ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
RĂU

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
25.00%
Foarte nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
62.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuitul turistic lacurile Herăstrău- Floreasca-Tei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Lacul Floreasca face parte din salba râului Colentina alături de alte nouă pe teritoriul orasului, mai spre marginea lui. Începe din vestul capitalei, (lacul Buftea) continuă în nord şi se îndreaptă spre est (lacul Fundeni) spre a se vărsa în Dâmboviţa, afluent al Argeşului. În Bucureşti traseul străbătut de râul Colentina este de 37 km. Cele mai cunoscute şi mai mari sunt lacul Herăstrău (cu o suprafaţă de 74ha şi o lungime a malurilor de 7 km), lacul Floreasca (suprafaţă de 70 ha, lungimea malurilor 3 km) şi lacul Tei de 80 ha care este mai puţin amenajat.

Spre lacul Herăstrău a fost îndreptată întreaga atenţie in anii 1930-35, construindu-se în jurul său sub auspiciile regelui Carol al II-lea un parc denumit iniţial Luna Park, ecluza spre lacul Floreasca, muzeul satului şi organizandu-se plimbări şi traversări cu vaporaşul.

Au apărut restaurante cunoscute ca Pescăruş, mai nou Berăria H, berării, cafenele. Parcul Floreasca nu a beneficiat de aceste amenajări. În schimb pe malul lui este reşedinţa preşedintelui şi alte vile ale SPP (lac1, lac2, lac3, Dante), cluburi sportive, câteva restaurante şi pe malul opus un cartier de vile. Cele două lacuri sunt despărţite de o ecluză şi un pod. Dincolo de acesta se află parcul Bordei cu o suprafaţă de 3.3 ha pe malul lacului Floreasca

Cu ani în urmă, prin 2012-13, când voiam să ieşim puţin în natură, mergeam pe jos de acasă cca 1 km şi ajungeam la lacul Floreasca. Ca să coborâm pe mal, singura posibilitate era pe la restaurantul Diesel. De aici ajungeam după cca alt km, pe o potecă de pământ plină cu denivelări, până la podul Floreasca în dreapta căruia începea lacul Tei. Din loc în loc, - adică mai răruţ că-i mai drăguţ-, era câte o bancă cu câte o stinghie lipsă, dar oricum aveai unde să te aşezi să-ţi tragi sufletul. Spaţiul până la şosea era năpădit de bălării iar pe luciul apei strălucea în soare mătasea broaştei. Câte o raţă-două măcăia nestingherită de nimeni. Mergeam departe de lumea civilizată şi în pustietatea de acolo ne încărcam bateriile.

Odată când am ajuns la capătul potecii fiind obosiţi, am vrut să vedem dacă putem ieşi pe la pod în şosea, să luăm un autobuz cu care să ne întoarcem acasă. Exclus! Panta era foarte mare, din loc în loc câte un bolovan ţinea loc de treaptă şi noi oricum la aproape 80 de ani, nu ne puteam încumeta într-o asemenea aventură. Hai înapoi un kilometru prin natura nealterată, să-ţi fie de bine Mama Michi cu asemenea iniţiative! Anul sau sezonul următor ni se făcea dor de malul lacului şi repetam experienţa.

La un moment dat, cred că era prin 2015, am văzut jos pe malul lacului o mulţime de utilaje: escavatoare, macarale, alte-alea şi mulţi muncitori. ˝Aha! au început modernizarea˝ mi-am zis. Citisem şi eu prin ziare, văzusem la televizor ce minunăţii se vor face pe lacurile Herăstrău- Floreasca- Tei şi chiar mi-am pus speranţa în realizarea acestui proiect.

Proiectul circuitului turistic Herăstrău- Floreasca -Tei

Prima informaţie apărută în presă în 2015 spunea că circuitul turistic va uni lacurile Herăstrău, Floreasca cu lacul Tei. Pentru a permite navigarea vaporaşelor pe întregul traseu urma să fie folosită ecluza existentă dintre lacurile Herăstrău şi Floreasca şi să mai fie construită una între lacurile Floreasca şi Tei. Traseul navigabil urma să se mărească cu 3 km până la şoseaua Petricani. Lacurile trebuiau decolmatate şi malurile refăcute.

Pentru a asigura pescajul ambarcaţiunilor care le străbăteau, lacurile trebuiau escavate cu cca 1m şi din mâlul scos să se constituie insule şi stranduri. Erau prevăzute 12 debarcadere, 6 porturi, spaţii delimitate pentru pescuit. Deasemeni trei piscine: două pe lacul Floreasca, una pe Tei. Pentru spectacole şi concerte urmau să fie amenajate două amfiteatre şi o scenă plutitoare. Pentru ciclism urmau să se delimiteze 4 km piste de bicicletă. Suma estimată era de 23 mil eu fonduri europene nerambursabile iar termenul de finalizare al lucrărilor iniţial a fost 31.12.2015.

Proiectul a fost demarat oficial ca execuţie în 2014 dar în urma unor controale care au scos în evidenţă nerespectarea legislaţiei Apelor Române şi grave erori în proiectare, a fost sistat un an mai târziu. Banii de finanţare europeană care trebuiau urmăriţi cu termene, s-au pierdut. Venise momentul să intervină şi SPP. Lacul Floreasca înconjoară o limbă de pământ pe care sunt construite Vila Lac1, Lac2, Lac3, Dante, respectiv locuinţa preşedintelui şi a înaltelor oficialităţi care ne-ar vizita. În proiect nu se prevăzuseră măsuri de protecţie specială a acestor obiective ştiind că Complexul s-a estimat că va fi vizitat anual de 1 mil de turişti. A mai apărut ceva: imposibilitatea realizării ecluzei dintre lacurile Floreasca şi Tei din motive tehnice, pe acolo trecând reţeaua de distribuţie RADET. Proiectul a fost schimbat astfel:se va realiza un debarcader flotant în care pasagerii din vaporaşe ar fi fost debarcaţi la capătul lacului Floreasca şi transbordaţi în alt vaporaş pe lacul Tei.

S-au realizat totuşi pe lacul Floreasca poduri care leagă uscatul de lac şi câteva pontoane. Termenul de finisare a lucrărilor a fost decalat la 31.12.2018 iar sumele din fondurile europene nu au mai putut fi atrase din cauza schimbării proiectului şi întârzierii termenului de finisare.

Vizita malului lacului Floreasca (porţiunea dinspre Calea Floreasca)

Cu cca o lună junătate în urmă, mai précis pe 10.06.2021 am auzit la un post TV serios un comentariu intitulat˝ S-a ales praful de o investiţie iniţială de 20 de milioane de euro, într-unul dintre cele mai noi parcuri din Bucureşti care a ajuns o ruină

Zilele trecute mi-am luat inima în dinţi şi am mers să văd ce s-a realizat din marele proiect atât de trâmbiţat, pe porţiunea cunoscută de mine.

Ce am constatat?

-s-a mai făcut o intrare asfaltată spre mal cam în dreptul bisericii Sf. Sofia. Cea dinspre pod a rămas nepracticabilă, cu trepte inguste, înalte de 25 cm şi fără balustradă.

-de la restaurantul Diesel şi până la podul Floreasca aleea este lată şi asfaltată.

-sunt multe bănci noi alături de câte un coş de gunoi ca recuzită, stâlpi de iluminat, o tonetă pe care scrie ice-cream închisă, un refugiu ca la staţiile de tramvai deasemeni cu cabina încuiată, un WC distrus, raţe pe lac dar nicio ambarcaţiune pe lac sau vreun om pe alei (din cei 1 mil vizitatori estimaţi)

- la locul de joacă absolut pustiu, ajungi mergând prin bălării şi nu are ieşire la şosea

-priveliştea din jurul lacului e foarte frumoasă. Se vede Sky Tower şi alţi zgârie-nori

- pe trotoarul dinafara lacului, pe Calea Floreasca s-au sădit pomi tineri.

În comentariu se mai spunea că ˝toaletele sunt vandalizate şi centrul de prim ajutor este abandonat. Recepţia nu s-a făcut din cauza unor hibe de execuţie. Din păcate, din costul iniţial de 23 de milioane de euro, bani europeni, primăria Bucureştiul a reuşit să atragă doar 3 milioane de euro. Din cauza întârzierilor şi a problemelor apărute, celelalte 20 milioane au fost plătite de la bugetul de stat ˝ Proiectul a fost realizat într-o măsură foarte mică, fiind lăsat de izbelişte deşi s-au consumat bani de la buget.

Am plecat cu un gust amar: oare de ce în ţara asta nimic nu se face cum trebuie? De ce nu măsurăm înainte de a tăia? De ce ne ia gura pe dinainte fără a avea o bază sigură şi calcule precise? Şi ne mai mirăm de locul pe care-l avem în lume...

 

WEB dacă se poate, postează visul care ar fi trebuit să fie:

https://www.youtube.com/watch?v=KonwtRbE7kk


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadrul natural încă este sălbatic dar măcar ai o alee asfaltată pe care să mergi


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu s-a realizat proiectul anunţat cu surle şi trâmbe şi ce s-a dăcut este vandalizat

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 01.08.21 09:59:35
Validat / Publicat: 01.08.21 11:24:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 843 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cărarea sălbatică de pe malul lacului Floreasca pe care ne plimbam în 2013-2014
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.08.21 11:27:13]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[01.08.21 12:11:19]
»

@webmasterX: Mulţumesc

zapacituPHONE
[01.08.21 12:22:54]
»

@Michi:

"oare de ce în ţara asta nimic nu se face cum trebuie? De ce nu măsurăm înainte de a tăia? De ce ne ia gura pe dinainte fără a avea o bază sigură şi calcule precise? Şi ne mai mirăm de locul pe care-l avem în lume... "

Pentru că totul e gândit de dinainte, inclusiv "partea leilor". Atunci când sunt implicate fonduri UE, e mai greu de "coafat" și "frezat pierdut". Potul devine atunci național, de la bugetul local, municipal, pe motivul că investiția trebuie continuată, altfel se degradează, iar atunci gamblerii își intră în mână, cu ași măsluiți și scoși din mânecă și plimbați pe sub mese. Perdanții adevărați, nu cei care fac figurație la masa de joc, sunt cei ca mine, ca dvs., cei care ne plimbăm dezinteresat prin acest gen de parcuri.

La Diesel am fost cazat de 2 ori, iar lacul din vecinătate mi se părea un microunivers aparte, plin de farmec și sunete specifice peisajului din deltă, păstrând totuși, proporțiile...

nicole33
[01.08.21 13:13:46]
»

@Michi:

Felicitări pentru prezentarea interesantă şi frumos ilustrată a unei părţi din salba de lacuri care scaldă capitala!

Am preferat să mă uit mai mult la pozele din natură decât să caut vinovaţi pentru acest nou eşec costisitor şi să mă enervez inutil.

Parcul Floreasca nu a beneficiat de aceste amenajări. În schimb pe malul lui este reşedinţa preşedintelui şi alte vile ale SPP (lac1, lac2, lac3, Dante), cluburi sportive, câteva restaurante şi pe malul opus un cartier de vile.

Nu pot totuşi să nu observ o eroare strecurată în faza de documentare şi anume confundarea SPP-ului (Serviciul de Protecţie şi Pază) cu RA-APPS (Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat") - adevăratul proprietar şi administrator al vilelor de protocol menţionate mai sus, destinate cazării înalţilor demnitari ai statului, demnitarilor străini de rang înalt aflaţi în vizită în România sau ca sedii de ambasade . SPP-ul se ocupă doar de paza celor mai sus amintiţi.

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[01.08.21 13:48:51]
»

@nicole33: Multumesc pentru precizare.Cum pana acum nu am avut ocazia să am de- a face cu niciunul din acestia si probabil nici in viitor, e scuzabil ca şi pentru majoritatea dintre noi, sa- i confund şi eu.

Se întâmplă şi la case mai mari. Iată un extras din Hot News/ 28 aug 2018:

”Inițial s-a dorit o ecluză între cele două lacuri, s-a renunțat la această idee și azi există o transbordare. Oamenii vin, se plimbă cu vaporașul pe lacul Floreasca, sunt coborâți din vaporaș exact la Calea Floreasca, iar de acolo se urcă în alt vaporaș. Din punctul nostru de vedere ecluza a fost un proiect futurist, care nu se putea implementa în mijlocul Bucureștiului. Nu am pimit aviz de la Apele Române. Ni s-a aprobat această modificare la cererea de finanțare. Nu dăm niciun ban înapoi din ce am tras chiar dacă s-a modificat proiectul. O altă modificare este că am primit un aviz negativ de la SPP să facem unul dintre amfiteatre pe malul lacului Floreasca˝

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.08.21 18:35:50]
»

@Michi: Proiectul ar fi benefic pentru activitatea de recreere și divertisment din București, ar constitui o nouă formă apropiere de Natură a bucureșteanului stresat. Un nou punct de interes ar fi putut apărea pe harta turistică a Capitalei, dar proiectul bate pasul pe loc, chiar e în regres.

Amenajarea și asanarea lacurilor Capitalei, începând de la Țigănești, Snagov, Buftea, Herăstrău, Floreasca, Tei pînă la Cernica reprezintă o lucrare de mare anvergură întinsă pe mulți ani, operă a inginerilor de la Uzinele Comunale București. Salvarea unor monumente (cum ar fi biserica Rebegești - vezi impresii), amenajări hidrotehnice (barajul Buftea), deschiderea unor debarcadere și ștranduri (Floreasca, Tei) au constituit acțiuni de valorificare a luciurilor de apă din preajma și interiorul Capitalei.

Interesantă mi se pare informația potrivit căreia în anul 1943 lacurile au fost secate complet datorită desfășurării celui de-al Doilea Război Mondial, a activităților de apărare pasivă, pentru ca luciul de apă să nu mai poată fi detectat de avioanele inamice care astfel ar putea repera mai ușor anumite obiective.

Poate că la un moment dat lucrările se vor încheia. Poate!

Numai bine!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[01.08.21 18:54:51]
»

@tata123: Cunosti expresia ca sunt siderata de cate stii!?

nicole33
[02.08.21 06:41:16]
»

@Michi:

Multumesc pentru precizare. Cum pana acum nu am avut ocazia să am de- a face cu niciunul din acestia si probabil nici in viitor, e scuzabil ca şi pentru majoritatea dintre noi, sa- i confund şi eu.

Nu-i bai!

Erori pot apărea oricând şi în cazul oricui. Se mai întâmplă. Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată

Fraza bolduită din sursa citată însă nu are nicio legătură cu cele semnalate de mine. Faptul că SPP-ul a avizat negativ o parte a proiectului, cel mai probabil din cauza faptului că un aflux sporit de cetăţeni în zonă le-ar fi încurcat/îngreunat posibilităţile de asigurare a unei protecţii eficiente a celor care locuiesc în acele vile de protocol, NU schimbă dreptul de proprietate asupra vilelor şi de administrare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076035976409912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1