GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Probabil mulţi dintre noi au citit despre ele, şi mai mulţi au văzut în drum spre mare indicatorul, însă cei care au avut intr-adevăr curiozitatea de a afla despre ce e vorba au dat de o construcţie ridicolă împrejmuită cu un gard şi fără posibilitatea de a intra, nu neapărat prin lipsa unei porţi, dar prin lipsa a orice – locul nu doar pare părăsit, ci chiar este părăsit.
Prin 2010, prin intermediul mai multor intervenţii şi relaţii am ajuns, tot din curiozitate, să vizităm vestitele (pentru cunoscători) bisericuţe de la Murfatlar. Ghidul – persoana de legătură – ne-a spus mai mult decât câteva cuvinte, şi trebuie sa recunosc, nu am reţinut multe. Atât doar că procesul de descompunere este unul accelerat, că s-a încercat conservarea lor, dar lipsa fondurilor, corelată cu alte aspecte care nu merită descrise aici şi acum, au condus la starea lor de fapt actuală. Timpul lor se măsoară de acum în ani, şi în afară de un profund sentiment de dezamăgire şi câteva fotografii actuale nu vor mai fi multe care să ateste prima biserică din România actuală – cel puţin asta se crede.
Şansele de vizitare sunt nule, şi asta pentru ca direct de la judeţ oficialii se „ascund” elegant: „Dacă le deschidem spre vizitare, aerul umed va accelera într-un mod iremediabil starea acestora, care şi aşa sunt puternic afectate …” şi altele asemănătoare. Curios este că acum 10-15 ani localnicii puteau să intre, copiii se alergau prin galerii cu paznicii, iar protecţia actuală, ceea ce se vede şi de afară, este ca şi inexistentă, din mai multe puncte de vedere.
Sper ca măcar cei interesaţi să caute informaţii pe net, noi nu am intrat decât până unde s-a putut vizita în picioare, pentru că pe unele galerii accesul se realizează ori pe vine, ori târâş, pe burtă. Cert este că oamenii acelor timpuri erau scunzi, ori poate munca depusă pentru a realiza un astfel de edificiu nu a permis şi confortul înălţimii, fiind ridicată după o necesitate minimă.
Sper ca măcar fotografiile să poată prezenta ceva, însă reprezintă foarte puțin din tot complexul de acolo. Cei care vor „descoperi” locaţia pot să doneze un ban paznicului care are o căsuţa alături pentru a putea, măcar din uşă, să-şi facă o impresie despre monument. Se mai poate negocia accesul şi cu părintele de la noua mănăstire Murfatlar, înfiinţată pe dealul cu pricina, care se laudă că mai poate face câte ceva, dar nu îl găsiţi mereu la mănăstire şi e foarte comod (rog a se citi „lacom”) când vine vorba de vizitare.
Trimis de dmb_ro in 06.11.13 16:05:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dmb_ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu am ştiut unde să postez acest articol şi cred că trebuie înfiinţată o regiune, sau măcar o secţiune DOBROGEA, aparte de LITORAL.
Mutat la rubrica "Hoinar prin Dobrogea" (deja existentă pe sait).
Cam aceleaşi erau condiţiile de vizitare şi în 1998, cu diferenţa că întreg complexul era închis într-un soi de hală metalică, în care nu prea era lumină.
Numai că atunci teoretic se vizita, deşi practic nu exista nici un indicator, nici o reclamă. Aflai despre asemenea locuri din emisiuni TV, cum ar fi Cu ochii în 4 la TVR, sau reportaje ProTV. După care, eventual la scurt timp după emisiune, te duceai la locul faptei, ca să beneficiezi de eventualele efecte ale prezentării obiectivului respectiv la TV.
În cazul de faţă, am ajuns la complex prin iunie 98, la scurt timp după ce apăruse la ştiri la nu ştiu ce post TV, unde se specificase clar că cineva e angajat să aibă grijă de loc şi să deschidă uşa vizitatorilor. Cinevaul era o familie cu copii, care locuia chiar acolo, şi care, la întrebările noastre dacă e deschis, n-au putut răspunde decît da, crezînd că sîntem de la TV, fiindcă aveam o cameră de filmat (VHS, cu casetă mică, o pocnitoare de amatori, pentru "family videos"). Le-am zis că nu sîntem, dar cred că tot se aşteptau la vreun soi de camera ascunsă. Ne-au poftit pe uşă, ne-au zis să avem grijă, au afirmat că nu costă nimic (totuşi le-am dat o taxă de ghidaj), şi ne-au lăsat să umblăm pe acolo.
Au confirmat şi ei că locul se vizitează, fără taxă, că rolul lor e să deschidă la cine vrea, dar nu prea vine nimeni.
Tovarăşul meu de călătorie era un student la teologie, care era foarte curios privitor la inscripţiile creştine timpurii, precum şi inscripţii în alfabetul glagolitic.
Inscripţiile de pe pereţii complexului sînt deosebit de interesante în primul rînd pentru că nu sînt omogene: avem de la simboluri creştine la însemne varege, rune, animale, corăbii şi scrieri slavone (nu ştiu sigur dacă în alfabet glagolitic sau nu).
După cum zice un site, aici se pare că e locul unde se întîlnesc mai multe civilizaţii: bizantinii, bulgarii, ruşii, şi pecenegii.
O sinteză bună a informaţiilor despre sit, frumos ilustrată cu fotografii (printre ele se vede şi hala veche ce adăpostea bisericuţele) şi cu reuşitele desene ale pasionatului de reconstituiri istorice Radu Oltean găsiţi aici art-historia.blogspot.ro/ ... a-basarabi.html
Un site care conţine atît materialele "brute" - fotografii, schiţe, cît şi diverse studii găsiţi aici patzinakia.com/BASARABI/index.html
@dmb_ro: Ce pacat! Cate locuri de genul asta or fi prin toata tara... Chiar nu se poate "cere" renovarea lor?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Și drumul face parte din concediu — scris în 21.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Poveste de la Marea Neagră — scris în 09.09.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2024 3 zile în Delta Dunării — scris în 29.08.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Dobrogea misterioasă- Cetatea Ibida, Muzeul Constantin Paraschiva, Capul Doloșman, Cetatea Orgame, Portul turistic Jurilovca — scris în 14.07.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi pe plaiuri dobrogene — scris în 06.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea a 2-a — scris în 27.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Vizităm Dobrogea - partea 1 — scris în 24.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ