ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Strabatand istoria vechiului drum Brasov - Poiana Brasov

Ilustrație video-muzicală
Un fel de..tango - Perfume de gardenia


TIPĂREȘTE

Din cele mai vechi timpuri, Poiana Brasov, a fost destinatia preferata pt. drumetii, atat vara cat si iarna, in special a brasovenilor. Asa ca, dorind sa pastrez traditia si dorind sa-mi mai dezmortesc picioarele, care au cam amortit in aceasta vars, am luat decizia sa mai fac macar niste peregrinari, aici aproape, de locul unde imi petrec, 2/3 din timpul unui an.

Impreuna cu o prietena si Dobermanita ei, am plecat de acasa cand soarele deja stralucea pe cer, si ne-am infiintat in Livada Postei, pt. a face urcarea cu autobuzul, fiind prea greu consideram, ca dupa asa o lunga pauza de mers km pe jos, sa facem de prima oara, tur-retur pe jos.

Dupa ce am facut turul intregii Poienii, si am vazut cat de mult s-a dezvoltat, de cand nu am mai fost, sa tot fie vreu an, jumate, . Au aparut multe hoteluri, in jurul hotelului Alpin, lacul era parca mult mai curat si mai frumos, iar tarabele vanzatorilor ambulanti, erau f. atractive, mai ales persoane ca mine, greu ar fi rezistat sa nu-si achizitioneze ceva, asa ca tot plimbandu-ma, eram atrasa sa cumpar o caciulita pt. iarna, care sunt minunate, dar am zis ca mai e pana la iarna si o sa cumpar mai incolo, ca doar deabia am inceput aceste excursii, pe care ni le-am planificat, cate una in fiecare saptamana, dar pana la urma tot mi-am cumparat, papuci de casa, chiar daca si acestia sunt tot de iarna, fiind confectionati din material de cojoc, dar nu puteam amana toate cumparaturile, ca incarcam prea mult bugetul, atunci, l-am fragmentat.

Deja mi se facuse foame, tot trecand pe langa terasele, care sfaraiau mici pe gratare, asa ca la intoarcere pt. a ne pregati sa coboram, care nu se face de brasoveni, pe drumul principal, ci pe vechiul drum, amenajat pt. drumetie si unde strabati natura care nu a fost transformata, de perioada moderna, unde fiecare colt si fecare piatra are propia ei istorie, pe care o sa va invit sa o cunoasteti, alaturi de mine., am luat si noi cate 2 mici, pt. a nu saliva in continuare, drumul deabia acum incepea pt. noi.

Din statia de parcare, a Poienii Brasov, am traversat si ne-am incadrat pe drumul pietruit, care serpuieste printre brazi, acesta e vechiul drum, care ducea din Brasov in Poiana. un drum mai scurt, cu multe curbe stranse si mai abrupte, umbrit de o vegetatie deasa, in care aerul e mai racoros, si deosebit de placut, care te relaxeaza. Drumul inchis circulatiei, fiind in prezent, destinat doar circulatiei pietonale, pietruit si nu risti, sa treaca, vreo masina sau vreo motocicleta sa te umple de praf, pe margine din loc in loc, poti sa te asezi pe banci facute din trunchiuri de brad, sa-ti mai tragi sufletul, mai ales cei care urca din Brasov. Trecatorii sunt rari, dar binevoitori, bucurosi ca a mai intalnit pe cineva, si dupa un scurt schimb de cuvinte, isi continua fiecare drumul sau.

Dupa cca 20 min. drumul se lumineaza, desisul brazilor se destrama, pt. ca am ajuns in Poiana Mica, aici apar iar cateva case, mai mult cabane, private, si dupa ce treci si de casa padurarului, te afunzi din nou in padure si continui coborarea. Dupa ce ai coborat cateva curbe, incepi sa auzi susurul apei, e raul Valea cu Apa, care strabate rezervatia naturala Stejarisul Mare, scheienii ii spun acestui rau ,,raul lui Solomon “, si desparte Muntele Tampa de Stejarisul Mare, si nu departe se inalta un munte stancos, acestea sunt Pietrele lui Solomon. Legenda spune, ca, numele acestor stanci vine de la un rege maghiar Solomon, careurmarit, vrand sa scape de urmaritori, a sarit, cu calul de pe o staca pe alta, el scapand cu viata, dar urmaritorii, au cazut in vale.

In 1913, cronicarul sas J. Teutsch, a descoperit la Pietrele lui Solomon, mai sus de Valea cu Apa, unde e o pajiste, numita de scheieni ,,Intre Chietre “, o cetate dacica. Azi in acest loc s-au amenajat, cateva mase cu banci, loc pt. a face gratar, atat de turisti, dar, care mai greu ajung pe aceste locuri, in schimb brasovenii, de cate ori au un weekend cu timp frumos, umplu acest loc, iar fumul gratarelor umple padurea. Dar in acest loc in fiecare an, are loc o sarbatoare campeneasca, a Junilor Brasoveni, traditie pastrata din vechi timpuri, pana in zilele noastre si care strange multi turisti, pt. a asista la acest stravechi obicei, cu care brasovenii se mandresc. De cand a inceput, nu se stie exact, dar in 1821, se spune ca aceasta serbare, incepea de Florii, apoi continua in ziua de Pasti si urmatoarea care se incheia cu mersul, feciorilor Juni, din casa in casa, in Prund, unde erau fete, nemaritate, cu stropitul, iar seara se adunau cu totii, in poiana de la Pietrele lui Solomon.

Azi aceasta serbare se tine, in duminica Tomii, prima duminica dupa ziua de Pasti. In aceasta zi dimineata pe la ora 8, Junii Tineri, Batrani, Curcani, Rosiori, Dorobanti, Albiori, coboara calare, pe niste superbi cai, de tractiune, cu coama frumos impletita, ca de sarbatoare, din Schei, pe strazile Brasovului vechi, pana la locul unde erau portile vechii cetati, azi pana la Livada Postei, de unde se intorc, inapoi si incheie defilarea, la biserica Sf. Nicolae din Prund (adica pana in piata Unirii numele de azi, a locului). Dupa ce canta ,,Cristos a Inviat “, in curte la protopop, ies in piata, se prind in hora, numita ,,Hora Junilor “, apoi din hora se desprinde vataful, lor, isi lasa palaria pe un alt june si in mijlocul horei arunca buzduganul, de 3 ori in sus, incercand sa-l prinda, pt. a dovedi ca merita sa fie vataf, al lor. Acest buzdugat are vreo 2 kg., fiind confectionat din arama, in partea unde e maciulia, cealalta parte e din plumb, iar la mijloc e din lemn, infasurat in sarma, peste care e pusa o bucata de piele... Dupa vataf, incep sa se intreca juni mai tineri, dupa vechime, in ordinea cum sunt inscrisi, pe foaie la protopop. In tot acest timp, lautarii au cantat, apoi muzica se opreste, juni, merg cu totii la protopop, de ii saruta mana si pleaca cu lautarii la crucea din Prund, si cu toata lumea dupa ei, aici canta iar ,,Cristos a Inviat “, mai fac o hora, mai arunca buzduganul, incercand si din cei care ii insotesc, pana se face ora 16, dupa care, merge tot alaiul, la pietrele lui Solomon, unde se intind la masa pana tarziu, catre orele 12 noaptea...

Dar sa ne reluam traseul nostru, dupa ce am trecut de acest loc campenesc, drumul duce pe langa raul Scheiului, in care se varsa raul Solomon, printre casele vechi, ale scheienilor, a caror arhitectura e nealterata, insirate pe stradutele pietruite, inguste, pana ajungem pe Tocilei, straduta care ne duce pana in piata Unirii, dar inainte de a ajunge acolo, ne mai oprim putin in fata bisericii Sfanta Treime, construita din piatra in anul 1813, de vechii locuitori scheieni...

Am ajuns in Piata Unirii, unde falnic strajuieste din anul 1495 biserica Sf. Nicolae, o constructie frumoasa, la a carei realizare, a contribuit si sprijinul domnitorului Neagoe Basarab, de asemenea si boierii fugiti din Tara Romaneasc. In curtea acestei biserici, a functionat si ,,Prima Scoala Romaneasca “, azi muzeu. Piata Unirii, acum a fost renovata in totalitate, pastrandu-se arhitectura, veche si culorile care dau patina vremii.

Merita, ca atunci cand vizitezi Brasovul, intr-o primavara de duminica Tomii, sa-ti planifici si o astfel de plimbare, care te va relaxa si vei trai putin, din frumosul trecut al cetatii Kronstand


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 12.09.12 19:29:24
Validat / Publicat: 12.09.12 20:20:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ildiko si Unita (dobermanita) in Poiana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

grecudoinaAUTOR REVIEW
[12.09.12 19:51:32]
»

pozele de pe Tocile, biserica Sf. Nicolae si Sf. Treime, o sa le incarc, peste 2 saptamani, cand revin in Brasov, cu scuzele de rigoare, dar nu le am la mine, acum am vazut, multumesc

webmaster
[12.09.12 20:10:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[12.09.12 23:33:15]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

STEFAN-CRISTIAN
[11.01.14 19:54:03]
»

Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon

Mai multe informatii la:

sites.google.com/site/pie ... on/home/istoric

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina, STEFAN-CRISTIAN
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063187837600708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1