GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce mai poti sa faci la Brasov / Brasovul de la 3500 m altitudine...
Nu, nu este o gluma si nici nu am gresit inaltimea. Poti sa vezi Brasovul de la aceasta inaltime daca... sari cu parasuta.
Si nici macar nu trebuie sa ai licenta, poti sa sari in tandem. Ce inseamna asta? Pai... sari impreuna cu un instructor care are licenta pentru asa ceva, esti prins impreuna cu el in acelasi ham (special, evident) si aveti o singura parasuta (tot speciala, care poate suporta greutatea a doi oameni).
Sa va spun ceva: n-am fost niciodata, dar niciodata genul sportiv. Am fost un copil bolnavicios si ai mei au considerat ca tebuie sa ma fereasca de asemenea eforturi (le-o fi spus lor vreun doctor, habar nu am), asa ca incet, incet am devenit destul de... statica.
Am facut cunostinta cu acest sport in urma cu vreo 20 de ani, cand l-am cunoscut pe sotul meu care facea, atunci, parasutism de performanta. Multa vreme a fost si el doar musafir pe aerodrom, nu a mai practicat efectiv. In urma cu 2 ani si-a reinoit licenta si a inceput din nou sa sara si asa am aflat ca se poate sari si in Romania in tandem (se intampla asta de destul de putin timp).
Mi-am dorit sa fac saltul asta dintr-un motiv foarte simplu: mi-am dorit sa-l inteleg pe sotul meu si pe tori prietenii parasutisti care iubesc acest sport din tot sufletul. Sunt incredibili cat de pasionati pot fi, cate sacrificii pot face... Intotdeauna am crezut ca oamenii care isi gasesc pasiunea vietii lor sunt niste oameni fericiti... Sa le vedeti ochii cand aterizeaza: sunt luminosi si au bucuria implinirii in ei!
Ei spun ca trebuie sa-ti "lipseasca" ceva ca sa practici sportul asta... Sa te arunci in gol dintr-un avion care are pilot, are combustibil, functioneaza trebuie sa fii un pic "dus"... Eu cred ca trebuie sa fii doar indragostit de zbor, de cer, de libertate, sa fii intr-o permanenta in competitie cu limitele tale de om...
Trebuie sa recunosc ca nu am fost prima din familie care a facut "nebunia" asta. Primul a fost nepotul meu, cand nu implinise inca 15 ani... Iar acum a dat primele examene ca sa isi ia licenta de parasutist.
Era una din ultimele etape de zbor din 2009 si am mers pe aerodromul de la Ghimbav (este langa fosta fabrica de avioane). Era o zi frumoasa si se apropia seara... Le promisesem tuturor, nu o data, ca voi sari... Asa ca intrebare a fost fireasca: " Ce zici sari? ", iar raspunsul la fel de firesc si simplu; "Da! "
Si uite asa m-am trezit instruita (oricum stiam despre ce este vorba, fiindca credeti-ma le este greu sa vorbeasca despre altceva si chiar au ce povesti) si imbarcata in avion.
Instructorul cu care am sarit este un vechi si bun prieten, care tocmai isi luase licenta si eram printre primii pasageri. Baietii se amuza si acum si imi spun ca daca am sarit cu el si n-am avut nimic chiar nu mi se mai poate intampla nimic...
Este greu sa va descriu ce atmosfera mi-au cret baietii si... copii mei. Am uitat sa va spun ca erau si ei pe aerodrom. Sotul meu a urcat si el in avion si a sarit cu parasuta lui... Nici nu stiu cand am ajuns la 3500 metri si este un avion vechi si lent, un AN 2. S-a ras, s-a glumit, m-au facut sa ma simt cea mai importanta persoana din lume...
Cel mai greu moment, in care mi-a fost frica, da' frica nu gluma, a fost in usa avionului... Pentru ca pasagerul este in fata si vede golul, haul de dedesupt... Apoi... nu mai simti frica, de fapt in primele fractiuni de secunda nu mai simti nimic. Acolo sus timpul are alta dimensiune, iar sentimentele sunt atat de intense ca nu ai timp, nu vrei si nu poti sa simti frica.
Este un sentiment care nu se compara cu nimic, dar cu nimic altceva... este o senzatie de libertate, de implinire a unui vis dintotdeauna al omului: sa zboare!
Asa ca daca vreti sa faceti si altceva la Brasov, sa vedeti cum arata orasul de la 3500 de metri altitudine, sa traiti sentimente extraordinare mergeti la cativa kilometri, la Ghimbav si sariti cu parasuta.
Eu sigur voi repeta experienta, pentru ca... m-am virusat! Si nu se vindeca niciodata!
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IUBONI); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mai zboara AN2-uri?!? mamaaa... astea-s mai batrane ca mine!!!
felicitari pentru curaj si pentru poveste; poate data viitoare iti pui o microcamera (se gasesc si cu mai putin de 100 lei si poti filma cam o ora cu asa ceva) si ne pui filmul sau extragi cadre din el...
cam stiu si eu despre ce vorbesti; am avut un coleg de serviciu si bun prieten care a facut armata la parasutisti. dar nu a mai sarit deloc dupa aia... dar povesti, ne-a umplut tolba!
Bravo!
Oi avea eu curaj sa merg pe mare si sa fac baie in ocean, dar sa sar cu parasuta no way...Mi-e teama ca poate una sau chiar amandoua nu se vor deschide. Felicitari!
acum au aparut si pozele... nu ma asteptam... inca odata felicitari!
mutat la 'Descopera Brasovul'.
--
Interesant subiectul, apreciez ca ti-ai facut timp sa ne impartasesti aceasta experienta, intr-adevar inedita.
Multumesc de aprecieri.
Pentru Dragos: Da, mai zboara AN2-ul, iar baietilor le place chiar foarte tare, desi este batran, obosit si se misca greu, dar este singurul disponibil in care au loc mai multi parasutisti. Apropo de povesti sa vezi ce inseamna sa ai prieteni parasutisti: de oriunde ar incepe, de la orice subiect tot la parsutism ajung. Si au ce povesti, eu nu ma satur sa-i ascult, desi nu apuci sa mai zici mare lucru, iar eu sunt o vorbareata.
Si am uitat sa-ti spun ceva, Dragos: am si filmare. O gasesti la: click aici
Nu am facut-o eu, desi nu era greu de vazut, a facut-o un priteten, un pusti de nici 20 de ani, care este vicecampion mondial de aterizare la punct fix si care are aparatura si indemanarea necesare.
Pentru pepsi70ro: nu spun ca nu se intampla si accidente, dar riscul nu este atat de mare cum crede multa lume. Mama nu a vorbit cu mine vreo saptamana dupa salt. Dupa ce a sarit si fiica mea, care are 12 ani jumatate, nu a mai zis nimic sau aproape nimic.
OK, este sport extrem, fara discutie, dar la tandem a fost un singur accident in toata lumea, cel putin dupa cate stiu eu.
Du-te macar in vizita, vorbeste cu oamenii care fac chestia asta si apoi poate... te mai gandesti. Stii cum este: niciodata sa nu spui niciodata!
Am vizionat si eu filmuletul si tot ce pot sa spun este: oooooaaaaau.
Sincer eu nu as avea curaj dar pentru ce ai facut meriti un mare BRAVO!
Multumesc Andox!
Nu spune asta, sunt convinsa ca ai avea... Problema este sa nu te virusezi si tu!
sa ai o saptamana minunata.
am vazut si filmuletul... super tare... bravo, asta da experienta... dar ma indoiesc ca oricine se poate duce si solicita asa ceva??? care este pretul?
Frumoasa aceasta filozofie de zbor la care cei care au intervenit au comentat cu respect si viu interes.
Pentru ms65: nu ai de ce sa te indoiesti, chiar se poate duce oricine sa solicite asa ceva. Este ceva ce faci "pe propria raspundere", cel putin privinta sanatatii.
Pretul este intre 100 si 180 Euro, in functie de ce anume vrei, dar si de conditiile obiective. Adica de tine depinde daca vrei cu filmare si cu poze, iar conditiile obiective se refera la ce poate oferi aerodromul respectiv in acel moment.
Pentru ca un asemenea salt nu se poate face numai la Ghimbav, mai sunt si alte aerodromuri in tara, chiar si particulare, dar eu la Ghimbav am sarit si este un loc unde noi (ma refer la intreaga familie) ne-am simtit foarte bine.
Pozele de acolo de la inaltime sunt tari de tot.FELICITARI pentru curajul de care dati dovada. Un vot maxim.
In urma cu ceva ani mergeam destul de des la Bunloc-Sacele sa ii urmaresc pe cei care se lansau cu deltaplanul. Ii vedeam cum se pregatesc si cum sareau, desi nu reuseau toti de fiecare data, un rol important il au si curentii de aer. Pe deal se poate urca cu telescaunul, la iesirea din Brasov catre Bucuresti, unde este acum un cartier rezidential. Pentru program si preturi puteti suna aici +40 (268) 339932. Cei interesati de zborul cu deltaplanul/parasuta/planorul pot gasi mai multe informatii aici: click aici
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Brasovul si turismul — scris în 18.10.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Brașov - un tur pietonal — scris în 09.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov - o locație cu potențial — scris în 30.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Brașov - capitala Transilvaniei, un loc care nu dezamăgește niciodată — scris în 08.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plimbare lenevoasă prin Brașov; bonus, Poiana Narciselor Vad-Șercaia — scris în 20.05.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Brașov ***????*** de Crăciun — scris în 07.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Șchei (sau nu? ????????♀️... dar sună bine) — scris în 16.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ