GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Școala de Arhitectură
Școala de Arhitectură este o clădire emblematică în București. De câte ori am trecut pe lângă ei și mereu am apreciat.
Intrarea în clădire se face prin spate, în partea unde este pasajul Victoria iar acolo este un corp de clădire nouă.
Dar partea dinspre Piața Universității este clădirea inițială, veche, barocă.
Ultima dată când am trecut pe la ei m-am oprit să admir arhitectura barocă executată cu măiestrie: liniile ferestrelor, încadrament ul ușii, coloanele, basoreliefuri le – niște dantelării fantastice din piatră, arcada ușii secundare, toate mă duc cu gândul la alte timpuri și alte obiceiuri.
În vechime, zidurile groase erau o calitate. Asta face ca la ușa de la intrare să apară mai multe rânduri de arcade ce par suprapuse, cu dimensiuni în cascadă. Trei rânduri de coloane, dispuse oblic față de direcția zidului, coboară, de o parte și de alta a ușii, din pliurile arcadelor de deasupra ușii.
Am mai văzut stilul ăsta dar fără coloane ci numai cu două sau mai multe nivele de arcade de încadrament, cu ogive sau nu, recent, la ușile uriașe de acces în clădirile de cult (imense) din Uzbekistan sau Afganistan sau chiar și catedralele gotice catolice au, la fel, mai multe nivele de arcade la încadramentul ușii de intrare care maschează un zid foarte gros. Sigur, zone geografice și stiluri extrem de diferite, totuși, observ similitudini.
Deasupra intrării principale, cu arcadele sale în cascadă, vedem 8 coloane scurte cu ornamente ce ascund un balcon, deasupra căruia se află zona cea mai înaltă din clădire: un fel de turn larg și scund sub care scrie, sculptat în piatră:
ȘCOALA DE ARHITECTURĂ
Lângă intrarea principală în Școală de Arhitectură, pe zidul exterior citim cine sunt cei ce-au imaginat, gândit și efectuat planul de arhitectură al clădirii:
ARHITECT SIMION VASILESCU
EL s-a îngrijit de lucrări în perioada 1912 – 1915
și
ARHITECT CONST. și NIC. D. DOBRESCU
în perioada 1920 – 1927
Iar mai jos scrie:
PIETRARIA ȘI SCULPTURA
G. TOMAT & Co.
Așa scrie, cu majuscule deși în text pare ușor supărător.
Normal, vreme lungă. E o clădire complexă.
Evident, sunt niște persoane cu gândire elevată. Au făcut treabă bună, nu zic, tot respectul pentru munca și talentul lor astfel ca noi să avem cu ce ne mândri astăzi în centrul Bucureștilor.
Proiectarea planurilor arhitectonice i-a aparținut arhitectului Grigore Cerchez care s-a inspirat din stilul neoromânesc.
Din ce am numărat eu, clădirea are 4 + 1 etaje la mijloc, cu zona aia mai înălțată deasupra ușii de intrare plus un turneț asemănător, lat în partea dinspre strada Biserica Enei unde sunt 3 etaje iar la parter este o ușă secundară, masivă, din lemn, cu arcadă amplă în partea de sus iar spre Teatrul Național am văzut doar 2 etaje cu un mic turn pe colț, ceva mai înalt.
Fiecare etaj al clădirii afișează la exterior o suită de ferestre cu arcade sus, separate una de alta prin coloane sculptate cu dantelării iar zona de sub ferestre e un continuu de arabescuri superbe sculptate în piatră: o minunăție.
În prezent, clădirea este monument istoric.
Atât ne-am obișnuit cu prezența sa că aproape nici nu o mai observăm, în goana cotidiană dar tot acolo șade, de neclintit, cu comorile sale.
A fost martoră, de-a lungul vremurilor, tulburărilor sociale, a fost afumată și scrisă cu lozinci care, o vreme, au fost păstrate ca și adevăr istoric.
Astăzi se numește Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu împreună cu soră-sa mai tânără dinspre Biserica Enei dar, generic, tot ȘCOALĂ DE ARHITECTURĂ rămâne.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Este kilometrul 0 București, chiar peste bulevard de bornă, față în față cu Teatrul Național, lângă clădirea Universității și puțin retras de la stradă, cu o fântână arteziană în față.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Mai mult relaxare și admirate. Sunt locuri multe în vecini pentru popas și servit ceva și chiar la umbra monolitului este confort că este umbră mereu, fiind cu ușa principală de intrare la răsărit iar după-amiază când bate soarele mai tare, intrarea principală e în umbră iar strada din fața sa e pietonală.
Trimis de Mioritik in 22.07.22 15:40:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: Peste tot
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Iacă, mă gândii să fac o faptă bună, dădui votul de SB!
Culmea, nu mă sîmțesc mai bine sau mai împlinit spiritual, dar, când o fi la o adică, la raportul final, poa” că Doamne-Doamne o țîne cont! Am luat-o razna, conturi țin doar instituțiile bancare, cu astea n-am nicio gară...
Oricum, e bine să faci bine, dormi ușor, ai conștiința liniștită și, cel mai important, nu îngrașă !
@Yersinia pestis: ????
Mulțumiri,
Mi-e dor de oameni și, sincer, îmi lipsesc.
Astfel, fapta bună se primește (cu nostalgie...)... Nu musai puncte cât mai mult gest... ????
Mă bate gândul să plec... ????
@Mioritik????????: Bun venit în familie! ???? În caz c-ai uitat, eu m-am ușchit, de pe sait, ca postări, din aprilie, anul de-l trăim. Ca să fiu sincer, îmi lipsește socializarea, și pe AFA, dacă cauți socializare, găsești! Dar, rezist, am tot timpul de pe lume, că am devenit pensionar plin!
Tu, dacă asta ți-e simțirea, fă cum te taie capul, e alegerea ta!
Dar, nuș' cum se face, tura trecută tot așa, ți s-a pus pata și-ai ușchit-o și, ani buni ai dat eclipsă. Tu scrii doar ptr tine, sub orice pretext, că-s postări turistice sau altceva, de genul care mi l-ai trimis pe mail. E alegerea ta, dar, față de alde mine, care-s gol de substanță ca un coș de rufe care abia ce și-a vărsat conținutul în mașina de spălat, tu ai mesaj!
Deci, a te lăsa de scris n-o s-o faci, never, vei scrie mereu, doar găsește-ți locul!
@Yersinia pestis: Da, ce contează cu adevărat este ce am trimis pe mail și nu altceva. Și mai am multe și nu sunt goale de conținut ci o ușă spre altă lume unde eu trăiesc. Evident, alea voi continua să le scriu, no matter What.
Nu este vorba de plecat de pe site. Asta nici nu prea ar conta. Prima dată am plecat întemeiat. Acum chiar nu contează. Dar sunt lucruri ce contează. Cum ar fi: am plecat din Bucovina ca să stau în București. După treij' de ani simt flagrant că locul meu nu e aici. Sunt lucruri personale dar... What The hell it matters, after all... În câțiva ani am de gând să mă relochez în Oaș. Aici nu-i de trăit. Unui om pe care îl apreciez îi pot spune. Restul... oricum nu contează, oricât de publică ar fi confesiunea asta.
Cu toate că apreciez sprijinul tuturor, totuși, chiar nu contează.
Otherwise, salutări din Costinești, jumuleala asta de sat bătut de valuri ce-ajunge să-mi amintească de târgul de la Negreni și pe care, maxim sincer, ajung să-l iubesc tot mai mult, mai ales de când s-a porcit vama.
Ziceam că mi-e dor de oameni. Demult nu prea am mai văzut. Dar în Oaș sunt și aș merge acolo. Am prieteni. Locuiesc la cimitir. Mai bine decât la party cu oricine, oriunde...
Multe salutari și urări de bine!
@Yersinia Pestis: ???? salutări din Baia Mare ????!! Aici chiar sunt fericită ????. Am găsit oameni ????????????????????????????
@Mioritik????????: Scuze că nu te băgai în seamă mai devreme, dar pe-aici intru rar și, sincer, doar pentru tine și încă vreo doo persoane.” Doo” e licență literară, nu mă pune să explic, please!
Mă bucur, mult, pentru tine că te-ai regăsit și liniștit pe pământul moroșenilor! Dacă tu crezi că acolo-i locul tău, enjoy! Eu sunt mai circumspect, știu că multă lume-ți vrea șunca din fasole, sau, altfel zis, toată lumea-ți vrea binele, deci, nu-i lăsa să ți-l ia!
N-ai cum să nu găsești oameni, tu ești aparte, comunici ușor și de substanță, e harul tău! Doar că trebuie să ai grijă că, nah, știi vorba” Lume multă, oameni puțini!”
Egoist fiind de când am venit pe planetă, să înțeleg că, moroșancă, chiar de adopție fiind, ai să scrii mai mult? Că, mi-e dor să mai văd ce combați.
Am avut un an în care m-am plimbat atât de mult și-am văzut locuri atât de frumoase de mi s-a făcut frică, sper că n-am ajuns în anul morții. Hm, despre asta am o poveste, dar, nu aici e locul unde s-o spun.
Mereu mi-a plăcut să bârfim, deși eu n-am vorbele la mine la calitatea ta, dar asta e provocarea. Dacă mai ai chef și zgârâi ceva pe-aici, fii pe pace, sunt cu ochiul pe tine! Băi, chiar știu să fac filaj, am fost gabor!
Mă bucur pentru tine că te-ai liniștit, ai adresa mea de mail, dacă vrei și ai chef de-un tip plictisitor dar bun ascultător, știi unde dai de mine!
Sărut mâna, again!
@Yersinia Pestis: ????
Viitorul sună bine.
Dacă ai timp pentru călătorii frumoase, e foarte bine. Enjoy!
Aici mai scriu doar pe bani, când/dacă vor mai fi concursuri dar mai am niște texte la fel ca cel trimis pe mail doar mai optimiste - ce-am trimis e singura cu tragedii dar care, în final, devin funny, totuși (eu așa am văzut, de-afară nu-ș cum se vede dar cred c-am exprimat corect). Chiar gândeam să mai trimit pe mail dar nu știam dacă e cazul dar, de zici, mă mobilizez în câteva zile și trimit.
Da, pentru mine, la oșeni e raiul pe pământ și când merg acolo se întâmplă așa lucruri uluitoare de nu-mi pot explica. Voi scrie și asta într-o zi. Nu este, totuși, domiciliu definitiv acolo ci - poate - pentru jumătate din timp. Poate, peste ani, rămân mereu în paradis, acolo. Nu seamănă cu nimic din ce-i aici, prin capitală și am înțeles mai mult decât clar că e o iluzie să sper că, într-o zi, voi întâlni oameni acolo unde nu sunt. Mai stăm prin școli în sud dar, ușor, tot în nord ajungem, probabil chiar definitiv, într-un final.
Petrecere plăcută, drumuri faine și bucurie de libertate!!
????, ms de vorbe!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ