ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 28.07.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Basilica Saint Petru - minunea creată de om

    TIPĂREȘTE

    În popasul nostru la Roma am notat ca obligatorie vizita de Basilica Saint Petru. Având privilegiul de a poposi 10 zile, ne-am bucurat în tihnă de toate aceste monumente ale Romei. Ca și localizare trebuie spus că orașul Vatican este înconjurat de Roma, iar Basilica se află în centru. Odată ajunși la Roma, cu o simplă hartă, sau cu ajutorul celor stradale (pe care le găsești la distanțe relativ egale pe pietonal, pe niște piedestale sau chiar agățate la intrarea în unele clădiri) veți găsi foarte repede aproape orice obiectiv. În zona Vaticanului veți fi asaltați de mulți ghizi care vorbesc toate limbile de circulație și care, contracost, vă pot însoți în vizita voastră. Nu este cazul la Basilică, vă sfătuiesc să o împărțiți doar cu voi, eventual cu partenerii de sejur.

    La Basilica Saint Petru puteți vizita: piața (gratuit), biserica (gratuit), domul (bilet intrare cu liftul: 5 sau 7 euro (noi am urcat pe scări), bilet intrare pe scări: 6 euro) și muzeul trezoreriei (bilet: 6 euro). Însoțiți de un copil de 3 ani am vizitat acestea în jur de 4-5 ore.

    Piața este aceeași pe care o vedem la TV în slujbele Papei este proiectată de Bernini. În centru este un obelisc egiptean cu patru lei din bronz și o înălțime de aproximativ 40 metri. Obeliscul este încadrat perfect de două fântâni identice, una în nordul pieței, alta în sudul ei. Piața Saint Petru este imensă, în formă ovală, înconjurată de coloane desfășurate pe patru rânduri și multe statui de sfinți, toate direcționate spre centrul bisericii, de parcă ar îmbrățișa pe cei din interior.

    Biserica. În biserică poți vedea altare și monumente funebre, scaunul episcopal al Sfântului Petru susținut de statuile a patru sfinți, dar și multe alte opere ale artiștilor timpurilor care au contribuit la consolidarea și finalizarea acestui monument sacru și arhitectural. Însă cel mai important și mai grațios este La Pietà, grupul sculptural din marmura de Carrara, una dintre capodoperele Renașterii, aparținând lui Michelangelo, reprezentând-o pe Fecioara Maria ținând pe brate corpul lui Iisus după ce a fost coborât de pe cruce. Se spune că La Pietà este singura lucrare semnată a lui Michelangelo, pe eșarfa Fecioarei Maria observându-se semnătura, iar pe mâna dreaptă un M.

    Baldachinul din bronz are o înălțime de 29 de metri și umple golul de sub cupola bazilicii, fiind amplasat deasupra altarului papal sub care se găsesc rămășițele apostolului Petru. Baldachinul este compus din patru coloane spiralate, decorate cu ramuri de măslin și dafin, iar în varf este o sfera de bronz aurit. Chiar dacă istoria lui ne povestește despre sacrificii și mari rămâne un punct central al bisericii. Din păcate, din cauza oboselii, a luminii slabe, fotografiile nu-s foarte reușite. Îmi cer scuze și pentru dată, am vrut să imortalizăm momentele și în timp.

    Domul. Liftul transportă turiștii până la baza domului de unde urci o scară în spirală din ce în ce mai strâmtă și abruptă cu 300 de trepte. La baza domului sunt băi, fântâni cu apă potabilă și un magazin cu suveniruri (prețuri decente începând cu 1 euro). Cu cât urci scările, cu atât mai mult de îngustează, devine totul mai abrupt și se întunecă totul. Dar este prea târziu să dai înapoi, valul din spatele tău nu îți dă răgaz decât pentru o respirație corectă... Noi am urcat la jumătatea lui august, cu o fetiță alintată de 3 ani pe lângă noi (sau prin brațele noastre), dar erau cupluri și cu copii mai mici. Deci se poate! Hotărârea de a urca aceste scări poate aparține fiecăruia, dar celor care nu le este indicat efortul fizic, cei claustrofobi, ar fi bine să nu urce. Să vă luați apă pentru că veți avea nevoie pe traseu. Ar avea mult de pierdut, dar în caz de probleme doar cel de sus îți dă primul ajutor. Nouă ni l-a dat, iar efortul a fost pe măsură. Cred că este unul din cele mai înalte gânduri pe care le am despre acest sejur. Este aglomerat, foarte aglomerat, sunt oameni de toate națiile, mai urâți, mai frumoși, cu aparatură performată (japonezii erau în top) sau banale aparate foto, tineri sau octogenari, dar toți entuziaști și bucuroși că li s-a împlinit dorința de a ajunge acolo. Iar acolo sus-sus, în ceafa celuilalt om pe lângă care ai urcat (e un loc f. f. strâmt), slăvești talentul lui Michelangelo de a proiecta cel mai înalt dom din lume în care tu te bucuri de toată panorama Vaticanului și a Romei. Te bucuri repede de frumusețea Romei văzută la cei 132 de metri, pentru că alții urcă și normal ar fi să-i lași să se bucure și ei.

    Ca să vă bucurați de aceste minunății create de om, sunt câteva reguli de care trebuie să țineți cont. Persoanele care nu sunt îmbrăcate decent nu sunt acceptate în biserică. Bagajele sunt trecute printr-un filtru, asemănător celui din aeroporturi, ideal ar fi să nu aveți cu voi ceea ce ar putea fi considerat periculos. Înainte de a urca scările puteți să vă lăsați bagajele la garderobă. Referitor la program în timpul slujbelor nu se poate urca, deci va trebui să vă faceți alt program.

    Muzeul Trezoreriei l-am vizitat imediat ce am coborât din dom, cu copilul dormind în brațele noastre. Fotografierea este interzisă, iar colecțiile sunt cele mai strălucitoare și mai impresionate pe care le-am văzut la Roma. M-a impresionat colțișorul dedicat cu multă dragoste Papei Ioan Paul al II-lea, cel iubit atât de mult de italieni.

    Închei aici, mulțumindu-vă celor care ați ajuns la finalul acestei mărturisiri și dorindu-vă hotărârea de a păși în unul dintre cele mai frumoase locuri create de om – Basilica Saint Petru.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de amalia80 in 20.08.15 15:39:43
    Validat / Publicat: 20.08.15 18:21:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2152 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amalia80); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Piața Basilicii Saint Petru
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [27.01.16 13:05:09]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "În vizită la Vatican, ROMA" (deja existentă pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18931889533997 sec
    ecranul dvs: 1 x 1