ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Herghelia de pe valea Ilvei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cainele si calul au fost intotdeuna cele mai indragite animale de catre om. In instinctul acestora, cred ca pornirea de a “insela” sau de a “trisa” n-a existat niciodata. Cainele, adeseori abandonat intr-un azil de caini vagabonzi, si-ar sacrifica, la nevoie si viata, pentru a-si salva stapanul. Calul a dus secole de-a randul tot greul in tractiune, razboi, constructii si muncile gospodaresti. Fara efortul constant al calului, lumea de azi n-ar arata la fel. Calul, prin munca lui, a grabit aparitia locomotivei cu abur, a computerului, a telefonului mobil si a internetului. Edison, Stephenson, Bill Gates, Tim Berners-Lee si Martin Cooper, au si vor avea statuile lor, la loc de cinste, pe buna dreptate, dar calului, cine ii va ridica vreodata, o statuie?

Acest animal bland, elegant dar si puternic, a impins evolutia societatii cu cateva secole inainte. Cine altul decat George Cosbuc a reusit sa ne arate cat de intensa e legatura dintre om si cal, in poezia sa “El Zorab”?

In antichitate si in Evul mediu, calul era simbolul puterii si al bogatiei. Cursele de cai erau un punct forte de atractie in Colosseum-ul roman sau in turnirurile destinate distractiei vulgului si gloriei cavalerilor, in care acestia cautau sa cucereasca inima unei tinere printese.

Cursele de cai mai sunt si astazi intens savurate in Vestul Europei.

Carul zeului soarelui, Helios, era tras de noua cai albi, inaripati, care varsau foc pe nari. Calul lui Fat-Frumos al nostru, manca jaratec si zbura peste noua mari si noua tari, cu viteza gandului iar carul zeului vikingilor, Odin, era tras de un cal cu opt picioare. Una dintre constelatiile cerului, Pegas, si-a luat numele din mitologie, Pegas fiind cel mai frumos cal inaripat din lume iar Unicornul, a inspirat numerosi poeti si muzicieni. Cornul sau unic, avea puterea de a transforma apa otravita in apa potabila, de aceea, acest cal, a fost vanat pana a disparut de pe pamant.

Astazi, intre cal si om s-au stabilit legaturi trainice, primul ajutandu-l adeseori pe ce de-al doilea (pe copilul autist in special), alaturi de delfin, in a se integra in societate, procedura numita “hipoterapie”.

Echitatia este sportul care, alaturi de inot si tenis, se invata de catre copil de la cea mai frageda varsta.

De cativa ani incoace, pe valea Ilvei, un important afluent al Muresului, a aparut “C. E. C”.

Ce e C. E. C-ul? Nu, nu mai e o institutie comunista de economisit banii ci “Centrul Ecvestru Calimani” (prescurtat C. E. C.). E vorba de o frumoasa ferma agroturistica si o herghelie ce apartine unui mare iubitor al naturii si al cailor, domnului Ovidiu Graur, un al doilea Cristian Topescu al tarii noastre.

Ovidiu este directorul unei importante agentii turistice din Tg. Mures si a inca 3 agentii similare raspandite prin tara si proprietarul unei frumoase mega-pensiuni turistice pe Valea Ilvei

Unde este situata ferma “CEC” de pe Ilva? . In Transilvania, bine-nteles, dar atentie, mai exista si o a doua «vale a Ilvei», nu departe de-aici, in judetul Bistrita Nasaud…aceasta exceleaza prin «borcuturi», adica izvoare cu apa minerala, in timp ce Ilva noastra «cabalina», e in judetul Mures, la limita judetului Harghita, pe cursul superior al raului Mures. Ferma de la Ilva e situata pe soseaua Tg. Mures-Toplita, la 80 km de orasul Targu Mures, si la 20 km de orasul Toplița, la o altitudine de 750 m, in localitatea Lunca Bradului din muntii Calimani.

Cu ani in urma, dl. Ovidiu a avut in fata sa, doua oportunitati…sa inceapa o afacere profitabila «cu venin de vipere», stiut fiind faptul ca in muntii Calimani exista multe asemenea vietati, afacere ce i-ar fi adus contracte ferme cu companiile farmaceutice producatoare de ser antiviperin si…«o ferma ecvestra» cu cai de rasa, pentru a oferi turistilor fideli ai agentiilor sale «o optiune agroturistica» in plus Ce credeti c-a ales? "Ferma de vipere"? Nu! A primat a doua varianta, cea cu «prietenii omului, nu cu dusmanii lui», cu toate ca…ehei, fie vorba-ntre noi, daca calul si cainele (as adauga eu si Natura) sunt cei mai buni prieteni ai omului, nu vipera este cel mai mare dusman al omului ci chiar omul insusi.

«Homo homini lupus»…

In ultima vreme, dl. Ovidiu a lasat vanzarea biletelor de avion, “in” si “out”-coming-ul, pachetele turistice sau “rent-a-car”-ul pe mana angajatiilor sai, iar el a inceput se se ocupe mai ales de pensiunea, ferma si herghelia sa de pe Valea Ilvei...

Daca in agentia din Tg. Mures, dl. Ovidiu se simtea tracasat, stresat, incorsetat, aici la ferma ecvestra el se simte…LIBER si mult mai LINISTIT si RELAXAT…caci ce lucru e mai important in aceasta lume, decat sanatatea, linistea si libertatea? ...

Daca vreodata veti avea o zi intreaga la dispozitie si va prisosesc vreo 70-80 de euro, atunci puteti inchiria un cal si un insotitor, puteti alege un traseu, din cele cateva propuse de Centrul Ecvestru, prin muntii Calimani si puteti porni la drum! Deocamdata, sunt ceva mai putini turisti romani care au ales trasee prin munti, desi se pare ca dupa zborul cu balonul cu aer cald sau parapanta, senzatia de libertate deplina, ti-o da acest nou sport, fie ca te afli in galop pe-un armasar ce zdrobeste cu copitele sale spuma valurilor unei plaje pustii sau pe un altul care urca agale, “la pas”, intortocheate carari salbatice de munte…E bine sa aveti mereu aparatul foto pregatit, caci in muntii nostri inca mai exista cerbi, caprioare, vulturi, rasi si multi ursi bruni, ultimii pe care Europa ii mai are inca in libertate, nu din aceia ce zac prin gradini zoologice sau zambesc impaiati prin muzee…

Nici chiar o simpla iesire la “iarba verde” pe aceasta vale a Ilvei, nu e de lepadat…in fiecare week-end, ea se populeaza cu corturi, rulote si numerosi amici ai naturii, cercetasi, biciclisti sau “pedestrasi” cu rucsacu-n spate, asa ca noi.

Dorgo

@Web, te rog, videoclipul

http://www.youtube.com/watch? v=6itmKzPIL7I&feature=related


[fb]
---
Trimis de dorgo in 11.07.12 17:35:28
Validat / Publicat: 11.07.12 18:30:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 5216 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pornim dis de dimineata, de-a lungul vaii Muresului, spre Ilva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

amero
[11.07.12 18:54:31]
»

regret ca nu pot vota ca in "Parlament", la mai multe maini

o lectura foarte frumoasa si relaxanta despre oameni si animale cu suflete mari si iubitoare, muzica superba

multumesc pentru acest moment deosebit

Qvadratvus
[11.07.12 23:05:24]
»

Cu ani în urmă am avut privilegiul atît de a urca din Valea Slănicului pe culmea Ivăneţului (Judeţul Buzău), călare pe cal cît şi aceea de a parcurge călare culmea muntelui. Senzaţia este indescriptibilă, ea trebuie pur şi simplu trăită. Calul este un animal cu adevărat nobil şi care merită tot respectul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Mureșului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.61416292190552 sec
    ecranul dvs: 1 x 1