GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizita la Herghelia Beclean (jud. Bistrita Nasaud)
Weekend-ul acesta am fost intr-o scurta vizita la Herghlie. Desi sunt din judet si am trecut adesea prin zona, nu mi-am facut timp sa poposesc putin. Acum ca am fost am ramas foarte impresionata, imi pare rau ca nu am ajuns mai devreme in acest loc minunat.
Herghelia este asezata la 3 km de orasul Beclean, pe DN 17 (E 58), ce leaga orasul Dej de Bistrita. Accesul se face pe partea dreapta (la km 28 al DN 17), cum se merge inspre Bistrita, imediat dupa benzinarie. Eu nu am vazut indicatoare, dar stiam zona.
Odata ajunsi acolo directorul Hergheliei, inginerul Lapuste Traian, a avut amabilitatea sa ne prezinte herghelia, facand pe mini ghidul (este un domn extreme de amabil). Herghelia a fost fondata in anul 1955 sub denumirea de “Ferma de Elita de Armasari de Monta Publica”. Pe parcursul anilor aceasta a avut mai multe titulaturi, fiind la un moment dat si ferma in cadrul IAS-ului. In 1985 a primit titulatura de Herghelie, dupa ce au inceput formarea rasei de Semigreu Romanesc, iar din 2002 a intrat in subordinea Directiei Silvice Bistrita. (Toate Hegheliile de stat, ne zicea, dl ing. sunt in administratia Directiilor Silvice).
Herghelia se intinde pe aproximativ 220 ha, cuprinde doua sectii, Herghelia si Depozitul de Armasari si adaposteste cai din rasele Lipitan negru si Semigreu Romanesc. Nu imi aduc aminte cifra exacta a numarului de armasari adapostiti in aceasta herghelie: aproximativ 300 per total, dintre care in jur de 150 lipitani.
Lipitanul s-a format in peninsula Istria. In Romania rasa a fost adusa prima data in 1870 la herghelia de la Sambata de Jos. Rasa este cunoscuta dupa culoarea alba a armasarului, dar la Belcean s-a luat decizia ca aici sa se creasca cai de culoare inchisa ai acestei rase, murg si negru, cea din urma fiind culoarea cea mai cautata de crescatori si pasionatii de cai. Rasa lipitanului are 8 linii, ultima, rasa Incitato isi are originile in Beclean. Lipitanul este un cal usor de dresat, nobil, docil, folosit la calorie si tractiune usoara, avand o longevitate de 20-30 de ani. Datorita acestor calitati cit si tinutei sale elegante, a fost folosit de catre marile scoli de echitatie, dar si in demonstratii, parade chiar si filme.
Semigreul Romanesc este o rasa care s-a finalizat la Beclean, fiind o încrucişarea de armăsari din rasa Ardenez cu iepe Lipiţan şi Trapas Romanesc. Conturarea rasei a inceput in jurul anului 1960, cand s-a dorit o creeare a unei rase specifice zonei noastre cliamtice, in special pentru zona Ardealului fiind folosit in agricultura si pentru tractiune grea si semigrea. Este un cal de talie mare cu o greutate de aproximativ 600 kg, putand sa tracteze o greutate pana la 3 ori mai mare decat masa sa corporala. Este un cal bland, docil, foarte prietenos si usor de dresat.
Primul lucru ce ne-a atras atentia a fost tarcul unde erau adapostite iepele cu manzii pana intr-un an, foarte prietenoase, ce se puteau mangaia. Unul din manzi statea tolanit pe jos, iar intreband daca este bolnav, ni s-a raspuns ca asa se odihnesc ei din cauza caldurii. Mai departe am trecut printr-o incapere unde se aflau cateva boxe si hrana pentru cai, patrunzand intr-o alta zona cu tarcuri, unde erau tinuti intr-o parte lipitanii maturi, iar in cealalta semigreii. In capat se afla cladirea in care erau tinuti caii ce participa la curse si concursuri, saniile si o caleasca, cealalta fiind folosita drept taxi pentru drumul de la Beclean la Baile Figa (despre care v-am vorbit intr-un review anul trecut).
In curtea mare, unde se poate calari, se afla caruselul. In carusel se face prima etapa de instructaj al cailor. E format din mai multe brate despartitoare de metal, prevazute cu plasa conectata la un curent de 24 de volti. Caii sunt pusi intre brate si se stabileste pentru inceput un ritm de 20-30 km/h. Daca vreun cal stagneaza este ajuns din spate de brat si determinat sa avanseze, iar daca inanteaza cu o viteza mai mare se loveste de plasa din fata. Metoda se foloseste pentru a invata calul cu un mers constant, iar cu timpul viteza caruselului se mareste.
Intreband de ce caii de concurs stau in boxe, ni s-a explicat ca prea valorosi, iar in eventualitatea unui conflict intre ei, acestia se bat pana cand unul dintre ei moare. Doi cai care la etapele nationale de concurs au fost clasati pe locul 5, au fost vanduti anul trecut cu 70.000 euro.
Fiecare cal cand este doar un manz, este marcat cu fier incins pe piele, avand matrita standard HB - Herghelia Beclean si un numar, ce se da in functie de tatal manzului.
Herghelia se mandreste cu rezultate foarte bune la concursurile nationale de atelaj, la ultimul concurs echipajul hergheliei fiind clasat pe locul 2. Anual si aici se organizeaza o etapa nationala.
Sediul administrativ a fost recent renovat, ce gazduieste un Centru Turistic Ecvestru, cu o capacitate de aproximativ 20 de camere. Camera dubla parca ni s-a spus ca era 60-80 Ron pe noapte cu baie inclusa (Sper ca am retinut bine preturile).
Dintre activitatile ce se practica aici se numara:
-calaritul, care costa 30 ron/ora si 5 ron pentru insotitor (doar pentru cei ce au nevoie). Se poate plati si pentru o jumatate sau mai mult de o ora. Se pot face si abonamente.
-plimbarile cu caleasca/sania in jurul hergheliei
-inchirierea atelajelor diverse evenimente
-trasee de o zi in afara Hergheliei (distanta sub 10 km)
Fiind un grup organizat, format din mai multe persoane dl. ing. Lapuste Traian a chemat trasura ce facea traseul Beclean-Baile Figa si ni s-a oferit posibilitatea de a face o plimbare inedita cu trasura. Trasura era tractata de doua iepe de 9 si 10 ani foarte masive si puternice, de rasa Semigreu Romanesc. Curiozitatea m-a facut sa intreb varsta lor si mi s-a zis ca la 9-10 ani este apogeul rasei.
Taxa de intrare este de 5 lei/persoana, iar pentru grupuri organizate este de 3 lei/ persoana.
Mi-am propus ca data viitoare, cand voi avea ocazia, voi reveni aici si voi incerca sa calaresc. Pentru mine a fost o vizita foarte frumoasa si relaxanta, mi-am invis frica de cai, chiar am mangaiat vreo 3 (sfatuita sa ii mangai doar cu miscari lente), iar in final va recomand sa faceti o oprire la aceasta herghelie sau la oricare din tara, pentru a va petrece timpul in compania acestor animale minunate.
Trimis de Rusalka in 09.08.11 23:40:56
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rusalka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
va rog puneti acest link
http://www.youtube.com/watch? v=5zJ9iyueUA0&feature=related
va rog sa stergeti 3 din pozele 11,12,13,14 si una din 21 si 22. pozele se repeta din cauza unor probleme cu netul.
Va multumesc
Am creat o sectiune distincta pentru BECLEAN (vezi localizarea pe harta facand click aici) si am mutat aici rubrica hergheliei, impreuna cu rubrica dedicata zonei Baile Figa
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Herghelia Beclean – leagănul calului semigreu românesc ???? — scris în 13.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ