ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Brașovul istoric, văzut prin ochii unui turist român (III)

TIPĂREȘTE URM de aici

"... și am scris cu tiparul vouă fraților românilor să vă fie pre învățătură și vă rog frații mei să cetiți...

Diaconu Coresi

Drumurile noastre prin Brașovul istoric aveau să ne ducă în ceea ce astăzi este cunoscut drept cartierul Șchei, de fapt vatra românilor, acolo unde limba, credința și tradițiile românești au fost păstrate atât în Evul Mediu cât și în perioada comunistă. Căile principale de a ajunge în Șchei sunt fie pe la Parcul Gh. Dima de unde se merge pe Șirul Gh. Dima ce se continuă cu str. C. Brâncoveanu până la intersecția celor trei căi de unde se vede Piața Unirii, fostă a Prundului sau de la Poarta Șchei pe str. Prundului care duce în aceeași piață. Sunt și alte drumuri, de exemplu de la parcul Gh. Dima, după ce se traversează Șirul Mitropolit Andrei Șaguna, pe atât de dorita str. a Băilor sau, dacă vreți să vedeți mormântul lui Andrei Mureșanu din cimitirul bisericii Sf. Parascheva, atunci de pe str Castelului ce se continuă cu str. Comstantin Lacea imediat după Bastionul Țesătorilor și la dreapta pe str. Retezat până la Bis. Sf. Nicolae, intrarea a doua pe la clopotniță. Oricare din aceste drumuri au, de la zidurile cetății, între 650 și 750 m, deci e ceva de mers pe jos dar merită. Nu pot să nu amintesc faptul că pe str. Prundului la nr. 1 este o clădire frumoasă, renovată, în care din mai anul acesta se află, pentru prima dată în istoria lor, sediul Uniunii Junilor dar și un punct de informare turistică. Despre clădire spun doar că a fost donată de proprietar prin 1925 Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din acele timpuri și că de-a lungul a aproape 80 de ani ajunsese o ruină. Nu pot însă să nu spun că la punctul de informare turistică am intrat: frumos, multe pliante cu informații, un birou dotat cu calculator dar dotat și cu un salariat angajat special pentru a fi util turiștilor. În cazul meu s-a dovedit o mare dezamăgire căci era atât de preocupat de calculator că nici nu m-a băgat în seamă deși salutasem; când mi-am dat seama că nu percepe faptul că în fata lui este o ființă umană, l-am rugat să-mi dea ceva informații și atunci, grăbit, a luat o hartă, este gratis, mi-a indicat ceva locuri mult prea vizibile și deja văzute și mi-a spus la revedere. N-am reușit să aflu dacă sunt și alte materiale gratis sau altceva, ba mai mult, nici măcar nu mi-a spus că în curtea din spatele clădirii era un târg al junilor iar la etaj un muzeu și ceva prezentări în ziua aceea. Mi-am analizat prezența acolo și cred că eu sunt vinovată dar nu sunt și sigură : am vorbit doar românește!

Cartierul Șchei

Cartierul Șchei de astăzi este oarecum pe vechea așezare Cutun, cea rămasă în afara zidurilor cetății începând cu sec. XV când s-au construit mare parte din fortificații și care la rândul ei este pe vechi așezări umane din neolitic, apoi geto-dace recunoscute după templele și sistemele de apărare specifice dacilor. După venirea sașilor și închiderea cetății Brașov, locuitorii șcheieni, valahii, au avut interdicția de a cumpăra case în Brașov, de a intra în cetate, aveau chiar interdicții religioase legate de cultul ortodox, erau considerați inferiori populației germanice. Așa se explică, prin multele interdicții impuse, cele 60 de troițe ridicate aici, cea mai veche păstrată, din lemn de stejar, este cunoscută drept "troița din Cutun" și după inscripția avută a fost ridicată în 1292. Bogații locuitori din zona Șcheiului au fost români si nu bulgari cum s-a spus, continuitatea limbii române fiind cea mai bună dovadă. Istoria românilor din afara cetății Brașovului, perioadele de suferințe dar și de glorie ale acesteia aveam să le aflăm, pe scurt, de la părintele Oltean, preot la Biserica SF. Nicolae dar și directo al Primei Școli Românești.

Biserica Orodoxă Sf. Nicolae din Șchei / Catedrala românilor din Țara Bârsei

Părintele profesor dr. Oltean spune că religia ortodoxă a românilor din Șchei a fost atât de puternică încât a rezistat încercărilor de convertire la catolicism iar troițele și apoi bisericile au fost cele care au devenit suportul moral al rezistentei, chiar dacă reformații ce conduceau cetatea le distrugeau și interziceau. Prima atestare documentara a unui lăcaș de cult ortodox este crucea de lemn acoperită cu șindrilă, 1292, pe locul căreia se ridică după un nr de ani prima bisericuță de lemn ce avea să fie amintită în 1399 într-un act al papei Bonifaciu al IX-lea ce dorea sau poruncea convertirea "fidelilor" din Șchei "care au o biserică a lor". Cercetări din anii 1970 dovedesc existența succesivă a trei biserici de cult ortodox, prima de lemn, a doua de zid a cărei construcție a început în 1495 și a treia de piatră având donații de la mulți domnitori ai Țărilor Române, însemnate fiind cele ale lui Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul - cel ce donează mânăstirii moșia Micșunești din Muntenia - sau familia domnitorului Constantin Brâncoveanu ce a plătit ridicarea unui nou paraclis (printre alți reprezentanți ai familiilor domnești aici a fost înmormântată și una din fiicele lui). Din vremea aceea sunt picturile care au făcut-o celebră printre specialiștii în iconografie. Pictorii sau cum se zice "zugravii" de biserici, craiovenii Hranite Grigore, Gheorghe Ioan și Mihai realizează între 1735 și 1738 picturile de pe pereții interiori și exteriori, temele fiind așa cum am spus, celebre, greu de interpretat iar "Roata Lumii" - pământul se învârte în jurul Soarelui cu ajutorul sfinților - este o temă unică în lume și care a făcut ca paracliserul să fie închis de securitate în 1970. Alături de aceasta sunt încă 13 fresce ale Apocalipsei, este reprezentat Sinodul de la Nicea din 325, scene din Drumul Crucii. O parte din banii necesari ridicării turnului cu ceas au fost dați de țarina Elisabeta a Rusiei în sec. XVIII, diferența fiind donată de domnitorii Moldovei și Țării Românești din acea vreme, fapt ce dovedește importanța deosebită a acestui lăcaș ortodox. Biserica a fost restaurată de mai multe ori iar pictorul care au realizat fresce istorice din biserica centrală a fost Costin Petrescu, pictorul argeșan despre care am mai scris spunându-vă că a fost profesorul de pictură a lui Arsenie Boca iar dintre operele lui de mare valoare sunt frescele Atheneului Român. Aici a pictat intrarea lui Mihai Viteazul în Brașov, încoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia, pe mitropolitul Andrei Șaguna. Biserica aceasta are printre alte secrete și un glob în care se află un document misterios, se zice scrijelit pe foiță de aur, pe care în secolul nostru nu l-a văzut nimeni, se pare că se află în turnul cel mai înalt al bisericii.

În cimitirul bisericii se află mormântul din marmură neagră al lui Nicolae Titulescu și al soției sale. După jumătate de secol de la moartea sa, dorința testamentară i-a fost îndeplinită, el cel născut în Oltenia să fie înmormântat în Ardeal, la poalele Tâmpei. "Aparțin Bisericii Ortodoxe Române" a scris în testamentul redactat cu un an înainte de moarte și textul este săpat pe monument.

Despre această biserică ortodoxă, cu interior bizantin dar exterior apropiat ca arhitectură de lăcașurile de cult germane, cred că merită scris un articol după întâlnirea în grup pe care am propus-o la Brașov (vezi impresii), când vom afla noi amănunte și sper să o vizităm fără a fi enoriași la slujbă. Sunt convinsă că veți avea multe întrebări de pus după ce vizitați biserica, școala și împrejurimile.

Prima Școală Românească /muzeul

Clădirea școlii, micuță și fără etaj, a fost ridicată în anul 1495 dar ea deja funcționa prin chilii sau biserică, fapt atestat de bula papală din 1399 - a fost a 8-a clădire ca importanță din Brașovul vremii; modificările ulterioare aveau să fie realizate în 1760- 1761 când s-a ridicat și etajul cu elementele stilului baroc rezultând ceea ce vedem azi. Istoria clădirii a fost destul de tristă în ultima sută de ani când, incredibil, singura reparație a fost făcută la comanda lui Nicolae Ceaușescu după vizita sa în 24 mai 1967, atunci când cel ce avea grijă de local, a scos din arhive, riscându-și libertatea, câteva documente rare, interzise dar care au fost remarcate imediat de vizitatorul care încă "nu se tâmpise" cum a remarcat cineva.

Importanța școlii este dată de prezențe celebre, Anton Pann, cel ce a fost o vreme cântăreț și la Biserica cu Sibile din București, a predat la această școală, a tradus și a făcut donații pentru locul drag lui. Cea mai importantă perioadă este însă cea în care Diaconu Coresi și colaboratorii săi tipăresc primele cărți în limba română, începând cu 1556 folosind o tehnică învechită de tipărire, xilogravura, dar foarte rapidă, ceea ce i-a permis obținerea unui număr mare de exemplare într-un timp mult mai scurt. Este perioada istorică în care se oficializează scrisul în limba română, fapt aproape uitat de autorii de manuale din zilele noastre, uitat fiind și Coresi despre care cei mai mulți elevi ce vin la muzeu însoțiți de profesori, nu știu nimic, spune cu obidă dl. Oltean. Aici primele lecții cu predare în limba română au fost în 1583. Despre varietatea cărților și manualelor tipărite - manualul de macrobiotică din 1844 de Pavel Varsici este surprinzător - au scris mulți călători ce au vizitat locul în Evul Mediu și perioada modernă și chiar acum, în vremurile acestea, cu toate pierderile suferite, sunt încă multe de văzut și amintit dar spațiul articolului acesta nu permite, doar vă amintesc că Mugur Isărescu a adus aici în vizită înalți demnitari ai Băncii Mondiale, sper însă că a făcut și o donație.

În 1961 - sper că am reținut bine, acest articol practic este și un exercițiu de memorie a ceea ce am aflat la fața locului - aici, în clădirea școlii se deschide un muzeu al cărui ultim ocrotitor este acum și de mulți ani, părintele prof. dr. Oltean. Muzeul este împărțit în câteva săli, foste clase: sala "Anton Pann", sala "Diaconu Coresi" (unde este și tiparnița încă funcțională), sala "Cartea și Cărturarii brașoveni", sala "Cartea, factor de unitate națională" și mica sală etnografică botezată " Sala cu vatră".

Aici, în recenta vizită, am aflat că cei ce călcau pragul școlii erau aleși de satul care le plătea stipendii, erau dintre cei mai buni băieți (prima fată a fost primită în sec. XIX) care în decurs de 3 -9 luni învățau din greu meseria de notar, dascăl sau preot, comunitatea ce-i trimitea plătind pentru ei bani grei, că aici dascălul avea 110 elevi în clasă și nu erau de cei mici ci doar deja flăcăi adevărați. Pentru că sunt sigură că vă place multora să ascultați povești adevărate, istorii românești, mergeți să vedeți muzeul și să aflați singuri ce este "lada de lăturoi", "lada făcliilor", cine erau "găitănarii" și unde se școleau, să aflați câte cărți rare se găsesc în depozitul care stă să cadă din curtea bisericii - Casa Barac - și pentru care, culmea, nici biserica, nici Ministerul Culturii nu are bani, să aflați povestea celor 6000 de cărți rare și 30 000 de documente încă necercetate aflate acolo și care au scăpat acelei perioade dictate de Ana Pauker când "cultura" se incendia la metru cub, real, să vedeți harta originală a Daciei Mari creată de Trebonius Laurian (la un anume muzeu al hărților care pretinde că are originalul se află de fapt copia cu ștampila muzeului din Șchei, copie pe care o puteți achiziționa cu 7 lei), să ascultați istoria imnului național, a troițelor, a junilor...

Pentru că de obicei vizitele au un timp limitat, după lungi cântăriri, am făcut acea invitație de a merge în grup la muzeu, pentru că am avea mai mult de câștigat decât în vizitele individuale.

Crucea căpitanului Ilie Birt

În Piața Unirii, fostă până în 1944 a Prundului, se află o troiță de piatră mai aparte, cu bolți pictate asemeni bisericilor, cunoscută drept "crucea căpitanului Birt" sau "Troița lui Ilie Birt", înconjurată de aproape 100 de ani cu grilaj de fier pentru a o proteja. Troița aceasta a fost ridicată în 1738 pe locul unei cruci de lemn ce se deteriorase, ctitorul ei fiind nimeni altul decât legendarul Ilie poreclit Birt pentru marile lui afaceri cu alcool, născut în 1698, negustor de vază, cămătar, posesor de vii și turme de vite în Muntenia, luptător ce-și formase singur o companie cu care biruise într-o luptă cu turcii la Pitești căpătând astfel trecere la Viena, cunoscător de mai multe limbi străine, într-un cuvânt un om deștept și speculant care la moarte a lăsat averi fabuloase, după ce a contribuit mult la ridicarea etajului școlii românești dar și la ridicarea mai multor troițe în Șchei, într-o vreme când sașii încercau catolicizarea românilor. Referitor la ridicarea etajului școlii, Ilie Birt, spun documentele, este cel ce a mers la Viena și Buda pentru a obține anularea hotărârii administrației Brașovului ce interzicea renovarea școlii din curtea bisericii. Troița aceasta din piață a fost renovată în 1780, tot din banii lui Ilie Birt, inscripțiile în slavonă fiind greșite de noul pictor. Troița nefiind acceptată de sași, șmecherul Ilie Birt a închinat-o și "înălțatei Crăiesei noastre Mariei Terezia", așa că cei veniți să o dărâme au renunțat, convinși că umblărețul Ilie Birt obținu-se aprobarea împărătesei, cu bani, însă el nici nu ajunsese în fața ei. La Prima Școală Românească aflați mai multe despre legendarul Ilie Birt, de la cel ce a descifrat o parte din documentele vremii, care a inventariat practic toate troițele din Șchei, care poate povesti despre rolul pe care l-au avut în viața creștinilor români căci în jurul lor se făceau slujbele bisericești.

Statuia Eroului Necunoscut

Tot aici în Piața Unirii se află și statuia Soldatului Necunoscut, monument dedicat soldaților din Primul Război Mondial; dezvelit în 1939 este realizat de "Reuniunea Femeilor Române" și înfățișează un soldat în poziție de atac iar inscripția spune : "Recunoștință eroilor dezrobitori de neam". Plăcuța fiind de bronz, a fost de multe ori furată.

Mă opresc aici cu poveștile mele despre Brașovul vechi deși sunt încă multe de spus, despre ce a rămas din hanurile de altă dată care asigurau pachete de servicii ce le concurau pe cele de azi (unul era "La Mielul Alb"), despre localurile unde mâncai orice și la orice oră (erau restaurante care la ora 5 dimineața își așteptau clienții cu ciorba de potroace), despre apa care curge pe sub caldarâmul orașului fiind dirijată intenționat în trecut, despre locurile unde poezia, opera și opereta erau regine, despre vechile și păgânele obiceiuri ale junilor. Despre Biserica Neagră voi scrie căci a fost un loc de unde a plecat Diaconul Coresi spre Șchei și este o emblemă a orașului dar și a țării. Poate în drumurile voastre vă opriți un timp mai lung printre clădirile vechi ale orașului, unele au doar o placă de monument istoric fără explicații dar în scorojeala zidurilor și în arhitectura veche stă câte puțin din istoria noastră.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 19.08.16 22:57:17
Validat / Publicat: 20.08.16 10:36:10

VIZUALIZĂRI: 1415 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Picturi exterioare degradate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[20.08.16 12:02:30]
»

@elviramvio - Un articol excelent despre vatra românească a Braşovului. Felicitări, Elvira!

ANILU
[20.08.16 17:29:02]
»

@elviramvio: Felicitări pentru acest articol atât de complet.

Ne-ai dat atât de multe informații încât mă întreb la lecția deschisă ce ne mai spune de. Profesor (unde sper să participam, negociez).

Toate cele bune.

mishu
[20.08.16 23:41:23]
»

@elviramvio - Fiecare informatie pe care ne-o prezinti este ca o noua invitatie la cunoastere. Ai asternut o adevarata pagina de istorie pe care ma bucur ca am putut-o citi. Iar pozele au fost ilustrarea perfecta a cuvintelor asternute.

Ti-am mai spus, Brasovul este un oras foarte drag mie si am revazut prin aceasta serie locuri atat de dragi.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[22.08.16 08:43:48]
»

@Carmen Ion -

Mulumesc fain.

elviramvioAUTOR REVIEW
[22.08.16 08:48:04]
»

@ANILU -

Scuze ca raspund asa tarziu dar am motivatie, zau!

Dl. Invatator ne interpreta la vizita noastra chiar zicala lui Creanga, invatat pana "genunchiul broastei". Eu daca pot sa zic " pana la genunchiul purecelui", inseamna ca sunt tare laudaroasa cu mine!

In rest, chiar m-as bucura sa fii o buna negociatoare, deci sa stapanesti si arta diplomatiei, sigur obtii ce vrei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[22.08.16 08:52:51]
»

@mishu -

Multumesc mult. Brasovul istoric este un loc placut ce te cheama de mai multe ori sa-l vezi la pas.

Mihai18
[04.09.16 15:46:15]
»

Brașovul este frumos și interesant, dacă poți să-l înțelegi și să ai ceva cunoștiințe despre istorie și istoria literaturii române, cel puțin „până la genunchiul broaștei” așa cum rezultă pe undeva, prin unul din ecouri.

Reviewul este o lecție interesantă, tocmai de aceea azi l-am recitit. M-am oprit mai mult la capitolul „Prima Scoală Românească/Muzeul” Am revăzut fotografiile.

Dragă Elvira, și eu Am Fost Acolo, cu fetele mele când erau eleve. Am avut un ghid foarte bun. În acele momente fiind singurii vizitatori (era iarnă și frig afară), acesta a avut timp mai mult să ne vorbească și cred că a sesizat și interesul nostru, prin întrebările cere-i erau puse.

Poate gestul meu de atunci a fost neinspirat, dar am cerut permisiunea să mă așez într-o bancă și mi-a dat voie. Erau băncille de atunci, de pe vremea lui Anton Pann (P-14). M-am rupt de prezent atunci și cu ochii minții îl vedeam pe dascălul Anton Pann la măsuța aceea din fața băncilor, așa cum îl știam din manualul de Limbă Română.

Reviewul este valoros, este o lecție despre istoria școlii românești. Sincer, nu-i la îndemâna oricui să scrie un astfel de review. Trebuie o bază serioasă de cunoștiințe.

Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[04.09.16 15:54:42]
»

@elviramvio:

Multumesc eu mult pentru cuvintele frumoase.

Stiu ca fetele sunt mari acum dar poate ca ghidul de atunci este acelasi cu cel din zilele acestea, cel pe care l-am intalnit noi este acolo de peste 40 de ani. Statul in banca nu este interzis, din contra, "dascalul " de azi incurajeaza atingerea lucrurilor vechi, desigur cu masura. Pentru noi a fost o ora de clasa frumoasa, de la provocarea intrarii pana la plecarea pe care am fi dorit-o foarte tarzie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[04.09.16 21:40:33]
»

@elviramvio: Să continuăm firuul discuției, dar scurt că deja sunt off-topic.

Referitor la

a) „Știu că fetele tale sunt mari”

Da. Amândouă au permise de conducere auto și sunt cu mult peste 18 ani. Ce bine a fost că amândouă pot conduce autoturismul (știți necazul meu de la Istanbul, fata cea mică și inimoasă rezervase bilet la avion pentru dimineața zilei următoare, să preia volanul mașinii mele, iar după ceva timp și-a recuperat banii)

b) Dacă ghidul este la acest muzeu de peste 40 de ani, precis el a fost și când am vizitat noi muzeul.

c) Ulterior am regretat gestul să mă așez în bancă. Nu prea a fost ortodox. Dar să știți că erau solide.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[04.09.16 21:47:32]
»

@Mihai18:

Stiu ca bancile scolii romanesti au fost solide, le-am incercat!

Numai bine!

Mihai18
[04.09.16 21:58:53]
»

@elviramvio: „Băncile școlii romînești au fost solide” Hm. Solide, la propriu și la figurat. Școala românească a fost solidă. Am spus „a fost”

calatorul
[07.10.16 22:04:26]
»

@elviramvio: Un oras minunat, bine asezat dar izolat de lipsa autostrazilor si aglomeratia soselelor catre si dinspre el. L-am vazut de fiecare data cu bucurie si revin cu aceeasi placere, dar buluceala pe soseale din weekend m-a descurajat in ultimii ani.

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.16 22:20:19]
»

@calatorul:

Asa este. Noi inca ne gandim daca la miniintalnire sa venim cu masina noastra sau cu trenul.

Se lucreaza la intrarea dinspre Sfantu Gheorghe/ Harman, este o nebunie acolo, noroc ca am avut gps, caci altfel nu ne descurcam dar va fi foarte bine in maxim 6 luni. Dinspre Bucuresti e jale insa.

calatorul
[07.10.16 22:31:39]
»

@elviramvio: Multumesc pentru raspuns si informatii, revin cu o rugaminte intrebare:

Unde se lucreaza la intrarea in Brasov dinspre Sfantu Gheorghe - Harman? A mai fost santier acolo acum vreo 10-12 ani, cand au refacut podul peste calea ferata. Eu ajung acolo duminica pe sosea si ma ingrijoreaza sa pierd iar timp pe drum chiar si la marginea Brasovului. Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.16 22:35:37]
»

Se lucreaza la intrarea dinspre Sfantu Gheorghe/ Harman

@elviramvio: Într-adevăr acolo încă se lucrează dar poate e bine de ştiut că între timp, s-a dat drumul circulaţiei direct pe drumul naţional (Braşov - Hărman), adică se circulă pe sub pod, nu se mai ocoleşte pe acea "bretea" care făcea legătura cu ocolitoarea (în dreapta, pe direcţia spre Braşov), aglomerându-se acel sens giratoriu unde era nodul de legătură.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[07.10.16 22:41:22]
»

@urjanclaudiu: Multumesc pentru raspunsul rapid si lamuriri.

Adica daca vin dinspre Bucuresti, de la MacDonald si fac dreapta inainte de gara spre vechea autogara pot intra pe iesirea spre Harman si Sfantu Gheorghe, dar nu peste pod ci pe dedesubt?

Sau santierul este la giratoriu7l de langa benzinaria de pe drumul de iesire spre Harman, singura varianta de sosea pe directia aia? Si as putea incerca alt traseu pentru Harman, sa ocolesc prin Bod e mai bine? Multumesc inca odata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.16 22:43:41]
»

Unde se lucreaza la intrarea in Brasov dinspre Sfantu Gheorghe - Harman?

@calatorul: Nu mai e vorba despre acel pod peste calea ferată, acolo unde era şantierul cu ani în urmă deci pe acolo se circulă fără nici o problemă. Şantierul e mai spre Hărman, în afara oraşului, acolo unde Ocolitoarea se intersectează cu şoseaua Braşov - Sfântu Gheorghe. Mai exact aici.

După cum vedeţi, şi pe hartă arată că se circulă pe ocolite, nu pe sub pasaj, ca în prezent. Acum, că s-a dat drumul circulaţiei pe sub pod, nu mai sunt probleme (cel puţin, eu de câte ori am trecut pe-acolo, nu au fost), lucrându-se mai mult sus, pe acel pasaj.

Sper că cele scrise de mine să vă fie de folos. Pentru orice nelămurire, nu ezitaţi să întrebaţi.

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.16 22:45:01]
»

@calatorul:

Pasajul de la DN11 care trebuia finalizat, am inteles, de un an. Acum se lucreaza in forta la pasajul peste calea ferata dar si la sensul giratoriu ce va fi acolo. Nu circulam de regula pe acolo, nici n-am stiut ca se fac lucrari asa ca ne-am bucurat ca n-am plecat fara Sophia (gps) Sunt indicatoare dar la nebunia de acolo a fost mai bun gps-ul.

Drum bun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.16 22:48:26]
»

@urjanclaudiu:

Multumesc. Acum nu voi mai avea drum pe acolo cred ca cel putin un an dar informatiile tale sunt foarte bune pentru colegi.

O seara linistita... cu flacaul!

calatorul
[07.10.16 22:50:20]
»

@elviramvio si @urjanclaudiu: - Multumesc pentru raspunsuri si lamuriri, vad eu cum fac, si scuze pentru devierea de la subiectul relatarii de mai sus. Promit sa imi rezerv timp si pentru o plimbare prin aceste frumoase locuri din Brasov. La buna recitire.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.16 22:59:25]
»

@elviramvio: Mulţumim tare mult! Noapte bună dumneavoastră şi tuturor AFA-iştilor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, elviramvio, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090362071990967 sec
    ecranul dvs: 1 x 1