ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 nopți
colegi
80 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Complexul Konačište Osmica - Mokra Gora

TIPĂREȘTE

După vizita la Peștera Lazareva, traversând Serbia de la est la vest, prin munți, pe drumuri în mare parte în lucru, am ajuns la Complexul Konačište Osmica - Mokra Gora târziu. Se întunecase deja. Eram un grup mare, de aproape 80 de persoane. Hotelul din gară, cu doar 25 de camere, bineînțeles că nu ne putea găzdui pe toți. Conform înțelegerii prealabile, câțiva turiști au fost direcționați spre o altă locație de cazare. Personal, nu am văzut această locație și nu pot spune nimic despre ea. M-am bucurat că noi am rămas pe loc, adică pe peronul gării.

Recepția

Recepția se află într-o clădire separată la capătul căreia este și restaurantul (cu săli interioare și o terasă). Este prima clădire de lângă casa de bilete pentru călătoria cu trenulețul, clădire pe care - fără îndoială - o veți repera cu ușurință dacă veți ajunge acolo.

Ghișeul recepționerului este instalat într-un spațiu îngust, la începutul unui hol care duce spre o scară și spre o toaletă. La Complexul Konačište Osmica - Mokra Gora nu există noțiunea de lobby. Spațiul de așteptare și de relaxare este afară, în fața clădirii, pe peronul gării sau la mesele de la terasa descoperită. Eram mulți. Două autocare, deci aprox. 80 de persoane. Am așteptat cu toții - afară - momentul strigării pentru a intra, a preda actele de identitate și a primi cheia camerei repartizate, după care… altă așteptare pentru a fi conduși la camere. Cu bagajele după noi, o luăm de-a lungul peronului până la clădirea cu spațiile de cazare, fosta clădire a gării. Accesul la câteva dintre camerele complexului din gară se face direct de pe peron. Pentru celelalte, majoritatea, intrarea este la capătul clădirii, acolo unde te întâmpină o amenajare asemănătoare unei recepții (cu ghișeu și casete pentru cheile de la camere), pustie atunci când am fost noi acolo. Nu există lift, deci scara de lângă ghișeu, acoperită cu mochetă, este singura modalitate de a ajunge la camerele de la etajele 1 și 2.

Ne-a fost repartizată camera 31 - cea mai ciudată cameră pe care am primit-o vreodată. Nu pentru că se află într-o gară transformată în pensiune, ci datorită structurii ei. Era de fapt un apartament situat pe mai multe niveluri.

La etajul 2, alături de camera 21 și 22, vedem ușa pe care scrie 31. Descuiem și nu vedem o cameră așa cum ne-am fi așteptat, ci un hol îngust, doar cu o scară și cu un întrerupător de curent electric. La capătul celor 16 trepte avem imaginea unei băi minuscule care ne aștepta cu ușa deschisă. Urcăm, lăsăm baia în dreapta și - trecând printr-o deschidere de zid, fără ușă - ajungem într-o încăpere în care trona un pat îngust, pentru o singură persoană. De aici, de la etajul 3, o altă scară (tot din lemn lustruit și tot cu 16 trepte) conduce la etajul 4 sau mai degrabă la mansardă. Acolo am văzut - în sfârșit - mult râvnitul pat dublu, de familist. Dar să o iau sistematic!

Apartamentul 31

Apartamentul 31 se compune din hol, living, dormitor și baie. Nu știu cărui fapt datorăm cinstea de a ni se fi repartizat un apartament nouă, o familie cu doar două persoane.

Holul este lat doar cât scara. La ambele capete (deci și jos și sus) se află câte un întrerupător de curent electric. Un lucru foarte bun pentru că scara destul de abruptă este din lemn lustruit și neacoperită cu mochetă așa cum sunt celelalte scări din holurile comune. Despre hol, nu se mai poate spune nimic în plus. Poate doar faptul că scara de lemn cam scârțâie.

Livingul în care se află un pat îngust, pentru o persoană, mai este dotat cu trei fotolii, o măsuță joasă, din sticlă, și un birou pe care este postat un televizor de modă veche. Dedesubt, în acest corp de mobilier, am găsit pături de rezervă, trei perechi de papuci de unică folosință, iar într-un sertar mai multe consumabile cosmetice (șampon și săpunele tip turist), probabil un mic depozit al cameristelor. Încăperea pardosită cu parchet acoperit cu covor, are trei ferestre, fiecare pe câte un perete și - tot fiecare - cu perdele și cu pervaz foarte lat. Nu te puteai apropia să deschizi fereastra. Sub fiecare fereastră există calorifer, lucru de apreciat în special în sezonul rece. În august, noi abia dacă le-am observat. Pereții încăperii sunt decorați cu trei tablouri, iar plafonul are grinzi groase din lemn vopsit în cafeniu. Sunt mai multe corpuri de iluminat, dar nu toate au becuri. În tot apartamentul nu există uși interioare. Excepție fac intrarea principală pe care stă scris numărul 31 și mica încăpere a băii.

Pe birou, alături de televizor, în afară de lista cu inventarul camerei, am găsit și o listă de prețuri pentru cazare și masă. Pentru orientare, în ideea că ar putea fi de folos cuiva în viitor, atașez fotografia ei.

Dormitorul situat la mansardă este surprinzător de mare și înalt. Și tavanul de aici are grinzi solide, din lemn vopsit, așezate cruciș, între ele având becuri.

Patul dublu flancat de două noptiere, un dulap (cu câteva umerașe, precum și cu multe, chiar prea multe perne și pături de rezervă), minibarul gol, scos din priză și aparatul de aer condiționat alcătuiesc dotările acestei camere. Într-un colț mai remarcăm prezența unui lampadar simplist, dar foarte folositor. Camera de la mansardă are două ferestruici poziționate foarte sus, deci fără posibilitatea de a fi deschise. Se înțelege că apartamentul 31 nu are balcon. Dormitorul nu-ți oferă posibilitatea de a admira natura în afară de un peticuț de cer. Din living, dacă te cocoțai pe ceva, în afară de acoperișul clădirii vizibil parțial prin cele două geamuri laterale, prin geamul din mijloc puteai vedea căsuțele din deal care păreau nelocuite atunci când am fost noi acolo.

Așternuturile de pat, atât în camera de jos, cât și în cea de la mansardă, erau curate, dar - vizibil - foarte mult folosite. Obosite și parțial uzate erau și prosoapele (mare și mediu, pentru fiecare persoană). Nici curățenia nu excela. Pe la colțuri mai vedeai câte o pânză de păianjen, aspect care - cu siguranță - este trecut cu vederea de cei veniți aici doar pentru a se bucura de plimbarea cu trenulețul turistic.

Baia apartamentului 31 este mică, foarte mică, dar nu le întrece pe multe din băile grecești prin care am trecut de-a lungul timpului. Are - cred - mai puțin de 1,5 x 1,5 m. O cabină de duș strâmtă, o chiuvetă mică, cu etajeră pe care așteptau două pahare acoperite cu plastic, trei săpunele tip turist și trei mici recipiente cu gel de duș, oglindă, toaletă, coș, perie, hârtie igienică (plus rezervă, un total de nu mai puțin de 5 suluri), toate erau înghesuite în acel spațiu minuscul. Gresia și faianța sunt și ele de tip vechi, amintind de faptul că actuala locație de cazare este rezultatul transformării unei clădiri care a avut o cu totul altă destinație.

Restaurant

Seara, la sosire după un drum lung, s-a servit o cină târzie, cu un meniu standard, pe terasa închisă. Cum am întârziat mai mult în cameră încercând să ne dumirim ce și cum, am pierdut momentul când s-a dat comanda pentru grup. Dar, nu am regretat. Pentru că soțul meu este fumător, am luat loc la o masă pe terasa descoperită, aproape de intrarea în restaurant. Până la sosirea ospătarului, am remarcat fața de masă brodată cu sigla locației și am studiat meniul și el cu coperte personalizate. Cam știam ce ne dorim, așa încât de îndată ce a sosit ospătarul am comandat o mică tărie, aperitiv pentru soțul meu (200 dinari), două halbe cu bere (200 dinari/500 ml), două porții de pleșcavița cu cartofi prăjiți și ceapă tocată (500 dinari/porția) și pâine - patru felii groase și foarte gustoase (25 dinari/bucata). Totul a fost bun, servit atunci când aveam mai mare nevoie de hrană și nu ne-a costat decât 1700 dinari, adică 68 lei.

Micul dejun a fost servit la ora 8, în salonul interior, deși soțul meu - fumător - ar fi preferat tot terasa. Salonul interior era însă pregătit pentru noi, cu mese aranjate pentru patru persoane. În mijloc era o farfurie cu patru porțioare de gem și opt pachețele cu unt. Un coș cu pâine aștepta alături. Până să fim serviți cu celelalte, am avut prilejul să admir interiorul restaurantului din gară decorat cu fotografii de epocă și cu machete de trenuri. Și aici, ca și în camere, plafonul este întărit cu grinzi de lemn.

Pe farfurii individuale, gata aranjate, ne-au fost aduse 3 gogoșele, 2 bucăți de plăcintă cu brânză și verdeață (cam îmbibate cu grăsime), 1 ou fiert curățat și tăiat în două, 3 feliuțe de șuncă cu grăsime, 2 feliuțe de șuncă presată și 2 bucăți de brânză. La solicitare erai servit cu ceai sau cu cafea (de fapt un soi de cafea cu lapte). Cafeaua cea adevărată se comanda și se plătea separat (120 dinari). A fost foarte bună.

Aprecieri privind micul dejun? Deși cu destule sortimente, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Totuși, nu am plecat flămândă de acolo.

Îndată după micul dejun am predat camerele, am dus bagajele la autocar și ne-am pregătit pentru marea aventură a zilei - plimbarea cu trenulețul turistic.

Încheiere

Deși ne-a oferit destule surprize, Šarganska Konačište Osmica - Mokra Gora amplasat în clădirea unei foste gări, cu Muzeu Feroviar, cu Wi-Fi gratuit, disponibil peste tot, cu parcare privată gratuită, constituie pentru noi o amintire de neuitat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 17.12.19 17:56:46
Validat / Publicat: 18.12.19 08:29:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Complexul Konačište Osmica - Mokra Gora. Gara transformată în pensiune.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[17.12.19 18:03:33]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster26
[17.12.19 18:57:21]
»

@iulianic: inainte de validare, o intrebare tehnica.

Cumva a fost o cazare de grup, din grup facand parte si @vulpemihaela?! vezi impresii

Din informatiile noastre cam asa reiese!

webmasterX
[18.12.19 08:28:17]
»

In lipsa unui raspuns, autoarea a citit intrebarea, mergem pe intuitia noastra.

Am retras notele acordate unităţii - conform regulamentului (1. B. 7), nu e acceptabilă evaluarea multiplă a unei unităţi de cazare de către membrii aceluiaşi grup sau ai aceleiaşi familii, pentru un sejur comun — vezi impresii

iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.19 08:51:56]
»

@webmasterX: De obicei dau raspunsurile de indata ce vad intrebarile, dar numai de pe calculator. De pe telefon nu pot. Si iata raspunsul meu:

Am fost in Serbia intr-un grup foarte mare – doua autocare, aproape 80 de persoane. Este posibil sa fi fost acolo si alte persoane din AFA. Nu o cunosc pe @vulpemihaela. Nu am fost la intalniri in ultimii 2-3 ani si nu am avut ocazia de a face cunostinta cu ea. Aceeasi problema s-a mai ivit o data (in legatura cu Bulgaria). Probabil ca grupul cu care am fost este unul pe care il frecventeaza si ea.

Nu ma deranjeaza daca notele au fost retrase. Din text se poate intelege ce mi-a placut si ce nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[18.12.19 09:01:00]
»

@iulianic: Ok, avand in vedere posibilitatea sa fie vorba de mai multe grupuri / aceeasi perioada redam notele!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.19 09:10:42]
»

@webmasterX: Conform regulamentului (1. B. 7), nefiind acceptata evaluarea multipla a unei unitati de cazare de catre membrii aceluiasi grup sau ai aceleiasi familii, pentru un sejur comun, cred ca ar trebui retrase notele si de la Hotel Jezero - Borsko Jezero hotel care ne-a oferit prima cazare in acelasi circuit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.19 22:57:35]
»

@webmaster26: Coordonatele GPS sunt aceleasi, mentionate si la articolul colegei noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂKonaciste Osmica (guesthouse) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070097923278809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1