ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Bucuresti: un Indrumar al Turistului Roman din Provincie

TIPĂREȘTE

Nu va impacientati prea tare, de data asta nu voi scrie un rw in stilul celor precedente. Nu voi intra in detalii mai mult sau mai putin amanuntite, ci voi incerca sa merg direct la tinta, si sa exemplific ce vreau sa spun cat mai simplu posibil.

Dati-mi voie sa ma prezint: sunt @zuftim, si sunt un TRP, adica un Turist Român din Provincie.

Voi scrie un pic despre Bucuresti, capitala patriei noastre. Sunt constient ca imi asum un mare risc, avand in vedere ca probabil majoritatea cititorilor membri AFA sunt din Bucuresti, sau cunosc foarte bine capitala patriei noastre, iar un rw despre acest oras din partea mea ii va plictisi, daca nu chiar ii va enerva. Asa ca voi fi cat mai scurt si mai simplist in exprimare.

Voi incepe cu o dubla declaratie de dragoste, pe care e treaba voastra daca o veti crede sau nu.

1) - declaratie “pregatitoare”: Orasul meu de suflet (poti citi daca vrei si “cel mai frumos”, “cel mai indragit” etc) este orasul in care locuiesc, Timisoara. Scuzati subiectivismul, dar doar “va pregatesc” pentru urmatoarea afirmatie:

Si 2) - ceea ce are legatura cu acest review - Capitala mea de suflet (poti citi daca vrei si “cea mai frumoasa”, “cea mai indragita” etc) este Bucuresti.

De ce? Nu va speriati, nu ma lungesc sa motivez. Asa, iaca, pur si simplu. Dragostea este sau nu este, nu are motivatie, asa zice teoria. V-am convins? Daca nu, o luam altfel.

Daca va uitati pe o harta a Europei, veti vedea ca exista 3 capitale mai apropiate ca distanta rutiera de Timisoara decat Bucuresti (558 km): Belgrad (166 km), Budapesta (286 km), Viena (524 km). Zagreb (622 km) e tot pe acolo, dar deja iese din obiectul discutiei. Eu insa, imun la sfaturile altora, incluzand aici si reprezentanti ai agentiilor turistice, atunci cand merg cu avionul in vacanta si nu din Timisoara (rar plec in vacanta de vara cu avionul din Timisoara, ca nu are zboruri pe destinatiile mele favorite litorale), aleg Bucurestiul (sau Otopeni, ma rog) ca locatie de pornire, si nu celelalte orase amintite.

Stiu. Tot nu v-am convins.

Dar daca va spun ca imi rezerv una, sau 2, sau 3 nopti la un hotel in Bucuresti inainte de a pleca spre Grecia de pilda, ce mai spuneti? Deci, vacanta mea de vara (includem si luna septembrie la anotimpul “vara”) consta de obicei in: “una sau n insule X” + “una capitala Y”, unde “Y = Bucuresti”!

Sa nu credeti ca ma folosesc de prilej ca sa vizitez pe cineva in Bucuresti. Nu am rude, prieteni (inca…) etc. Ba, pardon, acolo ma intalnesc cu George Enescu, Mihai Eminescu, Mihail Kogalniceanu, Mihai Viteazul, Regele Carol I, Gheorghe Lazar, I. L. Caragiale, Spiru Haret si multi altii. E drept, nu anual cu toti deodata. Cum decurge intalnirea? Eu ii privesc, ii admir, imi mai amintesc ce au facut fiecare dintre ei pentru noi toti si implicit si pentru mine. Ei in schimb nu prea ma baga in seama, stau de fiecare data cand ii revad in aceeasi pozitie, nemiscati, martori dar si personaje principale in evenimentele petrecute intr-o istorie zbuciumata, imperturbabili in pofida trecerii anilor…

Dragi cititori bucuresteni, daca ati rezistat pana aici e OK, dar de aici incolo v-as sfatui sa abandonati cititul, caci chiar ca va veti plictisi, nu veti afla nimic nou, cu asta nici defel nu vreau sa insinuez ca ati putut afla ceva si pana acum din acest review. Ce voi scrie in continuare este pentru un TRP asa ca mine, eventual unul care n-a prea fost in Bucuresti.

Sa zicem ca tu, TRP, cobori un pic buimac din tren in Gara de Nord din Bucuresti. Trage aer in piept, linisteste-te. Nu-i dracul asa de negru si nici Bucurestiul asa de mare si intimidant pe cat iti pare la prima vedere. Oamenii sunt joviali, veseli, vorbareti, inteligenti, cititi, informati, poate un pic ironici, increzuti si siguri de sine, ca in orice capitala a oricarei tari. Dar te vor ajuta cu un sfat sau chiar mai mult, orice problema ai avea. Si poti comunica cu ei aproape instantaneu, poti inchega o discutie oricand despre orice. Orienteaza-te un pic, eventual intreaba pe cineva in ce directie e hotelul pe care ti l-ai rezervat din timp, asta daca n-ai o harta electronica sau pe hartie la tine. Ai grija, ca daca intrebi pe cineva unde e locatia X si iti arata directia incotro sa mergi si mai si spune ca nu e departe, acea persoana vorbeste in termeni de Bucuresti, deci s-ar putea sa ai de parcurs o distanta egala sau mai mare cu/decat cea din capatul orasului sau satului tau de origine si pana in capatul opus!

Bun, ai ajuns la hotel si te-ai cazat. Nu insist, doar iti spun ca in Bucuresti sunt multe hoteluri, ai de unde alege, si pentru toate buzunarele, si in general ai sanse de conditii bune de cazare la banii platiti. Ce-ti recomand in primul rand, eu asa fac, ma cazez in zona centrala, deci in perimetrul Gara de Nord-Piata Victoriei-Piata Romana si spre sud, pana in zona Pietei Unirii.

Mai e o varianta, pe care am ales-o anul trecut, si a fost f bine: rezervare si cazare intr-un hotel in orasul Otopeni (15 km nord de Bucuresti), asta daca tu, TRP, mergi mai departe cu avionul din aeroportul international Henri Coanda din Bucuresti - Otopeni, cum am facut si eu. Voi detalia poate acest subiect intr-un alt review, candva, cu nume hotel, mijloace de transport (ai la dispozitie autobuz – 2 linii de expres pana in centrul Bucurestiului respectiv Gara de Nord Bucuresti), transfer asigurat de hotel de la / la aeroport etc, ce mai, totul super OK, si la un pret rezonabil.

Acuma e cazul sa il dezamagesc putin si pe TRP. Nu voi insira obiectivele de vizitat din Bucuresti, si nici detalii despre ele. Sunt atat de multe si de frumoase, incat in primul rand as obosi eu sa le enumar si sa le detaliez, si ne-am lungi in mod inutil. Cauta pe AFA, pe orice sait, in orice carte, pe net, si vei gasi totul detaliat.

Eu doar iti propun o schema simpla de deplasare, o plimbare pietonala care mie imi umple sufletul de bucurie si placere, ori de cate ori vin in Bucuresti, deci aproape anual. Porneste de pilda din Piata Victoriei, caci e f probabil, ba chiar recomandabil sa fii cazat in zona, fiind aproape de Gara de Nord. De aici, ia-o pe Calea Victoriei, spre sud. Aceasta este o veche si celebra artera a orasului, care musteste de istorie si obiective cu totul deosebite. Repet, nu le insir, ca “asa vrea de data asta muschii mei”, doar atata spun, ca aceasta artera, Calea Victoriei, este Strada Arhetipala a Romaniei, prietene TRP. Daca n-ai calcat macar o data in viata pe Calea Victoriei din Bucuresti e ca si cum iubesti Grecia si n-ai calcat niciodata in Ciclade. Sa nu te aud ca te declari român adevarat daca n-ai simtit si pipait Calea Victoriei macar o data in viata!

Dupa ce ai admirat aceasta artera impresionanta si tot ceea ce contine ea, ajungi intr-un final la o apa, care se cheama raul Dambovita. De aici, ia-o la stanga pe Splaiul Independentei, pana ajungi in zona Pietei Unirii. Ai grija ca e mare si aceasta piata. Viziteaz-o pe indelete, ai ce vedea frumos si in aceasta zona. Daca insisti un pic spre sud, ajungi la un moment dat sa vezi in departare spre vest o cladire mare. Ai ghicit, e Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, cum i se spunea candva. Daca vrei, du-te pana aproape de ea s-o vezi mai bine, dar apoi rogu-te intoarce-te, sa ne continuam turul.

Bun…Ai ajuns din nou in P-ta Unirii. Acum ia-o din nou spre nord, dar de data asta pe o artera mai noua, mai lata, mai comerciala. Eu ii spun generic Bulevardul Magheru, desi are diverse denumiri pe diverse tronsoane. Vei trece prin P-ta Universitatii, P-ta Romana, si vei ajunge din nou in P-ta Victoriei. De aici, optional, daca esti tanar si nu obosesti repede, poti continua drumul pe Soseaua Kiseleff, pana la Arcul de Triumf. Mai poti apoi continua daca vrei pana la Complexul Expozitional, Romexpo, si Piata Presei Libere sau Casa Scanteii cum i se zicea odata, poate asa iti suna mai cunoscut. Aici poti sa vizitezi salba de lacuri din nordul orasului, dar nu insist, noi ne concentram acum atentia doar la zona centrala.

In tot acest perimetru ce l-am mentionat, draga TRP, poti admira o multime de muzee, statui, palate, hoteluri, teatre, Ateneul-emblema, biserici mici in general dar splendide, magazine, restaurante, unele cu vechi traditii, carora le calcau pragul monstrii sacri ai culturii romane. Prietene TRP, inainte de a vizita la infinit Viena sau Budapesta, Parisul sau Londra, Roma sau Madridul, e foarte OK, si eu le vizitez, sunt “mai mult decat superbe”, dar te rog, viziteaza macar o data si Bucurestiul, te asigur ca ai ce vedea deosebit si in propria-ti capitala, iar apoi iti vei dori sa revii, mereu!

Cand vrei sa te odihnesti oleaca, iti propun sa intri in Gradina Cismigiu, un frumos parc central al Bucurestiului. Nu este doar un prilej de odihna, ci este un obiectiv turistic in sine, verde, dar si cu ochiuri de apa reconfortante, placut, prietenos si relaxant, mai ales daca e cald afara.

Dar ce-mi place mie mai mult si mai mult, cand se lasa seara mai ales, si luminile orasului incep sa se aprinda, si iese lumea la plimbare, este sa ma afund in stradutele zonei Lipscani, in cartierul vechi al Bucurestiului. Ai si aici, draga TRP, o multime de obiective de vazut. Iti recomand sa iei loc la o terasa sau restaurant sa savurezi o cina traditionala romaneasca delicioasa, intr-un decor cu rezonante vizuale din vremuri de altadata, dar atentie! Chiar daca esti obisnuit de la tine de acasa cu restaurante mai piperate la pret, mai pune un 20-40 la suta la estimarea pretului, asa de siguranta!

Te vei simti, printre multe altele, placut impresionat de numarul turistilor straini in continua crestere. Acest lucru l-am remarcat si acasa, in Timisoara, pe langa deja clasicii italieni au aparut tot felul de alti turisti straini, veniti de pilda in city-break, sau adevarate excursii de grup cu autocare; incepe sa se miste sper si in Romania turismul extern, adica ma refer la sensul dinspre turistii externi catre Romania.

Dar, draga TRP, sa nu cumva sa indraznesti sa iesi din Lipscani fara sa vizitezi o anumita biserica, ca te bat! Este vorba despre splendida si renumita Biserica Stavropoleos, preferata mea din zona centrala a Bucurestiului, construita in stilul arhitectonic brancovenesc. Stop. Mi-am promis sa nu detaliez. Dar o gasesti, prietene TRP, pe strada cu acelasi nume, este frumoasa, subtila, delicata dar si monumentala prin stralucirea ce o emana, fara a fi mare-mare.

Acuma, mai am de facut o precizare, despre un alt fel de obiectiv. Un factor important al concediului multora dintre noi – al meu nu! – este shoppingul.

Secretul unei casnicii reusite consta, dupa parerea mea, printre altele, pe langa mult cantata (de poeti sau trubaduri) dragoste, si in stiinta compromisului. Spre exemplu, consoarta imi accepta “pietroaiele” de prin Acropole, Delos, Micene, Epidauros, Efes, Pergamon etc, …, etc. Sa nu credeti ca ei nu-i plac deloc, dar nu e “maniaca” chiar ca mine.

Eu in schimb ma inarmez cu rabdare stoica (aici amintesc ca de real ajutor in a privi viata de destule ori intr-un mod “stoic” m-au ajutat Zenon, partial Cicero, Epictet, Marc Aureliu si mai ales Seneca – fara sa fie totusi toti acestia preferatii sau favoritii mei) si strabat tot felul de magazine mai mult sau mai putin interesante din punctul meu de vedere. Cate magazine n-am vizitat la viata mea, Doamne-Dumnezeule! Aoleu, si cate mai am de vizitat!!! Sunt si zone comerciale care m-au atras in viata in mod special, si le-am considerat obiective turistice in sine. De exemplu, Marele Bazar sau Kapali Cearsi din Istanbul, ori Bazarul de Condimente sau Mirodenii, daca vreti (tot din Istanbul). Sau zona veche din Sousse Tunisia, o superba arie traditional – orientala, interesanta atat ca arhitectura veche araba cat si in materie de bazar - shopping. Sau Trafford Centre in Manchester, aproape de stadionul Old Trafford al lui Manchester United, si multe altele.

Pai ajung acum si la Bucuresti. Facandu-i pe plac sotiei, am ales din diferite oferte si am dus-o la un mall care si mie mi-a placut, pre numele sau AFI Palace Cotroceni. Rog pe @webmasteri sa elimine denumirea mallului daca nu e voie. Dar eu nu fac reclama la produsele din magazine, pe mine ma intereseaza magazinele ca obiectiv turistic in sine, ca estetica sau pur si simplu imi pica cu tronc cu ceva; de pilda mall-ul acesta are in interior un patinoar in mijloc, si o imitatie de munti stancosi care mie mi-au placut, chiar daca un estet adevarat poate ar zice ca e cam kitch. Anul trecut, poposind in Bucuresti 3 zile in drum spre Mykonos, i-am spus sotiei, vazand “stancile” de la mall: “draga ce sens mai are sa mergem in Santorini cand avem asa ceva aici!

Anul asta, voi repeta poanta, de data asta chiar e de actualitate, sper sa revin in Santorini! Doamne-ajuta!

Acuma eu fac o paranteza. Observati ca uneori fac mici glumite pe seama diferitelor obiective turistice. Obiectul acestor glume nevinovate, la mine cel putin, nu poate fi decat ceva la care tin, ba inca f. mult. Ceva ce nu-mi place, ma abtin sa comentez in vreun fel sau altul.

Hai sa glumesc pe seama a 2 zone turistice ce fac indisolubil parte din sufletul meu.

De pilda, litoralul romanesc, care e “scurt” deci f. aglomerat. Sunt insa in stare sa renunt la un proiect de vacanta undeva in Europa, daca mi se face brusc dor de litoralul nostru! Dar ce-o fi de preferat: sa fii nevoit datorita aglomeratiei, sa te inghesui la nevoie cu un mos si-o babuta de 80 de ani pe-un cearsaf la mare, sau sa …admiri apusul de soare la Oia, acolo tot inghesuit intre un mos si-o babuta, datorita aglomeratiei!

Multe altele mai puteti face si vedea in Bucuresti. Eu am incercat sa va prezint o schema minimala de deplasare prin centrul orasului, sa incerc sa trezesc interesul celor care inca nu au vizitat capitala sa o faca pentru ca merita. Iar daca a mai ramas macar un bucurestean in stare sa reziste sa citeasca pana la final acest review, inseamna ca mi-am atins scopul: acela de a va face sa iubiti si sa pretuiti vechea Cetate a lui Bucur!

Post Scriptum

Informatii suplimentare despre o mica parte din multele obiective turistice din Bucuresti, ca si detalii vizuale, veti gasi, daca doriti, la capitolul “fotografii".

## end review sc

[fb]
---
Trimis de zuftim in 24.08.14 13:36:15
Validat / Publicat: 24.08.14 20:14:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Palatul C. E. C. construit in stil eclectic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

35 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.08.14 21:10:08]
»

@zuftim:

…daca a mai ramas macar un bucurestean in stare sa reziste sa citeasca pana la final acest review…

Da, a rezistat! Am fost curioasă să văd cum prezintă un "TRP, adica un Turist Român din Provincie" capitala noastră.

Ai descris frumos un posibil traseu prin Bucureşti care poate fi - bineînţeles - fragmentat funcţie de timpul şi rezistenţa fizică a fiecăruia.

Dacă m-ai întreba pe mine (bucureştean devenit şi nu născut, dar locuind aici de 40 de ani), ce loc îmi place cel mai mult din îndrăgita capitală, ţi-aş răspunde fără ezitare: Centrul istoric. El se află aproape de Kilometrul 0, în zona primelor artere meşteşugăreşti şi comerciale cuprinzând străzile Lipscani, Şelari, Şepcari, Covaci şi Gabroveni până la Hanul lui Manuc. Aici încă mai dăinuie rămăşiţele Curţii Domneşti. Dacă te plimbi ziua prin această zonă, dacă faci abstracţie de unele clădiri părăsite şi părăginite, vei vedea Bucureştiul de altădată. Sunt multe clădiri de patrimoniu, din păcate nu toate îngrijite.

zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 21:18:06]
»

@iulianic: Va multumesc pentru rabdare! Si ati completat atat de frumos referirile mele prea lapidare despre zona istorica a Bucurestiului. Am dorit in acest rw sa prezint o "schema" simpla de deplasare, cu cateva referiri sumare la unele obiective turistice, lasand imaginarul si potentialul turist sa descopere singur, sau cu ajutoare suplimentare, tot ceea ce este frumos de descoperit in centrul Bucurestiului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.08.14 21:37:56]
»

Foarte frumos ati scris despre Bucuresti, orasul in care m-am nascut, in care am copilarit, am invatat, in care mi-am crescut baiatul, despre orasul pe care-l iubesc!

Daca m-ar intreba cineva ce-mi place mai mult in Bucuresti as raspunde cu siguranta: bisericile, muzeele, parcurile, strazile cu parfum interbelic din zona Pietei Romane - Dacia - Gradina Ioanid - Gradina Icoanei! Si librariile: preferata familiei mele este Carturesti de pe Magheru colt cu Pictor Verona cu minunata Gradina Verona unde au cea mai buna limonada dupa gustul meu! Si cate altele...

Va doresc multe, multe plimbari frumoase prin Bucuresti!

Flaviu
[24.08.14 22:18:37]
»

@zuftim: Cam asta ar fi fost tabloul pe care l-as fi pictat si eu pana in urma cu un an si jumatate. Intre timp, din pacate, am ajuns sa cunosc si lucrurile mai putin frumoase ale orasului, lucruri ramase, de multe ori, nevazute ochiului turistului.

Bucurestiul ramane, totusi, principala destinatie turistica a tarii si recomand oricui sa-l viziteze macar o data in viata.

O seara frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 22:36:47]
»

@Flaviu: Asa este, sunt de acord cu tine. Am fost de multe ori in capitala, de vreo 15 ori cred, in anii '90 in interes de serviciu combinat cu turismul, apoi doar in scopuri turistice.

Pot sa spun ca am ajuns sa vad destule locuri din Bucuresti, si nu numai zona centrala. M-am confruntat in timp si cu bune, si cu rele, asa cum te poti confrunta peste tot in lume. Am vrut in rw sa subliniez ceea ce este pozitiv, chiar daca destule aspecte sunt perfectibile.

Bucurestiul mai ales in zona centrala este frumos, si eu nu pot cand scriu decat sa spun adevarul - adevarul meu mai precis -, care e subiectiv ca in cazul fiecaruia dintre noi, si anume ceea ce simt: imi place si iubesc Bucurestiul, ma fascineaza, mi-e anual dor de el!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 22:53:19]
»

@Floria: Va multumesc ptr aprecieri, dar si ptr frumoasa dvs evocare a orasului in care v-ati nascut, Bucuresti!

Da, la libraria Carturesti mi-am petrecut si eu majoritatea orelor de... shopping la mallul mentionat in rw!

Voi reveni in capitala ptr 2 zile, in drum spre Grecia, in septembrie, si voi urma negresit sugestia dvs de a bea cu sotia limonada in Gradina Verona, mai ales ca observ ca e chiar in centru din ceea ce povestiti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Flaviu
[24.08.14 23:05:05]
»

@zuftim: Va inteleg perfect. Si mie mi-a placut si am iubit Bucurestiul de la prima vedere pana cand m-am lasat rapit de tot de farmecul sau irezistibil!

Si daca tot suntem la capitolul ''locul meu preferat din Bucuresti'', eu va recomand o plimbare prin Parcul Carol. Daca nu l-ati vizitat deja, cred ca merita sa o faceti. Aaaa, si pentru shopping, eu prefer Baneasa Shopping Center.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 23:09:14]
»

@Flaviu: Multumesc pentru sugestii! Voi tine cont de ele cat de curand posibil!

maria55 †
[24.08.14 23:14:09]
»

@zuftim: felicitari, super/bonus de la mine!

Michi
[24.08.14 23:41:20]
»

@zuftim: ai scris atat de frumos incat daca n-as fi bucuresteanca, m-as indragosti imediat de Bucuresti si as veni urgent sa-l vad. Daca citesti printre randuri poti observa imediat ca nu-mi place orasul meu asa cum s-a dezvoltat, agresiv si fara gust. E intradevar dinamic dar la limita lui: "da-te la o parte sa trec eu". E haotic in punctele aglomerate ca piata Obor, Unirii, Gara de Nord. Cartiere care-mi plac: stradutele cu nume de capitale, cele din Cotroceniul vechi sau cele ascunse in parcul Domenii unde oamenii traiesc un alt ritm. In Bucuresti oamenii activi nu-si traiesc viata ci sunt angrenati in facerea de bani. Judec orasul meu prin ochii unui batran carcotas care nu prea mai intelege ce se intampla si incotro ne indreptam, Din nou, felicitari pentru review.

F2A1C
[24.08.14 23:45:18]
»

@zuftim: Daca tot ajungeti in centrul istoric, nu ratati Festivalul Caragiale

Cit despre preturi, am vazut mai mari in Cluj si Sibiu. Mai mari decit la Caru' cu bere, da? pentru mese care nu se compara (primul caz) sau nu se pot minca (al 2-lea). Cu putina atentie, se maninca bine si la preturi aproape ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 23:47:12]
»

@maria55: Multumesc frumos, doamna! Daca-mi permiteti un lucru pe care l-am observat, locuiti in Eforie-Sud daca nu ma insel; este prima statiune a litoralului pe care am vizitat-o, la varsta de 7 ani, de mana cu mama.

Si ca sa nu deviez de la subiectul acestui rw si sa-i supar pe @webmasteri, tot atunci, in drum spre Eforie-Sud - superba si in perioada interbelica [pauza] Carmen Sylva, poposeam pentru prima data in Bucuresti, insa doar pentru putin timp, in gara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 23:54:08]
»

@Michi: Va multumesc frumos, Doamna. Doamna simplu, dar si Doamna a scrisului pe AFA

zuftimAUTOR REVIEW
[24.08.14 23:59:26]
»

@F2A1C: Mersi ptr informatii. Da, nu sunt chiar preturi de speriat, cu putina atentie intr-adevar totul e OK. Comparatia cu alte preturi era facuta la modul general, exista locuri comparativ egale ca preturi sau chiar mai scumpe si in alte orase mari ale tarii.

Dabator
[25.08.14 00:49:28]
»

@zuftim: Obișnuit cu excelentele povești grecești m-am mirat să văd o poveste despre București.

De multe ori m-am întrebat cum percep "ceilalți" Bucureștiul, mai ales că a fost ciuntit permanent. Am citit articolul cu mândrie locală nedisimulată.

Unul din puținele lucruri bune care i s-au întâmplat Bucureștiului în ultima vreme este centrul vechi, care atrage o grămadă de turiști străini. Am fost odată pe acolo și am plecat la 3 dimineața. Străzile erau pline, iar noi, cei care ne întorceam acasă nu aveam loc de mulțimea de tineri care de-abia soseau. Pentru ei de-abia începea distracția. Asta din punct de vedere turistic chiar înseamnă ceva.

Nu frecventez zona, este relativ scumpă, dar este o zonă care atrage turiști.

Am citit la prânz impresiile și am admirat stilul. Interesat PdV al TRP .

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.08.14 09:54:42]
»

Într-adevăr, Bucureştiul, ca de altfel orice altă capitală sau mare oraş din lume, are zone frumoase, dar şi zone urâte, este şi curat, dar şi murdar, are locuitori civilizaţi, dar şi mai puţin civilizaţi. Rezumând, Bucureştiul are şi aspecte pozitive, dar şi negative.

Cândva, cineva îmi spunea că nu merge în excursii pentru că ghizii îţi arată numai părţile frumoase, nu şi adevărata viaţă de acolo. Păi, dacă în Egipt - de exemplu - ţi s-ar prezenta doar sărăcia şi mizeria, oare cât timp ar mai rămâne pentru celelalte?

Colegii noştri din provincie cred că ştiu că nouă, bucureştenilor, nu ne ajunge întreaga viaţă pentru a ne cunoaşte bine oraşul. Vacanţele ne cheamă spre alte zări, mai răcoroase, mai pline de inedit, iar în rest timpul nu ne permite să-l explorăm pe îndelete. Cu jenă mărturisesc faptul că nu am fost niciodată la Baneasa Shopping Center şi nici la AFI Palace Cotroceni, deşi sunt şi eu - ca orice femeie - pasionată de cumpărături. @Flaviu şi @Zuftim, mulţumesc pentru sugestii!

Las aceste vizite pentru zilele de iarnă, atunci când nu fac deplasări lungi, în afara oraşului.

zuftimAUTOR REVIEW
[25.08.14 10:16:29]
»

@Dabator: O zicala celebra se refera la un individ care, in functie de numarul victimelor sale, este considerat criminal sau erou.

O voi parafraza si voi zice:

"Un om cu o singura obsesie poate fi considerat nebun. Dar un om cu multe obsesii are mari sanse sa fie considerat un om normal. "

Intr-adevar, Grecia este cea mai mare obsesie turistica a mea. Dar nu este singura!

Bucurestiul m-a fascinat din copilarie. Si acum, de cate ori pot, il vizitez cu cea mai mare placere. Anual simt nevoia si dorinta sa-l revad.

Multumesc pentru frumoasele cuvinte si interesantele adaugiri.

TraianS
[25.08.14 12:50:41]
»

“Sa zicem ca tu, TRP, cobori un pic buimac din tren in Gara de Nord din Bucuresti. Trage aer in piept, linisteste-te. Nu-i dracul asa de negru si nici Bucurestiul asa de mare si intimidant pe cat iti pare la prima vedere. ”

--

Fiind si eu un TRP-ist, am apreciat sfaturile din acest review.

Am trecut si eu de mai multe ori prin Gara de Nord, dar nu pot spune ca eram un TRP-ist in adevaratul sens al cuvantului. Scopul meu era mai mult de genul get in / get out, cat mai rapid cu putinta si cu cat mai putine vanatai.

Oamenii sunt joviali, veseli, vorbareti, inteligenti, cititi, informati, poate un pic ironici, increzuti si siguri de sine, ca in orice capitala a oricarei tari.

Nimic mai adevarat. De cum vei pasi de pe scara trenului, tragand ditamai geamantanul dupa tine (ca deh – ai de dus chestii “de acasa” cunoscutilor –apa atat de dulce ca din fantana din curte nu e nicaieri), vei fi intampinat de un bucurestean jovial, vesel, vorbaret, inteligent, citit, informat etc. El iti va spune:

“-Bine ati venit, in Bucuresti! ” si te va ajuta imediat cu geamantanul [sau cu traista – nah pentru astia de’ai mei de la sat. ] Nu te va lasa sa ti-l cari singur, pentru nimic in lume, chiar daca nu mai ai alte bagaje. Te va trata precum un lord.

In timpul cat strabateti peronul, iti va oferi informatii turistice exacte despre frumosul oras. Te va intreba, unde doresti sa mergi, aeroport, autogara, hotel, ... poate vreun minister, unde ai de rezolvat niste hartii!? Cunoaste el pe cineva acolo, daca e nevoie.

Masina lui e parcata putin mai in spate, la umbra. Daca e rechin adevarat, o are parcata chiar in fata, unde ceilalti pestisori, il pot admira cu ce prada s-a intors de pe peron . Va trebui sa faci traseul asta de cateva ori, pana vei invata sa le citesti privirile. Vedeti dvs., la Bucuresti se pescuieste taman pe dos. Din apa se arunca carligul si nu invers.

Calatoria spre destinatia dorita e un vis. Te uimesc multimea masinilor, haosul din trafic, cladirile mari si impunatoare si esti asaltat de diferite mirosuri. Cu intampinatorul tau, deja esti ca-n familie si parca va cunoasteti de o viata. El iti va spune finule, fratele meu, sau verica si tu poti sa-i spui la fel.

Da nene! Ai ajuns la capitala! Nu-ti vine sa crezi.

Dupa aceasta calatorie minunata incarcata de atatea sfaturi turistice (si practice) achitarea notei de plata va fi o adevarata placere. Nimic nu te mai poate uimi!

TRP-ul nu are pentru ce sa-si mai faca griji pentru astfel de practici. S-au schimbat lucrurile cica. Au avut japonezii grija?

---

Pe vremuri in Gara de Nord gaseai si multi copii cu pungi. Dar ei sunt o poveste de mult inchisa. Astazi nu-i mai vezi. Cel putin, nu in gara. La fiecare poarta a garii de nord, acum gasesti niste Men In Black (de ceva timp defapt), care nu te mai lasa sa intri in Gara, daca nu ai bilet.

Prin gara, se mai plimba si cate un militian (ca un cocos) urmat de catre doi jandarmi. Si el e la pescuit. El e The Great White. De obicei isi incordeaza falcile pe cate un amarat de boistean, de-l scutura bine, ca toata pestimea incojuratoare sa vada cine e el. Sa traiti domn' Politist!

---

Pe langa casele de bilete mai aveai sansa sa gasesti oameni de la tara, trecuti de vreo 70 de ani (sau pe acolo). Ei sunt cei de care statul are grija. Aveau dreptul la nu stiu cate calatorii gratuite pe an, cu insotitor. Veterani, chestii de boala, din astea, de'a varstei...

“-Mergi la Suceava? ”

“-Da! ”

“-Hai cu mine, ca mergi la jumatate de pret! ”

E pe bune treaba? Daca o sa primesti o amenda mai apoi in tren?

Tipa de la ghiseu te asigura ca e totul in regula si legal. Da-i jumate din banii de bilet mosului si mergi cu el. El are grija la randul lui de cea de la ghiseu; iar cu nashul a vorbit deja.

Ah... ce vremuri. Un batran si cu vreo 7 insotitori. Da ce n-am voie sa calatoresc cu alaiul??

--

Drumul din Gara la Aeroport.

Mai demult era complicat. Trebuia sa schimbi doua autobuze. Pe cea de la ghiseul de bilete puteai sa o bati... si nu-ti explica unde si cum trebuie sa schimbi. Trebuia sa gasesti alt jovial. Numai sa indraznesti! Acum e mult mai usor. Exista autobuzul express, sapte sute nu stiu cat. Trebuie totusi sa stii de unde sa-l iei. E undeva in spatele garii, iar casa de bilete e cu totul in alta parte.

Mergi iti cumperi bilet, iar apoi te taraii cu gentile prin fata rechinilor, pana pe partea cealalta.

Ai bilet. Poti sta linistit!

-TEAPA!!!

Sa ai bilet nu este destul! Trebuie sa ti-l compostezi. !!!

Ghici cati TRP-isti uita sa-si composteze biletul?

Destui.

Merg din an in pasti pe acolo, dar de fiecare data a fost control iar RATB-ul a incasat sume frumoase de la cei neatenti.

Acum nu demult, degeaba compostasera biletul baietii. Cica nu a mers aparatul. I-a executat pe toti. Frumoasa captura.

Ia mai dati-i in Centrul meu vechi de capsunari. Nu au de unde plati?

Daca ai timp sa astepti este si tren! Inca n-am fost... dar cica e fain.

-

Con Artists

Aici deja vorbim, de crema cremelor, king of the hills, top of the heap, type of guys. Oameni cu adevarat stilati.

Astepti trenul, pe peron si se aseaza langa tine. E trist. Mergea in Spania si pe tren, venind din provincie, i-au turnat ceva in cafea si l-au adormit. I-au furat tot. Acuma nu are bani nici sa se intoarca acasa.

A aranjat ceva cu nasul, dar ii trebuie cateva zeci de lei. Iti lasa geaca... daca vrei. Garantie.

Ti se face mila. Ii dai.

In fond, ti se putea intampla si tie, nu?

--

Ei nah. Vremuri demult apuse.

Gara de nord nu mai e asa. Nu e ca pe vremurile de inceput de capitalism, cand era doar McDonalds. Acum pare-mi-se a mai aparut si un KFC.

A aparut si un ditamai frumos podul, peste linii. Cu adevarat frumos – adevarata atractie turistica – nu m-ar mira sa apara in pozele din revistele WizzAir.

La ultima mea vizita, am gasit aproape toate personajele. Sunt toti acolo - poate mai putin cersetorii care au emigrat.

Totusi, parca gara e mai goala... mai batrana, chioscurile cu ziare sunt la fel (baricadate pana-n dinti), aceleasi fete triste, McDonalds a obosit si el; mai putini oameni, dar totul la fel.

La fel de sinistru.

nadiaandreea
[25.08.14 13:01:42]
»

@zuftim: Excelent review!

Va ofer felicitarile mele si o recomandare: nu ratati cofetaria cu traditie Casa Capsa (mai multe informatii: capsa.ro/ro/part-of-bucharest-hystory), unde se gasesc inca bomboane si prajituri preparate dupa retete de la inceputul secolului XX.

Din cele spuse de bunica mea, multe din sortimentele de bomboane au ramas aceleasi si gustul lor e chiar cel pe care si-l aminteste ea din perioada interbelica.

Acolo se gaseste singurul Joffre "original" (a fost inventat de cofetarii de la Capsa in onorea Maresalul Joseph Jacques Césaire Joffre, dupa primul razboi mondial).

De asemenea trufele cu cacao sunt deosebite.

Ca minusuri as nota preturile mai piperate si faptul ca nu mai exista mese pentru cei care vor sa-si savureze prajiturile acolo.

Per total recomand totusi experienta, ca pe o intoarcere dulce in trecut

Dabator
[25.08.14 15:25:58]
»

@TraianS: Cum reușesti tu să strici o viziune idilică!

Ieri m-am simțit atât de gâdilat în mândria mea de bucureștean get-beget cu rădăcini adânci în această capitală.

Iar azi m-am întristat (nu înainte de a râde un pic de modul haios în care a fost scris ecoul).

Sunt sigur că adevărul este undeva la mijloc.

Adevărul este că în toată lumea gările sunt zone de jecmăneală, nu numai în București.

Așa cum în toată lumea există persoane puse pe căpătuit pe seama turiștilor.

Când am ajuns prima dată la Nisipurile de Aur nu găseam hotelul. Trecusem de vreo două ori pe lângă el. Un taximetrist de "treabă" s-a oferit să ne ducă el (de parcă noi n-aveam mașină). Doar că ne-ar fi costat 15 EUR. N-am vrut să-i dau. Hotelul era 100 m mai încolo. Crezi că îi era greu să arate unde e?

Apoi la Londra obosiți, undeva pe lângă Leicester Square, am vrut să mâncăm și să bem ceva. Prețurile erau afișate clar. Am fost invitați la masă. Da, doar că dacă stăteai la masă mai plăteai 2 lire de căciulă taxă de masă. Asta nu mai era afișat nicăieri.

Dar să știi că bucureștenii nu sunt așa răi. Mă pun mărturie

Flaviu
[25.08.14 18:53:40]
»

@TraianS: M-au amuzat si pe mine intamplarile povestite de dvs. Totusi, parca lipseste ceva: finalul. Cu voia cititorilor si pastrand nota de umor, permiteti-mi sa va spun finalul vazut de mine.

Satul de faptul ca toate i se intampla doar lui, TRP-istul nostru, ma rog, personajul, Forrest Gump sau cine o-ti vrea domniile voastre, se urca in primul taxi - cel cu tarif de 3.49/km - si se indreapta glont spre casa Mamei Omida ca sa-l scape de ghinioane.

Cu speranta ca nu am suparat pe nimeni, va doresc o seara placuta... si fara evenimente neplacute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[25.08.14 19:56:16]
»

@TraianS: Doar cateva observatii si adaugiri:

-Mosul de langa casa de bilete poate fi chiar "nashul" in persoana, si nu e neaparat nascut in Bucuresti, poate fi din Timisoara, Iasi, Ghidici, Dabuleni, Gherla sau Carei. Nu gasesti la casa de bilete, bilete la vagonul de dormit, dar nashul te pescuieste in complicitate cu vanzatoarea de bilete si te obliga sa "cumperi" bilet la negru de la el. Tot undeva pe la juma' de pret.

-Odata un domn in costum la 4 ace calatorea intr-un autobuz concomitent cu mine, si tinea o geanta diplomat in mana. Hazardul a facut ca nu eu sa fiu persoana in cauza. Odata ajuns la destinatie, a observat ca mai tine in mana doar manerul si "scheletul" gentii-diplomat... Ca faza se petrecea in Bucuresti, Timisoara, Iasi sau Cluj nu mai are importanta, oricum era intr-unul din marile orase ale tarii...

-Cand vor disparea cu totul cersetorii, smenarii, hotii, taximetristii jnapani - si cum s-or mai numi ei - din Bucuresti, dar si din Timisoara, Cluj, Iasi si celelalte mari orase ale tarii, la prima vedere ar suna excelent; dar mai exista un risc: asta sa insemne ca aceste orase -Doamne fereste! - sa devina "orase moarte", lipsite de atractivitate pentru cei de-o anumita categorie; orasele mari si mai bogate dintr-o tara atrag atat elita acelei tari, cat si scursurile societatii.

Exceptional ecoul dvs! A fost o adevarata delectare ptr mine sa-l citesc!

Iar modestul meu review si-a atins un scop de-a dreptul fantastic: A generat cateva ecouri de o mult mai mare valoare decat rw in sine! Va multumesc tuturor ptr ele!

zuftimAUTOR REVIEW
[25.08.14 20:07:49]
»

@nadiaandreea: Multumesc ptr aprecieri.

De asemenea, si pentru recomandare; ii voi da curs, negresit, cu proxima ocazie!

Michaell
[25.08.14 20:28:14]
»

@zuftim: Ti-am votat review-ul pentru ca mi-a placut si totodata mi-a amintit de vizita noastra in Bucuresti din aceasta primavara.

In general am ramas cu amintiri frumoase, exeptia facand doar un mic incident in drumul de la aeroport spre centru. Eram in total trei persoane iar sotia avea din calatorii anterioare un fel de carte magnetica pe care am incarcarcat-o in aeroport. Urcati in autobuz, sotia din greseala deci fara intentie a devalorizat cartea doar ptr. o singura persoana. Cam prin dreptul palatului lui Gigi, am fost controlati si bineinteles si amendati. Poate pe drept ptr. ca ar fi drebuit sa fi fost mai atenti. Ce mi-a placut si totodata mi-a ramas si ca o amintire placuta a fost reactia celorlalti calatori. Aproape toti ne-au luat apararea si sau dat de partea noastra cerind controlorilor sa nu fie atit de cruzi cu noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[25.08.14 23:30:51]
»

@Michaell: Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, am auzit si vazut si eu calatori, care nu erau din Bucuresti, sa aiba probleme cu cartelele magnetice pe mijloacele de transport. M-au stresat si pe mine un pic aceste cartele.

Cand am calatorit eu, era in expres cineva de la RATB care te ajuta la validarea cartelei, daca aveai nevoie. Dar sunt convins ca, din pacate, nu te iarta daca poate sa te amendeze, controlorul de bilete!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[25.08.14 23:59:17]
»

@Dabator:

Dar să știi că bucureștenii nu sunt așa răi. Mă pun mărturie

Nu am spus nicaieri ca bucurestenii ar fi rai.

Sa fim totusi in trend, trebuie sa spun: "Challenge accepted"... vorba astora cu ice bucket-urile. Va trebui sa-ncerci sa-mi schimbi 'viziunea' la o bere.

Adevarul este intotdeauna la mijloc. Bine spus.

@Flaviu

Multumin pentru recomandarea dvs... Atat eu cat si Forrest.

@zuftim

Sper ca ecoul meu nu a fost inteles gresit. Nu a fost nici ironie fina la adresa autorului reviewului, nici ura contra Bucurestilor. Pur si simplu am vrut sa prezint o alta perceptie... hm... TRP-ista sau Forrest Gump-ista.

Mosul de langa casa de bilete poate fi chiar "nashul" in persoana

Am auzit si de varianta cusetelor. Intradevar acolo se trateaza direct cu Nasul. Povestea batranilor de care povestesc eu, e cu totul alta.

Unor categorii sociale, veterani, pensionari etc. (nu stiu exact legislatia) pe langa pensia de nimica, li se oferea si nu stiu cate calatorii gratuite cu CFR pe an, impreuna cu insotitori. Aveau un fel de cartele in care bifau aceste calatorii.

Acestia erau oameni simpli... de la tara. Ce naiba sa faca mosul cu calatoriile gratuite de la CFR; daca el poate nici nu iesea din sat?

Ei transformau aceste vouchere in bani; luand insotitorii, la jumatate de pret. Problema era gasirea clientilor. Mosul mergea langa ghiseu si astepta cand venea cineva sa cumpere bilet. Atunci ii explica... ca poate sa vina drept insotitorul lui, la jumatate de pret. Cea de la ghiseu avea doar rolul sa confirme ca toata treaba e legala si functionala.

Preferau calatoriile lungi, de ex. Suceava-Bucuresti, deoarece puteau face mai multi bani (costul biletului era mai mare). Acestia erau oameni care nu faceau chestia asta in fiecare zi si erau vizibil afectati de toata "afacerea". Dar nah... voucherele trebuiau schimbate in cash.

--

Reviewul dvs. (si intentia) e laudabila. Trebuie sa privim lucrurile cu optimism sa vedem partea plina a paharului si sa promovam turismul romanesc. Toata admiratia.

--

@Michael

cerind controlorilor sa nu fie atit de cruzi cu noi.

Controlorilor de pe autobuzele express... le mai zice si Necrutatorii!! Asa oameni zelosi, mai rar.

ariciu
[26.08.14 00:21:24]
»

Nasol... ce ți-e și cu Bucureștiul ăsta. Judecând prin prisma unor useri, destul de credibili dealtfel, n-ar trebui nici măcar să-i rostești numele. Parcă toate relele din Românica noastră îs adunate în capitala atât de hulită. Sau mai bine zis la Gară... că doar Bucureștiul are gară și... atât.

Bucureștiul nu are muzee, nu are parcuri, nu are clădiri istorice și biserici. Are doar gară... a, și taximetriști...

Și bucureștenii sunt oameni răi, nu-i așa? Nu mai facem socoteala câți din ei sunt într-adevăr bucureșteni, că nu mai contează. Că-s de doi ani în capitală, de douăzeci sau de două generații, tot nu are importanță. Toți sunt bucureșteni și sunt răi...

@zuftim: Am remarcat articolul încă de la apariție și m-am simțit puțin mândră. Eh, nu-i nimic, mi-a trecut repede... ))

zuftimAUTOR REVIEW
[26.08.14 01:46:01]
»

@ariciu: Nu trebuie sa va treaca sentimentul de mandrie, doamna. Si va mai dau un motiv de mandrie.

Cand capii celor 2 principate romanesti, Moldova si respectv Tara Romaneasca s-au inteles, pe la 1859, si au realizat Unirea, deci asa numita "Unire Mica", fentand marile puteri, nu mai detaliez cum, au stabilit ca limba literara a noii tari ce la inceput timid dar ulterior trainic se forma, sa fie limba vorbita in Muntenia.

Ca tot vorbeam eu prin reviewuri despre Grecia arhetipala, e acelasi lucru si in cazul Romaniei: Bucuresti si in general Muntenia, adica zona cuprinsa aproximativ intre raul Olt la vest, Dunare la sud si est, Siret la nord-est si Muntii Carpati la nord, este arhetipul, trendul, bun sau rau, nu conteaza, dar e modelul, miezul Romaniei. Ne-am asumat cu totii in diferite momente ale istoriei acest lucru, acum trebuie sa-l respectam.

Si schimband tonalitatea si un pic subiectul, v-as propune, daca nu va suparati: Stilul " @ariciu " este atat de aparte - special, ca nu are sens pe viitor sa va mai semnati ca pana si eu, incepator fiind pe-aici pe AFA, va recunosc de la o posta!

TraianS
[26.08.14 09:35:40]
»

Toţi sunt bucureşteni şi sunt răi...

Nu chiar toti sunt rai... unii mai sunt si... cum sa zic?? ... ariciosi?? )

diacrys*
[27.08.14 20:14:12]
»

Foarte reusit si expresiv review! (Eu sunt de 23 de ani in Bucuresti . Incercati, cand veniti, sa vedeti si alte parcuri: in afara de Herastrau si Cismigiu care sunt foarte cunoscute, exista cateva parcuri noi remarcabile - Titan, Brancoveanu, Tineretului... Acolo este deja un alt "tinut", unde dispare aglomeratia caracteristica de pe strazi.

zuftimAUTOR REVIEW
[27.08.14 20:23:27]
»

@diacrys: Multumesc pentru aprecieri cat si pentru sugestii. Cu proxima ocazie voi da curs propunerii de a vizita aceste parcuri frumoase si oaze de liniste si relaxare.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.08.14 21:00:32]
»

@diacrys:

Acolo este deja un alt "tinut", unde dispare aglomeratia caracteristica de pe strazi.

Mai ales în zilele de sărbătoare, la Brâncoveanu, acolo unde este şi Orăşelul copiilor - foarte bine amenajat în acest sens - se face o aglomeraţie… mai ceva ca pe străzi. În zilele în care se organizează târguri, şi pe la cealaltă intrare, prin Tineretului, parcul devine aglomerat.

Nu mai amintesc de persoanele mai colorate care umblă în grup colorând şi atmosfera prin limbajul şi comportamentul lor. Atât, pentru că nu demult s-a mai abordat acest subiect!

@zuftim: Dacă vei vizita parcul cu Sala Polivalentă, fie că intri pe la Tineretului, fie pe la Brâncoveanu (Orăşelul copiilor), dacă vrei linişte şi relaxare, încearcă să alegi o zi obişnuită.

zuftimAUTOR REVIEW
[27.08.14 21:32:11]
»

@iulianic: Multumesc pentru aceste informatii suplimentare!

kiwivik
[31.08.14 23:38:34]
»

Mi-a făcut plăcere această călătorie a TRP-istului prin Bucureşti, ca spectator, citind... Eu, fiind bucureşteancă (cu acte, de vreo 26 de ani), sunt îndrăgostită de el din copilărie, când veneam "la oraş"din satul meu din Bărăgan, la târguieli, cu mama. Şi nu mi-a trecut nici acum deşi, locuind aici, îi ştiu acum şi bunele şi relele.

Chiar ieri am participat la un tur numit "Cu bastonul prin Bucuresti" (amatorii pot afla de la google detalii pentru ca ultima editie va fi weekendul viitor) şi am aflat astfel istoria câtorva locuri şi case celebrele ale zonei centrale... şi parcă m-am transpus în acele vremuri...

Mărturisesc că, de când am iesit prin lume şi am vizitat şi alte câteva mari oraşe ale tărilor din Europa, sunt mult mai atentă şi "acasă" şi la orice plimbare prin Bucureşti privesc şi descopăr părticele de istorie, de arhitectură, de identitate şi memorie a oraşului meu. Şi mă bucur că trăiesc aici deşi prezentul haotic al deciziilor urbanistice mă întristează de multe ori.

Multumesc pentru review, l-am citit cu răgaz şi cu încântare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[01.09.14 22:38:12]
»

@kiwivik:

Ma bucura cuvintele dvs.

Da, aceasta a fost ideea mea, scriind acest review: Bucuresti e capitala tarii noastre, pe langa problemele care exista, asa cum exista probleme mai mici sau mai mari in orice mare oras din lume, are locuri si lucruri frumoase cu care ne putem mandri.

Si doar un lucru il subliniez acum din nou, pe langa multe alte lucruri frumoase ce ma atrag la Bucuresti:

Retrairea multora din momentele mari si importante ale istoriei acestei natii romane, pe care nicaieri in tara nu le poti intalni intr-o asa mare densitate precum in acel tur pietonal de care am amintit, care porneste in primul rand de la Calea Victoriei.

Pentru ca aici, in Bucuresti, s-au scris marile momente si marile decizii ale acestui popor, macar in epoca moderna, dar nu numai.

Sunt si alte locuri in lume, poate mai celebre, poate considerate mai frumoase, dar eu pot simti acolo eventual placere, admiratie, simt estetic satisfacut.

Aici in centrul Bucurestiului in schimb, simt o vibratie deosebita, este vorba de retrairea istoriei tarii din care si eu fac parte, sunt lucruri care ma privesc direct si carora simt ca le apartin.

Eu asta simt cand ma plimb in Bucuresti, asta scriu.

Multumesc pentru aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, Flaviu, Floria, iulianic, kiwivik, maria55, Michaell, Michi, nadiaandreea, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.897782087326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1