ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Fântâna cu Leacu, de Sânziene – o zi ca o poveste în inima Văii Almăjului

TIPĂREȘTE

Puțini români au auzit cu adevărat de Țara Almăjului, un colț de rai ascuns în sud-vestul României, în județul Caraș-Severin. Deși are o frumusețe naturală rară și o autenticitate pe care multe locuri turistice au pierdut-o, această zonă rămâne, din păcate, prea puțin promovată. Tocmai din acest motiv, am simțit nevoia să împărtășesc din propria mea experiență de călătorie prin Valea Almăjului – o zonă care m-a surprins prin peisaje spectaculoase, tradiții vii și oameni de o ospitalitate aparte.

Valea Almăjului îți oferă o mulțime de comori naturale și culturale: de la satele pitorești ca Șopotu Nou, Lăpușnicu Mare sau Eftimie Murgu (fost Rudăria), până la morile de apă tradiționale, unele încă funcționale, care dau viață satului într-un mod unic. Munții Almăjului, cu pădurile lor de fag și potecile tăcute, sunt ideali pentru drumeții, iar dacă ai norocul să ajungi în timpul unei sărbători locale, vei descoperi cât de vie este cultura populară, cu dansuri, porturi și obiceiuri transmise din generație în generație.

Toate aceste frumuseți capătă și mai mult sens atunci când le trăiești pe viu, cu sufletul deschis. Așa s-a întâmplat și în ziua în care am ajuns la Fântâna cu Leac, chiar de Sânziene – un moment cu o încărcătură aparte, în care natura, tradiția și credința se întâlnesc într-un ritual tainic, păstrat cu sfințenie de generații întregi.

Drumul până pe Vârful Blidaru, în Valea Almăjului din Banatul Montan, este unul dintre acele trasee care nu se uită ușor, părea desprins dintr-o poveste: liniștea pădurii, foșnetul frunzelor și mirosul de fân proaspăt cosit te făceau să simți că pășești într-un alt timp Nu e doar despre pantele pe alocuri abrupte din pădure sau despre liniștea înaltă a munților – ci despre ceea ce simți în suflet, când ajungi sus, la locul încărcat de emoție "Fântâna cu Leacu", în ziua magică de Sânziene, ziua în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul.

Am urcat de dimineață cu mașinile de teren, alături de oamenii din satele din jur – Dalboșeț, Șopotu Vechi, Șopotu Nou, Gârboț, dar și de mai departe. Unii erau veseli, alții triști, alții cu vei mici de mână, și toți – fără excepție – aveau în privire o lumină caldă. Credința lor nu era deloc formală, ci trăită, firească, parte din suflet.

Acolo sus, între cer și pădure, cei 5 preoții din satele enumerate mai sus au oficiat o slujbă emoționantă lângă fântâna veche, despre care toți spun că „are leacu’ în ea.  Și, sincer, privind oamenii care-și spală fața cu apa rece din izvor, care își pun în sticle pentru acasă, pentru bolnavi, pentru rudele rămase în satele de jos –începi și tu să crezi.

Adriana-Loredana, directorul școlii,  ne-a  povestit legenda locului, cu emoție în glas. Se pare că foarte demult, o molimă a lovit porcii din zonă, și un moș din Șopotu-Vechi, disperat, i-a dus aici sus, la aer curat.  Porcii s-au scăldat în apa limpede și… s-au făcut bine. De-atunci, fântâna a fost numită „cu Leacu” . Păstorii, pădurarii, toți localnicii au început să vină în acest loc. Nu doar pentru apa din izvor, ci pentru ceva ce nu se vede, dar se simte.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost felul în care oamenii păstrează tradițiile, chiar și azi. Nu e nimic forțat. Totul curge firesc. Mi s-a povestit, de pildă, despre un obicei din noaptea de Bobotează – „botezul vânturilor” . Oamenii ies la râu, aprind focuri și, după direcția vântului, bătrânii prezic anul: dacă va fi ploios, roditor, sau secetos. Tinerii ascultă – și învață. M-au impresionat oamenii. Parcă mă știam cu ei de o viață, deși nu i-am văzut niciodată. Mi-au oferit voioși, cu zâmbet și mare bucurie răchie și fasole, fără să mă știe, fără să-i știu.

De Sânziene. după slujbă, domnișoarele  culeg flori galbene, le leagă în cununi și le atârnă de cruci, de pomi, ori le duc acasă, în grindă sau la icoană. Mi-au spus că unii le pun sub pernă, pentru vis de dragoste. Alții le usucă – bunicele lor știau că ceaiul din flori de sânziene este bun pentru diferite afecțiuni. Este magic felul în care apa din fântână și florile de sânziene devin uneltele lor de protecție și vindecare: femeile și fetele fac mănunchiuri, apoi stropesc cu ele casa, animalele, curtea – să le meargă bine tot anul.

 Dar ce sărbătoare este fără mâncare și băutură? Fasole la ceaun, aburindă, preparată de un vestit bucătar bănățean, Marian Popovici, cu murături de casă. Păstrăvul prăjit și cartofii pe grătar au fost punctul de rezistență a festinului culinar.  Răchia de prună, cât să nu te doară capul, dar să ți se încălzească sufletul, a însuflețit atmosfera. Oamenii au stat la povești, au cântat încetișor, s-au îmbrățișat. Fără telefoane, pentru că oricum nu era semnal,  fără grabă. Doar trăind momentul!

Am plecat de acolo cu regretul că totul s-a terminat mult prea repede, am rămas cu amintiri plăcute și am legat prietenii. Banatul Montan nu e doar un loc – e o stare de spirit. Aici, tradiția e vie, oamenii sunt calzi, iar natura e… vindecătoare.

Ziua petrecută la Fântâna cu Leacu, de Sânziene, nu a fost doar o drumeție prin inima Munților Almăjului, ci o călătorie spirituală, plină de emoție, tradiție și omenie. A fost o zi care ne-a reamintit cât de puternice sunt rădăcinile noastre, cât de mult sens poate avea un obicei transmis din generație în generație și cât de vindecătoare pot fi natura, credința și comunitatea. Într-o lume tot mai grăbită, locuri ca acesta – și oameni ca cei din satele bănățene – sunt ancore care ne țin aproape de ceea ce contează cu adevărat. La "Fântâna cu Leacu", timpul curge altfel. Iar dacă ajungi acolo, cu sufletul deschis, pleci cu inima mai ușoară și cu credința că magia mai există.

De ce să vii în Valea Almăjului? Pentru că aici am simțit, poate pentru prima dată după mult timp, cum e să te desprinzi de zgomotul lumii și să te reconectezi cu ceva profund și curat. E un loc care nu te impresionează cu artificii sau cu atracții turistice construite de mâna omului, ci cu autenticitatea lui simplă: cu satele așezate liniștit între dealuri, cu glasul bătrânilor care încă mai spun povești despre cum era „odinioară” , cu munții care veghează peste tot și toate.

E locul unde te trezești dimineața cu miros de fân proaspăt și păsări cântând, nu cu notificări pe telefon. Unde poți bea apă rece de la o fântână veche și unde fiecare colț de drum pare să aibă un rost, o poveste, o amintire nespusă.

Eu am venit aici dintr-o curiozitate, dar am plecat cu dor. Și cred că oricine ajunge în Valea Almăjului simte că a descoperit ceva rar, ceva care nu se poate explica în cuvinte, ci doar trăi. Și poate tocmai de aceea merită să vii.

Am plecat din Valea Almăjului cu sentimentul că am descoperit un loc care nu cere nimic, dar îți oferă tot ce ai uitat că ai nevoie: liniște, simplitate, rădăcini. Aici nu vii ca să „bifezi” o destinație, ci ca să te întorci, poate, la o versiune mai bună a ta.

Și da, mi-e dor. Dar nu e un dor trist. E unul care îmi amintește că există locuri în lume unde viața se trăiește altfel – mai aproape de adevăr.

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
  • Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună

[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 09.07.25 08:17:40
Validat / Publicat: 09.07.25 09:51:32

VIZUALIZĂRI: 73 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.07.25 10:30:07]
»

@pepsi70ro: O sărbătoare aparte, puțin cunoscută/promovată - mulțumim pentru prezentare și fotografii. În sânul comunităților locale din zonă această sărbătoarea de la Fântâna cu Leacu constituie unul din reperele principale (religioase și de socializare) ale anului. Am citit recent pe Internet informații despre această manifestare.

Eu mă număr printre cei care au auzit/vizitat parțial Valea Almajului și Țara cu același nume. Cel mai vizitat obiectiv al zonei este Complexul mulinologic de la Rudăria - am vizitat morile de apă din localitatea Eftimie Murgu prin 2011 înainte de restaurări și amenajările turistice de azi.

Călătorii frumoase și alegeri inspirate!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.07.25 10:59:48]
»

@tata123 🔱: următorul articol este despre cele 22 mori de apă de la Rudăria„cel mai mare complex mulinologic din sudul Europei.

Mitica49PHONE
[09.07.25 14:43:08]
»

Frumoasă descrierea zonei și a evenimentului care are loc aici. Un bun îndemn pentru a vizita acele locuri deosebite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Banatul montan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.055129051208496 sec
    ecranul dvs: 1 x 1