GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Continui cu impresiile din vara 2016, vacanța care a inclus Sveti Stefan (Muntenegru) – Klis (Croația) – Milano – Veneția – Zagreb.
După 4 nopți petrecute în Sveti Stefan (am scris despre acest loc pe site, ”Sveti Stefan, Guesthouse Radjen”), am plecat spe Croația, mai precis Klis.
Încep cu cteva impresii despre drum, întrucât a fost fabulos de-a dreptul! Știind că vom trece prin Kotor, am virat dreapta de la drumul principal vreo 5 km și am ajuns să vedem puțin și acest loc despre care citisem. Obișnuiți cu liniștea și relaxarea din Sveti Stefan, am remarcat imediat schimbarea: Kotor este un loc destul de aglomerat, în primul rând din punct de vedere al traficului, așa că ne-a luat ceva timp să ajungem în zona centrală (dar nu vă închipuiți că a durat mai mult de 20 minute), unde am găsit un loc de parcare într-o parcare cu plată chiar din fața pieței. Era destul de aglomerat, însă am avut norocul să găsim ultimul loc liber. Ne-am plimbat aproximativ 1 oră, ne-am relaxat la o cafea, am cumpărat fructe (cele mai bune cireșe pe care le-am încercat în vara aceasta și niște smochine adevărate! – nu ratați smochinele, orice ați fi mâncat în România din supermarket nu se compară). Am pornit apoi spre nord, hotărâți fiind să facem o oprire în Dubrovnick, apoi să ne oprim la Klis, unde aveam și cazare pentru 3 nopți.
Am făcut tot drumul pe coastă și a fost absolut spectaculos: drumuri foarte bune, destul de libere (cel puțin așa le-am găsit noi la început de iulie, de mă întrebam dacă așa este mereu sau încă nu au venit turiștii), parapeți și plase de siguranță în zonele unde erau căderi de pietre (chiar și așa, se observau din loc în loc pietricele pe carosabil), iar panorma spectaculoasă: munte într-o parte și mare în cealaltă în culori extraordinare – am văzut cele mai frumoase nuanțe de albastru-verde-turcoaz cu putință, punctate din loc în loc de verdele vegetației sau albul pietrelor. Acum am descoperit că pozele din google images nu sunt photoshopate, realitatea le depășește. Chiar spectaculos!
De menționat că la vreo 30 minute de Kotor am avut 2 variante: una de a merge pe un drum care părea cam îngust, printr-o localitate, alta de a lua un ferry. Am ales varianta a doua, pentru o sumă nesemnificativă (ceva până în 10 Eur) și am ajuns în 5 minute pe celălalt mal (îmi pare rău, dar nu știu exact localitatea), dar ferry se vede clar pe partea stângă.
Am ajuns la Dubrovnik deja extaziați de peisajul de care avusesem parte până acum și ne-am oprit să vedem, evident, orașul vechi. Am găsit un loc de parcare tare aglomerat și strâmt, unde plata se face la un automat, doar în bani locali. Am traversat însă strada și am găsit un schimb valutar, așa că ne-am descurcat. Regret și acum că am văzut Dubrovnik-ul pe fugă, am stat doar 3 ore și nici nu am vizitat meterezele, așa cum mi-aș fi dorit, totul datorită temperaturii extrem de ridicate. Am hotărât însă să revin, este un oraș care merită văzut bucată cu bucată, dar la altă temperatură (cel puțin pentru mine). :) A fost însă tare frumos să hoinărim pe străduțe, să urcăm și să coborâm treptele printre magazinașe și restaurante, chiar să nu mai nimerim aceeași ieșire (unde aveam mașina), întrucât simțul nostru de orientare a fost dat peste cap de treptele șerpuite, dar și de soarele arzător. :)
Pentru cei mai practici dintre voi, trebuie spus că Dubrovnik – orașul vechi este scump: parcarea a fost echivalentul a 6 Eur/oră, iar masa pentru 4 persoane (doar paste și pizza, 3 limonade și o bere) a fost 70 Eur. Priveliștea însă, confortul și curățenia, pianul și muzica live (deși era prânz), tratația din partea casei (pâine de casă cu un pate de pește), toate au meritat din plin! Eu aș fi adăugat și ecrane uriașe în diverse locuri pe care să ruleze epidoade din ”Urzeala tronurilor”, cred că așa am fi stat mai mult acolo! :)
Tot pe coastă am continuat drumul până la Klis, un sătuc aflat la 9 km de Split, orașul pe care mi-am dorit să îl văd, unde tronează celebrul Palat al lui Diocletian. Am ajuns în jurul orei 21.00 iar cazarea aici a fost excelentă! Am făcut rezervarea la Apartament Jukic, în data de 6 mai și am stat în perioada 1-4 iulie. Mi s-a părut un preț excelent (120 Eur/3 nopți) pentru un apartament care arată exact ca pe site-ul Booking: un living cu o canapea extensibilă și un fotoliu-pat, masă cu 4 scaune, zonă de bucătărie utilată complet, frigider mare, dormitor cu pat matrimonial și 2 dulapuri, baie cu duș. Am găsit gazde extrem de primitoare (ne-au dat și un cadou, un vin al casei – și noi i-am invitat la o palincă de-a noastră :)) și o curățenie exemplară. Am aflat că, în afară de acest apartament care era la parter (aveam și o măsuță cu scaune la umbră, la intrare), mai există 2 apartamente mai mari: unul cu 2 camere și living, altul cu 3 camere și living, la etaj (ambele cu 2 băi), toate arătau impecabil, atât curățenia, cât și mobilierul nou și gustul cu care era totul amenajat. Aer condiționat și clima în tot apartamentul, fără probleme de niciun fel (poate doar baia mi-aș fi dorit să fie mai mare), iar priveliștea era superbă, către orașul Split.
Am vizitat câte o plajă în fiecare zi și orașul vechi în cele 2 seri pe care le-am avut la dispoziție. Dacă despre oraș puteți citi și vedea poze pe site-urile specializate (a propos, merită și plimbarea cu titicarul de aproximativ 2 ore), despre plaje vă pot spune că sunt foarte multe, una lângă alta, fie cu nisip, fie cu pietricele, peste tot însă veți vedea aceeași apă limpede și de o culoare extraordinară. Am remarcat pe una dintre plajele pe care le-am vizitat (în apropiere de hotelul Raddison, unde este o parcare uriașă gratuită) că, dacă erai client al barului, aveai acces la umbrelă și șezlonguri gratis. Eu am preferat să stau toată ziua la bar/umbră și în apă, nefiind prietenă cu soarele și venind cam târziu – fiind o plajă îngustă, șezlonguri și umbrele nu sunt foarte multe. Cum însă vreau să revin în Croația, îmi voi cumpăra propriile șezlonguri și umbrelă, astfel încât să pot sta oriunde îmi face plăcere. Croații nu sunt fan șezlonguri, am observat că stau foarte mult fie pe prosoape, fie pe pietre, fie direct pe scări/borduri (cum este cazul plajei din fața hotelului Parc în care am ajuns în altă zi). Deci, dacă sunteți în căutarea unor locuri elegante, probabil că le veți găsi în resorturi de lux, dacă stați însă în apartamente, fiți pregătiți pentru a face plajă pe prosop. Recunosc că la prima vedere, m-am imaginat la plajă în copilărie la Modern-Constanța, apoi însă am început să gust stilul non-conformist al plajelor din Croația. La fel cum a fost prima încercare de a merge la apartamente (încercasem doar Mamaia Summerland), iar acum cred că doar așa voi mai merge la mare de acum înainte. :)
Revenind la locul nostru de cazare, mi s-a părut excelent că am ales această locație nu doar pentru cât de curat, frumos și la preț excelent a fost, cât și pentru faptul că, nefiind în mijlocul orașului ne-a oferit și liniște. Este locul în care ne vom întoarce, însă în niciun caz pentru 3 nopți, ci pentru cel puțin 7!
Trimis de nicolle. in 25.07.16 18:16:18
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicolle.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.55652800 N, 16.50970900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Apartments Jukic [Klis], SPLIT-PODSTRANA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
-
@nicolle., pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@webmasterX - OK poziția și am reținut și recomandarea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)