GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Toate drumurile duc la Roma... implicit si la Vatican
Ajunsesem de mai multe ori in Italia, fortat de imprejurari si alte scopuri ale vizitelor mele in italia nu am ajuns pana acum sa vizitez Vaticanul, care era pe lista mea de 'must see', asa ca de data aceasta nu puteam rata ocazia.
Vaticanul, locul unde secole intregi a fost destinatia bogatiilor lumii, locul contrastelor, unde se imbina arta si spiritualitatea, crestinismul cu misticismul, cultura si filozofia romana care a preluat cate ceva din civilizatiile cucerite si inglobate in vastul imperiu roman, fundamentul pe care s-a construit si pe care la mostenit Vaticanulsi as numi doar obeliscul egiptean din centrul pietii. După crucificarea lui Iisus, dupa Apostolul Pavel, Petru a fost unul dintre cei care au pus umărul din greu la fondarea Bisericii Primare Creştine. După ani în care a predicat oamenilor in jurul Ierusalimului, Petru a venit la Roma. Aici a fost crucificat lângă un vechi obelisc egiptean din Circul lui Nero.
Apostolul a cerut să fie crucificat cu capul în jos, spunând că nu e vrednic de o moarte asemenea cu cea a lui Iisus. A fost îngropat la nici 150 de metri distanţă de locul crucificării, iar la început mormântul său era marcat printr-o simplă piatră roşie. După ani, un mic altar a fost construit pe mormânt de primi crestni, iar după aproape trei veacuri a fost ridicată vechea Bazilică Sfântul Petru, Apostolul Petru fiind socotit primul papa si intemeietor al Bidserici Catolice, pentru ca mai apoi pe acelaşi loc să fie ridicata actuala bazilică. Şi totuşi deşi creştinătatea acceptă acest loc ca fiind mormântul Sfântului Petru, dovezi arheologice indubitabile nu există, spun specialiştii, informatii furnizate de ghizi.
Vaticanul inainte de toate, parerea mea, este un 'muzeu' la care si-au adus aportul de-a lungul secolelor cei mai vestiti artisti, arhitecti, pictori si sculptori ai lumi, asupra catorva o sa revin pe parcursul recenziei mele
Aflat in inima Romei, o data ce treci linia alba care simbolic delimiteaza Statul Vatican esti coplesit de opulenta bisericii Sfantul Petru, de acei 140 de 'sfinti' care parca te privesc din inaltimea colonadelor lui Bernini care inconjoara piata San Pietro. Accesul in interiorul basilicii, care cred ca nu a durat mai mult 10-15 minute, se face foarte civilizat si rapid desi erau mii de pelerini sau simpli turisti dornici sa intre. O data ajuns in interior realizezi cu adevarat marimea basilicii, marimea coloanelor, boltele frumos pictate, decoratiuni aurite peste tot, sculpturi celebre, La Pieta faimosului Michelangelo de cum intri iti impune o stare de respect si smerenie, de fapt cred ca asta face si sa fie locul cel mai aglomerat, acel wow de cum treci portile bisericii, sculptata din marmura de Carrra reprezentand fecioara Maria tinand in brate corpul lui Isus coborat de pe cruce, capodopera a peroadei renascentiste.
Continuand dea lungul zidurilor adimiri alte statui si picturi, dintre care amintesc tronul sfantului Petru, la al carui picior milioane de pelerini de -a lungul anilor atrasi de promisiunea iertarii prin indulegente daca se saruta dupa spovedanie, altarul papei Leon, statuia sfantului Andrei ai al celorlati apostoli, nu lipsec nici parintii invatatori ai bisericii crestine primare Sfantul Ambrozie, Sfantul Augustin, Sfantul Atanasie și Sfantul Ioan Gură de Aur sau intemeietori ai ordinelor catolice, precum si celbre scene biblice pictate peste tot. În mijlocul bazilicii, se afla altarul principal al papilor care este dominat de un baldachin înalt de 29 metri realizat în bronz de Bernini şi este considerată a fi cea mai mare lucrare în bronz din lume, aici am zabovit cateva momente pentru a asculta slujba carea avea loc chiar in acel moment, indeosebi 'gregorian chant'. Dupa cum am mai spus-o anterior, actuala bazilică a fost ridicată pe locului uneia mai vechi ce data din secolul al IV-lea, care la randul ei a fost construita pe locul unui cimitir in care se presupune ca a fost ingropat Sfantul Petru si alti martiri din randul primilor crestini iar acum sunt peste o sută de morminte în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, de la papi si regi, pana la personalitati artistice care au influentat cultura catolica... intrarea in cripta m-a impresionat foarte mult, de fapt m-a mirat, un schelet cu coasa invelit intr-o mantie rosie simbolizand moartea strajuia deasupra intrarii, aici accesul ne-a fost restrictionat in acest loc numit Grota Vaticanului, de angajati care mai degraba pareau 'man in black', garda elevetiana este prezenta, pastrandusi rolul doar traditional.
Exista posibilitatea sa te urci in domul biserici, contracost, urcand pe cupola, se poate admira o priveliste de neuitat: Piata Sfantul Petru si Roma.
Eu o sa mai revin la Vatican, in cele 2 ore petrecute nu am reusit sa imi insusesc vastul volum de informatii raportat la istoria si povestea fiecarei sculpturi, picturi sau obiect de arta, de recomandat, da toate drumurile duc la Roma, implicit la Vatican, fiecare o sa perceapa altfel, povestea o sa fie alta...
Trimis de viorelpop in 25.07.14 13:10:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (viorelpop); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna,
Cum ai procurat bilete pentru intrarea in Vatican_
Merci,
@maribi: Intrarea in Basilica San Pietro este gratuita, se plateste in schimb accesul sus in Capela Sixtina si la muzeul Vatican. Duminica dimineata, miercuri dimineata si in timpul altor slujbe religioase, nu se poate vizita, in rest, este deschisă aproximativ între ore 7 şi 18, dar am inteles ca pot suferi modificari in anumite perioade.
accesul in muzeul Vatican costa 15 euro pentru adulti, 8 euro bilet redus, in Capela Sixtina 5 sau 7 euro depinde de varianta de urcat aleasa, partial pe lift si trepte sau doar pe trepte, tine cont ca sunt cam multe, vreo 500 si ceva!
Biletel se pot achizitiona pe loc la fata locului, uneori se pot forma cozi sau de pe internet.
Iti doresc numai bine si daca ai alte intrebari iti raspund cu drag din ceea ce stiu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 În vizită la Vatican – o mare dorință împlinită — scris în 13.10.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Spiritualitate și istorie — scris în 18.05.22 de ux124904* din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Museul Vatican pe cont propriu — scris în 22.06.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Vaticanul a fumegat si pentru noi odata! — scris în 27.04.20 de mijey din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Ce nu-ți spune nimeni despre Muzeul Vatican — scris în 29.08.18 de RoxanaGRS din IAşI - nu recomandă
- Jan.2018 Catedrala San Pietro văzută altfel — scris în 25.01.18 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Cetatea Vaticanului (II) – Basilica San Pietro — scris în 20.01.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ