ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Cetatea Vaticanului (I) - Muzeele Vaticanului

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cu cateva zile inainte de a pleca spre Roma, am vorbit cu Petre, ghidul nostru, sa bifam detaliile intalnirii noastre pentru vizitarea pietelor romane, caci asa era oferta. Afland de la acesta ca vineri 8 Decembrie este mare sarbatoare la Roma Ziua Neprihanitei Zamisliri (Immacolata Concezione) , ceea ce se traducea prin faptul ca Muzeele Vaticanului erau inchise, Papa insusi participand la aceasta sarbatoare organizata in Piazza di Spagna, am refacut pe loc planurile noastre cu ajutorul lui Petre, care a dat dovada de flexibilitate, dar si disponibilitatea de a ne ajuta. Astfel am agreat sa vizitam Vaticanul sambata, in a doua noastra zi de city break, de la prima prima ora si Petre sa ne faca rost de bilete de intrare la muzee cu care sa evitam coada de cateva ore, care se anunta chiar mai mare ca de obicei datorita faptului ca muzeele urmau sa fie inchise pe 8.12.

    Ne-am intalnit pe 8.12 cu Petre la Roma, am platit biletele, vreo 40 – 50 de euro amandoua pentru muzee, si urma sa le folosim sambata 9.12. A fost o decizie foarte valoroasa. Daca tot am vorbit de taxe de intrare… Vizitarea Capelei Sixtine nu este gratuita (este in rand cu muzeele). La Catedralei Sf. Petru se intra fara a plati vreo intrare.. Se mai percep taxe pentru urcarea sus in Capela 6 euro pe scari sau 8 euro partial cu liftul si apoi pe scari. Atentie! Scarile sunt in numar de peste 500, si este contraindicata urcarea persoanelor claustrofobe si care au afectiuni respiratorii si circulatorii importante.

    Micul dejun tipic italienesc (biscuit cu cafea) de la hotelul, care nu mai merita a fi amintit, a fost inca un stimul sa o taiem repede in dimineata de sambata catre Vatican. Se ajunge cu metroul linia portocalie pana la statia Ottaviano, de unde mai ai de parcurs circa 550 m la pas, te indruma lumea, sau vezi incotro circula majoritatea turistilor.

    Reperele traseului nostru in Palatul Vaticanului: Museo Gregoriano Egizio, Museo Chiaramonti, Museo Gregoriano Profano, Museo Pio Clementino, Galleria dei Candelabri, Galleria degli Arazzi, Galleria delle Carte Geografiche, Appartamento di San Pio V, Stanze di Raffaello, Collezione Arte Contemporanea, Sala degli Indirizzi, Sala dei Papiri, Museo Cristiano, Pinacoteca, Capela Sixtina, Basilica San Pietro, Terasa Vaticanului, Piata San Pietro

    Cetatea Vaticanului

    Vaticanul este un oras – stat situat in …. Roma. Este sediul, este casa Papalitatii. Este resedinta permanenta a papilor dupa anul 1377, cand papii s-au intors din exilul de la Avignon (Franta). Vaticanul a devenit stat suveran in anul 1929 in urma semnarii Tratatului de la Laterano intre Papa Pius al IX-lea si Statul Italian.

    Vaticanul este cel mai mic stat din lume avand o suprafata de 44 ha si o populatie de pana in 1000 locuitori. Locuitorii Vaticanului formeaza o asanumita teocratie in varful careia este insusi Suveranul Pontif, adica Papa. Vaticanul mai detine cateva bazilici si palate in Roma avand drept de extrateritorialitate. Pe teritoriul Vaticanului se gasesc Basilica San Pietro si piata din fata ei, Palatul Vaticanului cu celebrele sale gradini, cazarma Garzii Elvetiene etc.

    In decursul secolelor de existenta, Vaticanul a adunat nenumarate comori, opere de arta, dintre care multe sunt expuse in Muzeele Vaticanului, care inlantuite se grupeaza in cel mai mare muzeu al lumii. Acesta prezinta colectii de antichitati egiptene, grecesti, etrusce si romane, arta paleo-crestina, renascentista si moderna, o colectie etnografica, altele.

    Intrucat sunt un vizitator oarecare care nu am cultura sa va prezint in mod calificat ceea este expus in salba de muzee a Vaticanului, am apelat la ghidul meu turistic tiparit care m-a calauzit si care prezinta succinct obiectivele principale din Cetatea Vaticanului. Voi completa informatiile calificate extrase cu altele de la fata locului si impresiile personale dobandite de-a lungul vizitarii Vaticanului. Un alt ghid deosebit de valoros pentru Vatican gasiti pe AFA si in prezentarea lui @msnd aici vezi impresii si aici vezi impresii.

    Muzeele Vaticanului

    Muzeele Vaticanului sunt in numar de zece. La acestea se adauga apartamentele papale, Capela Sixtina si Pinacoteca, ultima avand un traseu la dreapta intrarii, separat de primele.

    Pasim in Museo Gregoriano Egizio infiintat la initiativa Papei Gregoriu al XVI-lea in 1839. In 9 camere, acesta prezinta opera de arta egipteana gasite in templele romane. Admiram sarcofage, mumii, statuete de faraoni, obiecte de cult, figurine de aur etc.

    In Museo Chiaramonti intalnim perioada antica greaca si romana. Nu ne-a scapat nici sculptura infatisand un dac, frate langa care m-am pozat cu drag. Muzeul Gregorian Profan prezinta opere de arta greaca si romana.

    Museo Pio Clementino (Pius al VII-lea) detine opera de arta antica, greaca si romana intre care celebra sculptura infatisandu-I pe Laocoon si fiii sai inconjurati si sugurumati de serpi. Laocoon este un preot troian din secoulul I i. H. Cei doi serpi au fost trimisi de zeita Atena, ca pedeapsa ca Laocoon s-a opus aducerii in cetate a calului de lemn lasat de ahei (calul troian).

    Tot aici il intalnim si pe Apollo Belvedere in zona statuilor romane, o copie a statuii grecesti a lui Apollo din secolul al IV-lea i. H. Este considerata un model de frumusete fizica. Aceasta statuie l-a inspirat la randul sau pe Bernini pentru opera sa Apollo din Galeria Borghese.

    Tot parte din Museo Pio Clementino sunt Cortille Ottagono (Curtea Octogonala), Salla degli Animali, unde sunt expuse sculpturi reprezentand animale, Sala delle Muse, Cupola Clementina, Sala a Croce Greca. De la ferestrele muzeului am admirat privelistea spre Castelul San Angelo.

    Galleria delle Carte Geografiche (Galeria Hartilor Geografice) are peretii decorati cu 40 de harti pictate in secolul al XVI-lea. Intre doua harti privim si pe ferestrele deschise sa admiram privelistea spre Gradinile Vaticanului.

    Stanze di Rafaello (Camerele lui Rafael) sunt patru camere din Palatul Vaticanului decorate cu fresce lucrate de Raffael Sanzio la comanda Papei Iulius al II-lea: Disputa Sfintei Impartasanii, Incendiul orasului, Scoala din Atena, Parnasul etc.

    Celebra Stanza della Segnatura reprezinta Scoala din Atena evocand o intrunire a filosofilor antici avandu-l in mijlocul lor pe Platon. In Stantele lui Rafael apar si portretele unor artisti renascentisti, intre care si Leonardo da Vinci. Aici a fost si biblioteca Papei Iulius al II-lea si locul unde erau semnate bulele papale si alte documente.

    Schimbarea la fata este o alta opera a lui Raffael de proportii uriase si neterminata de artist, care il infatiseaza pe Hristos in timp ce se arata apostolilor sai in toata maretia Sa divina. Pictorul care a murit la numai 37 de ani a lasat ucenicilor sai sarcina de a termina lucrarea.

    In Stanza dell’Incendio di Borgo este prezent un stil mai grandios, cu culori mai virulente datorita influentei lui Michelangelo, care lucra atunci la Capela Sixtina.

    Un alt punct cautat din Muzeele Vaticanului este Capela lui Nicolae al V-lea. Este vorba de o capela cat o camera, care fascineaza prin frescele multicolore realizate in secolul al XV-lea de Fra Angelico. Frescele prezinta figuri ale martirilor.

    Urmam “valul” si trecem prin Collezione Arte Contemporanea, Sala degli Indirizzi, Sala dei Papiri (Sala Papilor) si ne trezim in Museo Cristiano (Muzeul Crestin). Acesta detine opere de arta adunate din catacombele crestine.

    Un muzeu cu un farmec deosebit este Pinacoteca sau galeria de arta ale carei peste 20 de camere cuprind “crema” colectiei de pictura medievala si renascentista. Catre Pinacoteca exista si un acces separat de la intrarea principala, in dreapta. Collezione d’Arte Religiosa Moderna (Colectia de arta sacra moderna) prezinta opere de Utrillo, Matisse, Modigliani, Picasso, Dali si altii.

    In curtea interioara se afla bine conservat un templu roman neafectat de uzura timpului si distrugerea umana.

    Si, gata cu muzeele, ca ma dor picioarele. Si ochii. Sa facem trecerea de la Muzeele Vaticanului la Catedrala Sf. Petru traversand un loc faimos …...

    Capela Sixtina

    Valoarea de exceptie a Capelei Sixtine este data de plafonul pictat de Michelangelo. Este considerata una dintre cele mai spectaculoase opere de arta din lume. Eu, noi, ca si necunoscatori, in ale artei de acest gen, am constatat diferentele dintre fetele majoritatii vizitatorilor care stateau pe loc cu ochii in tavan si noi care ne intrebam daca au patit ceva sau au vazut ceva ce noua ne-a scapat. Am exagerat putin cu aceasta comparatie, dar daca luam esenta mesajului este suficient.

    Capela Sixtina se viziteaza insiruit cu Muzeele Vaticanului. Pozitia ei o puteti identifica pe harta, daca ati procurat una. Noi ne-am ghidat dupa indicatoarele aflate la toate colturile si intersectiile in arealul muzeelor. La un moment dat exista doua cai catre Capela Sixtina, una mai scurta si una mai lunga, ultima traversand alte cateva muzee. Astfel am divulgat si ca exista doua intrari / iesiri principale in Capela Sixtina. Si totusi… iesiri exista trei. Aceasta este de fapt o scurtatura catre un acces lateral spre Catedrala Sf. Petru, pe care pot iesi grupurile organizate, altfel trebuie sa ocolesti zidul Cetatii Vaticanului pentru a ajunge la intrarea principala in catedrala.

    Capela Sixtina este singurul loc din traseul de vizitare a Muzeelor Vaticanului, in care valul de vizitatori nu se deplaseaza. Aici ai posibilitatea “sa iesi din val” si sa stai sa contempli, sa te inchini, etc.

    In Capela Sixtina nu este permisa filmarea si fotografierea. Mesajul este afisat vizibil in mai multe randuri; iar din cand in cand se aminteste si la statie.

    Iata si cateva din picturile ce pot fi admirate in Capela Sixtina:

    Adam si Eva este scena in care Dumnezeu ii da lui Adam scanteia vietii, apoi o creeaza pe Eva din coasta lui Adam.

    Geneza este cunoscuta separare a intunericului de lumina, a apelor de uscat, dupa care Dumnezeu, aici cu picioarele murdare, creeaza Soarele si Luna. Aceasta pictura dovedeste ca Michelangelo nu s-a temut ca va fi invinuit de blasfemie.

    Jertfa, Potopul si Betia lui Noe. Despre aceasta opera se afirma ca dupa dezasamblarea schelelor, in timp ce privea de la nivelul solului cele trei scene tumultoase, Michelangelo a observat ca erau desenate cu prea multa minutiozitate.

    In Judecata de Apoi se pot identifica sfintii dupa simbolurile lor medievale: Ecaterina cu roata si Bartolomeu cu cutitul cu care a fost injunghiat.

    Mai sunt reprezentate Sibilele si Profetii, scene din Vechiul Testament si Stramosii lui Hristos, scene din viata lui Hristos, Predarea Cheilor lui Sf. Petru, scene din viata lui Moise, altele. La picturile din Capela Sixtina si-au adus aportul numerosi pictori celebri din secolele XV – XVI. Astfel pe langa Michelangelo, au mai lucrat Perugino, Boticelli, Ghirlandaio, altii.

    Frescele Capelei Sixtine nu sunt simple decoratrii realizate de artistii renascentisti. Ele evoca legende. Papa Sixtus al IV-lea a comandat frescele pentru Capela Papala cu scopul de a sublinia autoritatea papala, pusa sub semnul intrebarii in acea perioada, prin trasarea unei linii de putere de la Dumnezeu la Papa. Astfel in Predarea Cheilor lui Sf. Petru se creaza o punte intre Vechiul si Noul Testament prin Iisus, care preda controlul asupra bisericii lui Sf. Petru si astfel, mai departe, pontifilor.

    Alte informatii utile

    Marcajele care ghideaza vizitatorii se intalnesc la tot pasul, ceea ce face sa te poti descurca si fara harta, asa cum a fost cazul nostru. Bineinteles insa ca o harta va poate ajuta in definirea proprie a traseului de urmat. Noi nu am facut-o pentru ca nu tineam mortis sa vizitam toate muzeele si nici nu aveam cateva repere musai de bifat in acestea. Realitatea este ca la muzee te ia valul la propriu. Se formeaza o masa de vizitatori, un val, care te conduce practic prin muzee. In acest val sunt in fapt zeci, sute de grupuri organizate si sute, mii de vizitatori liberi. Daca vrei sa tragi cu urechea ce prezinta un ghid o poti face fara problem. Daca vrei sa cumperi un ghid auto o poti face la intrarea in muzee. Muzeele Vaticanului nu permit o vizita pe indelete a acestora datorita traseului foarte lung si atat de bogat de vizitat, astfel ca acest val este solutia. Vizitezi in mers si tot dureaza vreo 3 -4 ore.

    In zona Muzeelor Vaticanului exista o cafenea si doua restaurant, noi am gasit deschisa numai cafeneaua. Datorita valurilor interminabile de vizitatori si acestea sunt cautate, fiind necesare cateva popasuri dupa orele de stat in picioare / mers prin muzee. Ele sunt evidentiate prin marcaje corespunzatoare.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Dan&Ema in 16.01.18 19:37:10
    Validat / Publicat: 16.01.18 21:10:29

    VIZUALIZĂRI: 6240 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P22 Galleria dei Candelabri
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51050 PMA (din 55 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    23 ecouri scrise, până acum

    xpac
    [16.01.18 21:27:57]
    »

    Frumos review, felicitari!

    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [16.01.18 21:31:26]
    »

    @xpac: Multumesc. Unul din articolele cel mai greu de realizat.

    doinafil
    [16.01.18 23:01:30]
    »

    @Dan&Ema: Nu pot să spun decât:

    Congratulazioni, Dane!

    Tutto è O. K. ! E testo, e immagini!!!

    Michi
    [16.01.18 23:33:59]
    »

    Îmi pare rău că nu m-am grăbit să-ţi acord eu superbonusul care la asemenea review merită dublu. Bomboana de pe cireaşă a fost că am descoperit şi prima parte. Pe 30.12 eram în pregătiri pentru revelion şi mi-a scăpat.Foarte sistematizate şi documentate ambele reviewuri..

    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [17.01.18 06:23:05]
    »

    @doinafil:

    Sarut mana Doina! Inteleg ca e de bine ce scrii in ecou. E cu bold chiar. O fi foarte bine?

    Testo inseamna textul articolului, nu testul de anduranței pentru picioare.

    Corect?

    Articolul asta m-a chinuit, l-am intors pe mai multe părți, pana la urma iata-l!

    Ca sa fiu unsa corect, articolele tale si ale lui Mihai sunt adevăratele documentare despre Roma si Vatican.

    Sanatate, Sarut mana, sa ne revedem cu bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [17.01.18 06:28:27]
    »

    @Michi:

    Saleuri, saleuri, ce bune saleuri pregătește Mama Michi!

    Sarut mana pentru vizita si lectura. Si descoperirea... trecutului. Daca a placut, ma bucur.

    Aseara am intrebat-o pe Ema ce nota dam la Vatican si a raspuns in onomatopee atat de sugestive cărora le-am gasit aici echivalentul in 100%. Eu aveam rețineri pentru aprecierea suprema, dar raspunsul ei a fost convingător si pe principiul “ai dreptate, draga mea” l-am înregistrat.

    In plus, aceasta ieșire la Batican ii este dedicată Emei.

    Numai de bine, sa ne revedem sanatosi. Si Felicitari pentru serialul cu bisericile scăpate de Ceaușescu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicu
    [17.01.18 09:09:40]
    »

    Bună dimineața Vatican! E primul citit în astă dimineață, alături de o cafea! Ce bine că nu m-a luat valul de turiști acum și am băut-o în liniște, în compania voastră.

    Când ai spus de Sibile, am și avut-o în fața ochilor pe cea Delfică. Nu am văzut-o în poze tale! E o frumusețe! De fapt, ce să pui mai întâi!! Restul sunt superbe, una și una.

    În 2012 am făcut multe poze, dar constat că trebuiau făcute nu multe, ci foarte multe, dacă și ăștia au început cu restricții foto. După mine e o mare prostie, nici măcar fără fjash! (Trebuie să am mare grijă de ele)

    La foto P15, nu cred că e cadă romană, așa cum ai scris. Este un sarcofag foarte vechi. Iar la P20 este sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare, despre care am amintit în reviewul meu ”De ce, porfir? ”

    Valul de felicitări, asemenea celui din muzeu, cuprinde totul: plecare, documentare, prezentare și fotografii. Într-un cuvânt votat pe merit!

    doinafil
    [17.01.18 11:43:02]
    »

    @Dan&Ema: Sigur că boldirea este - nu de bine, ci de foarte bine! Ai intuit bine! .

    De asemenea „testo” se referă la „text”. (ai văzut ce greu se întocmește un, hai, să-i zicem „mini documentar”?!?).

    Cât despre testul anduranței picioarelor, sunt sigură că l-ați trecut cu brio, voi cei mai tinerei decât noi. Dacă noi l-am trecut despre voi, ce să mai spun?!

    Este adevărat că, pe la jumătatea sejurului de o săptămână, eu m-am ales cu o gleznă puțin flexată, pentru a cărei grabnică îndreptare am cheltuit cam 80 euro pe produse de la farmacie. Bucuria mea a fost că am reușit, cu aceste leacuri, să mai „alerg”, încă, vreo trei-patru zile prin Roma.

    Încă odată felicitări și, deie Domnul, să ne revedem sănătoși!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    msnd
    [17.01.18 18:11:54]
    »

    @mihaelavoicu:

    Sărut mâna și ”La Mulți Ani! ”.

    Sunteți sigură că în P15 este vorba de un sarcofag?

    Probabil că eu, prin articolul meu, am indus ideea că este vorba de o cadă. Pentru mine, cel din Vatican este al treilea exponat identic pe care îl întâlnesc. Primul a fost în Alexandria, Egipt, unde am fost șocat de asemănarea acestuia cu o cadă. Apoi, în ”La Alcazaba” - Málaga, Spania, într-un asemenea exponat, așa cum se vede și în poza P24 a articolului meu (http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=48260&d=descopera-malaga--malaga), într-un exponat identic curge apă de la un robinet, fapt ce mi-a întărit convingerea că este vorba de o cadă. Astfel că, la acest al treilea, nu am mai avut nici un dubiu că este vorba de o cadă.

    Dacă m-am înșelat, îmi cer scuze pentru dezinformare.

    Vă doresc o seară excelentă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    msnd
    [17.01.18 18:21:14]
    »

    @Dan&Ema:

    ”La Mulți Ani! ”, și felicitări pentru excursie și pentru articole!

    În plus, mulțumesc mult pentru aducerile aminte. Este plăcut să citești impresiile altora despre lucruri pe care le-ai văzut și tu, și care îți confirmă părerile tale.

    Aștept cu nerăbdare și continuările.

    O seară excelentă întrgii echipe.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Cristian_h*
    [17.01.18 18:26:45]
    »

    @msnd: ar însemna că pe bietul Napoleon îl păstrează tot într-un fel de cadă în Domul Invalizilor

    ... acum serios băile romane nu aveau căzi aveau bazine cu apă!

    Zoazore
    [17.01.18 20:15:20]
    »

    @Dan&Ema: Made by Dan&Ema

    Interesant, documentat, frumos scris! Iar chipurile dacilor m-au acaparat, m-au fascinat!

    mihaelavoicu
    [17.01.18 20:18:15]
    »

    @msnd: Nu manevrez prea bine tehnica acestui sait să te duc direct la reviewul meu, dar caută la mihaelavoicu articolul ”De ce, porfir? ” La poze (chiar Po1) vei vedea un asemenea sarcofag la Ravenna, sarcofag al regelui ostrogot Theodoric, care a domnit în jur de 300 și ceva, e. n... Element confirmat în ghidul oficial al muzeului ”Mausoleul lui Theodoric”. Iar celălalt menționat de mine, este al Sf. Elena, așa cum scrie pe plăcuța sa indicatoare. Toate cele bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [17.01.18 20:39:16]
    »

    @mihaelavoicu:

    Când ai spus de Sibile, am și avut-o în fața ochilor pe cea Delfică. Nu am văzut-o în poze tale! E o frumusețe! De fapt, ce să pui mai întâi!!

    Am facut peste 400 de poze si procesul de selectie nu a fost usor, am incercat sa prind 1 -2 poze cu cate o "dovada" din fiecare muzeu.

    La foto P15, nu cred că e cadă romană, așa cum ai scris. Este un sarcofag foarte vechi. Iar la P20 este sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare

    Am vazut ca P15 a generat o discutie referitoare la identificarea corecta a obiectului expus si captat in poza. Eu raman la parerea ca este o cada pentru ca in Curtea Octogonala erau expuse foarte multe asemenea obiecte, iar unele prezentau si posibilitatea alimentarii cu apa. Asa ca sa fie 2-2 la pareri. Daca am gresit, cer scuze pentru dezinformare.

    Referitor la sarcofagul din P20, am completat si la poze, multumesc mult de ajutor.

    Sarut mana pentru parcurgerea atenta a articolului si pentru laude. Numai de bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [17.01.18 20:45:47]
    »

    @msnd:

    "La multi ani! "

    Aducerile aminte sunt faine. Stii cu ce mi-am ocupat majoritatea timpului in faza de pregatire a excursiei? Nu e prea greu de ghicit. Cu parcurgerea articolelor scrise de tine si Doina. Pentru care va multumesc. Dupa mine sunt dintre cele mai valoroase articole pe care le-am parcurs vreodata pe AFA. Asa ca felicitari si multumiri tie / voua.

    Ma bucur ca am ajuns la Vatican, desi nu era intre obiectivele mele favorite. Acum dupa intoarcere, am ramas cu alta imagine despre Vatican. Si inca nu am povestit despre ce mi-a placut mai mult si mai mult...

    Numai de bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [17.01.18 20:49:14]
    »

    @Zoazore:

    Cu dacii am ce am si eu. Si pe mine ma fascineaza. Am amintit de ei si in articolul despre Roma si aici. Am si poze cu dacii astia. Poate am mai spus-o, dar dacii sunt pentru mine o speta mai civilizata decat romanii. Ma bucur ca sunt dac. Dar daca nu sunt dac? Ma intreb cum s-ar intreba o femeie; daca sunt daca?

    Multumesc de lectura si de ecou made by @Zoazore.

    De bine si sa ne revedem cat mai curand sanatosi!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    cloverina
    [20.01.18 10:41:49]
    »

    Am recitit articolul a doua oară și am o întrebare. De ce ați spus că vizitarea capelei Sixtine este gratuită? Cum se poate vizita fără a achiziționa bilete la Muzeele Vaticanului?

    mirmicu
    [20.01.18 19:16:10]
    »

    Felicitări pentru articolul atât de bine documentat. Scriu, la cald, de pe Fiumicino acum, după 4 zile in care ne-am rupt picioarele prin Roma.

    E greu să mai aduci completări la un asa review.

    Despre Capela Sixtina știu că doar cu bilet la muzee se poate vizita.

    Doar in Basilica San Pietro este accesul gratuit.

    Mult mai lejer acum in ianuarie, în ceea ce privește fluxul de turisti la Vatican.

    Aveai loc și timp să admiri, nu te mai purta valul.

    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [21.01.18 19:49:34]
    »

    @cloverina; @mirmicu:

    Da.

    Observatia este corecta. Trebuia mai degraba sa spun ca nu presupune taxa extra

    Capela Sixtina nu poate fi vizitata separat intr-adevar. Trebuie sa intri pe la punctul de taxare Muzeele Vaticanului.

    Ramane insa valabil ca poti urma traseul scurt catre Capela Sixtina fara a traversa toate muzeele. Exista indicatoare in acest sens.

    Multumesc de observatie. Dau la corectat si in continutul articolului.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Mena
    [22.01.18 18:18:24]
    »

    @Dan&Ema: Foarte frumos articolul si cred ca si vacanta.

    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [22.01.18 19:44:50]
    »

    @Mena:

    Multumesc! A fost un weekend prelungit! Adica scurt, foarte scurt! Dar am vazut multe! Numai bine! ????

    mishu
    [28.01.18 12:41:23]
    »

    @Dan&Ema: Foarte frumos articolul iar comentariile imi arata cate lume a trecut pe acolo. Eu inca nu, dar sper.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Dan&EmaAUTOR REVIEW
    [28.01.18 16:07:54]
    »

    @mishu: ????

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cloverina, Dan&Ema, doinafil, Mena, Michi, mihaelavoicu, mirmicu, mishu, msnd, xpac, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083397150039673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1