GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Reviews nepunctat in concurs. - doar in dorinta de a aduce aminte de locurile ce merita atentie in Bucuresti
Pentru ca m-am nascut si am trait multi ani pe Cal. Victoriei multe palate din zona centrala a Bucurestiului fac parte din genul de amintiri “ cartierul meu iubit”.
Pe langa Paltul Monopolurilor de stat treceam zilnic. Niciodata nu am putut spune ca mi-a placut in mod deosebit cladirea, dar ceasurile ei faceau ca activitatile cotidiene ale mele si alte tuturor celor ce le consultau, sa se desfasoare conform planurilor zilnice. Inca din copilarie am aflat despre el ca a fost construit pentru a fi sediul Administratie Autonome a Monopolurilor de Stat. Ce inseamna asta…? Ca si inaintea celui de al II-lea razboi Mondial, statul detinea controlul asupra fabricarii si comercializarii a trei mari categorii de produse; alcool, tutun si sare. Si toata acesta activitate trebuia coordonata dintr-un singur loc. Asa s-a ajuns la construirea lui. Pacat ca nu s-a pastrat casa frumoasa de langa el (am vazut-o in cateva fotografii ale bunicilor). Cladirea are trei laturi, cea de pe cal. Victoriei fiind principala (dar angajatii nu pe aici intrau, ci pe una laterala), asa ca eu niciodata nu vedeam pe nimeni intrand sau iesind si copil fiind traiam cu impresia ca “ acolo este mereu inchis…si ca oamneii sunt in concediu “.
Palatul a fost multa vreme singura cladire de mari dimensiuni care pe toata lungimea parterului (la fatada principala) avea si are ferestre tip vitrina …. si imi aduc aminte ca toata lumea care trcea pe strada se admira sau isi aranja tinuta privind in vitrina ca intr-o oglinda. Imi inchipui acum cum se amuzau cei din interior... La aceste ferestre se ajunge urcand cateva trepte de marmura de Carara. Cladirea nu este placata cu marmura (asa cum poate cred unii) ci cu travertin (ca si Palatal Victoria). Structura de beton armat a palatului nu mai era demult o noutate in constructii (pentru cine nu stie, prima cladire unde s-a folosit aceasta tehnica si acest tip de material din Romania, este Palatul Patriarhiei)
Din cate stiu eu, Palatul Monopolurilor a fost prima cladire care a benficiat de instalatie de aer-conditionat.
De cate ori trec pe langa el acum in ultimii ani vad ca arata din ce in ce mai rau. Placile de marmura sunt spate, ceasurile stau in loc si nimeni nu are ochi si bani si pentru acest palat care atunci cand a fost construit era foarte avangardist, dar care si acum ar putea fi folosit in conditii mult mai bune.
Trimis de Diaura* in 11.01.10 23:11:50
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Diaura draga, iti apreciez foarte mult efortul si intentia ta de a pune in evidenta atatea locuri frumoase din Bucuresti. Stau doar si ma gandesc, acum in noapte, daca si postarea atator poze este facuta tot cu aceeasi intentie?! (stii doar, pozele se contorizeaza la puncte...). Succes in continuare si noapte buna!
fii serioasa, pozele impresiilor in afara de concurs NU au cum sa se contorizeze. Ar fi cu totul ilogic.
Exceptii de la regula probabil vor exista - daca voi consider ca e cazul, dar nu la aceste reviews-uri nu are cum sa fie.
Pozele sunt " la pachet " cu textul. Pentru a face clar o legatura intre nume si cladire. Pentru a putea fi recunoscute de oricine care trece pe langa ele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ