte interesanta mai ales ca ai avut ghid bine informat despre holocaust.

As avea o rugaminte la Webmaster si anume : ajutat de tine sa faca o localizare GPS mai exacta a celor doua Coral si Mare pentru ca deja imi imaginez din descrierea ta ca sunt destul de ascunse printre blocuri

Am punctat articolul mi s-a parut foarte interesant si as vrea sa vizitez macar Sinagoga Mare.

Cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.05.16 14:20:04]
»

@adrianbogdan -

Multumesc. Sper sa ajung miercuri in zona cu ceva treaba si sa fotografiez, pentru orientare usoara la Sinagoga Mare. La templul Coral este simplu, este pe str. Sf Vineri nr 9-11, pe partea dreapta a strazii cand vii dinspre bld. Coposu - intersectia de la fosta piata Unirea - lacasul este dupa Carpatica Bank.

Voi trimite tot miercuri datele de pe harta cu indicatii.

O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[09.05.16 14:28:58]
»

@elviramvio: multumesc frumos!

O alta intrebare: programarea a-ti facut-o telefonic si daca da unde gasesc numarul?

Multumesc anticipat!

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.05.16 14:36:25]
»

@adrianbogdan -

Nu se face telefonic, am un nr. de telefon la care nu prea se raspunde, vi-l dau si pe acela si, daca ajung miercuri, va iau programul actual pentru Sinagoga Mare (deci nu promit sigur ca ajung, depinde de persoana cu care am treaba dar fac tot posibilul).

Va trimit miercuri harta macar cu coordonatele.

Aurici
[09.05.16 17:34:09]
»

@elviramvio - Ce de locuri despre care nu știu sau la care nu am ajuns în Bucureștiul nostru!

Și eu aștept detaliile. Mi-am făcut o listă cu lucruri de făcut în București și poate vreodată i-o veni și rândul Sinagogii.

Oricum mulțumim ție dar și celorlalți care scriu despre astfel de locuri.

Vacanță plăcută că parcă se apropie! Sau e în toi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.05.16 21:23:17]
»

@Aurici -

Multumesc mult. Plec vineri, poate trag si lozul cu soare. In vacanta voi intra mai rar pe aici din lipsa de timp, vom fi ca "gitanii", fara cort dar la cateva zile schimbam decorul.

Multumesc pentru urari, vacante frumoase sa fie la toti!

elviramvioAUTOR REVIEW
[12.05.16 00:23:58]
»

Am incarcat cateva poze, n-am reusit sa fac unele mai clare, ultima este luata dupa o harta ca sa va dati seama de incadrarea intre blocuri. Am cautat-o pe doua harti dar, desi e monument istoric, nu apare marcata. Daca mariti pe google maps, pe satelit, veti recunoaste locul dupa poza pe care am incarcato, blocul are o latura lunga pe bld. Coposu, a doua pe Sf Vineri iar latura scurta pe Cluceru Udricani, iar strada care duce la sinagoga este Iuliu Barasch. Sincer nu mai am timp acum sa insist sa caut, am intrat in ultimii metri cu plecarea in vacanta.

Referitor la program, am intrat si am intrebat care este in momentul de fata: de luni pana joi, orele 9 - 15 vineri cam 9 - 12 sau 13 iar sambata si duminica inchis.

adrianbogdan
[13.05.16 13:01:33]
»

@elviramvio: multumim!

Vacanta reusita!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5980989933014 sec
    ecranul dvs: 1 x 1