GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aradul este un oras pe care incerc sa-l redescopar cu fiecare noua ocazie ivita. Din pacate, timpul nu-mi permite sa-i dedic atentia cuvenita cand ajung pe-aici, poate cand voi pleca spre destinatii vestice ii voi rezerva mai mult, macar o zi. Am ajuns in Arad pentru prima data cu mult timp in urma, la invitatia unor rude apropiate, in 1988. Se intampla pe vremea cand eram elev la liceu, in Ploiesti (un oras industrial prin excelenta, chiar si in prezent). Trecerile peste Carpati in acele timpuri nu erau asa frecvente si se faceau, in principal, cu trenul, dar in cele cateva excursii de duminica (n-ar fi corect sa spun week-end, ca sambata eram la scoala) mai mergeam si cu autocarul. Destinatiile erau relativ apropiate - Brasov, Baile Tusnad etc.
Am fost impresionat la vremea respectiva de atmosfera cosmopolita a orasului, lumea parea (sau chiar era) mai libera. Oamenii aveau deja experienta vizitelor peste hotare (Ungaria, Yugoslavia), prietenii varului meu ajunsesera si in Germania Federala (mi se parea un gest extrem de curajos, de o indrazneala nemaipomenita pe-atunci). Aveau alte preocupari, piata “neagra” a produselor ce se gaseau greu sau mai deloc prin sud era mult mai diversificata, mult mai aprovizionata, micul trafic de frontiera se derula cu o efervescenta nemaiintalnita de mine pana atunci. E drept, vizitele in Bucuresti le faceam doar prin zonele turistice (teatre, muzee, parcuri) sau pentru vizite la rude, nu pot sa ma pronunt despre situatia similara de-aici. Iar in Ploiesti... era o specula generalizata si-atat, fara “fastul” si “ambalajul” occidental din Arad. Targul de vechituri de la marginea orasului (ocico) vindea si produse noi, era locul de unde puteai lua fie un tricou scump (sau foarte scump - am dat chiar 400 de lei pe unul!), fie o pereche de pantofi sau un cartus de tigari Vikend, totul la preturi negociate. Important e ca aveai de unde alege, oferta era foarte variata.
Dupa 1990, viata Aradului s-a schimbat in ritm alert, dezvoltarea orasului mi s-a parut exploziva, libertatea de a calatori s-a pliat foarte bine pe specificul urbei de frontiera, date fiind circumstantele anterioare. Oamenii au gasit repede diverse posibilitati de afaceri, sectorul privat a dobandit un avant infloritor. S-au multiplicat micile ateliere mestesugaresti locale, au aparut investitiile straine, fabrici noi, marci consacrate din Occident si-au deschis unitati de productie aici. Centura orasului e de nerecunoscut acum, peisajul a virat de la cel de camp agricol catre cel intravilan. In prezent, exista o puternica comunitate de oameni de afaceri italieni in oras, asa ca sa nu va mirati ca multi aradeni vorbesc cursiv limba italiana. Aradul si Timisoara au fost preferintele lor nete din Ardeal, fara discutie.
Hotel Iris se afla pozitionat intr-o zona linistita a Aradului pe strada Capitan Ignat, la nr. 1, la intersectia cu mult mai cunoscuta strada Andrei Saguna, foarte aproape de iesirea din oras catre aeroport. Este un hotel mare, fain si care-si respecta negresit cele trei stele de pe frontispiciu. Receptia de la intrare este asociata unui lobby bar intim, poti foarte bine sa stai la o cafea, in timp ce-ti verifici corespondenta electronica. Am ajuns tarziu, in jurul orei 22,00, dar check-in s-a desfasurat totusi, rapid; rezervarea o facusem pe mail, cu confirmare telefonica, fara avans de plata. Pretul unei camere single a fost de 160 de lei, cea dubla ajunge la 200 de lei. Cam scump, dupa parerea mea, daca as merge in vizita in Arad cu siguranta as cauta si altceva. Fiind insa cu cineva strain (englez), a fost alegerea optima. Pacat insa ca ora tarzie nu mi-a mai permis sa-i arat macar centrul orasului.
Accesul in camera se face pe baza de cartela electronica care controleaza si alimentarea cu energie electrica - iluminat, prize. Am stat la etajul 2, la mansarda. Camera - curata si primitoare, mobilata cu gust (tonuri de wenge). Un pat dublu pe mijloc bine pus (n-am dat cu capul in tavan dimineata!), un sifonier generos, tv mare, agatat pe perete, un birou de lucru extrem de util - suficient sa te simti confortabil, dupa cum veti putea observa si in cele cateva poze. Spatiul liber ramas era un pic cam stramt, totusi, dar nu pot sa spun ca reprezinta o obiectie majora. Baia - moderna, spatioasa, prin comparatie cu camera, dotata cu cabina de dus si toate consumabilele necesare (sapun, sampon plic, prosoape). Scurgerea era deficitara la dus, dar nu pot generaliza, evident. Poate am avut doar ghinion.
Hotelul are restaurant propriu, evident, cu multe specialitati italiene in menu, dupa cum subliniam. Cred ca in Arad daca nu ai asa ceva pe lista nu te numesti local cu staif. Nu l-am incercat seara, ajungand foarte tarziu, desi era deschis pana la ora 22,30 (ultima comanda, dupa cum am aflat la receptie). A doua zi am avut treaba in afara orasului si nu ne-am mai intors la hotel. Micul dejun servit aici a fost in regim de bufet suedez, oferta de pe masa nu era foarte spectaculoasa, dar cu un ou fiert, ceva legume proaspete (rosii, castraveti) si doua-trei pliculete de unt asortate cu doua-trei de gem am rezolvat. Ceai si cafea incluse, fara alte “taxe”.
Pot spune cu certitudine ca hotelul se preteaza foarte bine turismului de business, pentru cel de masa cred ca se pot gasi si alternative mai ieftine, in conditii la fel de bune, la pensiuni sau orice alt tip de unitate de cazare.
Cu regretul ca n-am apucat nici macar un minut de plimbare pe timp de zi prin centru, astept cu nerabdare viitoarea mea intalnire cu Aradul. Pana atunci, imi voi aminti cu mare placere iesirile de-acum mai bine de 20 de ani de fiecare seara, pe Splaiul Muresului (General Praporgescu se numea, o fi la fel si-acum?) cu prietenii varului meu, stand la povesti pana tarziu in miez de noapte sau de la strandul de pe insula, cand jucam leapsa cu poloistii de la clubul scolar - ce repede ma ajungeau si ce repede ma bagau la fund, nu mai zic si cata apa am inghitit!
Cele bune tuturor!
Trimis de bessondm in 27.10.10 17:03:59
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bessondm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.17169590 N, 21.30422220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
un vot de la mine pt. ca mi-ai adus aminte de orasul meu natal si de timpurile cand vindeam la "ocico" ursuleti de guma topitoare cu bucata; -) primite cadou de la rudele din vest, facand pe zi mai multi bani decat castiga tatal meu pe vremea aceea intr-o luna! ce vremuri...
Placut citirii revew-ul tau, pe gustul meu, cu un pic de introducere, chiar mi-a placut.
Felicitari!
Mie mi-a placut orasul atat cat am vazut din el in acest an, fiind cazati la Pensiunea Olimp si orice varianta de cazare este binevenita.
Da, tot General Praporgescu ii spune strazii. Malul Muresului este mai frumos acum decat pe vremea cand te-ai plimbat tu pe acolo, mai multa vegetatie. In schimb Aradul are momentan o mare problema. Centrul este cat de cat pus la punct, dar imediat pe stradutele perpediculare bulevardului central, sau paralele dar centrale, sunt case vechi, momumente istorice, dar intr-o avansata stare de degradare. Deci risti sa-ti cada tencuiala in cap, si sunt portiuni unde esti nevoit sa circuli pe carosabil, mai ales daca e vant sau ploaie. Poate asta de aceea ca primarul este finul presedintelui, pt. cei ce nu stiu!!!
Si am uitat sa spun, ocica mai traieste si azi, chiar modernizata, este foarte vizitata in week end, si chiar si acum cam la fel se prezinta, second handuri, colorati care vand marfa furata din Occident, cam tot ce iti doresti, chiar si tigari aduse tot de la sarbi. Inclusiv catei, pisici, si alte animale de companie gasesti pe acolo,
Un review echilibrat si o descriere foarte buna! Pare un hotel demn de retinut!
... Iar adresa oficiala a hotelului este:
... http://www.hotel-iris.ro/
@Pami - inseamna ca aveai un dezvoltat spirit de afacerist inca de pe-atunci... il imprumutai cu bani pe tatal tau?
@valimi, @magdalena, @biancuta, @Alina Morar - multumesc.
@anca_l - ma bucur ca s-a pastrat denumirea veche; ma gandeam ca dupa 1989 a fost asa un val de schimbari de nume, tot ce era “Republicii”, bulevard sau strada, a capatat un nume nou, de regula legat de dinastia regala. Cum insa Generalul Praporgescu a fost unul din eroii nostri cazuti pe campul de lupta de pe Valea Oltului in primul razboi mondial, aici n-a fost cazul. Centrul Aradului este superb, intr-adevar, si nu cred ca este meritul exclusiv al primarului (stim cu totii ca Ghita Falca este finul prezidentului nost’ . Nu-mi inchipuiam ca ocico mai exista si astazi, ma gandeam ca aparitia mega/hiper/super market-urilor l-a “scufundat” de mult...
@dartax - multumesc de completare, mi-a scapat.
Cam scump pretul de 160 lei pentru o camera single, mai ales ca nici micul dejun inclus nu a fost spectaculos, din cate am inteles. Dar probabil ca ai dreptate ca este potrivit pentru turismul de business.
@ascent - da, intr-adevar. Acum mi-am adus aminte si numele unui motel la care am stat acum 3-4 ani - motel Ioanis, foarte dragut, linistit si curatel, conditii bune de cazare. Retine-l ca alternativa .
In fapt, e o pensiune, dar mi-aduc aminte ca in afara de micul dejun nu puteai lua masa. Singurul dezavantaj este faptul ca nu e situat in Arad, ci intr-o localitate apropiata, la iesirea spre Deva, Mandruloc se numeste (face parte din comuna Vladimirescu). Distanta nu-i o problema, daca esti cu masina, ai cam 13-14 km pana in Arad. Sau, daca esti mai traditionalist, poti merge cu tramvaiul, care iese din Arad si ajunge pana la Ghioroc. Tramvaiele din Arad sunt un punct de atractie deosebit, numai aici ies asa mult din oras catre localitatile dimprejur. Ar trebui promovata o linie turistica, cum s-a facut la Sibiu cu tramvaiul catre Rasinari.
Parca si la voi iese o linie destul de mult din oras, cea spre Lacu Sarat, si merge pana catre combinatul de celuloza si hartie, nu? La iesirea spre Slobozia.
Interesante informatiile tale din ecou.
Da, linie de tramvai exista si la noi spre statiunea Lacu Sarat si spre Combinat (cam 7-8 km).
Frumos descris cu multe informatii utile! Este cam scump, dar tinand cont ca este in centrul orasului se accepta.
Un hotel ce trebuie pus la favorite si datorita punctajului acordat. Felicitari!
Arad, alt oras cu petsonalitate pe care nu ai cum sa nu il admiri.
Dragostea de munte razbate pana la Arad prin simbolul ei protejat floarea de colt
dan
@Dan&Ema - De acord, Aradul e un oras superb, ca majoritatea celor din Ardeal. Si pe care-l iubesc de mult, cum spuneam, asa ca ma bucur tare de fiecare data cand il revad.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2022 Irisul Aradului - un hotel unde vom mai reveni — scris în 05.02.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Hotel Iris Arad — scris în 24.04.20 de Trank din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Decent pentru dormit — scris în 08.01.19 de Ccucu din BRAD - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Dezamagire sau amuzament, depinde cat simt al umorului ai — scris în 29.12.12 de cristianam din BUCUREșTI - nu recomandă