ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Treptele lui Gabony

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De mult timp, mai precis de vreo doi ani, îmi doream să ajung pe acest traseu, pe Tâmpa. Dar cum nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg, așa nici eu nu am ajuns încă acolo. Până ieri. Dar chiar și ieri, traseul a suferit o mică modificare, în sensul că nu a fost la urcare spre Tâmpa, ci la coborâre. Asta din cauza unei viroze, contractate de pe 1 iunie, ce a și amânat excursia, iar duminică am pus-o totuși în aplicare, cu schimbările de rigoare. M-am gândit că la coborâre trebuie să fie mai ușor. Da... și nu! Teoretic da, efortul este mai mic, dar din cauza terenului destul de accidentat pe alocuri, efortul a fost susținut chiar și la vale. Dar hai să vă povestesc mai pe îndelete.

Tâmpa, este muntele care străjuiește Brașovul, de ieri, de astăzi, de mâine! La începutul sec. XX, Tâmpa este aproape desfigurat de mai multe incendii, care lasă practic doar un munte de stâncă, foarte despădurit. Motivația brașovenilor a fost atât de puternică, încât fiecare, cum a putut, cu coșuri de nuiele, au mers pe jos, ducând pământ și puieți pe care i-au plantat cu drag. S-a reînverzit frumos zona, care acum este singura rezervație peisagistică din România, pe o suprafață de 150 de hectare. Muntele Tâmpa, cu o înălțime de 960 de metri, este arie protejată, făcând parte din Situl Natura 2000.

Traseele turistice de pe Tâmpa, sunt amenajate încă din 1870, de membrii cluburilor montane, un fel de precursori ai salvamontiștilor de azi. Ele (traseele) au fost create pentru promenadă, așa, cumva deasupra orașului.

S-au descoperit specii de plante care trăiesc doar aici, în România, crucea voinicului, crinul de pădure, specii rare de ferigă de stâncă, stânjenei și obsiga bârsană. La fel, pe aici trăiesc cca 35 % din totalul speciilor de fluturi de pe teritoriul țării, iar lunile iulie și august sunt cele mai bune pentru a le și vedea.

Noi am fost cu „ochii pregătiți”, traseul nostru corespundea cu cel tematic, Plante și fluturi, doar că în afara câtorva, nu am văzut alții.

Muntele a mai cunoscut o perioadă mai „grea”, de agresare, atunci când în 1950, mare parte din brazi au fost sculptați în așa fel încât să formeze literele Stalin, nume pe care l-a avut și orașul. Din fericire, natura, din nou, a ajutat, iar brazii s-au amestecat cu foioasele și literele s-au estompat cu timpul. Astăzi o platformă, susține literele mari cu numele actual, BRAȘOV, iar dincolo de ele este locul numit Belvedere, ca o terasă, în afara muntelui, de unde se vede minunat orașul, cetatea veche, turnurile, bastioanele, Biserica Neagră, tot orașul vechi și nu numai. De la locul de unde vă lasă telecabina, se merge la dreapta cca 10 minute pe un drum pietruit și ajungeți exact în locul căutat de toți turiștii, Belvedere.

Mai departe se poate ajunge la o altă platformă de lemn, mai nou montată, de unde se poate vedea orașul din alte unghiuri. Noi am lăsat-o însă pe altă dată.

Cum putem ajunge sus?

Cel mai simplu, cu telecabina, care pleacă de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa)

ORAR:

cu excepția zilei de luni, când este revizie.

zilnic 9.30-17

Ultima urcare este la 16.30

ultima coborâre la 17.

Prețuri:

adulți 16 lei , urcare și coborâre

10 lei un sens

copii 6-12 ani, 10 lei urcare și coborâre

6 lei un sens

Sau pentru cei dornici de mișcare, există patru trasee turistice:

1. Drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu, are cca 800 metri, este cel mai ușor.

2. Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, pleacă de la Bastionul Țesătorilor, ajunge în Șaua Tâmpei, are doi km lungime, mai apoi, de aici se poate continua chiar până în Poiana Brașov, dar drumul durează cca trei ore.

3. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor, trece prin Șaua Tâmpei, ajungând în vârful muntelui, are tot cca doi km lungime și este marcat cu triunghi albastru.

4. Treptele lui Gabony, traseu marcat cu triunghi galben, cel mai greu, dar și cel mai spectaculos. Este denumit așa după numele unui nobil maghiar care a donat foarte mulți bani pentru oraș.

Despre acest traseu voi scrie mai departe, fiind cel pe care noi l-am parcurs ieri. Fiind aproape comun cu traseul tematic, Fluturi și flori, am pornit din spatele stației de telecabină, pe o potecă prin pădure. La început drumul a fost foarte ușor, chiar idilic, admirând flora, bine că nu și fauna :), știind că aici trăiesc vulpea, lupul, ursul, porcul mistreț, blânda căprioară. Sunt panouri informative, destul de dese, în special sus în apropierea stației de telecabină. Un mare minus din partea mea, nimic în altă limbă, :(destui turiști străini, uitându-se ciudat la informații, nepricepând probabil nimic. Am pornit așadar prin pădure, ne însoțea ciripitul vesel de păsărele, câte un fluturaș, ne zbura prin față. Primul obiectiv întâlnit, un stâlp de antenă de retransmisiuni. Ne continuăm drumul, nu suntem singurii care cutreieră pădurea, unii vin după noi, din spate, alții deja urcă, evident mult mai obosiți. Mergem ușor, doar că, după cca un sfert de oră de mers destul de lejer, admirând diverse ramuri ciudate ale copacilor, eu încercând să găsesc termene de comparație, începe coborârea mai anevoioasă, ce necesită puțină atenție, dar și încălțăminte adecvată, care nu alunecă. Primul loc de popas, este la ceea ce ar fi fost odată o masă, acum doar bucăți de bârne, dar cu puțin luminiș, numai bun pentru a surprinde câteva poze. Mai mergem o bucată de drum, poteca noastră transformându-se ușor în trepte formate de bucățile de stânci, pietre tăioase și rădăcinile copacilor. Din fericire, ne oprim din când în când să facem poze, pauze numai bune pentru a ne trage sufletul. Cine spune că la coborât e mai ușor... nu-l contrazic, dar nu e chiar deloc... :)

Ieșim într-o poieniță, unde întâlnim o masă mai întreagă, cu o bancă, facem din nou poze, iar în dreapta, deja se vede lanțul muntos, Postăvarul, Ciucaș, Bucegi, Piatra Mare. Destul de puține locuri de popas, adevărate, au rămas din cele 6 amenajate inițial. Mai mergem o porțiune de drum, până la o pajiște frumoasă, de unde panorama către cartierul Răcădău este minunată. Parcă și norii sunt aranjați special, în diverse straturi, într-un anumit fel, pentru poză. Frumos, ne umplem plămânii cu aer curat, ne clătim retina cu peisaje de vis, apoi câțiva metri mai la vale, Pinul lui Wolf, cum este denumit, atrage toate privirile, exact ca o vedetă. În apropierea lui, un imens panou explicativ, cu floră, faună, trasee, toate în limba română, din nou. După sesiunea de fotografii, după mica odihnă, pornim mai departe. Curând intrăm din nou în pădure, iar de aici, începe probabil cea mai grea porțiune, cea mai abruptă, singurul avantaj, este existența barei de susținere metalice, din loc în loc. Scările sunt săpate în stâncă, alunecoase și abrupte. Încet și cu atenție se poate. Sinceră să fiu, eu tot așteptam treptele din titlu, mă tot întrebam unde sunt? abia după încă vreo zece minute de mers greoi, obositor, am ajuns și la ele, treptele din beton, despre care se spune că pentru a le reconstrui au fost cărate cca 103 tone de materiale. Sunt reamenajate precum au fost în 1931, când au fost date prima dată în folosință. Există 167 trepte, care coboară în zig-zag, au balustrade metalice, de un real folos. Noi nu le-am numărat, dar îi cred pe cuvânt. Înainte de terminarea scărilor, ajungem la stânca unde se află inscripția cu numele nobilului maghiar care a dat și numele traseului. Peretele de calcar este acoperit de iederă, care se revarsă spectaculos, pe lângă mușchii ce îmbracă tulpinile copacilor. După alte câteva scări, ajungem la Banca lui Oskar Alesius, o bancă sculptată în piatră, piatră care după cum spune legenda, a picat de sus, provocând o tragedie, pentru că a strivit doi tineri ce stăteau îmbrățișați acolo. Banca a fost făcută în amintirea lor. Am făcut câteva poze și ne-am îndepărtat rapid. :) Locul nu părea sigur, nu? :)

De aici, poteca devine lejeră, foarte curând bifurcându-se. Una merge spre cartierul Răcădău și iese în strada Dobrogeanu Gherea, alta în stânga, ocolește dealul, chiar sub coama muntelui, ieșind din nou, pe Aleea Brediceanu, sub Tâmpa.

Noi am ales, prima variantă, pentru că nu mai fusesem pe acolo, am trecut pe lângă niște case și vile frumoase, sub un tunel format de ramurile iasomiei. Am străbătut strada Dobrogeanu Gherea, pentru prima dată, admirând casele superbe așezate frumos sub poalele muntelui. Finișul a fost chiar lângă magazinul Star, de unde începe Aleea Brediceanu.

Timpul parcurs a fost de cca o oră, poate puțin mai mult, cu pauzele de rigoare, de odihnă, dar mai ales pentru ședințe foto.

Recomand cu drag, după dorință, la urcare sau coborâre, ori vreo variantă combinată, eu am deja alte planuri în minte, pentru că am realizat că am ratat și Cetatea Brașovia, ruinele vechii cetăți. Pentru prima dată, în acte oficiale cetatea apare din 1434. Fiind situată în vârful muntelui Tâmpa, poziția strategică, înclinația pantelor, au făcut-o de necucerit. În 1455, cetatea este demolată, rămânând încă o perioadă doar capela cetății cu hramul Sf. Leonhard, din care se mai văd doar ruine azi. În 1737, un trăznet a lovit capela, omorând câțiva oameni ce s-au adăpostit acolo, împreună cu un câine. De aceea, mult timp, dealul a fost numit Dealul Capelei, Kapellenberg.

Despre cetate mai aflăm că s-a construit între anii 1212-1218, în perioada Cavalerilor teutoni, fiind una din cele șapte cetăți care au dat numele Transilvaniei, de Siebenburgen (șapte cetăți).

Alte urme ale civilizației sunt chiar din perioada dacică, pentru că s-au găsit oase, datând din acea perioadă într-o fântână, fiind asociate chiar și cu un ritual păgân.

Curiozități

Numele de Tâmpa provine din dialecte străvechi, care înseamnă stâncă abruptă. Corect, am observat, nu? :)

În limba maghiară numele este Cenk, iar în germană Zinne.

Una din legendele locului spune că sub Tâmpa, ar exista un mare lac, care ar inunda orașul la o eventuală revărsare, din fericire nu s-au găsit astfel de dovezi.

Despre prezența tunelurilor s-a tot vorbit, acestea chiar există, cel puțin, cele care fac legătura dintre Piața Sfatului și Turnuri.

În peștera din stânca Tâmpei, pe la 1890, s-a amenajat un restaurant, cu o berărie, numit Bethlen, după numele ministrului agriculturii maghiar ce a vizitat orașul în 1891. Zi de zi, pe drumul serpentinelor, măgărușii urcau cu sticlele de băutură. Se pare că locul era iubit de turiști, localnici, mulți rămânând peste noapte ca să vadă luminile orașului, astfel s-a construit și o cabană, care în 1977, din cauza unui accident, arde în întregime.

Se spunea pe vremuri că există apă de izvor. Apaductul orașului, construit de inginerul șef, Christian Kertsch, după planurile și ideile lui, între 1891-1892, a alimentat mult timp orașul, captând apa rece de munte. Azi însă în urma degradării conductelor de țiglă, este alimentat cu apa din oraș. Noi am trecut pe acolo, chiar lângă stația de telecabină.

De-ale gurii

Un restaurant vă așteaptă dacă sunteți înfometați înainte de urcare spre telecabină, chemându-se cum altfel Sub Tâmpa, iar sus, odată ce ați urcat puteți servi ceva chiar la mare înălțime, la restaurantul Panoramic, cu o terasă chiar acolo de cum coborâți din telecabină. Deasupra clădirii tronează releul de televiziune, construit încă de prin anii 1970.

Câțiva metri mai încolo un imens catarg, cu drapelul României flutură în zare, iar seara reflectoare puternice luminează literele cu numele orașului.

Am folosit date ajutătoare Wikipedia.

Dacă v-am făcut poftă de plimbare, haideți la Brașov! Aici tot timpul ai ceva de făcut, exact ca în reclamă! Dar până atunci încerc să vă mai conving cu niște poze!

 

Webmaster, o rugăminte - https://youtu.be/sGUkGi7zEFg - mulțumesc frumos!


[fb]
---
Trimis de maryka in 04.06.18 22:36:44
Validat / Publicat: 05.06.18 07:30:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 7502 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Brașov, te salut!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.06.18 07:29:47]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[05.06.18 08:46:33]
»

@maryka: Un traseu foarte frumos... îl am și eu în vedere, alături de Pietrele lui Solomon. Îmi plac asemenea poteci însoțite de elemente de istorie, cum sunt aici Treptele lui Gabony sau Banca lui Oskar Alesius. Păcat că după 10 ani de la reamenajare se observă degradarea amenajărilor de pe traseu. Oare mai mișună urși pe Tâmpa?

Am căutat informații despre F. R. Gabony și nu prea am găsit. Cred că mai degrabă e vorba de un librar, Gabony and Comp. , existent în Brașov la sfârșitul secolului al XIX-lea. Există cărți poștale editate de această companie și vândute în vechiul Kronstadt. De altfel, traseul numit azi „Treptele lui Gabony” (probabil sponsor în anii 30 al acestor amenajări) a fost construit în anul 1831.

Frumoase fotografii!

marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 09:40:14]
»

@tata123:

Mulțumesc frumos! Este cu adevărat un traseu spectaculos, cu porțiuni ușoare, altele mai grele, dar priveliștea întâlnită face să merite efortul. Din fericire, nu am întâlnit animale, cred că a fost principalul motiv pentru care am tot amânat și eu excursia! Sigur că mai sunt urși! Panourile informative ne amintesc asta tot timpul! Am avut noroc, că pe traseu, am dat peste foarte mulți turiști, din ambele sensuri.

Despre Gabony, oricât am „săpat” nu am găsit mare lucru. Doar că a iubit mult Brașovul, a făcut mari donații, în multe acte de caritate, iar treptele se pare că le-a săpat singur în stâncă...

Despre senatorul Oskar Alesius, se știu mai multe, a reprezentat Brașovul, s-a născut la 30 aprilie 1844, dintr-o familie cu rădăcini până la un episcop din 1564. A absolvit Gimnaziul Honterus, apoi a făcut studii politice și juridice la Viena. Și el a iubit mult orașul, a creat poteca din Livada Poștei, care atunci se numea Drumul Regelui. Iar banca este la punctul de pornire spre Trepte din Răcădău, acolo unde sunt consemnate detaliile tragediei, se cunoaște numele tinerei care a murit, Ana-Maria, 1817.

Cât despre mituri și legende sunt multe, ca și lunga istorie de altfel a muntelui Tâmpa.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

Dana2008
[05.06.18 10:53:32]
»

@maryka: Felicitări pentru articol!

Ador drumețiile, mă fascinează frumusețea naturii, dar mi-e frică de urși și șerpi, de altele nu mai spun.

Fotografiile sunt superbe!

Traseul din câte am văzut în fotografii este destul de solicitant, mai ales acolo unde nu este amenajat. Dacă l-ai parcurs, înseamnă că ești în formă fizică bună! Felicitări!

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 11:11:41]
»

@Dana2008:

Ha, ha! Să știi, că și mie! Cum auzeam vreun sunet mai dubios mă opream să ascult mai bine... soțul din spate îmi spunea, „ei, nu-i decât ursul”... mi-e frică și de șerpi!

dar m-am bucurat că mai erau mulți turiști prin preajmă... cumva mi-au inspirat încredere!

Da, să știi, că pe alocuri e chiar greu, dar bine că numai pe alocuri! Multe porțiuni sunt ușoare, cele de început, de sus! Despre condiția fizică, ce să zic, putea fi mai bine, dar înainte cu 24 ore aveam 39 grade. Antrenament, ceva, ceva, din memorie, așa, doar dovedisem Defileul Samariei, în 2016, vezi la rw cu Creta. Și încă ar mai trebui, numai timp să fie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[05.06.18 11:47:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 11:48:23]
»

@webmaster:

Mulțumesc frumos! ????

doinafil
[05.06.18 13:15:11]
»

@maryka: Avem o țară suuuupeeeeerbăăăăă!

Ce bine că este AFA! Măcar (și) așa ne putem bucura de frumusețile ei, dacă nu vom ajunge vreodată să le vedem pe toate.

Felicitări! Ai scris foarte frumos despre tot și-ți mulțumesc!

SĂ ai vacanțe frumoase!

irinad
[05.06.18 14:15:14]
»

@maryka: Din nou un frumos articol despre Brașov și împrejurimile sale și, ceea ce mi se pare și mai de apreciat, este faptul că ai plecat având ceva probleme de sănătate. O plimbare și un traseu (chiar și numai pentru coborâre) solicitante, dar merită atâta timp cât ai prins niște imagini superbe pe care ni le-ai expus și nouă.

Felicitări pentru excursie și review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[05.06.18 14:29:24]
»

Clar, unul dintre cele mai complete review-uri despre Brașov. Orașul ăsta mi-a plăcut mereu, ce vrei, doar sunt moldovean!

În fiecare an ajungem aici de 3,4 ori și niciodată nu ne săturăm de el!

Acum, după ce ți-am citit review-ul, am un motiv în plus să vin aici și să urmăresc respectarea indicațiilor tale.

Citit și votat cu mare plăcere!!!

mihaelavoicu
[05.06.18 20:43:32]
»

Felicitări! Că frumos mi te-ai plimbat și scris! Brașovul vostru e o frumusețe de oraș.

Toate cele bune1

marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 20:50:41]
»

@doinafil:

Mulțumesc frumos pentru laude! Și mie îmi place să mă plimb prin țară, iar mai apoi să povestesc. E adevărat sunt prea multe locuri, locuri de care nici nu am auzit, ori am văzut chiar aici pe AFA. De aceea și eu laud în fiecare zi acest proiect intitulat AFA. Și datorită nouă, fiecăruia dintre noi, cunoaștem în fiecare zi câte un colțișor din țara noastră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 20:58:10]
»

@irinad:

Uite că am ajuns și eu acasă, astfel că m-am apucat de scris ecouri. Sunt mai bine, doar că acum simt urmările plimbării, puțină febră, musculară de data asta. Să știi că mai sunt locuri unde n-am ajuns încă prin jurul Brașovului, deși îmi tot propun, dar știi cum e cu planurile. Pe de altă parte unele locuri trebuie revăzute, poate pentru că s-au mai reabilitat, s-au mai transformat. Mă bucur că zona este așa de ofertantă, încât doar chef de ducă îți mai trebuie!

Și, da, în curând vom pleca! Am pus multe vise deja în bagaje!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 21:05:51]
»

@Yersinia pestis:

Păi știu, de, că ești „iubitor” de Brașov, am citit și eu despre plimbările voastre de prin Brașov. Culmea e, că deși stau așa aproape, am fost de sute de ori în diverse locuri și încă mai am restanțe la anumite capitole. Despre traseul de mai sus, aveam gânduri mari, demult, doar animalele mă „rețineau”. Acum am făcut-o și pe asta, dar mai am ceva planuri, poate mai pe toamnă.

De mai aveți drum încoace, merită încercat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[05.06.18 21:09:47]
»

@mihaelavoicu:

Mulțumesc frumos!

Păi nu spusei? Am fost, mi-era frică puțintel dar acum mă bucur că am reușit. Brașovul are multe de oferit, trebuie doar dispoziție și timp liber!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, irinad, maryka, mihaelavoicu, tata123 🔱, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08373498916626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1