GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre centrul vechi al orasului Bucuresti as putea spune multe incat nu mi-ar ajunge o singura zi si scopul nu este acesta ci doar de a va indruma pasii mai usor spre principalele obiective turistice reprezentative.
Ca si majoritatea turistilor straini ce viziteaza Bucurestiului vom incepe mica noastra calatorie in aceasta oaza ramasa din ,,Micul Paris” din fata statiei de metrou Unirii situata chiar in fata Hanului lui Maniuc. De cum iesim din gura de metrou Unirii ne intampina o cladire alba cu un acoperis din sindrile negre de brad ce iese din decorul pietii Unirii. Hanul lui Manuc a fost construit in 1808 de Manuc Bei – armean de origine in partea de SV a Curtii Domnesti.
Trecand de hanul lui Manuc ajungem in fata Curtii Domnesti. La jumatatea secolului XV Vlad Tepes a ridicat cetatea Bucurestilor pentru a stavili atacurile turcesti ce amenintau capitala de la acea vreme Targoviste. Trecand prin fata curtii domnesti vedem bustul lui Vlad Tepes care parca te fixeaza in ochi cand te uiti la el.
Turistii straini fac un popas mai lung in aceasta zona sin u pleaca pana cand nu sunt siguri ca au fotografiat fiecare detaliu al ruinelor Cetatii Domnesti.
Urcam pe strada Smardan admirand arhitectura cladirilor vechilor mestesugari intru-cat acestea apartineau diferitelor bresle ce isi desfasurau activitatea in aceasta zona.
De o parte si de alta a strazii pavate cu piatra terase si cafenele ne imbie sa bem o cafea, un suc sau o bere, cei drept la preturi destul de piperate. In ultimii cinci ani zona a cunoscut o puternica dezvoltare vechile cladiri intrand in renovare. Din pacate mai sunt inca cladiri ce adapostesc restaurante de lux la parter iar de la etaj ti se arunca in cap ligheane cu apa de catre locatarii minoritari.
Printre cele mai frumoase cladiri amintesc cladirea Teatrului de comedie, cladirea Banci Nationale a Romaniei, cladirea BRD, Palatul de Justitie, Muzeul National al Romaniei, cladirea Bibliotecii Nationale, Palatul CEC.
Cea mai importanta artera comerciala a centrului vechi a fost si inca mai este strada Lipscani. Si aici putem admira cladiri contruite in sec. 18,19 aflate intr-o stare mai buna sau mai rea. Vechile magazine inca mai comercializeaza articole de imbracaminte si incaltaminte de buna calitate. Pe amplasamentul unei foste terase unde vara se putea servi o bere rece si iarna un vin fiert la cele mai bune preturi intr-o atmosfera destinsa cu oameni joviali si fara fite de cafenea centrala au aparut ruinele vechii cetatii. Situatia acestora este incerta intru-cat nu s-a luat o decizie daca sa fie introducse in circuitul monumentelor istorice avand in vedere ca propietarul dorea sa construiasca o cafenea.
In urma sapaturilor effectuate la cladirea Bancii Nationale pe strada Lipscani au iesit la iveala ruinele ca fac parte din Vechea Curte Domneasca. Acestea sunt protejate cu un geam prin care se pot admira boltile si zidurile din caramida vechi de peste 300 de ani.
Din peisaj este nelipsit omul cu flasneta ce canta o melodie trista si te invita sa tragi un billet de loto ca poate poate iti surade norocul.
Centru vechi a devenit viu dar traieste intr-un alt ritm decat restul orasului.
Este un mic oras in orasul cel mare, aglomerat si zgomotos. Merita vizitat.
Trimis de ionica turistul in 22.01.11 19:44:12
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionica turistul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Incepand cu acest an, recomandarile generale din localitatea de domiciliu nu mai participa in concurs. Rog a nu se intrepreta ca acest tip de impresii nu pot fi utile sau nu sunt bine-primite pe site - este doar o masura administrativa formala ce incearca sa previna abuzuri intalnite anul trecut.
chiar daca aceste impresii nu iau parte la concurs. asta nu inseamna ca in aceasta plimbare prin Bucuresti vechi nu putem asculta muzica atasata, un amestec interesant de acordeon (Franta) si tambal (Romania), ,,
@Admin... masura mi se pare corecta... turism inseamna a-ti misca fundul din fotoliu si a porni spre alte zari... nu pot uita review-ul lui @pepsi care a escaladat un munte de peste 2000 de metri, dar, care review, a fost apreciat la fel ca si al unui alt user care in decembrie trecut a fotografiat vreo 3 costume populare si vreao 20 de vitrine ale unui muzeu etnografic din orasul natal, plin cu cioburi de oale sparte si topoare roase de rugina...
@dorgo, ai dat o definitie populara a turismului, corecta dealtfel, insa ceea ce am apreciat eu la AFA este tocmai ca aici gasesc si alte informatii folositoare atunci cand fac un popas "spre alte zari", altfel nu s-ar distinge cu nimic de alte site-uri de profil.
Nu stiam ca impresiile din orasele de bastina nu participa la concurs insa nu e nici o problema.
Oricum cred ca cel mai bine e ca bastinasii sa dea detaliile pt anumite obiective turistice, cel mai corect cred ca ar fi sa poata participa la concurs. In fine, eu eu ca stau in Bucuresti nu stiam atatea lucruri despre centrul vechi si poate imi fac si eu timp intr-o zi sa fotografiez fiecare coltisor al acestui fragment de istorie.
Unii utilizatori au profitat de admiterea acestei categorii de impresii in concurs - ma refer la recomandari *generale* din orasul de domiciliu -- si au adunat un numar nemeritat de puncte din scrierea mai multor impresii din orasele lor de domiciliu (doar un exemplu, pentru a va face o idee: Slobozia) -- iar acest lucru i-a defavorizat evident pe ceilalti competitori, care au procedat cu bune intentii, scriind despre locurile pe care le-au vizitat *in vacantele* lor.
Desi nu sunt deloc impacat cu masura, sunt convins ca trebuia luata. O sa vedem daca va fi cu caracter temporar (doar in 2011, pana gasim o solutie care sa impace toate partile) sau permanent.
masura e f corecta. turism, vacanta inseamna sa te deplasezi (nu de acasa pana in centru ci macar cativa km acolo din bun simt) in schimb un review din bucuresti sau timisoara, cluj, pe mine, fiind din moldova, ma ajuta... la fel cum si eu as ajuta pe altii daca as scrie despre palatul culturii din iasi, casa dosoftei, gradina botanica, sala pasilor pierduti, privelistea de pe zona "bucium", mitropolia iasi si multe altele. raman la ideea ca ar trebui facute doua categorii distincte: turism intern si turism extern, iar punctajul si premiile oferite sa se faca separat. e o idee, binenteles ca boss-ul web va decide soarta noastra, a calatorilor de aici... v-am salutat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ